İçeriğe atla

Payonya

Antik çağda, Paeonya veya Payonya (/pˈniə/; Yunanca: Παιονία) Paeonyalıların (Παίονες) toprakları ve krallığıydı.

Paeonya Kabileleri

Paeonya'nın tam orijinal sınırları, sakinlerinin kadim tarihi gibi belirsizdir, ancak bugünkü Kuzey Makedonya'nın çoğu ve Yunan Makedonyası'nın kuzey-orta kısımlarına kabaca karşılık geldiği bilinmektedir. [not 1] ve güneybatı Bulgaristan'ın küçük bir kısmı.[1][2][3][4] Ancak antik tarih yazarları, Paeonya'yı Dardanya'nın (günümüz Kosova'sına benzer bir alan) güneyinde, Trakya dağlarının batısında ve en güneydeki İliryaların doğusunda olduğunu ifade eder.[5] Paeonya, Vardan nehrinin Scupi (modern Üsküp) alanından Bylazora vadisine (modern Sveti Nikole yakınında) geçtiği dağlar ile Dardanya'dan ayrılmaktadır. İlyada'da, Paeonyalıların Truvalıların müttefikleri olduğu ifade edilir. Perslerin, Yunanistan'ı işgali sırasında Paeoplae ve Siropaiones dahil Prasias Gölü'ne kadar Paeonyalılar, Paeonya'dan doğuya sürülmüşlerdir.[6] M.Ö. 355-354'te Makedonyalı II. Philip, Paeonya Kralı Agi'nin ölümünden yararlanarak Paeonya Krallığını ele geçirmek için bölgeye karşı sefer düzenledi. Böylece antik Paeonia'nın güney kısmı eski Makedonya krallığı tarafından ilhak edildi ve "Makedon Paeonyası" olarak adlandırılmıştır.

Kabileler

Paeonya kabileleri:

  • Agrianes[7] (ayrıca, Agriani ve Agrii), kabilenin Trakya'da olduğu da iddia edilir.
  • Almopians[8] (ayrıca Almopioi)
  • Laeaeans[7] (ayrıca Laeaei ve Laiai)
  • Derrones[9] (ayrıca Derroni), kabilenin Trakya'da olduğu da iddia ediliyor.
  • Odomantes[10](ayrıca Odomanti), kabilenin Trakya olduğu da iddia ediliyor.[11]
  • Paeoplae[12]
  • Doberes[13]
  • Siropaiones[14]

Notlar

  1. ^ Yani muhtemelen Peonya, Almopya, Sindiki, Irakleia ve Serez'in olduğu bölgeler.

