İçeriğe atla

Paz Üniversitesi

Paz Üniversitesi
Universidade da Paz (UNPAZ)
Harita
RektörDr. Lucas da Costa
Öğrenciler2615
KonumDili, Doğu Timor
Web sitesihttps://www.unpaz.tl/

Universidade da Paz (UNPAZ), Doğu Timor'un Dili kentinde bulunan özel bir lisans üniversitesidir.

Geçmişi

UNPAZ, Doğu Timor'un 1999'da Endonezya'dan bağımsızlığını kazanmasından sonra kurulan birkaç üniversiteden biriydi. Masquerinhas'ta UNDIL (Dili Üniversitesi)'de ortaya çıkan iç anlaşmazlıklar sonucunda buradan ayrılan kişiler tarafından kuruldu. İlk birkaç ayında geçici binalarda faaliyet gösterdi, ardından şehir merkezinin güneybatısında arazi satın aldı ve yeni bir kampüs inşa etti.[1] 2005 yılına gelindiğinde, ana kampüs binalarının çoğu kuruldu ve birkaç yüz öğrenciye sahipti. 1999'dan önceki çatışmalar sırasında üniversite eğitimi almaları reddedilen eski Falintil gerillaları da dahil olmak üzere, öğrenci kitlesinin çoğu Timor'un bağımsızlığı için verilen mücadeleye katılanlardan oluşuyordu.

Kurucu ve şimdiki rektör Timorlu bir ekonomist olan Prof. Lucas da Costa, Partidu Demokratiku (PD) partisinin milletvekili olarak da görev yapıyor. Eski öğretim görevlileri arasında politikacı Fernando `Lasama' de Araujo'nun eski eşi Dr. Jacqueline Aquino Siapno (daha sonra Seul Ulusal Üniversitesi'nden) ve 2004 Goldman Çevre Ödülü sahibi 20 Ekim 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. çevre bilimci Demetrio do Amaral de Carvalho yer alıyor.

Şu anki durum

Paz Üniversitesi, Dili

Üniversitede, sosyal bilimler, halk sağlığı, mühendislik ve fen bilimleri dahil olmak üzere çeşitli lisans bölümleri mevcuttur. Fakülteleri arasında Halk Sağlığı, Mühendislik ve Tarım Teknolojisi bulunmaktadır. Çoğu yarı zamanlı sözleşmeli, ancak çok azı doktora mezunu olan 150'den fazla akademisyen ve yaklaşık 3.500 öğrenciye sahiptir.[2] Doğu Timor'un kırsal bölgelerinde öğretimi sağlamak için bir sosyal yardım programı var. Kampüs genişletilmesi ve gelilmesi, Avrupa Komisyonu'ndan alınan yardımlarla sağlanmaktadır.

UNPAZ, diğer Timor üniversitelerinde ortak olan zorluklarla karşı karşıyadır. Ülkedeki üniversite sektörü 1990'ların sonlarında savaşlar nedeniyle tahrip edildi ve henüz tamamen yeniden inşa edilmedi, bu da yüksek öğretim kaynakları ve eğitimli personel eksikliğine neden oldu. UNPAZ'daki eğitim dili çeşitlidir ama öncelikli olarak Endonezce dilinde eğitim verilmektedir. Bir miktar ulusal ve uluslararası mali yardım almıştır, ancak ekonomisi büyük ölçüde öğrenci harçlarına dayanmaktadır. Uluslararası yardımlarla kütüphane kaynakları oluşturulmaktadır.

Doğu Timor'da fen eğitimi üzerine 2010 tarihli bir rapor, STEM konularını öğretmek için önemli ölçüde insani ve fiziksel kaynak eksikliğine ve UNPAZ'da tüm fen dersleri için yeterli laboratuvar tesislerinin mevcut olmasına rağmen tam donanımlı olmadığına dikkat çekiyor.[2]

Ayrıca bakınız

  • Doğu Timor'daki üniversitelerin listesi

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Boğaziçi Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Boğaziçi Üniversitesi (BOÜN), İstanbul'da yer alan bir devlet üniversitesi.

