İçeriğe atla

Paşa Hristova

Parashkeva Hristova Stefanova (Bulgarca: Парашкева Христова Стефанова), sahne adı Pasha Hristova (Bulgarca: Паша Христова) (d. 16 Temmuz 1946 - ö. 21 Aralık 1971) Bulgar şarkıcı, Bulgaristan'ın en ünlü şarkılarından "Една българска роза" ("Bir Bulgar Gülü")'nün yorumcusu. 1960'ların sonunda kısa ve etkili kariyeri başladı. 1967-1971 arasında, Bulgar ve uluslararası müzik festivallerinde birçok ödül kazandı. 1971 yılında ikinci çocuğuna hamileyken bir uçak kazasında hayatını kaybetti.

Hayatı ve Kariyeri

Çocukluğu

Pasha Sofya'nın Knyajevo semtinde Lyubka-Hristo çiftinin kızı olarak dünyaya geldi. 5 yaşındayken, ebeveynleri boşandı. Babası Tsvetana adlı bir kadınla evlenip, Pasha'nın velayetini alırken, erkek kardeşi Ventsi annesiyle kaldı. Pasha'nın ikinci erkek kardeşi Krasimir de babasının ikinci evliliğinde dünyaya geldi. Pasha ve Krasimir, birbirlerinin annelerini kendi anneleri gibi görüyorlardı. Anaokulunda çalışan Lyubka çocuklara anaokulunda bakarken Tsvetana çocuklara evde bakıyordu. Pasha'nın babaannesiyle de çok yakın bir ilişkisi vardı. Babaannesi onun keman dersleri almasını sağladı. Etrafındaki çoğu insan küçük kıza Pepi derken, babaanesi ona, ünlü Sovyet işçi kadını Pasha Angelina'ya sevgisinden dolayı Pasha lakabını verdi. Babaannesinin ölümü Pasha'da derin izler bıraktı. Çok yakın olan ikisi bir yatağı paylaşıyorlardı. Pasha bir sabah uyandığında ona sarılan babaannesinin soğukluğu ile onun ölmüş olduğunu fark etti.

Gençliği

Gençlik yıllarında, babası ile kavga edip, zaman zaman annesinin evinde kalıyordu. Lise eğitiminden sonra Balkancar araba fabrikasında tasarımcı olarak çalışmaya başladı. Vasil Ivanov adlı bir mühendis ile evlendi ve Milen isimli bir oğulları oldu. Ancak iş sebebiyle uzak kalınca, boşanmamalarına rağmen ayrı yaşamaya başladılar ve Pasha çocuğunun velayetini aldı.

İşinin yanında Bulgar Devlet Radyosu'nun sahne şarkıcıları okulu seçmelerine katıldı. Daha sonra tedavi edilecek peltekliğine rağmen dikkat çekici sesiyle seçmeleri kazandı. Sofya Orkestrası'nda reddedildikten sonra öğretmeninin desteğiyle İşçiler Topluluğu Korosunda solo şarkıcı olarak iş buldu.

Kariyeri

1967'de SSCB'deki sochi festivalinde birinci olup altın madalyayı kazanarak ilk büyük başarısına imza attı. 1968'de Sofya Orkestrası'na katılarak hayatının sonuna dek onlarla çalıştı. Grubun şefi Nikolay Kuyumdzhiev, yerini Pasha'nın kayıtlarında yardım edecek olan Nikolay Arabadzhiev'e bıraktı. O bir orkestra şefi, besteci, piyanist ve klarnetçiydi. Kısa sürede birbirlerine aşık olup, ölümlerine dek evli hayatı yaşadılar. Pasha, hayatının geri kalanında Bulgaristan'ı ve Sovyet Bloğu ülkelerini turladı. 1970'te Braşov'daki Altın Geyik Festivali'nde 3.lüğü kazandı. Bir radyo yarışmasında Svetozar Rusinov'un bestesi "Яворова пролет" (Çınar Baharı)'nı seslendirdi ve en iyi şarkı ödülünü aldı. Altın Orfe Festival'inde ise büyük ödül Pasha Hristova'nın seslendirdiği "Повей, ветре" (Es Rüzgâr) ve en iyi şarkı ödülü de yine Hristova'nın "Една българска роза" (Bir Bulgar Gülü) şarkısına gitti. 1971'de Polonya'daki Sopot Uluslararası Şarkı Festivali'nde birincilik ödülünü kazandı. Öldükten kısa bir süre sonra 1972'de Bulgar televizyonunun "yılın melodisi" ödülünü "Бяла песен" (Beyaz Şarkı) ile kazandı.

