İçeriğe atla

Pedodonti

Pedodonti, çocuk diş hekimliği veya pediatrik diş hekimliği bir pediatri ve diş hekimliği dalıdır. Doğumdan ergenliğe kadar çocuklarla ilgilenir.[1] 0-13 yaş grubu çocukların süt dişi ve kalıcı dişler'inin sağlıklı olarak korunmasını, çürük, travma ve benzeri etkenlerin dişlerde oluşturduğu sorunların giderilmesini amaçlar.[2] Bebek diş hekimliği pedodontinin ayrıca bir koludur.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2022. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2022. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bahçeşehir Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Bahçeşehir Üniversitesi (BAU), İstanbul'da Boğaziçi'nin etrafında bulunan bir vakıf üniversitesidir. Türkiye Büyük Millet Meclisi, Bahçeşehir Uğur Eğitim Vakfı tarafından 1998 yılında Bahçeşehir Üniversitesi'nin kurulmasına izin vermiştir. Kısa bir süre sonra Kaliforniya, ABD'deki San Diego Devlet Üniversitesi ile akademik ve stratejik bir protokol imzalanmıştır. İlk öğrencilerin kaydı, 1999-2000 öğretim yılındaki ilk yerleştirme sınavı sonrasında yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Pediatri</span> çocukların bakımı ile ilgili tıp alanı

Pediatri, yenidoğan, bebek, çocuk ve ergenlerin sağlığı ve hastalıkları ile ilgilenen tıp dalıdır. Pediatri genel olarak çocuk hastalıkları ile ilgilenir.

<span class="mw-page-title-main">Endodonti</span>

Endodonti diş minesi, dentin ve diş pulpasının incelenmesi ve tedavisi ile ilgili diş hekimliği uzmanlık alanıdır. Endodontik kök kanal tedavisi en sık uygulanan işlemlerden biridir. Diş pulpası iltahaplanırsa uygulanacak tedavi seçeneklerinden biri endodontik kök kanal tedavisidir. Periradiküler cerrahi, kök kanal tedavisi, diş beyazlatma ve diş apsesi temizliği, apikoektomi, kanal tedavisi, kök rezeksiyonu, apikoektomi, pulpa kaplaması, pulpotomi, apeksifikasyon ve rejeneratif endodonti işlemlerini yapar.

<span class="mw-page-title-main">Diş hekimi</span> ağız ve diş sağlığıyla ilgilenen hekim, diş doktoru

Diş hekimi, diş doktoru veya diş tabibi, diş hekimliği mesleğini icra eden, ağız, diş ve dudaklardan oluşan ağız boşluğu ve çevre dokularının hekimidir. İnsan sağlığına ilişkin olarak dişlerin, diş etlerinin ve bunlarla doğrudan bağlantılı olan ağız ve çene dokularının sağlığının korunması, hastalıklarının ve düzensizliklerinin teşhisi ve tedavisi ve rehabilite edilmesi ile ilgili her türlü mesleki faaliyeti icra etmeye yetkilidir. Her yıl 22 Kasım günü ''Türk Diş Hekimleri Günü''; 6 Mart günü ''Dünya Diş Hekimleri Günü'' olarak kutlanır.

<span class="mw-page-title-main">Diş hekimliği</span> ağız ve diş sağlığı alanında çalışmalar yapan tıp dalı

Diş hekimliği ağız boşluğunun dentisyonu ve oral mukozasının yanı sıra başta maksillofasiyal bölge olmak üzere çevresindeki ve ilişkili dokuların ve yapıların hastalıklarını, rahatsızlıklarını ve bozukluklarını çalışan, teşhis eden, önleyen ve tedavi eden tıp dalıdır. Halk arasında sadece dişlerle ilişkilendirilmesine rağmen diş hekimliğinin alanı dişlerle sınırlı olmayıp temporomandibular eklem ve diğer destekleyici kas, lenf, sinir, damar ve anatomik yapılar da dahil olmak üzere kraniyofasiyal kompleksin diğer elemanlarını da barındırır.

Periodontoloji, diş hekimliğinin bir bölümü olup dişleri çevreleyen yumuşak ve sert dokuların anatomi fizyoloji ve histolojisini inceleyen; bu dokularda meydana gelen hastalıkları araştıran, bu hastalıkların tedavisini ve tedavi sonucu elde edilen sağlığın devamlılığını sağlayan bilim dalıdır. Dişleri çevreleyen bu dokular periodonsiyum ismi altında toplanan, dişeti, alveol kemiği, sement ve periodontal ligamenttir. Periodontolog, periodontoloji alanında ihtisas yapmış diş hekimidir ve eğitiminde diş hekimliği fakültesini bitirdikten sonra periodontoloji alanında uzmanlık veya doktora yapmıştır. Periodontitis ve türevi dişeti hastalıklarının tanı ve tedavisi, periodontal teşhis, periodontal muayene ve periodontal cerrahi ile ilgilenir.

<span class="mw-page-title-main">Ortodonti</span>

Ortodonti bir diş hekimliği dalıdır. Kelime, Yunancada ortho düzgün ve odons diş kelimelerinden oluşmaktadır.

