İçeriğe atla

PaylaşmaGünü

PaylaşmaGünü bir cömertlik hareketi olan #GivingTuesday [1]’in Türkiye uygulamasıdır."[1] Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı’nın (TÜSEV) ülke koordinatörlüğüde Türkiye’de ilk defa 2020 yılında kutlanan hareket eş zamanlı olarak 80’den fazla ülkede her yıl kutlanmaktadır.[2] Çevrimiçi kampanyalar ve fiziksel olarak düzenlenen aktivitelerle desteklenen #PaylaşmaGünü’nde bireyler, sivil toplum kuruluşları (STK), özel sektör kuruluşları, eğitim ve kamu kurumları ve daha pek çok paydaş bir araya gelerek senede bir gün “bağışçılığı ve gönüllülüğü” yaygınlaştırarak cömertliği teşvik etmektedir.[2]

Daha cömert ve adil bir dünya hedefiyle düzenlenen #PaylaşmaGünü, bireylerin, toplulukların ve kuruluşların bir araya gelerek bağışçılık ve gönüllülük yoluyla etkili değişimler yaratmalarını teşvik eden, cömertliğin ön plana çıktığı bir harekettir. Bununla birlikte #PaylaşmaGünü Türkiye’de bağışçılık kültürüne katkı sağlayan tek özel gündür.[3]

Genel Bilgiler

Daha cömert ve adil bir dünya için herkesin yapabileceği bir şeyler olduğu fikriyle hayata geçirilen #PaylaşmaGünü’nde bireyler, STK’lar, özel sektör ve eğitim kurumları bağışçılığı ve gönüllüğü kutlayarak cömertliği yaygınlaştırmaktadır. #PaylaşmaGünü’nde STK’lar farkındalık yaratma, bağışçılara ulaşma, gönüllü sayısını artırma gibi amaçlarla iletişim çalışmaları yürütmektedir. Bireyler vakitlerini, uzmanlıklarını veya varlıklarını ihtiyaç sahipleriyle ve STK’larla diledikleri şekilde paylaşarak bu hareketin parçası olmaktadır. Özel sektör kuruluşları ve eğitim kurumları ise topluma katkı projelerini ve sivil toplumla kurdukları iş birliklerini çeşitlendirerek ve bunları yaygınlaştırarak #PaylaşmaGünü’ne katılmaktadırlar.

Tarihçe

2020

PaylaşmaGünü, amaçları arasında Türkiye’de bağışçılık kültürünün yaygınlaşması ve sivil toplum kuruluşlarının (STK) ihtiyaç duyduğu kaynaklara erişebilmesi için elverişli bir altyapının oluşturulması da bulunan Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı tarafından, bu amaç doğrultusunda yeni model ve yöntemlerin tanıtılması ve uygulanması için yerelleştirilmiştir. Modelin uluslararası uygulamaları incelendikten sonra, ana uygulayıcı olan #GivingTuesday ekibine yapılan resmi başvuru sonrasında modelin Türkiye’deki koordinatörlüğünün üstlenilmesi için süreç resmi olarak başlamıştır. İlk defa 1 Aralık 2020 senesinde kutlanan #PaylaşmaGünü’nden önce hareketin Türkiye konteksine uygunluğu, gerekli materyallerin sağlanması ve paydaş ağının genişletilmesi için çalışmalar hayata geçirilmiştir. 28 Ekim 2020 tarihinde düzenlenen çevrimiçi tanıtım toplantısında #PaylaşmaGünü sivil toplum kuruluşlarından, özel sektör, Eğitim ve kamu kurumlarından temsilcilere tanıtılmış ve 1 Aralık 2020 #PaylaşmaGünü için çalışmalara başlanmıştır. Bu süreçte sivil toplum kuruluşları için haftalık hazırlık toplantıları düzenlenmiştir. 1 Aralık 2020 tarihinde farklı sektörlerden toplam 92 kurumun katılımıyla #PaylaşmaGünü ilk kez kutlanmıştır.

2021

İlk yılındaki ilginin ardından #PaylaşmaGünü’nün ikinci yılı için hazırlıkla başlamıştır. 22 Eylül 2021 tarihinde düzenlenen tanıtım toplantısının ardından sivil toplum kuruluşları, eğitim kurumları ve özel sektör kurumları için özelleştirilmiş toplantılar düzenlenerek hareketin paydaş ağı genişletilmiştir. STK’ların #PaylaşmaGünü’nde kendi amaçları doğrultusunda hayata geçirecekleri kampanya ve iletişim çalışmaları için haftalık toplantılar düzenlenmiş, bu toplantılarda #PaylaşmaGünü’nde etkin biçimde yer alabilmek için fikir ve öneriler paylaşılmıştır. #PaylaşmaGünü’nün yaygınlaşması, daha geniş kitlelerce bilinmesi için çalışmalar yürüten TÜSEV, 2021 yılı için bir tanıtım filmi hazırlamıştır. Tanıtım filmine eşlik eden billboardlar İstanbul’un çeşitli semtlerinde yer almıştır. 30 Kasım 2021 tarihinde kutlanan #PaylaşmaGünü’ne farklı sektörlerden katılım sağlayan 139 kuruluş olmuştur.

