İçeriğe atla

Pectus Excavatum

Tıbbi (latince) terminoloji adıyla Çökük göğüs şeklinde göğüs kafesi şekil bozukluğunu ifade etmektedir.

Göğüs kafesi.

Pectus excavatum, günümüzde torakoskopi (göğüs kafesinin içini gösteren küçük kamera) yardımı ile göğüs kafesi içine dışarıdan görülemeyecek şekilde geçici bir süre ile çelik destek çubuğu yerleştirilerek ameliyat edilebilmektedir. Çelik destek çubuğu sağ koltuk altında bir adet 2 cm'lik, sol koltuk altında yine bir adet 2 cm'lik ameliyat kesisi yapılarak yani toplam 2 adet 2 cm'lik kesiden yerleştirilmektedir. Ameliyat olan kişi kollarını vücudunun yanlarında tuttuğunda kollar bu yara izlerini kapatmakta, yara izleri hastaya tam karşıdan bakıldığında görülmemektedir. Göğüs ön duvarında, meme başlarının altında asla ameliyat yarası yaratılmamaktadır. Çelik destek çubuğu 2-3 yıl sonra çıkartılmakta, yeni şakline alışan göğüs kafesi bu şeklini korumaktadır. Bu ameliyat yöntemi ve bu amaçla kullanılan çelik destek çubuğu Amerikalı Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Donald Nuss tarafından 1987 yılında icat edilmiştir. Dünyada ve Türkiye'de günümüze dek toplam dokuz binden fazla hastanın göğüs kafesindeki bu şekil bozukluğu Nuss Ameliyatı tabir edilen bu tedavi yöntemi ile düzeltilmiştir.

Türkiye'de ilk Nuss Ameliyatı 2002 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalında (İzmir) TÜBİTAK Bilim Ödülü sahibi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Feza Akgür tarafından yapılmıştır. Bu ameliyatta Dr. Feza Akgür tarafından tasarlanan ve "Dokuz Eylül Kunduracı Göğsü Destek Çubuğu" olarak adlandırılan çelik destek çubuğu kullanılmıştır. Bu destek çubuğu 2009 yılına dek Türkiye'de en yaygın olarak kullanılan destek çubuğu özelliğini korumuştur. 2009 yılında çubuğu üreten Türk üreticinin faaliyetine ara vermesi ile bu çubuk temin edilemez hale gelmiştir. Halihazırda bu çubuğun Türkiye de veya yurtdışında üretilenleri de kullanılmaktadır.

Türkiye'de Nuss Ameliyatı yapılan Çocuk Cerrahisi Merkezleri sayısını artırmak, bu kolay tedaviye hastaların yörelerinde erişimini sağlamak amacı ile Dokuz Eylül Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Çocuk Cerrahisi Uzmanları tarafından "Türkiye Nuss Ameliyatı Eğitim Grubu" kurulmuştur. Bir Çocuk Cerrahisi Merkezinde ilk kez yapılacak Nuss Ameliyatları bu grubun eğitici Çocuk Cerrahlarının katılımı ile gerçekleştirilmektedir.

Nuss ameliyatını yalnızca çocuk cerrahları yapmayıp, göğüs cerrahları da sıklıkla yapmaktadır. Kamera yardımlı göğüs cerrahisi (VATS) ın da ameliyata dahil edilmesiyle ameliyat daha ileri yaşlarda da uygulanmaktadır. İzmirde Göğüs Cerrahı Doç. Dr. Hasan Ersöz tarafından 40 yaş üzerinde dahi hastalarda bu ameliyat güvenle uygulanmış ve bu durum 2022 yılında Chest Wall International Group (CWIG) ismi verilen uluslararası göğüs deformiteleri derneğinin Barselona daki kongresinde 40 yaş üzerindeki deneyim dünyadaki en geniş seri olarak bildirilmiştir. Yine Dr. Ersöz tarafından 2022 itibarıyla iki kez 4 bar tekniği ile birisi 42 yaşında olan hastalar ameliyat edilmiş ve bu sonuçlar Oxford kaynaklı Uluslararası bilimsel literatürde kendisine yer bulmuştur.[1][2] Sadece ameliyatla değil 2019 yılından itibaren vakum bell denen vakum çanı tedavisiyle 17 yaşa kadar olan hastaların ameliyatsız tedavisi Türkiye de uygulanmaya başlanmış ve 2022 itibarıyla 500 ün üzerinde hastaya uygulamış, oldukça başarılı sonuçlar elde edilmiştir. Bu anlamda çocuk cerrahlarının öncülük ettiği Nuss ameliyatı çocuk yaş grubunda ikinci sıraya düşerek temel anlamda erişkin grubunu ameliyat eden göğüs cerrahları tarafından yapılmaya devam edilmektedir.

