İçeriğe atla

Pazarlama kanalı

Pazarlama kanalı, malların üretim noktasından tüketim noktasına transferini sağlayan kişi, kuruluş ve faaliyetler bütünüdür.[1] Bu süreç, ürünlerin son kullanıcıya veya tüketiciye ulaşmasını sağlayan dağıtım kanalı olarak da bilinir.[2] Pazarlama kanalları, yönetim için önemli bir araçtır ve etkili bir pazarlama stratejisinin oluşturulmasında kritik bir rol oynar.

Franchising, bu tür bir kanala örnek olarak verilebilir. Günümüzde, çok kanallı pazarlama stratejileri oldukça yaygındır.[3]

Türleri

  • Üretici → Müşteri (Sıfır Seviye Kanal)
  • Üretici → Perakendeci → Tüketici (Tek Düzeyli Kanal)
  • Üretici → Toptancı → Perakendeci → Müşteri (İki Seviyeli Kanal)
  • Üretici → Acente / Broker → Toptancı veya Perakendeci → Müşteri (Üç Seviyeli Kanal)

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2021. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2021. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2021. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

Pazarlama firmaların veya şirketlerin, herhangi ürün veya hizmet'lerin müşterilerinin ilgisini çekeceğini tayin etmeleri ve satış, hizmet, ticaret, reklam, iletişim ve işletme idaresi geliştirmeleri için stratejileri belirlemeleri sürecidir. Pazarlama süreci, bir bütünleştirilmiş süreç olup bunun vasıtasıyla firmalar müşterileri için değer yaratmakta ve bunun karşılığında müşterilerden deger kapabilmek için güçlü müşteri ilişkileri kurmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Lojistik</span> kaynak akışının yönetimi

Lojistik ya da nakliye; ürün, hizmet ve insan gibi kaynakların, ihtiyaç duyulan yerde ve istenen zamanda temin edilmesi için bir araç olarak tanımlanabilir. Herhangi bir pazarlama veya üretim organizasyonunun lojistik destek olmadan başarılması çok zordur. Lojistik; nakliye, envanter, depolama, malzeme idaresi ve ambalajlama bilgilerinin birleştirilmesini kapsar. Lojistik işletme sorumluluğu, ham maddenin coğrafi konumlanması, sürecin işletilmesi ve ihtiyaçların mümkün olan en düşük maliyetle karşılanarak işin bitirilmesidir. Lojistik yönetimi, tedarik zinciri yönetimi ve tedarik zinciri mühendisliği'nin bir parçasıdır

<span class="mw-page-title-main">Wi-Fi</span> Kablosuz Bağlantı Alanı

Wi-Fi, kişisel bilgisayar, video oyunu konsolları, dijital ses oynatıcıları ve akıllı telefonlar gibi cihazların kablosuz olarak birbirlerine bağlanmasını sağlayan teknolojidir.

Tedarik Zinciri Yönetimi müşteriye, doğru ürünün, doğru zamanda, doğru yerde, doğru fiyata tüm tedarik zinciri için mümkün olan en düşük maliyetle ulaşmasını sağlayan malzeme, bilgi ve para akışının entegre yönetimidir. Bir başka deyişle zincir içinde yer alan temel iş süreçlerinin entegrasyonunu sağlayarak müşteri memnuniyetini artıracak stratejilerin ve iş modellerinin oluşturulmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Topkapı Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Topkapı Üniversitesi veya eski adıyla İstanbul Ayvansaray Üniversitesi, Plato Vakfı tarafından 24 Kasım 2013 tarihli ve 29898 sayılı Resmî Gazete'de yayınlanan 6761 numaralı kanun 16 Kasım 2016 kabul tarihi ile kurulmuştur.

İçerikle Pazarlama, Sosyal Medya sürecinin önemli bir parçası olup, yeni ekosistemde markaların pazarlama sürecinde önem kazanan yeni nesil dijital iletişim ve pazarlama süreci.

<span class="mw-page-title-main">Dijital pazarlama</span>

Dijital pazarlama, elektronik bir cihaz veya internet kullanan tüm pazarlama çabalarını kapsar. Ürün veya hizmetlerin elektronik ortamda çevrimiçi şekilde tanıtılmasını sağlar.

