İçeriğe atla

Pazar Camii (Ergiri)

Koordinatlar: 40°4′26″K 20°8′17.04″D / 40.07389°K 20.1380667°D / 40.07389; 20.1380667
Ergiri Camii

Ergiri Camii (Arnavutça: Xhamia e Gjirokastrës) veya Pazar Camii (Xhamia e Pazarit), eskiden Memi Bey Camii (Xhamia e Memi Beut), Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Ergiri kentinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camisi.

1757 yılında Memi Bey tarafından inşa edilmiştir ve Ergiri kentinin Yeni Çarşısında bulunmaktadır. Caminin yanında 1727 yılında inşa edilen bir Bektaşi Cemevi (Tekke Camisi) bulunmaktadır. Cami, Ergiri kentinde tek sağ kalan camidir. Eskiden Ergiri'de 15 cami vardı. İkinci dünya savaşında 2 cami yıkıldı. Enver Hoca'nın komünist rejimi zamanında şehirdeki bütün camiler yıkılmıştır. Bir tek Pazar Camisi kaldı. O da sirküscüler için kullanıldı.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Visiting Religious Sites". 13 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2010. 


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pazar Camii (Akçahisar)</span>

Pazar Camii, Murad Bey Camii (Xhamia e Murad Beut) veya Varoş Camii (Xhamia e Varoshit), Arnavutluk Cumhuriyeti Akçahisar kentinde bulunan tarihi bir Osmanlı camisi. Arnavutluk'un "millî kültür simgesi" statüsüne sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Berat Kurşunlu Cami</span> Arnavutluk Cumhuriyetinin Berat kentinde bulunan tarihi Osmanlı camisi

Kurşunlu Cami veya Ahmet Bey Camii, Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Berat kentinde bulunan tarihi bir Osmanlı camisi.

<span class="mw-page-title-main">İşkodra Kurşunlu Cami</span>

Kurşunlu Camii veya Buşatlı Mehmet Paşa Camii, Arnavutluk Cumhuriyeti'nin İşkodra kentinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camisidir.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Paşa Camii</span>

Hüseyin Paşa Camii veya Saat Camii, Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Berat kentinde bulunan tarihi bir Osmanlı camii.

<span class="mw-page-title-main">Berat Sultan Camii</span>

Berat Sultan Camii veya İmparator Camii veya Kral Camii, Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Berat kentinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camisi. 1948 yılında Arnavutluğun millî kültür simgesi olarak ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Kubbeli Camii</span>

Kubbeli Camii, Kaplan Paşa Camii veya Bekarlar Camii, Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Kavalye kentinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camii. Arnavutluğun millî kültür simge olarak ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">İmrahor İlyas Bey Camii</span>

Mirahor Camii veya İmrahorlu İlyas Bey Camii, Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Görice kentinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camii.

<span class="mw-page-title-main">Peklin Camii</span> Saat Camii, Abdurrahman Paşa Camii veya kısaca Peklin Camii, Arnavutluk Cumhuriyetinin Peklin kentinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camii.

Peklin Camii veya Saat Camii veya Abdurrahman Paşa Camii, Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Peklin kentinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camii. Camii ilk olarak 1666 ve 1667 yılları arasında Arnavut Abdurrahman Abdi Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Büyük bir yangından sonra camii 1830'lu senelerde Câfer Sadık Paşa tarafından yeniden inşa ettirilmiştir. Mimari olarak başkent Tiran'daki Edhem Bey Camii'ye benzemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Telelka Camii</span> Tarihi Osmanlı camii

Telelka Camii veya İbrahim Paşa Camii, Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Berat kentinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camisi.

<span class="mw-page-title-main">Beyaz Camii</span>

Beyaz Camii, Ak Mescid (Ak Mesxhid) veya II. Bayezid Camii (Xhamia e Sulltan Bayezitit), Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Berat kentinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camiinin kalıntıları. Cami 16. yüzyılda inşa edilmiştir ve Arnavutluğun en eski camilerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Tekke Camii</span>

Tekke Camii, Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Ergiri kentinin Teqe semtinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camiidir. Cami, adını bulunduğu Teqe semtinden almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Süleyman Paşa Camii</span> Tiranda bulunan eski bir cami

Süleyman Paşa Camii veya Eski Camii (Xhamia e Vjetër) Arnavutluk'un Tiran başkentinde en eski camisiydi. Zamanında en değerli tarihî bir Osmanlı Türk dinî yapıydı.

<span class="mw-page-title-main">Sultan Murad Camii</span>

Sultan Murad Camii II. Murad tarafından Üsküp'te inşa edilmiş bir cami.

<span class="mw-page-title-main">Fatih Sultan Mehmed Camii (Akçahisar)</span>

Fatih Sultan Mehmed Camii veya Fethiye Camii, Arnavutluk'un Akçahisar kentinde bulunan bir camidir. Cami, 1481 yılında Osmanlı döneminde inşa edilmiştir ve İskender Bey Müzesi'nin yanında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İsa Bey Camii (Üsküp)</span> Üsküpte bir cami

İsa Bey Camii Kuzey Makedonya'nin başkenti Üsküp'ün en önemli Osmanlı İmparatorluğu dönemi anıtlarından biridir. Yapı, eski şehir merkezinin kuzeydoğusunda konumlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dıraç Büyük Camii</span>

Dıraç Büyük Camii, Arnavutluk'un Dıraç kentinde bulunan bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Parruca Camii</span>

Parruca Camii, Arnavutluk'un İşkodra kentinde bulunan bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Fier Camii</span>

Fier Camii, Arnavutluk'un Fier kentinde bulunan bir camidir. Cami, 2005 yılında eski Osmanlı camisi üzerine inşa edilmiş olup Arnavutluk'un en büyük camilerinden biridir ve Fier kenti ziyaretçilerinin cazibe merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Ağa Camii</span> Kosovada bulunan bir cami

Ahmet Ağa Camii, Hacı Hüseyin Camii veya Mlike Camii Kosova ve Balkanlarda bulunan en eski camidir. Dragaş yakınlarındaki Mlike köyünde yer alan cami 1289 yılında inşa edilmiştir.

Hamam Camii, Hasan Bey Camii veya Molla Zade Hasan Camii, Kosova'nın kuzeybatısındaki İpek kentinde bulunan bir kültürel miras anıtıdır.