Ayrıca bakınız

  • Pectus carinatum: diğer türü

Kaynakça

  1. ^ Ersöz, Hasan; Karaali, Rezan; Yüksel, Mustafa (22 Nisan 2023). "Comparison of the Results of Minimal Invasive Repair of Pectus Excavatum Between Patients Aged at and Over 40 Years with Under 40 Years of Age". Indian Journal of Surgery (İngilizce). doi:10.1007/s12262-023-03764-6. ISSN 0973-9793. 
  2. ^ Mustafa Yüksel, Hasan Ersöz, Pushing the boundaries of minimally invasive repair of pectus excavatum: first experience with a 4-bar technique, Interactive CardioVascular and Thoracic Surgery, Volume 35, Issue 4, October 2022, ivac231, https://doi.org/10.1093/icvts/ivac231

Dış bağlantılar

18 Eylül 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cerrahi</span> medikal uzmanlık

Cerrahi, ilaçla ya da başka tedavi yöntemleriyle iyileştirilemeyen hastalıkların, yaralanmaların, vücuttaki yapı bozukluklarının ameliyatla onarılmasına ya da hastalıklı organı kesip çıkararak iyileştirilmesine dayanır. Tıbbın en eski dallarından biridir. Cerrahide bilgi ve becerinin bir arada bulunmasından dolayı hem bilim hem sanat olarak kabul edilir. Genellikle lokal anestezi veya genel anestezi altında uygulanmaktadır. Ameliyatı alan kişi tipik olarak bir kişidir, ancak aynı zamanda insan olmayan bir hayvan da olabilir.

Necip Göksel Kalaycı,, Türk hekim.

İsmail Siyami Ersek, Türk cerrah.

<span class="mw-page-title-main">Nebil Büyükpamukçu</span>

Nebil Büyükpamukçu, Türk cerrah ve akademisyen. Türkiye'de çocuk cerrahisi ve ürolojiye en çok katkıda bulunan kişilerden biridir.

Mahmut Gazi Yaşargil, Türk bilim insanı ve tıp hekimi.

<span class="mw-page-title-main">Halit Ziya Konuralp</span>

Halit Ziya Konuralp, Türk hekim ve emekli öğretim üyesidir. Türkiye'de plastik cerrahinin kurucusu ve hocaların hocası olarak bilinir. 1958'de İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Türkiye'nin ilk plastik cerrahi kürsüsünü kurmuş, 1975 yılına kadar öğretim üyesi, profesör ve kürsü başkanı olarak çalışmıştır. Emekli olduktan sonra Esnaf Hastanesi'nde çalışmaya devam etmiştir. 1961'de Türk Plastik Cerrahi Derneği'ni kurmuştur. Türkiye'deki ilk estetik ameliyat 1931 yılında Diyarbakır'da Prof. Dr. Halit Ziya Konuralp tarafından yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Rıdvan Ege</span> Türk hekim

Rıdvan Ege, Türk akademisyen, genel cerrahi, ortopedi, çocuk cerrahisi, travmatoloji, el cerrahisi uzmanı. Kurulmasına öncülük ettiği Ufuk Üniversitesi mütevelli heyet başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Yunus Söylet</span>

Yunus Söylet, Türk akademisyen, tıp profesörü, eski İstanbul Üniversitesi rektörü ve eski YÖK üyesi. Sıcak Yuva Vakfı'nın eski yönetim kurulu başkanı. Prof. Dr. Yunus Söylet, Rumeli Yönetici ve İş Adamları Derneği'nin (RUYİAD) üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Enver Duran</span>

Enver Duran Türk tıp profesörü, Kalp-Damar Cerrahisi uzmanıdır ve 2004-2012 yılları arasında iki dönem Edirne'de Trakya Üniversitesi Rektörlük yapmıştır. 2015-2016 öğretim yılında İstanbul Arel Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdür Vekilliğine getirilmiştir ve 2016 yılında üniversitenin yeni açılan sağlık bilimleri enstitüsünün kurucu müdürü olmuştur.