Shaklee, Amerikalı bir üretici ve doğal besin takviyeleri, kilo yönetimi ürünleri, güzellik ürünleri ve ev ürünleri distribütörüdür. Şirket, Kanada, Çin, Endonezya, Japonya, Malezya ve Tayvan’da global operasyonları olan Pleasanton, Kaliforniya şehrinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Satış</span>

Satış, belirli bir zaman diliminde satılan mal veya hizmet sayısı ile ilgili faaliyetlerdir.

Mağazacılık veya Merchandising, en geniş anlamda, ürünlerin perakende sektöründe bir tüketiciye satışına katkıda bulunan herhangi bir uygulamadır. Perakende satış mağazasında, merchandising, satılmaya hazır ürünlerin çeşitliliği, bu ürünlerin ilgi alanını teşvik edecek şekilde sergilenmesi ve müşterilerin satın almalarını teşvik etmesi anlamına gelir. Bunun için gondol, gondolbaşı, sunum standı uygulanır.

İlişki pazarlaması, satış işlemlerinden ziyade müşteriyi elde tutmayı ve memnuniyeti vurgulayan, doğrudan pazarlama ve hizmet pazarlaması kampanyalarından geliştirilen bir pazarlama şeklidir. Diğer pazarlama biçimlerinden farklıdır, çünkü müşteri ilişkilerinin uzun vadeli değerini tanır ve iletişimi müdahaleci reklam ve satış promosyon mesajlarının ötesine taşır. İnternet ve mobil platformların büyümesiyle, teknoloji, demografi ve müşteri hizmetleri veri toplamanın ötesine geçen müşterilerle ilişkileri yönetmeye yönelik araçlar gibi daha işbirlikçi ve sosyal iletişim kanalları açtıkça ilişki pazarlaması gelişmeye devam etti. İlişki pazarlaması, gelen pazarlamayı, arama motoru optimizasyonu ve stratejik içeriği, halkla ilişkileri, sosyal medyayı ve uygulama geliştirmeyi içerir.

Müşteri ilişkileri yönetimi (CRM), bir şirketin mevcut ve potansiyel müşterilerle etkileşimini yönetmek için bir yaklaşımdır. Müşterilerle olan iş ilişkilerini geliştirmek, özellikle müşteriyi elde tutmaya ve sonuçta satış büyümesini artırmaya odaklanarak, bir şirket ile müşterilerin geçmişi hakkındaki veri analizini kullanır. Salesforce ve Microsoft Dynamics CRM gibi müşteri ilişkileri yönetimi hizmetleri var.

<span class="mw-page-title-main">Salesforce</span>

Salesforce merkezi San Francisco, Kaliforniya'da bulunan bir Amerikan bulut tabanlı yazılım şirketidir. Şirket müşteri ilişkileri yönetimi (CRM) hizmeti sağlar ve ayrıca müşteri hizmetleri, pazarlama otomasyonu, analitik ve uygulama geliştirmeye odaklanan tamamlayıcı bir kurumsal uygulamalar paketi satar.

Bütüncül kanal (Omnichannel), tüm dağıtım ve iletişim kanallarının entegre ve kesintisiz bir şekilde kullanılarak kusursuz bir müşteri deneyimi sunmasıdır. Çok kanallı pazarlama olarak da geçen bütüncül kanal pazarlama stratejisi için tüm kanalların bir araya getirilmesi ve tüketiciye bir araya getirilen kanallar yolu ile ulaşmasıdır diyebiliriz. Günümüzde pek çok büyük marka bütüncül kanal stratejisini temel yaklaşımları haline getirerek kullanmaktadır ve bu sayede müşteri memnuniyeti, müşteri sadakati elde etmektedir. Büyük markaların uyguladığı bu yöntem sayesinde müşterilere eşsiz bir alışveriş deneyimi yaşatmak hedeflenmektedir. Ayrıca bütüncül kanal stratejisi ile dijital pazarlamanın en büyük kanalı olan e-ticaret siteleri sadece satış için değil marka ve tüketici ile olan etkileşimi artırmak içinde kullanılmaktadır. Bütüncül kanal pazarlama stratejisi kavramının ortaya çıkması ile markaların bütün bir kısmı çoklu kanal stratejisinden bütüncül kanal pazarlama stratejisine geçiş yapmaya başlamıştır. Bütüncül kanal stratejisini kullanacak olan markaların ise bu stratejiyi hayata geçirebilecek bir müşteri veri tabanı, online alışveriş sitesi gibi teknik alt yapılarının hazır olması gerekmektedir. Bütüncül kanal stratejisi müşterilerin markalar ile iletişime geçmesini kolaylaştıran, istediği her kanaldan ulaşabilmesini sağlayan bir stratejidir. Markaya istediği kanaldan ve rahatlıkla ulaşabilen müşteri markaya karşı bir sadakat duygusu geliştirmektedir.