Sodyum klorür, belli ölçülerde sodyum bikarbonat ve sodyum klorür içeren distile su çözeltileridir. Daha çok eczacılıkta burun içi bakımı ve nemlendirilmesi için kullanılır. Kontakt lens bakımı için de kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Varşova Üniversitesi</span> Polonyanın en büyük üniversitesi

Varşova Üniversitesi Polonya'daki en büyük üniversitedir. 2014, 2015 ve 2016 yıllarında Polonya'nın en iyi üniversitesi seçilmiştir. Yaklaşık 66.000 öğrenci öğrenim görmektedir. Üniversite kampüsü şehrin içerisinde bulunmaktadır.Özellikle tıp alanında Avrupa'nın ileri gelen üniversitelerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Braket</span>

Braket, kozmetik diş hekimliği ve diş hekimliğinin ihtisas dallarından olan ortodontide, tedavinin başlıca araçlarından biridir. Terim olarak İngilizcede bağ anlamına karşılık gelen "brace" kelimesinden kaynaklıdır. Ortodontik tedavide diş üzerine yapıştırılan ve üzerinde tellerin geçebileceği oluklara sahip olan aygıtlardır. Çoğunlukla paslanmaz çelikten üretilmiş olup, seramik ve plastik malzemeden de yapılmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Tolga Özkalfa</span>

Tolga Özkalfa, Türk eski futbol hakemi. Türkiye Futbol Federasyonuna bağlı olarak Süper Lig'de görev yapmıştır. İlk defa MKE Ankaragücü-İstanbulspor maçında görev yapmıştır. Asıl mesleği Diş hekimliği olan Tolga Özkalfa, İzmir bölgesi eski FIFA hakemidir.

Sami Uğur Kumbasar, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Nişantaşı Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Nişantaşı Üniversitesi, Nişantaşı Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından kurulup, 16/05/2012 tarih ve 6307 sayılı kuruluş kararıyla 31/05/2012 tarih ve 28309 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla kamu tüzel kişiliğini kazanan bir Vakıf Üniversitesi olarak 2012-2013 Eğitim - Öğretim yılında faaliyete başlamak üzere yükseköğretimindeki yerini almıştır.

İstinye Üniversitesi, 2015 yılında "Liv Hospital”, “Medical Park " ve "VM Medical Park" olmak üzere üç ayrı hastane markasını tek çatı altında buluşturan MLPCare Grubu’nun 25 yıllık bilgi ve birikiminin devamı olarak, 21. Yüzyıl Anadolu Vakfı tarafından İstanbul'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir. Şu an faaliyet göstermekte olan Topkapı Kampüsü ve Vadi İstanbul Kampüsü olmak üzere 2 kampüsünde eğitim devam etmektedir. Eğitim hastanesi olarak İstinye Üniversite Hastanesi, Medical Park Gaziosmanpaşa ve İstinye Üniversite Hastanesi Liv Hospital Bahçeşehir’i kullanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Lokman Hekim Üniversitesi</span> Ankarada kurulu vakıf üniversitesi

Lokman Hekim Üniversitesi (LHÜ), Sevgi Vakfı tarafından 2017 yılında Ankara'da kurulmuş vakıf üniversitesidir. Lokman Hekim Üniversitesi akademik faaliyetlerine 2018-2019 eğitim öğretim yılında başlamıştır. 2022-2023 Eğitim döneminde 4015 öğrencisi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Kent Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Kent Üniversitesi, Engelsiz Eğitim Vakfı tarafından İstanbul'un Cihangir semtinde Sıraselviler Caddesi üzerinde kurulmuş vakıf üniversitesi. Üniversitenin Mütevelli Heyet Başkanı Berna Yılmaz, Rektörü Prof. Dr. Necmettin Atsü'dür.

<span class="mw-page-title-main">Türkmenistan Devlet Tıp Üniversitesi</span>

Türkmenistan Devlet Tıp Üniversitesi, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir üniversitedir. 1931 yılında Sovyetler Birliği döneminde kurulmuş olup Türkmenistan'ın tek sağlık üniversitesidir. Üniversite, Sağlık ve Eğitim bakanlıklarına karşı sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Atlas Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

T.C. İstanbul Atlas Üniversitesi, 2018 yılında Türk Balkan Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfı tarafından İstanbul'da kurulmuş bir üniversitedir. 2020-2021 akademik yılında eğitime geçen üniversitenin İstanbul Bağcılar'da Atlas Üniversitesi Medicine Hospital Hastanesi bulunmaktadır.

Uzman hekim; herhangi bir tıp dalında normal tıp eğitiminin üzerine eğitim görme ve bu daldaki sınavları tamamlayanlara verilen ünvandır. Aynı şekilde diş hekimliğinde de uzman diş hekimi kavramı mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Diş kaplama</span> Diş kaplama, estetik diş hekimliğinde bir dişin üzerine yerleştirilmiş malzeme tabakasıdır. Kaplamalar gülümsemenin estetiğini iyileştirebilir ve diş yüzeyini hasardan koruyabilir

Diş kaplama, estetik diş hekimliği'nde bir dişin üzerine yerleştirilmiş malzeme tabakasıdır. Kaplamalar gülümsemenin estetiğini iyileştirebilir ve diş yüzeyini hasardan koruyabilir.