Ölümü

1971'de Sofya Orkestrası ve birçok ünlü Bulgar şarkıcı ile Cezayir'e uçacaktı. Uçağın kalkışında, uçak hızlıca irtifa kaybetti ve ön kısmı yere çakıldı. İkiye ayrılan uçağın ön tarafı patladı ve yandı. Ön sıralarda oturan Pasha Hristova ve hayat arkadaşı, olay yerinde can verdi. (Uçak ekibiyle birlikte toplam 30 kişi hayatını kaybetti.) Pasha ölürken Arabadzhiev'den olan ikinci çocuğuna hamileydi. Cesedi tespit edildikten sonra Sofya Merkez Mezarlığı'nda katolik bölümüne defnedildi.

Uçağın düşüş nedenine dair çok az belge ortaya çıktı. Olayın soruşturması kısa sürede saklandı. Uçak aylar süren bir revizyondan geçmişti. Revizyon sırasında teknik bir hata yapılmıştı: kanatçıkların kabloları yanlış bağlanmıştı. Böylece, pilotlar uçağı düzleştirmeye çalışırken, daha da dik konuma getirdiler ve kalkış sırasında aşırı alçak bir irtifada kaza gerçekleşti. 2001'de halka sunulan bir resmi raporda, neden olarak tecrübesizlik gösterildi, prosedür pratik deneyimi bulunmayan teknikerler tarafından uygulanmıştı.

Müzikal tarzı ve sesi

Pasha Hristova çok yönlü bir sese sahipti ve birçok farklı türde söyledi. Bazı şarkıları balad ve şanson olarak adlandırılmaktadır. Ancak caz, rock and roll ve hatta Bulgar folk müziği şarkıları da vardır. Dönemin Bulgar şarkıcılarında da görüldüğü gibi, repertuvarının büyük bir kısmı yabancı dilden şarkıların Bulgarca versiyonlarından oluşmaktaydı.

Diskografisi

Single'lar

  • 1969: "Аз, ти и розите" (Sen, Ben ve Güller) / "Щастливи заедно" (Birlikte Mutlu)
  • 1970: "Нека този миг да спре" (Dursun Bu An) / "Цигани" (Çingeneler) / "Знай" (Bil) / "Остани" (Kal)
  • 1971: "Този дивен свят" (Bu Mükemmel Dünya) / "Когато си отидеш" (Gittiğinde)

Albümler

  • 1972: Една българска роза (Bir Bulgar Gülü)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cahit Berkay</span> Türk müzisyen

Cahit Berkay, Moğollar adlı müzik grubunun kurucularından Türk müzisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Verda Erman</span> Türk piyanist

Verda Erman, Türk piyanist.

<span class="mw-page-title-main">Ayşegül Sarıca</span> Türk piyanist

Ayşe Gül Sarıca Diyarbekirli Türk piyanist, eğitimci.

Tahir Nejat Özyılmazel veya Neco, Türk şarkıcı ve oyuncudur.

Şerif Sezer, Türk sinema ve dizi oyuncusudur.

