İçeriğe atla

Paştun Zargun ilçesi

Paştun Zargun ilçesi (Peştuca: ), Afganistan'ın Herat Vilayeti'ne bağlı olan 16 ilçeden birisidir.

Yönetim merkezi Paştun Zargun şehri olan ilçenin 2006 yılı nüfusu 88.800'dür.[1]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "GeoHive". 28 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2011. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Zeytinburnu</span> İstanbul ilçesi (Avrupa Yakası)

Zeytinburnu, İstanbul ilinin bir ilçesidir. 27 Haziran 1957 tarih ve 9644 sayı ile Resmî Gazete'de yayımlanarak 1 Eylül 1957 tarihinde 7033 kanun numarası ile ilçe oldu. Trakya’nın güneydoğusunda, Çatalca yarımadasının, Marmara Denizi'ne bakan yamaçlarının, bu denizle birleştiği yerdedir. Tarihi yarımada ile surlarla ayrılmış, E-5 karayoluna sınır ve havalimanına 15-20 dakikalık mesafededir. Bu sebeple İstanbul’un dışarı açılan önemli bir penceresidir. Doğusunda Fatih, kuzeydoğuda Eyüpsultan, kuzeyinde Bayrampaşa, batısında Güngören, Bakırköy, kuzeybatısında Esenler, güneyinde ise Marmara Denizi'yle çevrilidir.

Kaymakam Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yönetim sisteminde, ilçenin en yüksek mülki idare amiridir. Kaymakamlar görevlerini il valilerinin gözetim ve denetimi altında yaparlar. İlk kez Osmanlı Devleti'nde Tanzimat Fermanı'nın ilanıyla görev yapmaya başlamışlardır. Kaymakamlık bir kariyer meslek memurluğudur. Mesleğe giriş için mevzuatla belirlenen şartlar aranmaktadır. Seçilmesi, yetiştirilmesi, atanması ve yer değiştirilmesi belli kurallara bağlanmıştır.

Belde, Türkiye Cumhuriyeti'nin idari yapılanmasında yönetsel açıdan köy ile ilçe arasında, bucaktan aşağı ya da eşiti bir konumda yer alan yerel yönetim birimine verilen ad.

Bucak veya nahiye; coğrafya, ekonomi, güvenlik ve mahalli hizmet bakımlarından aralarında ilişki bulunan kasaba ve köylerden meydana gelen, ilçeden küçük idari bölüm.

<span class="mw-page-title-main">Güneşli, Hopa</span> Artvin köyü

Güneşli, Artvin ilinin Hopa ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Anadolu Yakası</span> İstanbulun Asya üzerinde kalan toprakları

Anadolu Yakası, Anadolu Tarafı ya da Asya Yakası, İstanbul'un Asya üzerinde kalan toprakları için kullanılan tabirdir. İlk ne zaman kullanıldığı bilinmemekle beraber Osmanlı döneminden beri kullanıldığı kesindir. Kuzey sahilinde Beykoz ve kuzeydoğusunda Şile, güney sahilinde ise Tuzla, Pendik, Kartal, Maltepe, Kadıköy bulunmaktadır. Boğazda bulunan iki ilçe Üsküdar ve Beykoz olup iç ilçeler ise Sultanbeyli, Ümraniye ve yeni ilçe statüsüne kavuşmuş olan Sancaktepe, Ataşehir ve Çekmeköy'dür. 1973'e kadar pek canlılığı olmayan Anadolu Yakası, Boğaziçi Köprüsü'nün yapımından sonra iyice hareketlenmeye başlamıştır. İstanbul nüfusunun 1/3'ü burada yaşamaktadır. Avrupa Yakasına göre daha yeşildir ve trafik daha az yoğundur.

<span class="mw-page-title-main">Peştunlar</span> Afganistan ve Batı Pakistana özgü İranî etnik grup

Paştun ya da Peştu, Afganistan'ın güneydoğusu ile Pakistan'ın kuzeydoğusunda yaşayan İranlı bir ulus. Konuştukları dil, İran dillerinden Peştucadır. Afganistan nüfusunun çoğunluğunu oluşturan Paştunlar, Afgan adının bütün Afganistan halkı için kullanılmaya başlamasından önce bu adı taşırlardı.

<span class="mw-page-title-main">Afganistan-Türkiye ilişkileri</span>

Afganistan-Türkiye ilişkileri, Türkiye Cumhuriyeti'nin Afganistan İslam Emirliği'yle süregelen uluslararası politikalarını içerir.

<span class="mw-page-title-main">Kayıp On Kabile</span> Neo-Asur fethinden sonra İsrail Krallığından sürgün edilen kabileler

Kayıp On Kabile, 12 İsrailoğlu kabilesinden 10'unun Neo-Asur İmparatorluğu tarafından köleleştirildiği veya öldürülüp yok edildiği düşünülen olaydır. Olaydan sonra bu on kabilenin ve bu kabilelerde yaşayan İbranilerin varlığı son buldu. On İsrailoğlu kabilesi sırasıyla şunlardır: Reuben, Şimon, Dan, Naftali, Gad, Aşer, İssakar, Zebulun, Menaşe, Yusuf. Günümüze kadar gelmiş İbranilerin tümü ya Yehuda kabilesinden (Yahudiler) ya da Levi kabilesinden gelmiştir.