<span class="mw-page-title-main">Çukurova Üniversitesi</span> Adanada kurulu devlet üniversitesi

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ), Adana şehir merkezine 15 kilometre uzaklıkta Seyhan gölü kıyısındaki kampüsünde eğitim-öğretim veren bir devlet üniversitesidir. Üniversitenin rektörlüğünü, 14 Ağustos 2020'den beri Meryem Tuncel yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yıldız Teknik Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), İstanbul, Türkiye'de yer alan; 1911 yılında Kondüktör Mekteb-i Âlîsi adıyla kurulmuş devlet üniversitesidir.

Koç Üniversitesi, 1993 yılında İstanbul'da eğitime başlamış olan bir vakıf üniversitesidir. Faaliyetlerine 400 öğretim üyesi ve yaklaşık 6900 öğrenciyle devam etmektedir. Üniversite; İnsani Bilimler ve Edebiyat, İktisadi ve İdari Bilimler, Fen, Mühendislik, Hukuk, Tıp ve Hemşirelik Fakülteleri'nde 22 lisans, 32 yüksek lisans ve 26 doktora programı ile eğitim vermektedir.

Doğu Akdeniz Üniversitesi ya da kısaca DAÜ, 1979 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde kurulan bir Yüksek Teknoloji Enstitüsü olarak faaliyete geçen bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Aydın Adnan Menderes Üniversitesi</span> Aydında kurulu devlet üniversitesi

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ), 1992 yılında Aydın'da kurulmuş olan bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Afyon Kocatepe Üniversitesi</span> Afyonkarahisarda kurulu devlet üniversitesi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ), 1992 yılında Afyonkarahisar'da kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Üniversitenin temelleri 1974 yılında Anadolu Üniversitesi'ne bağlı bir birimin devamı olarak atılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Üniversitesi</span> Erzurumda kurulu devlet üniversitesi

Atatürk Üniversitesi, 1957 yılında Erzurum'da kurulmuş üniversitedir.

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, 1992 yılında Tokat'ta kurulmuş bir devlet üniversitesi.

<span class="mw-page-title-main">Kocaeli Üniversitesi</span> Kocaelide kurulu devlet üniversitesi

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Kocaeli, Türkiye'de yer alan 1976 yılında "Kocaeli Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi" adı altında Elektrik, Makine, Temel Bilimler Fakülteleri ve Yabancı Diller Enstitüsü ile kurulmuş bir devlet üniversitesidir. 2547 sayılı yasanın yürürlüğe girmesiyle Akademiler kapatılarak üniversitelere bağlanmıştır. Bu kapsamda Kocaeli DMMA, 20 Temmuz 1982 yılında Kocaeli Mühendislik Fakültesi adı altında Yıldız Teknik Üniversitesine bağlanmış ve 3 Temmuz 1992 tarih ve 3837 sayılı kanun ile de "Kocaeli Üniversitesi" adını almıştır. Kocaeli Üniversitesi adıyla eğitim-öğretim hayatına ise 6 fakülte, 1 meslek yüksekokulu, 3 enstitü ile başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Atılım Üniversitesi</span> Ankarada kurulu vakıf üniversitesi

Atılım Üniversitesi, 1996 yılında Ankara'da Atılım Vakfı tarafından kurulmuş, kamu tüzel kişiliğini haiz bir vakıf üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Artvin Çoruh Üniversitesi</span> Artvinde kurulu devlet üniversitesi

Artvin Çoruh Üniversitesi (AÇÜ), 5662 Sayılı, "Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda ve Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye Ekli Cetvellerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla kurulan KTÜ’den ayrılarak 29 Mayıs 2007 tarihinde Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanan, yeni üniversitelerden bir tanesidir. Artvin ilinde bulunmaktadır. Üniversitenin kurulmasına ilişkin karar 26536 sayılı resmî gazetede yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sinop Üniversitesi</span> Sinopta kurulu devlet üniversitesi

Sinop Üniversitesi, 5662 Sayılı "Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda ve Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye Ekli Cetvellerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"la kurulan ve 28 Mayıs 2007 tarihinde 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanan, 17 yeni üniversiteden biridir. Sinop ilinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Karabük Üniversitesi</span> Karabükte kurulu devlet üniversitesi

