İçeriğe atla

Peştunlar

Paştunlar
پښتون
Paṣ̌tun
1902'de Peştun askerleri
Önemli nüfusa sahip bölgeler
 Pakistan37,898,072 (2017)[1]
 Afganistan13,332,810 (2016)[2]
Diller
Din

Paştun ya da Peştu (Peştuca: Paştun ya da Pahtun, Hintçe: Pathan, Farsça: Afgan), Afganistan'ın güneydoğusu ile Pakistan'ın kuzeydoğusunda yaşayan İranlı bir ulus. Konuştukları dil, İran dillerinden Peştucadır. Afganistan nüfusunun çoğunluğunu oluşturan Paştunlar, Afgan adının bütün Afganistan halkı için kullanılmaya başlamasından önce bu adı taşırlardı.

Afganistan bölgesinde yer alan bir halk. 1990'ların sonu ile 2000'lerin başlarında Afganistan'da şeriat rejimini kuran Taliban'ın ana öğesini oluşturmaktadırlar.

Tarih ve Kökenleri

Paştunlar, Afganistan'da ortaya çıktıklarına ve ortak bir atadan geldiklerine inansalar da kesin değildir ve bu konuda farklı görüşler ileri sürülmüştür. 13. ve 16. yüzyıllar arasında bazı Peştu kabilelerinin Pakistan'a göç ettikleri bilinmektedir. Soylarını ortak bir ataya dayandıran kabileler halinde örgütlenmişlerdir. Soy çizgileri babayanlıdır. Her kabile kendi içinde klanlara, alt klanlara ve ataerkil ailelere ayrılır. Ayrıca kendi aralarında ittifaklar oluşturup ittifak savaşları yapmışlardır. Afganistan'da yaklaşık 9.5 milyon, Pakistan'da ise 28 milyon Paştun’un yaşadığı tahmin edilmektedir. Afganistan'daki başlıca Paştun kabileleri Kabil'in güneyindeki Durraniler Kabil'in doğusundaki Gılzailerdir.

Kaynakça

  1. ^ 2017 Pakistan nüfus sayımına göre Pakistan nüfusunun %18,24’ünü Peştunlar oluşturmaktadır. 2017 nüfus sayımına göre Pakistan nüfusu 207,774,520 kişidir. Bu bilgilere göre Pakistan’da tahminen 37 milyon 898 bin 072 Peştun yaşamaktadır.[1] 30 Ekim 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ Afganistan nüfusunun [2] 15 Kasım 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. %40’ını Peştunlar oluşturmaktadır ve 2016'da Afganistan nüfusu 33,332,025 kişidir. Bu bilgilere göre Afganistan’da tahminen 13 milyon 332 bin 810 Peştun yaşamaktadır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Afganistan</span> Batı, Orta ve Güney Asyanın birleştiği yerde bulunan devlet

Afganistan ya da resmî adıyla Afganistan İslam Emirliği, Orta Asya'nın güneyinde denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Doğu ve güneyde Pakistan; batıda İran; kuzeyde Türkmenistan, Özbekistan ve Tacikistan; kuzeydoğuda ise Çin ile komşudur. 652.000 km² yüz ölçümlü, kuzey ve güneydoğusunu düzlüklerin oluşturduğu dağlık bir ülkedir. Başkenti ve en büyük şehri Kâbil'dir. Yaklaşık 40 milyonluk nüfusunun çoğunluğunu Peştunlar, Tacikler, Hazaralar ve Özbekler oluşturur. Ülke, uluslararası alanda Afganistan İslam Cumhuriyeti olarak tanınmaktadır. ABD'nin Afganistan'dan çekilmesine akabinde gerçekleşen Taliban saldırıları ile 15 Ağustos 2021'de Taliban'ın başkent Kâbil'i ele geçirmesi sonucunda kurulmuş olup, yönetimin devri konusundaki tartışmalar ve görüşmeler devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hamid Karzai</span> Afganistanlı siyasetçi

Hamid Karzai Peştun asıllı Afgan siyasetçi. Afganistan eski devlet başkanıdır. Taliban sonrası ilk devlet başkanıdır. 2001-2004 yılları arasında halk tarafından desteklenen Karzai, 2004 seçimleri sonrası dönemde yönetimde yolsuzluğun artması, ülke çapında Taliban ve El-Kaide militanların tekrar güç kazanmasıyla birlikte hem Karzai'nin hükûmetine karşı hem de ülkenin geleceğine karşı bir şüphe ve güvensizlik ortamı oluştu. 2009 yılı Kasım ayında bir kez daha devlet başkanı seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Peştuca</span> dil

Peştuca ya da Afganca, Afganistan’da ve Pakistan’ın batı kesiminde yaşayan Peştunların konuştuğu dil. Hint-Avrupa dillerinin Hint-İran dilleri öbeğine bağlıdır. Kırk beş harfli bir alfabesi vardır. Bazı sesler Sanskritçede de bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Host (il)</span>

Host, Afganistan'ın 34 vilayetinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Tacikler</span>

Tacikler, çoğunluğu Afganistan'da ve Tacikistan'da yaşayan İranlı bir ulustur.

