İçeriğe atla

Peçe Bulutsusu

Koordinat:Sky map 20sa 45d 38s; +30º 42' 30″
Peçe Kalıntısı
Bulutsu
Batı Peçe (NGC 6960)
Kaynak: Courtesy Hunter Wilson
Gözlem verisi (Dönem J2000)
TakımyıldızKuğu
Sağ açıklık (α)20sa 45d 38.0s[1]
Dik açıklık (δ)+30° 42′ 30″[1]
Görünür büyüklük (V)7,0
Görünür boyutlar (V)3
Özellikler
Uzaklık2.000 ly (610 pc)
Yarıçap (r)50 Iy
Dikkate değer özelliklerMerceksi pulsar
Keşif
William Herschel (1784)
Katalog belirtmeleri
NGC 6960,[1] Cygnus Loop, Cirrus Nebula,[1] Filamentary Nebula,[1] Witch's Broom Nebula,[2]
    (ayrıca bakınız NGC 6992/95)[1]
  Wikimedia Commons'ta ilgili ortam
Ayrıca bakınız: Bulutsu listeleri
NGC 6979

Peçe Bulutsusu (ayrıca Cygnus Loop veya Cadı Süpürgesi Bulutsusu olarak da bilinir), Kuğu takımyıldızı yönünde bulunan geniş ve nisbî olarak zayıf olan bir süpernova kalıntısı.

Kaynak süpernova 5.000 veya 8.000 yıl önce patlamış, kalıntıları ~3×3 derecelik bir alana yayılmış ve yayılmaya devam etmektedir. Bulutsu'nun uzaklığı tam olarak bilinememekle birlikte yaklaşık olarak 1.400 ilâ 2.600 ışık yılı olduğu hesaplanmaktadır. William Herschel tarafından 5 Eylül 1784 tarihinde keşfedilmiştir.

Hubble Uzay Teleskobu tarafından bulutsunun fotoğrafı elde edilmiştir. Yapılan salma çizgisi analizleri sonucunda oksijen, sülfür ve hidrojen tespit edilmiştir.

Bulutsunun parlak bölümleri Gökbilim Kataloğu'unda NGC 6960, NGC 6974, NGC 6979, NGC 6992 ve NGC 6995 olarak gösterilir. Bulması en kolay parça çıplak gözle de görülebilen ve 52 Cygni boyunca uzanan NGC 6960'dır. NGC 6979 ise Peçe kompleksinin merkezî kısmıdır.

Galeri

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f "SIMBAD Astronomical Database". Veil Nebula için sonuçlar. 1 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2007. 
  2. ^ "Astronomy Picture of the Day". NGC 6960: The Witch's Broom Nebula. 21 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2007. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gezegenimsi bulutsu</span>

Gezegenimsi bulutsu veya gezegenimsi nebula, yaşamının son evresinde bulunan bir kırmızı devin yaydığı parlak bir iyonize gazdan oluşan salma bulutsusu türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Carina (takımyıldız)</span>

Carina ya da Karina takımyıldızı, modern 88 takımyıldızdan biridir. Güney gökkürededir. Carina adı Latince'de gemi omurgası anlamına gelir. Bu isim, daha önceki takımyıldız adlandırmalarında bir gemi olarak tasavvur edilen Argo Navis takımyıldızının omurgasını oluşturan parçası olmasından ötürü verilmiştir. Argo Navis takımyıldızındaki yıldızlar günümüzde Karina, Yelken ve Pupa takımyıldızlarına dağılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yengeç Bulutsusu</span>

Yengeç Bulutsusu Boğa takımyıldızı bölgesinde yer alan bir süpernova kalıntısı ve atarca rüzgarı bulutsusudur.

<span class="mw-page-title-main">Kedi Gözü bulutsusu</span> Ejderha takımyıldızı yönünde bulunan gezegenimsi bulutsu

Kedi Gözü bulutsusu, Ejderha takımyıldızı yönünde bulunan bir gezegenimsi bulutsu. Yapısal açıdan, bilinen en karmaşık bulutsulardandır; Hubble Uzay teleskobu ile düğümler, püskürtmeler ve yaysal yapılar gözlemlenmiştir. Merkezinde, 1000 yıl önce dış zarfını kaybederek bulutsuyu üretmiş olan parlak ve sıcak bir yıldız vardır.

<span class="mw-page-title-main">Halka bulutsusu</span>

Ünlenen adıyla "Halka Bulutsusu" Çalgı takımyıldızının kuzeyinde bulunan ve kataloglarda Messier 57, M57 veya NGC 6720 olarak yer alan gezegenimsi bulutsudur.

<span class="mw-page-title-main">Satürn Bulutsusu</span>

Satürn Bulutsusu Kova takımyıldızında bulunan gezegenimsi bulutsu.