Kaynakça

  1. ^ Roisman, Joseph; Worthington, Ian (2010). A Companion to Ancient Macedonia. John Wiley and Sons. s. 13. ISBN 1-4051-7936-8. 16 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2020. 
  2. ^ "Paeonia". Encyclopædia Britannica online. 18 Nisan 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ Reames, Jeanne (2008). Howe, Timothy (Ed.). Macedonian Legacies. Regina Books. s. 239. ISBN 1930053568. Paeonia, roughly where the F.Y.R.O.M. is today. 
  4. ^ Ovid; Green, Peter (2005). The Poems of Exile. University of California Press, 2005. p. 319. Ovid was lax in his geography, not least over Paeonia (in fact roughly coextensive with the present F.Y.R.O.M.).
  5. ^ Strabo, "Geography", 7, Frg.4, 9.5.1
  6. ^ The Persian Empire: A Corpus of Sources from the Achaemenid Period (google kitaplar)
  7. ^ a b Early symbolic systems for communication in Southeast Europe, Part 2 by Lolita Nikolova, 1-84171-334-1, 2003, page 529, "eastern Paionians (Agrianians and Laeaeans)"
  8. ^ The Landmark Thucydides: A Comprehensive Guide to the Peloponnesian War by Thucydides, Robert B. Strassler, Richard Crawley, and Victor Davis Hanson, 1998, 0-684-82790-5, page 153,"... of them still live round Physcasb- and the Almopians from Almopia.
  9. ^ The Cambridge Ancient History, Martin Percival Charlesworth, 0-521-85073-8, 978-0-521-85073-5 Volume 4, Persia, Greece and the Western Mediterranean, C. 525 to 479 B.C, John Boardman, page 252, "The Paeonians were the earlier owners of some of these mines, but after their defeat in the coastal sector they maintained their independence in the mainland and coined large denominations in the upper Strymon and the Upper Axius area in the names of the Laeaei and the Derrones"
  10. ^ An Inventory of Archaic and Classical Poleis: An Investigation Conducted by The Copenhagen Polis Centre for the Danish National Research Foundation by Mogens Herman Hansen and Thomas Heine Nielsen, 2005, 0-19-814099-1, page 854, ... Various tribes have occupied this part of Thrace: Bisaltians (lower Strymon valley), Odomantes (the plain to the north of the Strymon) ...
  11. ^ Thrace in the Graeco-Roman world, p. 112 but others claim that together with the Agrianes and Odomanti, at least the latter of which were with certainty Thracian, not Paeonian.
  12. ^ The Histories (Penguin Classics) by Herodotus, John M. Marincola, and Aubery de Selincourt, 0-14-044908-6, 2003, page 315, ... "was that a number of Paeonian tribes – the Siriopaeones, Paeoplae, ..."
  13. ^ The Histories (Penguin Classics) by Herodotus, John M. Marincola, and Aubery de Selincourt, 0-14-044908-6, 2003, page 452, "... Then he passed through the country of the Doberes and Paeoplae (Paeonian tribes living north of Pangaeum), and continued in a ..."
  14. ^ The Histories (Penguin Classics) by Herodotus, John M. Marincola, and Aubery de Selincourt, 0-14-044908-6, 2003, page 315, "... was that a number of Paeonian tribes – the Siriopaeones, Paeoplae, ..."

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya</span> Balkanlarda bir ülke

Kuzey Makedonya, resmî adıyla Kuzey Makedonya Cumhuriyeti, Balkanlar'da denize kıyısı olmayan bir ülkedir. 1991'de Yugoslavya'dan ayrılarak bağımsız olmuştur. Kuzeyde Sırbistan ve Kosova, batıda Arnavutluk, güneyde Yunanistan, doğuda Bulgaristan ile komşudur. Makedonya'nın kuzeyden üçte birlik bölümünü kaplamaktadır. Nüfusu yaklaşık 2 milyondur. Başkenti ve en büyük şehri Üsküp'tür ve nüfusun dörtte biri bu şehirde yaşar. Ülkedeki en büyük etnik grup Güney Slavlarına dâhil olan Makedonlardır. Arnavutlar nüfusun %25'ini oluşturur ve en büyük azınlıktır. Türkler, Çingeneler, Sırplar, Boşnaklar ve Ulahlar diğer etnik gruplardır.

<span class="mw-page-title-main">Urduca</span> Pakistanın iki resmî dilinden biri

Urduca, Hindustani dilinin Pakistan'da kullanılan standart biçimine verilen isim. Pakistan'ın iki resmî dilinden biridir. Hindistan'ın bazı bölgelerinde de resmî dilidir. Hintçe ve Urdu Hindustani adlı dilin iki ayrı standart biçimi olarak kabul edilmekle beraber Urduca özellikle Pakistan ve Hindistan'ın kuzeyinde Müslümanların daha yoğun olduğu yerlerde konuşulmakta ve Hintçeye kıyasla daha fazla Farsça aktarma sözcük içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tayvan aborjinleri</span>

Tayvan aborjinleri, Tayvan'da nüfusları 444.000'i bulan etnik grup.