<span class="mw-page-title-main">Belucistan, Pakistan</span> Pakistanın en büyük eyaleti

Belucistan, Pakistan'ın en batıdaki ve en büyük eyâleti. Batıdan İran, kuzey ve kuzeybatıdan Afganistan, kuzeydoğudan Hayber Pahtunhva, doğudan Pencab ve Sind eyâletleri ile çevrilidir. Güneyde Umman Denizine 1062 kilometrelik kıyısı vardır. Eyâlet bugünkü sınırlarıyla 1 Temmuz 1970'te oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Davud Han</span> Afgan siyasetçi

Serdar Muhammed Davud Han, Paştun asıllı Afgan siyasetçi. 1973-1978 arasında Afganistan devlet başkanıydı. Davud Han, reformist politikaları ile bilinmektedir, özellikle kadın hakları ile ilgili gerçekleştirdiği iki adet beş yıllık "modernizasyon planları" olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Nengrehar</span>

Nangarhar, Afganistan'ın 34 vilayetinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Pervân</span>

Parvan Vilayeti (Farsça/Peştuca: ولایت پروان, Parvān), Afganistan'ın 34 vilayetinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Hayber Pahtunhva</span>

Hayber-Pahtunhva, 2010 yılına kadar Kuzeybatı Sınır Eyaleti, Pakistan'ın kuzeybatısında yer alan eyalet. Bu bölgedeki dağlar Pakistan ve Afganistan arasındaki sınırı oluşturmaktadır. Ülkenin toplam alanının %6'sını kapsayan bölgede toplam nüfusun %13'ü yaşamaktadır. Bu bölgede yaşayan insanlara Peştun denmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Afganistan'daki Yahudilerin tarihi</span>

Yahudilerin 2000 yıldan fazla yaşadığı Afganistan'da dış göçler nedeniyle nüfus zamanla büyük miktarda azalmıştır. Afgan Yahudi cemaatleri bugün en çok İsrail'de ve bir kısmı da ABD'de varlıklarını sürdürmektedir. Bugün Afganistan'da Zablon Simintov isimli tek bir Yahudi kalmıştır. Zablon, Afganistan'ın başkenti Kâbil'deki köhne sinagogun bakımıyla ilgilenmektedir; dünyanın çeşitli yerlerindeki Müslüman ve Yahudilerden gelen yardımlarla yaşamını sürdürmektedir.

Ab Band ilçesi (Peştuca: د آب بند ولسوالۍ), Afganistan'ın Gazni Vilayeti'ne bağlı olan 19 ilçeden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Federal Yönetilen Kabile Alanları</span>

Federal yönetilen kabile alanları (FATA)(Aşiretler Bölgesi), Peştuca :مرکزي قبایلي سیمې) Pakistan'ın kuzey batı kesiminde Afgan sınırı boyunca uzanan siyasi ve ekonomik yönetim merkezi Peşaver olan çoğunluğu Peştun kökenli aşiret ve kabilelerden oluşan Pakistan'a bağlı yarı özerk federal bir bölge ve Pakistan'ın üst düzey idari birimlerindendir. Ülke içinde yalnızca Hayber-Pahtunhva ve Belucistan eyaletleri ile sınırları mevcuttur. 3,5 milyon nüfusa sahip olup 27.220 km² alan kaplamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Güney Veziristan</span> Pakistanda bir bölge

Güney Veziristan Veziristan bölgesinin güneyini teşkil eden, Pakistan'ın kuzeybatısında bulunan dağlık bir bölgedir. Güney Veziristan Afganistan ve Pakistan'ın tam ortasındadır ve güneybatısında Peşaver, güneyinde Gomal nehri ve batısında Toçi nehri ile çevrilidir.Aşiretler Bölgesi'nde bulunur ve merkezi Wana kentidir. 6,500 km² büyüklüğünde olan bölge Pakistan'ın en istikrarsız bölgelerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Hizb-i İslami</span> Afganistanda İslami bir parti

Hizb-i İslami, "İslam Partisi" anlamına gelir. Çoğunlukla Afganistan'daki komünist yönetimle ve SSCB ile olan savaşları ile bilinir. Gulbeddin Hikmetyar tarafından kurulmuş ve yönetilmiştir. 1975 yılında Afganistan'da kurulmuştur. 1969'da komünizme karşı savaşmak amacıyla Kâbil'de Kâbil Üniversitesi'nden bir grup öğretmen ve öğrencinin kurduğu "Müslüman Gençlik" organizasyonunun çatısı altında büyümüştür. Parti Peştun milliyeti içerisinde büyümüştür. İdeolojisini Müslüman Kardeşler, Ebu'l A'lâ el-Mevdudî ve Pakistan İslam Cemaati'nden almıştır.

Afgan Sosyal Demokrat Partisi, daha çok Afgan Mellat adıyla bilinir, Afganistan'da Peştun milliyetçisi bir partidir. Parti yönetimi kendilerini sosyal demokrat olarak tanımlar ancak parti Sosyalist Enternasyonal tarafından tanınmamıştır. Partinin şu anki lideri 3 Ekim 2012'de gerçekleştirilen 6. parti kongresinde başkan seçilen Stanagul Şerzad'dır.

Peştunlaştırma veya Afganlaştırma, Peştun olmayan biri ya da bir şeyin Peştun kültürel ve dilsel etkisiyle Peştunlaşma sürecidir. Peştunlar Afganistan'daki en büyük ve Pakistan'daki en büyük ikinci etnik gruptur.

<span class="mw-page-title-main">Afganistan Krallığı</span> 1926-1973 yılları arasında Orta Asyada bir monarşi

Afganistan Krallığı, Güney ve Orta Asya'da 1926'da Afganistan Emirliği'nin halefi olarak kurulan bir anayasal monarşiydi. Tahta çıktıktan yedi yıl sonra ilk kralı Emanullah Han tarafından emirliğin krallığa dönüşümü ilan edildi. Monarşi, 1973 Afganistan Darbesi'yle birlikte sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">Afganistan demografisi</span> Vikimedya kategorisi

Afganistan 32 milyondan fazla nüfusa ve 46 kişi/km² nüfus yoğunluğuna sahiptir.

Afganistan, Peştuca ve Darice olmak üzere iki dilin hem resmi hem de en yaygın olarak konuşulduğu çok dilli bir ülkedir.