<span class="mw-page-title-main">Rozet Bulutsusu</span>

Rozet Bulutsusu Samanyolu bölgesinde Tekboynuz takımyıldızı içindeki dev moleküler bulutun bir ucunun kenarında yer alan, büyük ve yuvarlak bir H II bölgesi. Açık yıldız kümesi NGC 2244, bulutsu ile yakından ilgilidir, kümenin yıldızları bulutsunun maddesinden oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Koni Bulutsusu</span>

Koni Bulutsusu Tekboynuz takımyıldızında bulunan H II bölgesi. 1785 yılında William Herschel tarafından keşfedilmiştir. Dünya'dan yaklaşık olarak 2.700 ışık yılı uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">NGC 6302</span>

NGC 6302, Akrep takımyıldızı'nda yaklaşık olarak 4.000 ışık yılı uzaklıkta bulunan çiftkutuplu bir gezegenimsi bulutsudur. Bu, gözlenmiş en ilginç ve karmaşık gezegenimsi bulutsulardan birisidir. NGC 6302 orta yıldızlı bir galaksinin en sıcak cismidir, tayf bilgileri merkezindeki yıldızın yüzey sıcaklığını 200.000 °K olarak göstermektedir ki bu da bulutsuyu oluşturan yıldızın çok büyük bir yıldız olduğunu gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Tarantula Bulutsusu</span>

Tarantula Bulutsusu, Büyük Macellan Bulutu içerisindeki bir H II bölgesidir. İlk başta bir yıldız olarak kayıtlara geçmiş olan 30 Doradus, 1751 yılında Nicolas Louis de Lacaille tarafından bulutsu olarak tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Amerika Bulutsusu</span> Salma bulutsusu

Kuzey Amerika Bulutsusu, Kuğu takımyıldızı yönünde Deneb yakınındaki bir salma bulutsusu. Bulutsu, çarpıcı bir şekilde Meksika Körfezi ile birlikte tam olarak Kuzey Amerika kıtasını andırmaktadır. William Herschel tarafından 24 Ekim 1786 yılında keşfedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sh2-279</span> yansı bulutsusu

Sh2-279, Avcı takımyıldızında bulunan bir HII bölgesi ve parlak bulutsuları içeren bir yansı bulutsusudur. Avcı'nın Kılıcı olarak bilinen asterizmin en kuzey ucunda, Avcı Bulutsusu'nun 0,6 derece kuzeyinde yer alır. Sh2-279 içerisinde gömülü bulunan yansı bulutsusu popüler bilimde Koşan Adam Bulutsusu olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Messier 72</span>

Messier 72, Kova takımyıldızı yönünde bulunan ve Pierre Méchain tarafından 29 Ağustos 1780 yılında keşfedilmiş olan bir küresel yıldız kümesi. Charles Messier, takip eden 4 ve 5 Ekim'de kümeyi gözlemledi ve kataloğuna ekledi. Her ikisi de kümeyi inanılır bir küme olarak görmeyip zayıf bir bulutsu olarak belirtmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Karina Bulutsusu</span>

Karina Bulutsusu, çevresindeki açık yıldız kümesiyle birlikte büyük ve parlak bir bulutsu. Eta Carinae ve HD 93129A, Samanyolu içindeki en büyük kütleli ve parlak yıldızlardır. Bulutsu, Karina takımyıldızı yönünde Dünya'dan yaklaşık olarak 6.500 ilâ 10.000 ışık yılı uzaklıkta bulunmaktadır ve çoklu O-tipi yıldızlar içerir.

<span class="mw-page-title-main">Bumerang Bulutsusu</span>

Bumerang Bulutsusu, Erboğa takımyıldızında yaklaşık olarak 5.000 ışık yılı uzaklıkta bulunan bir ön gezegenimsi bulutsudur.

<span class="mw-page-title-main">NGC 6967</span> galaksi

NGC 6967, Yeni Genel Katalog'da yer alan bir galaksidir. Gökyüzünde Kartal takımyıldızı yönünde bulunur. S0-a tipi bir merceksi galaksidir. İngiliz astronom William Parsons tarafından 1857 yılında 182,88 cm çaplı aynalı tip bir teleskopla keşfedilmiştir.

NGC 6973, Yeni Genel Katalog'da yer alan bir yıldızdır. Gökyüzünde Kova takımyıldızı yönünde bulunur. Fransız astronom Guillaume Bigourdan tarafından 1886 yılında 30,48 cm çaplı mercekli tip bir teleskopla keşfedilmiştir.

NGC 6974, Yeni Genel Katalog'da yer alan bir süpernova kalıntısıdır. Gökyüzünde Kuğu takımyıldızı yönünde bulunur. İngiliz astronom Lawrence Parsons tarafından 1873 yılında 182,88 cm çaplı aynalı tip bir teleskopla keşfedilmiştir. Peçe Bulutsusu'nun bir parçasıdır.

NGC 6980, Yeni Genel Katalog'da yer alan bir yıldızdır. Gökyüzünde Kova takımyıldızı yönünde bulunur. Fransız astronom Guillaume Bigourdan tarafından 1886 yılında 30,48 cm çaplı mercekli tip bir teleskopla keşfedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yaratılış Sütunları</span>

Yaratılış Sütunları, Dünya'dan yaklaşık 6,500-7000 ışık yılı uzakta olan, Yılanlar takımyıldızında, Kartal Bulutsusu'ndaki yıldızlararası gaz ve tozdan oluşan Fil Hortumları Nebulası'nın Hubble Uzay Teleskobu tarafından çekilmiş bir fotoğrafıdır. Gaz ve tozun yeni yıldızlar oluşturma aşamasında olması ve yakın zamanda oluşan yakın yıldızlardan gelen ışık tarafından aşındırılması sebebiyle bu şekilde adlandırılmıştır. 1 Nisan 1995'te çekilen bu fotoğraf, Space.com tarafından Hubble'ın en iyi on fotoğrafından biri seçildi. Fotoğraftan sorumlu gökbilimciler, Arizona Eyalet Üniversitesi'nden Jeff Hester ve Paul Scowen'dir. Alan, 2011'de ESA'nın Herschel Uzay Gözlemevi tarafından, 2014'te Hubble tarafından daha yeni bir kamerayla ve 2022'de James Webb Uzay Teleskobu tarafından yeniden fotoğraflandı.