<span class="mw-page-title-main">Savaş tutsağı</span> silahlı bir çatışma sırasında veya hemen sonrasında savaşılan bir güç tarafından gözaltında tutulan kişi

Savaş tutsağı veya savaş esiri, silahlı bir çatışma sırasında veya sonrasında, rakip taraf tarafından canlı şekilde ele geçirilen ve gözaltında tutulan asker veya askerlerdir. "Savaş esiri" kavramının kullanıldığı en eski kaynak 1610'a kadar uzanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kadmos</span>

Yunan mitolojisinde, Kadmos ya da Cadmus( ')' efsanevi Boeotia'daki Thebai şehrinin kurucusudur ve Fenikelidir. Perseus ve Bellerophon'la birlikte ilk Yunan kahramanıydı ve Herakles'ten önceki en büyük kahraman ve canavar avcısıydı. Yaygın olarak Fenike prensi olduğu belirtilir, kral Agenor'un ve kraliçe Tire'li Telephassa'nın oğluydu, kardeşi Phoenix, Cilix ve Europa idi. Kadmos'un soyağacı Zeus'a dayanmaktadır. Başlangıçta, Zeus tarafından Fenike kıyılarından kaçırılan kız kardeşi Europa'yı bulup Tire'ye geri götürmek için kraliyet ailesi tarafından yolculuğa gönderildi. İlk anlatımlarda, Kadmos ve Europa, Phoenix'in çocuklarıydı. Kadmos, aslen onun onuruna Cadmeia akropolisi olarak adlandırılan Yunan şehri Thebai'yi kurmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya tarihi</span>

Kuzey Makedonya'nın hükmettiği topraklar önceleri Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin en güney kısımlarıydı. Günümüzdeki sınırları II. Dünya Savaşı'ndan sonra çizildi.

<span class="mw-page-title-main">Câbir bin Hayyân</span> Fars bilim gıbı

Ebû Mûsa Câbir bin Hayyân (Arapça: ابو موسی جابربن حیان, Latince: "Geber" ya da "Geberus"; , Batıda daha ziyâde Geber olarak tanınan, Abbâsîler döneminde yaşamış ve İslâmiyet'te fen bilimlerinin temelini atmış olan Farsî çok yönlü bir fen bilgini; simyacı, kimyacı ve eczacı; fizikçi, astronom ve astrolog; tıp ve fizik tedavi uzmanı; mühendis, coğrafyacı, filozof ve sûfi.

<span class="mw-page-title-main">I. Manuil</span> Bizans İmparatoru

I. Manuil Komninos, 1143-1180 yılları arasında tahtta kalan Bizans imparatorudur.

Lucius Flavius Arrianus ve Nicomedia'lı Arrianus olarak bilinen Bitinya kökenli antik Romalı tarihçi,), yönetici, asker ve Roma ve Bizans dönemi filozofu. Büyük İskender ve onun doğu seferi hakkında en önemli kaynak Arrianus tarafından yazılan "Aleksandrou Anabasis" İskenderin Seferi adlı eseridir. Arrianos, İskender döneminde yaşamamış olmasına rağmen Büyük İskender'i takdir ettiğini sık sık yinelemektedir. "Aleksandrou Anabasis" adlı eseri, onun isminin ve yaptıklarının gelecek nesiller tarafından doğru bilinmesi için yazmıştır.

Barlaslar, Barlas Boyu veya Barlas Aşireti Orta Asya'da bulunan Türk veya Türkleşmiş, Moğol göçebe konfederasyonu ve Büyük Timur İmparatorluğu'nun yönetici boyu.

John Julius Cooper veya John Julius Norwich, İngiliz popüler tarihçisi, gezi yazarı ve televizyoncudur.

<span class="mw-page-title-main">Tarih öncesi Balkanlar</span>

Tarih öncesi dönemde Balkanlar 44.000 yıl önce ilk kez Üst Paleolitik dönemde Homo sapiens’lerin bölgede ortaya çıkmasıyla başlar. Tarihöncesi dönemin sonu ise ilk kez yazılı metinlerin Antik Yunan’da ortaya çıktığı MÖ 8. yüzyıl olduğu kabul edilir. Bölgedeki prehistorik süreç Üst Paleolitik, Holosen, Orta Taş Çağı, Neolitik Devrim, Proto Hint-Avrupalılar, Tarihöncesi periyotları olarak adlandırılan alt dönemlerden oluşur ancak bu dönemler arasındaki geçiş görecelidir. Örneğin bazı yorumlara göre prehistorik dönem Bronz Çağı Antik Yunan dönemindeki Girit Uygarlığı, Miken Uygarlığı, Trak Uygarlığı, Limni Uygarlığı ve Veneti Uygarlığı’nı kapsarken, bazılarına göre kapsamamaktadır. Başka bir yoruma göre Balkan bölgesinde Tarihöncesi dönemin en son aşaması olan Tarihöncesi dönem Homeros ile başlamıştır. Her halükarda Prehistorik dönem 5. yüzyılda Herodot’tan önce sona erdiği kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Höelin</span>

