İçeriğe atla

Payzen Yusuf Paşa

Payzen Yusuf Paşa ya da Frenk Yusuf Paşa (d.? - ö. 1590) Osmanlı asker ve devlet adamı.

Frenk asıllı olan Yusuf Paşa Enderun'da yetişti. 1582 yılında azledilen Ferhad Paşa'nın yerine Yeniçeri ağası oldu. 1583 yılı Mayıs ayı ikinci yarısında Budin beylerbeyi olan Yusuf Paşa 1586 yılına kadar bu görevde bulundu. Bu görevinden sonra Temeşvar beylerbeyi olarak atandıktan sonra 1557 yılı Mart ayında yeniden Budin beylerbeyi oldu. Bu görevini azledildiği 28 Kasım 1588 yılına kadar sürdürdü.[1] 1590 yılı Ekim ayında Kırkçeşme'deki konağında sert davrandığı köleleri tarafından öldürüldü. Kendi yaptırdığı türbeye defnedildi.

Yusuf Paşa'nın yaptırdığı ve günümüze ulaşmayan mescidi ve türbesi bulunmaktadır. Yaptırdığı mescid yıkılmış olup, İtfaiye caddesinde bulunmaktaydı.[2] Defnedildiği türbeside 1894 İstanbul depreminde ağır hasar gördüğünden sonrasında halk tarafından Virantürbe diye adlandırmaya başlamış ve Cumhuriyet'in ilk yıllarında Unkapanı'ndan Şehzadebaşı'na giden Atatürk Bulvarı açılması çalışmasında yıkılmıştır.[3]

Kaynakça

  1. ^ Gévay, Antal (1841). A' budai pasák. 24 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2022. 
  2. ^ Göncüoğlu, S.F., "İstanbul'un Fethi Sonrası Kurulan İlk Semt:Saraçhane". DergiPark Akademik, Atatürk Üniversitesi Dergileri. URL:http://atauni.dergipark.gov.tr/download/article-file/28440 26 Aralık 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Erişim: 26 Aralık 2016
  3. ^ Eyice, S., "İstanbul'un Ortadan Kalkan Bazı Tarihi Eserleri I".Tarih Dergisi. URL:http://tarihtensahneler.blogspot.com.tr/2015/02/kirkcesmede-payzen-yusuf-pasa-turbesi.html 26 Aralık 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Erişim: 26 Aralık 2016

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Budin (eyalet)</span>

Budin Eyaleti, Budin Beylerbeyliği veya Budin Paşalığı, Osmanlı İmparatorluğu'nun bir eyaleti. 1526'daki Mohaç Muharebesi sonrasında Osmanlı İmparatorluğu'na bağlanan Macaristan Krallığı'nın başkenti Budin'e 1530, 1540 ve 1541 yıllarında Habsburg Hanedanı'nın kontrolündeki Avusturya Arşidüklüğü tarafından gerçekleştirilen ve başarısızlıkla sonuçlanan kuşatmalar sonrasında kurulmuştur. 1552'de Temeşvar ele geçirilmiş ve Temeşvar ve çevresinde Temeşvar Eyaleti kurulmuştur. 1606'da Zitvatorok Antlaşması'yla Eğri ve Kanije şehirleri de alınarak Eğri (1596) ve Kanije (1600) Eyaletleri kurulmuştur. 17. yüzyılda II. Viyana Kuşatmasının başarısızlığından sonra 2 Eylül 1686'da Habsburg ordusu Budin şehrini düşürdü ve eyalet de düşmüştür.

Karakaş Mehmed Paşa Osmanlı padişahı II. Osman'ın döneminde Budin Beylerbeyi olarak görev yapmış bir vezir. Aralık 1612 - Ekim 1613 arasında Bosna Valisi'ydi. 1615'te I. Ahmed'in kızı Ayşe Sultan'la evlenerek saraya damat ve Budin Beylerbeyi oldu. 1621 yılındaki Osmanlı-Lehistan Savaşına katıldı ve Hotin kuşatmasında hayatını kaybetti.

Kara Üveys Paşa, 16. yüzyılda yaşamış Osmanlı devlet adamıdır.

Güzelce Rüstem Paşa, Osmanlı devlet adamı.

Gazi Kasım Paşa, Osmanlı asker ve devlet adamı.

Yahyapaşazade Mehmet Paşa, Osmanlı asker ve devlet adamıdır.

Nasuhpaşazade Hüseyin Paşa, Osmanlı devlet adamı.

Sinanpaşazade Mehmet Paşa çeşitli eyaletlerde valilik yapmış Osmanlı devlet adamı.

Kalaylıkoz Ali Paşa çeşitli eyaletlerde valilik yapmış ve vezirlik görevinde bulunmuş Osmanlı devlet adamı.

Silahtar Mustafa Paşa , vezirlik, kaptan-ı deryalık ve valilik yapmış Osmanlı devlet adamı.

Hüseyin Paşa ya da Bodur Hüseyin Paşa ; Bosna, Diyarbakır, Mısır, Bağdat ve Şam beylerleyliği ile vezirlik görevlerinde bulunmuş Osmanlı devlet adamı.

Mihalıçlı Ahmed Paşa , sancakbeyi ve beylerbeyi görevlerinde bulunmuş Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kadızade Ali Paşa</span>

Kadızade Ali Paşa, sancakbeyi ve beylerbeyi görevlerinde bulunmuş Osmanlı devlet adamıdır.

Bosnalı Hacı Mehmed Paşa, Derviş, Sufi ve Sofu lakaplarıyla da bilinen Osmanlı devlet adamıdır.

Sofu Sinan Paşa , beylerbeyi ve vezirlik görevlerinde bulunmuş Osmanlı devlet adamıdır.

Fazlı Paşa ya da Damat Fazlullah Fazlı Paşa (?-1658); beylerbeyi ve Kaptan-ı deryalık görevlerinde bulunmuş Osmanlı devlet adamıdır.

Cerrah Kasım Paşa (?-1675); beylerbeyi görevinde bulunmuş Osmanlı devlet adamıdır.

Köstendilli Koca Halil Paşa ; vezir ve beylerbeyi görevinde bulunmuş Osmanlı devlet adamıdır.

Söhrab (Sührab) Mehmed Paşa ; yeniçeri ağası, vezir ve beylerbeyi görevlerinde bulunmuş Osmanlı devlet adamıdır.

Sokulluzade Hasan Paşa,, sancakbeyi, beylerbeyi ve vezirlik görevlerinde bulunmuş Osmanlı devlet adamıdır. Sadrazam Sokollu Mehmed Paşa’nın en büyük oğludur.