Serbedâriler, İlhanlı Devleti'nin yıkılışından sonra İran'da kurulan ve Horasan ile Esterabad yörelerinde 1337-1381 arasında hüküm süren devlet. Yöneticileri Şii inancına sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Afganistan'daki Yahudilerin tarihi</span>

Yahudilerin 2000 yıldan fazla yaşadığı Afganistan'da dış göçler nedeniyle nüfus zamanla büyük miktarda azalmıştır. Afgan Yahudi cemaatleri bugün en çok İsrail'de ve bir kısmı da ABD'de varlıklarını sürdürmektedir. Bugün Afganistan'da Zablon Simintov isimli tek bir Yahudi kalmıştır. Zablon, Afganistan'ın başkenti Kâbil'deki köhne sinagogun bakımıyla ilgilenmektedir; dünyanın çeşitli yerlerindeki Müslüman ve Yahudilerden gelen yardımlarla yaşamını sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Seravan şehristanı</span>

Saravan şehristanı (Farsça: شهرستان سراوان ), İran'nde Sistan ve Belucistan Eyaleti'nin 14 şehristanından birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Devon</span>

Devon, Birleşik Krallık'ta İngiltere ülkesinin Güney Batı bölgesinde bulunan, hem iki seviyeli yerel idarenin üst seviyesi olan bir kontluk hem de kraliyetle ilgili seremoniler için bir törensel kontluktur. Gayriresmî olarak bazen "Devonshire" olarak da anılmakla beraber bu shire tipi kontluk olduğunu göstermek için kullanılmakta ve Devon'da yaşayan halk arasında genellikle kabul edilmemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Afganistan'ın ilçeleri</span> Vikimedya liste maddesi

Afganistan'daki en büyük idari bölge vilayettir. Ve ülke 34 vilayete ayrılmıştır. Bu vilayetler de kendi içinde birden fazla ilçeye ayrılmıştır. Bu idari bölgelerin yerel ismi Volasvaleyi'dir. Haziran 2005 yılında yapılan son idari değişiklikle, Afganistan 34 vilayete bu vilayetler de 398 ilçeye ayrılmıştır. Bu ilçeler vilayetlerin alfabe sırasına göre aşağıdaki listede gösterilmiştir:

Obe ilçesi (Farsça:ولسوالی اوبه ), Afganistan'ın Herat Vilayeti'ne bağlı olan 16 ilçeden birisidir.

Kurram, Pakistan'da Hayber-Pahtunhva eyaletinin Kohat bölümüne bağlı bir ilçedir. 2018'den önce Federal Yönetilen Kabile Alanları'nda yer alan bir yönetim birimiydi. Yönetim merkezi Paraçınar şehridir. Bölgenin nüfusu 1998 yılı verilerine göre 448.310'dur ve çoğunluğu Paştun kökenlidir.

<span class="mw-page-title-main">Redcar ve Cleveland</span>

Redcar & Cleveland, North Yorkshire, İngiltere'de bir birimsel otorite ve Törensel Kontluk'tur. Redcar, Saltburn, Guisborough ve bunlardan daha küçük ölçekli Brotton, Easton, Skelton, Loftus kasabaları bu ilçeye bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Stockton-on-Tees (borough)</span>

Stockton-on-Tees Kuzey Doğu İngiltere, Tees Valley'de bulunan, 2011 nüfus sayımı sonuçlarına göre 191,600 kişinin yaşadığı ilçe ve bir "birimsel " otoritedir.

Ghulam Mohammad Farhad, Afgan mühendis ve Paştun milliyetçisiydi. 1921 yılından 1928 yılına kadar kraliyet bursu ile Almanya'da Münih Teknik Üniversitesi'nde elektrik öğrenimi gördü. Almanya'da okurken, Nazilerle yakınlaştı ve bazı açılarda Nazi politikalarından etkilendi. Afganistan'a döndükten sonra, Farhad, hükûmet içerisinde elektrik ile ilgili çeşitli görevlere atandı ve son olarak 1939'dan 1966'ya kadar Kabil Elektrik Şirketi'nin başkanlığını yaptı. 1947 yılında ekipman sağlamak amacıyla Almanya seyahatine çıktı ve Farhad sıklıkla Alman yapımı ürünleri tercih etmesi nedeniyle suçlanıyordu. 1948 ve 1954 yılları arasında Kabil belediye başkanlığı görevini yerine getirdi. Farhad şehre ilk defa trafik ışıklarını getirdi ve trafiği sağdan akmak üzere değiştirdi. 1966 yılında Farhad; Paştun milliyetçiliği, sosyal demokrasi ve antikomünizm temelleri üzerine Afgan Sosyal Demokrat Partisi'ni kurdu. Farhad, 1968 yılında Kabil'in 6. seçim bölgesinden parlamentoya seçildi ancak 1970 yılında parlamentodan istifa ederek çekildi. Farhad, Afganistan Demokratik Cumhuriyeti sırasında 1978 yılından genel affın çıktığı 1980 yılına kadar siyasi tutuklu idi.

<span class="mw-page-title-main">Port Arthur, Teksas</span>

Port Arthur, Amerika Birleşik Devletleri'nin Teksas eyaletine bağlı Jefferson ilçesinde yer alan bir şehirdir. Şehrin nüfusu 2010 sayımına göre 53,818'dir.