Höelin sonraları Cengiz Han olarak anılacak olan Temuçin'in annesi ve Moğol kabile şefi Yesügey'in eşi.

Konstantinopolis Muharebesi, Hadrianapolis Muharebesi'ndeki Got zaferinin ardından 378'de Konstantinopolis'e yapılan Got saldırısı. İmparator Valens'in dul eşi savunmayı hazırladı ve muharebe sırasında mükemmel savaşan Arap savaşçılar ile şehri takviye etti. Arap savaşçılarından birinin şehirden çıkıp çıplak saldırıp, düşmanları katledip ve boynu kesilmiş bir Gotun boynundan kan içtiği zaman, Gotların etkilendikleri söylenir. Diğer kaynaklar, Gotların saldırıyı aslında terk ettiklerini; çünkü sayılarının çok fazla azaldığını savunurlar.

Trak dili veya Trakça, Antik dönemlerde Güneydoğu Avrupa'da Traklar tarafından kullanılmış olan ve Hint-Avrupa dili grubuna dahil olduğu öne sürülen bir ölü dildir. Avrupa merkezli yayınlarda, Trak dilinin Hint-Avrupa dillerinin satem grubuna ait olduğu veya satem dillerinden kuvvetle etkilenmiş bir centum dili olduğu iddia edilir.

<span class="mw-page-title-main">Sosyoloji bibliyografyası</span>

Sosyoloji bibliyografyası listesi sosyoloji ve onun alt disiplinlerine ilişkin eserleri içerir. Eserlerin bir kısmı sosyoloji antolojisi; diğer bir kısmı da sosyoloji tarihi ya da kayda değer eserlerden seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Agathyrsi</span>

Agathyrsi İskit kültürüne ait bir halktı. Agathyrsi, aristokrasileri İskitlerle yakından ilişkiliyken, çoğunluğu Trakyalı olan karışık İran İskit ve Geto - Trak kökenli bir halktı.

<span class="mw-page-title-main">Agora (Trakya)</span>

Agora, Cherronesos veya Chersonesos olarak da bilinir, Trakya'da bulunan antik bir Yunan kasabasıydı. Trakya Chersonesos'unun dar boğazının ortasına yakın bir yerde ve Melas Körfezi 'nde bulunan Kardiya'dan çok uzakta değildi.

<span class="mw-page-title-main">Uzun Duvar (Trakya Hersonesi)</span>

Uzun Duvar veya Agora Duvarı, Antik Çağ'da Trakya Hersonesi'nin en dar kıstağında muhtemelen Agora (Trakya) yakınlarında bulunan bir savunma duvarıydı.

Bu madde Lidya'nın hem efsanevi hem de tarihi bilinen krallarını listeler. Lidya, MÖ 1. binyılda Batı Anadolu'da bulunan antik bir krallıktır. MÖ 2. binyılda bir ülke olarak ortaya çıkmış olabilir ve bir zamanlar Maeonia olarak adlandırılmış olabilir; Herodot, Lidyalılar olarak tanınmadan önce halkın Maeonlular olarak adlandırıldığını söyler. Herodot ve diğer kaynaklar Maeoniae, Heracleidae (Heraklidler) ve Mermnadae olmak üzere üç hanedandan söz eder. İlk iki hanedan efsanevidir, ancak Herakleid hanedanının sonraki üyeleri en azından yarı efsanevidir. Mermnadae tarihi bir topluluktur.