Orhan Bumin,, kalp ve göğüs cerrahisinde birçok yeni tekniği Türkiye'de ilk uygulayan hekimdir.
1941'de İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni askeri hekim olarak bitirdi. Ertesi yıl Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nin II. Hariciye Kürsüsü'nde asistan oldu. 1947'de genel cerrahi uzmanı olarak toraks cerrahisi eğitimi için Milli Savunma Bakanlığı tarafından ABD'ye gönderildi. Orada çeşitli hastanelerde çalışarak deneyimini artırdı ve 1950'de Türkiye'ye döndü. 1953'te I. Hariciye Kliniği bünyesinde Bumin'in direktörlüğünde Göğüs Cerrahisi bölümü kurulmuştur. 1958'de Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne doçent olarak geçti. 1961'de profesörlüğe yükseltildi. 1980'lerin başında emekli oluncaya değin bu görevini sürdürdü.
Bumin, akciğer loplarının çıkarılması (pnömektomi), daralmış kalp kapakçıklarının kesilerek açılması, yemek borusunun bir bölümünün ameliyatla alınması ve organın çalışmasını engelleyecek derecede kalınlaşan akciğer zarının soyulması gibi ameliyatlarla, Türkiye'de kalp ve göğüs cerrahisinde yeni tekniklerin ilk uygulayıcısı olmuştur. Akciğer zarının soyulması sırasında, solunum yolu tıkanmalarını önlemek için soluk borusundan tüp sokarak bayıltma tekniğinin de öncüsüdür.
Mide bağırsak cerrahisinde de uyguladığı yeni bir ameliyat yöntemine tıp literatüründe "Bumin" adı verildi. Başlıca yapıtları Akciğer Vereminin Cerrahi Tedavisi (1954), Mitral Darlığının Cerrahi Tedavisi ve Komissürotomi (1955), Sindirim Sistemi Cerrahisi (1961) ve Cerrahide Muayene Usulleri ve Hastalıklardaki Bulgular (1976).

<span class="mw-page-title-main">Hacettepe Üniversitesi Kastamonu Tıp Fakültesi</span>

Hacettepe Üniversitesi Kastamonu Tıp Fakültesi Hacettepe Üniversitesi'nin 13 fakültesinden biri olarak 2007 yılında Kastamonu'da kurulmuştur. Hacettepe Üniversitesi Kastamonu Tıp Fakültesi'ne 2007-2008 öğretim yılında biri okul birincisi kontenjanından olmak üzere 21 öğrenci alınarak öğrenime başlanmıştır. Hacettepe Üniversitesi Kastamonu Tıp Fakültesi'nde öğrenim hakkı kazanan öğrenciler 361.730 taban puanla kontenjanlara yerleşmişlerdir. ÖSS taban puanlarına göre Hacettepe Üniversitesi Kastamonu Tıp Fakültesi Türkiye genelinde 72 tıp fakültesi arasında 6. sırada yer almıştır.

Erdal Taşçı, Türk cerrah.

Öztekin Oto, Türk doktor, akademisyen. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olup, yaptığı kalp ameliyatları ile tanınmaktadır. Prof. Dr. Öztekin Oto, halen Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı'nda öğretim üyeliği yapmaktadır.

Muğla Devlet Hastanesi, 1927 yılında Muğla'da kurulmuş olan devlet hastanesidir.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi 3 Temmuz 2000 tarihinde Bakanlar Kurulu kararı ile kurulmuş bir tıp fakültesidir. Fakülte 2007 yılından itibaren öğrencilerine Çanakkale’de eğitim vermeye başlamıştır. ÇOMÜ Tıp Fakültesi Çanakkale ilinde bulunan tek üçüncü basamak sağlık kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Yener Yörük</span>

Yener Yörük ; Türk tıp profesörü, göğüs cerrahisi uzmanı ve Trakya Üniversitesi eski rektörü.

Hakkı Akalın, Türk siyasetçi ve tıp doktoru.

<span class="mw-page-title-main">Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi</span>

Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi bünyesinde bulunan Trabzon ilindeki ilk tıp fakültesidir. Resmî olarak 1973 yılında kurulmuştur. Doğu Karadeniz bölgesinin en eski ve en büyük tıp fakültesidir. Ayrıca Türkiye'de teknik üniversite bünyesinde bulunan ilk ve tek tıp fakültesidir.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Ayhan Kuzu</span>

Mehmet Ayhan Kuzu, Türk Profesör Doktor, Genel Cerrahi Uzmanı ve öğretim üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Fikret Kasapoğlu</span>

Fikret KASAPOĞLU, Türk Profesör Doktor, KBB Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahi Uzmanı, akademisyen ve öğretim üyesi.