Pazarlama iletişimi, farklı pazarlama kanallarının ve araçlarının bir arada kullanılmasını ifade eder. Pazarlama haberleşme kanalı, bir işletmenin istediği pazara veya genel olarak pazara bir mesaj iletme şekline odaklanır. Bir pazarlama iletişimi aracı, reklam, kişisel satış, doğrudan pazarlama, sponsorluk, iletişim, sosyal medya ve tanıtımdan medya ilişkileri ve halkla ilişkilere kadar her şey olabilir. Pazarlama iletişimi; reklam, promosyon, satış, markalaşma, kampanya ve çevrimiçi promosyonu içerir. Pazarlama planı ve pazarlama stratejisi, temel fırsatları, tehditleri, zayıf yönleri ve güçlü yönleri tanımlar, hedefler belirler ve pazarlama hedeflerine ulaşmak için bir eylem planı geliştirir.

<span class="mw-page-title-main">Medya ilişkileri</span>

Medya ilişkileri, olumlu, tutarlı ve inandırıcı bir şekilde bir kuruluşun misyonu, politikaları ve uygulamaları hakkında halkı bilgilendirmek amacıyla medyayla çalışmayı içerir. Tipik olarak bu, basın-yayın araçlarında haber ve özelliklerin üretilmesinden sorumlu kişilerle doğrudan koordinasyon sağlamak anlamına gelir. Birçok kişi halkla ilişkiler ve medya ilişkileri terimlerini birbirinin yerine kullanır. Medya ilişkilerinin amacı, doğrudan reklam yoluyla ödeme yapmadan kitle iletişim araçlarında pozitif kapsamı en üst düzeye çıkarmaktır.

Reklam yönetimi, pazarlamanın ana hatları'ndan biri olarak bir işletme, marka ile ilgili yapılan reklam ve pazarlama stratejisine verilen isimdir. Firmanın hedef pazarı ile iletişim kurmak, bir programda yer alan çeşitli reklam faaliyetlerini denetlemek ve kontrol etmek için tasarlanmış planlı bir yönetim sürecidir. Reklam, bir şirketin promosyon karması unsurlarından yalnızca biridir ve bu nedenle genel pazarlama iletişimi programıyla entegre edilmelidir.

<span class="mw-page-title-main">Nokia 3250</span>

Nokia 3250 26 Eylül 2005'te duyurulan Symbian OS v9.1 çalıştıran bir akıllı telefondur. Geleneksel telefon tuş takımını bir kameraya ve özel müzik kontrol tuşlarına dönüştüren benzersiz bir 'bükülme' tasarımına sahiptir. Bir müzik telefonu olarak pazarlandı ve bir microSD hafıza kartı yuvası sayesinde 2 GB'a kadar müzik ve diğer verileri depolayabilir ve iki megapiksel kamera ve diğer akıllı telefon özelliklerine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Ses analizi</span>

Ses analizi ya da Konuşma analizi, iletişimi ve gelecekteki etkileşimi iyileştirmek için müşteri bilgilerini toplamak üzere kaydedilen çağrıları analiz etme sürecidir. Süreç, öncelikle müşteri iletişim merkezleri tarafından bir işletmeyle müşteri etkileşimlerinde ihtiyaçları çıkarmak için kullanılır.

Stoksuz satış, bir satıcının elinde stok bulundurmadan sipariş alıp, müşteriye başka bir tedarikçi veya toptancı üzerinden ürün, mal veya hizmet sağlamasıdır. Satıcı stok tutmak yerine aldığı siparişi ve siparişe dair kişi bilgileri, teslim adresi gibi detayları doğrudan toptancı, tedarikçi, üretici, başka bir perakendeci veya bir sevkiyat deposu ile paylaşır, sipariş bu şekilde satıcıya gelmeksizin doğrudan müşteriye gönderilir. Satıcının buradaki tek yaptığı iş ürünü pazarlayıp satmaktır; ürünün kalitesi, depolanması, stok yönetimi, kargolanması konusunda bir çaba sarf etmez, sadece teslimatın yapıldığına dair takibi yapar. Satıcı bu şekilde satınalma, depolama ve buna bağlı işçilik masraflarından kurtulmuş olur.