Karabük Üniversitesi ya da kısaca KBÜ, 2007 yılında kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Bulunduğu il olan Karabük'ün ismini taşımaktadır. 2014-2015 Eğitim-Öğretim döneminden itibaren bünyesindeki 14 fakülte, 7 meslek yüksek okulu, 4 yüksek okul ve 4 enstitü ile akademik etkinliklerini sürdürmektedir. Rektörlüğünü Fatih Kırışık, Rektör Yardımcılıklarını Hasan Solmaz, Elif Çepni ve İsmail Rakıp Karaş yapmaktadır. 2022-2023 eğitim öğretim yılı verilerine göre, Türkiye'de Anadolu Üniversitesi'nden sonra en fazla yabancı uyruklu öğrencinin bulunduğu ikinci üniversitedir. Yabancı öğrenci uyruklu öğrenci oranının ise en fazla olduğu üniversitedir. Üniversitedeki 12.000 civarı yabancı uyruklu öğrencinin yarısı Afrika kökenlidir.

<span class="mw-page-title-main">Kırklareli Üniversitesi</span> Kırklarelide kurulu devlet üniversitesi

Kırklareli Üniversitesi, Kırklareli'de yer alan bir devlet üniversitesi. 5662 sayılı "Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda ve Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye Ekli Cetvellerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"la kurulan ve 29 Mayıs 2007 tarihinde Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanan, 17 yeni üniversiteden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Liverpool John Moores Üniversitesi</span>

Liverpool John Moores Üniversitesi, Liverpool, İngiltere'de bulunan bir modern üniversitedir. Çok kere isminin kısaltılmış şekliyle LJMU olarak da bilinmektedir. Liverpool şehrinde şu anda bulunan üç üniversiteden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Avrasya Üniversitesi</span> Trabzonda kurulu vakıf üniversitesi

Avrasya Üniversitesi, Trabzon'da yerleşik; Maçka İmar, Eğitim, Kültür ve Sosyal Hizmet Vakfı tarafından kurulmuş kamu tüzel kişiliğine haiz bir vakıf üniversitesi'dir. Yükseköğretim Kurulu'na 2010 yılında yapılan başvuruyu takiben mevzuatta öngörülen süreçler tamamlanmış ve TBMM Genel Kurulunda kanunla Avrasya Üniversitesi'nin kurulması kabul edilmiştir. Kanunun 28.01.2011 tarihli Resmî Gazetede 27829 sayı numarasıyla yayımlanmasıyla Avrasya Üniversitesi tüzel kişiliğini kazanmıştır. Avrasya Üniversitesi Mütevelli Heyeti tarafından yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Salford Üniversitesi</span>

Salford Üniversitesi, Kuzey-Batı İngiltere'de bulunan bir yüksek öğretim kurumudur. Kampüsü Salford, Greater Manchester şehri merkezinde; Manchester şehir merkezinin 1,5 km. batısındadır. Kampüs A6 anayolu kenarında; İrwell Nehri kıyısında, 240,000 m2 büyüklükte bir park alanındadır. Kamuya ait bir üniversitedir. Yüksek eğitim okulu olarak eski ileri eğitim kurumlarından 1921'de "Royal Technical College, Salford" oluşturulmuş; sonra "Salford Royal College of Advanced Technology" olarak "ÇAT - College of Advanced Technology" statüsü verilmiş; 1963 Robins Rapor'undan ile diğer CAT'lerle birlikte üniversite olması tavsiye edilmiş ve "Salford CAT" olarak 1967'de Kraliyet Beratı ile üniversite diploması verme yetkisi verilmiştir. 1992'de University of Salford ismini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBÜ), eski adıyla Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Ankara'nın beşinci devlet üniversitesi. 27648 Sayı ve 21 Temmuz 2010 tarihli T.C. Resmî Gazete'de yayımlanan karar uyarınca, 7 fakülte, 1 yüksekokul ve 4 enstitü ile 1 konservatuvarla kurulmuş, 2011-2012 Öğretim yılında öğrenci alımına başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Antalya Bilim Üniversitesi</span> Antalyada kurulu vakıf üniversitesi

Antalya Bilim Üniversitesi 21 Temmuz 2010 tarihli Resmî Gazete kararıyla Antalya'da kurulmuş olan ikinci üniversite ve ilk vakıf üniversitesidir. Antalya Bilim Üniversitesi, Gaye Eğitim Sağlık Spor ve Çevre Vakfı tarafından kurulmuştur. 2012-13 eğitim öğretim dönemine öğrenci alımına başlayan üniversitenin rektörü Prof. Dr. Semih Ekercin'dir.