<span class="mw-page-title-main">Nubar Terziyan</span> Türkiye Ermenisi oyuncu (1909–1994)

Nubar Terziyan, asıl adıyla Nubar Alyanakziya,, Türkiye Ermenisi sinema oyuncusu ve tiyatro sanatçısı. Yeşilçam'da canlandırdığı "sevecen baba", "sütçü dede", "iyi yürekli bakkal" ve "tonton baba" gibi rolleri ustalıkla canlandırdı. Oyunculuk eğitimi almamasına rağmen çoğu zaman rol aldığı film ve tiyatro oyunlarında doğaçlama tekniğini kullanan Terziyan, kendine özgü karakter oyunculuğu ile 450'den fazla filmde rol aldı.

Özdemir Erdoğan, Türk müzisyen, şarkıcı-şarkı yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Suna Kan</span> Türk keman virtüözü (1936–2023)

Suna Kan, Türk keman virtüözü.

<span class="mw-page-title-main">Fatih Erkoç</span>

Mehmet Fatih Erkoç, Türk müzisyen.

<span class="mw-page-title-main">Ekrem Bora</span> Türk sinema ve dizi oyuncusu

Ekrem Bora, asıl adıyla Ekrem Şerif Uçak,, Türk sinema ve dizi oyuncusudur.

<span class="mw-page-title-main">Fatma Karanfil</span> Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu

Fatma Karanfil, Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusudur.

<span class="mw-page-title-main">Nebahat Çehre</span> Türk oyuncu, model ve şarkıcı

Hilal Nebahat Çehre, Türk oyuncu, şarkıcı ve modeldir.

Suna Selen, Türk sinema ve tiyatro oyuncusu. İstanbul Devlet Tiyatroları oyuncusudur. Birçok sinema filmi ve dizide rol almıştır.

Nedim Vasıf Otyam, Türk besteci, müzisyen, film yönetmeni, yapımcı, orkestra şefi ve eğitimci.

<span class="mw-page-title-main">Sadık Şendil</span> Türk oyun yazarı ve senarist

Sadık Şendil, Türk senarist ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Rositsa Kirilova</span>

Rositsa Kirilova, Bulgar şarkıcı. 80'li yıllarda popüler olan bir sanatçıdır. En bilinen şarkıları: “Боса по асфалта - Bosa Po Asfalta”, “Тишина - Tişina”, “Денонощие - Denonoştie”, “Има шанс, няма шанс - İma şans, niama şans”, “Приятелите винаги остават - Priatelite vinagi ostavat”, “Усмихни се за мен - Usmihni se za men”, “Учителко, целувам ти ръка - Uçitelko tseluvam te rıka”, “Най-добрата дума - nai dobrata duma”, “Избрах нарочно вас - izbriah naroçno vas”, “Нещо невероятно - neşte nevoroyatno”, “Живей за мига - jivei za miga”. Rositsa kirilova o zamanlar kapalı bir toplum olan Bulgaristan halkının sempatisini, duru sesi, sempatik davranışları ve güzelliği ile topladı. 10 Eylül 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Altın Mikrofon, Hürriyet gazetesi tarafından 1965'te düzenlenmeye başlamış bir müzik yarışmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Poli Genova</span>

Poli Plamenova Genova, Bulgar şarkıcı. Almanya'da yapılan 2011 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Bulgaristan'ı "Na inat" adlı şarkı ile temsil etmiş, ancak yarı finalde elenerek finale kalamamıştır. İsveç'te gerçekleştirilen 2016 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Bulgaristan'ı "If Love Was a Crime" şarkısıyla tekrar temsil etmiş ve dördüncü olarak ülkesine en iyi sonucunu getirmiştir.

Orhan Aksoy, Türk yönetmen, senarist ve yapımcı.

<span class="mw-page-title-main">Biser Kirov</span> Bulgar pop ve opera şarkıcısı

Biser Hristov Kirov ,Tanınmış Bulgar pop ve opera şarkıcısı. Ülkesi Bulgaristan ve Rusya'da oldukça tanınıyordu." Kirov hatta Rusya için sembolik memleketim demiştir.