2022

PaylaşmaGünü Türkiye’de üçüncü kez 29 Kasım 2022 Salı günü kutlandı. 2020 ve 2021 yıllarını takip eden dönemde #PaylaşmaGünü’nün daha geniş kitlelerce kutlanması için sene içine yayılan tanıtım toplantıları düzenlendi. 2022 yılı hazırlıkları için 4 Ekim 2022 tarihinde düzenlenen tanıtım toplantısında, #GivingTuesday’in CEO’su Asha Curran’ın Türkiye’de #PaylaşmaGünü’ne katılan ve kutlayan kurumlara ilettiği video mesajı yayınlandı. Toplantıyı takip eden haftalarda, STK’ların #PaylaşmaGünü’ne etkin katılımlarını desteklemek için haftalık buluşmalar düzenlendi.

29 Kasım 2022 Salı günü, geniş bir katılımla kutlanan #PaylaşmaGünü’nün yaygınlaşması için hazırlanan tanıtım videosunda, #PaylaşmaGünü’nün olmazsa olmaz değerlerinden bağışçılık, gönüllülük, dayanışma ve cömertlik kavramları İstanbul’un sokak tabelalarında yer aldı. 2022 senesinde sivil toplum kuruluşları gönüllü sayılarını artırmaktan bağışçılarıyla ilişkilerini güçlendirmeye, özel sektörle yeni iş birlikleri kurmaktan benzer alanlarda çalışan STK’larla ortaklıklar kurmaya uzanan pek çok farklı faaliyetle #PaylaşmaGünü’nünü kutladılar.

Kaynakça

  1. ^ "GivingTuesday.org". GivingTuesday.org. GivingTuesday. 14 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2020. 
  2. ^ a b "Philanthropy.com". www.philanthropy.com. 24 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2021. 
  3. ^ "#GivingTuesday: Why I Am Participating in the National Day of Giving on November 27, 2012 | Beth Kanter". bethkanter.org. 30 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türk Kızılay</span> Türk yardım kuruluşu

Türk Kızılay ya da resmî adıyla Türkiye Kızılay Derneği, Türkiye'deki en büyük insani yardım kuruluşudur ve Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketinin bir parçasıdır. Türk Kızılay, kâr amacı gütmeyen (NGO), yardım ve hizmetleri karşılıksız olarak sağlayan ve kamu yararına çalışan bir gönüllü sosyal hizmet kuruluşudur. Personelinin bir kısmı gönüllü olarak, bir kısmı ise maaşlı olarak çalışır.

Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (B.İ.İ.B.F.) kısaltması. B.İ.İ.B.F. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'ne bağlı fakültelerden. Çanakkale - Biga karayolu üzerinde Prof. Dr.Ramazan Aydın Yerleşkesi'nde eğitim vermektedir. 2021-2022 eğitim-öğretim yılında kayıtlı öğrenci sayısı dörtbindir.

<span class="mw-page-title-main">Sivil Toplum Geliştirme Merkezi</span>

Sivil Toplum Geliştirme Merkezi (STGM), Merkezi Ankara'da bulunan bir Sivil toplum kuruluşu'dur.

Sivil toplum, toplumun "üçüncü ayağı" olarak anlaşılabilir ve hükûmet ve iş dünyasından ayrı olarak aile ve özel alanı da içerir. Diğer yazarlar tarafından, sivil toplum, 1) vatandaşların çıkarlarını ve iradesini ilerleten sivil toplum kuruluşları ve kurumlarının toplamı veya 2) hükûmetten bağımsız olan toplumdaki bireyler ve kuruluşlar anlamında kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı</span> Birleşmiş Milletlerin küresel kalkınma ağı

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Birleşmiş Milletler'in küresel kalkınma ağı oluşturmak için kurduğu bir programdır. Özellikle gelişmekte olan ülkelere odaklanarak, insanların daha iyi yaşam standartlarına sahip olmaları için gerekli olan bilgi, deneyim ve kaynakları sağlar. UNDP, bu amaç doğrultusunda hükûmetler, sivil toplum kuruluşları, akademi ve iş çevreleri ile iş birliği yaparak kalkınma çalışmaları yapar.

<span class="mw-page-title-main">Gönüllü</span> çıkar beklemeksizin bir iş yapmayı üstlenen kişi

Gönüllü, içinde bulunduğu toplulukta herhangi bir karşılık ya da çıkar beklemeksizin bir işi yapmayı kendiliğinden üstlenen kişidir.

Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) Merkezi İstanbul'da bulunan bir Sivil toplum kuruluşu'dur.

Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı (TÜSEV), 1993 yılında 23 vakıf ve derneğin Türkiye'de üçüncü sektörün yasal ve mali altyapısını güçlendirmek amacıyla bir araya gelerek oluşturduğu bir vakıftır. Bugün vakfın 100’ü aşkın mütevellisi, TÜSEV çatısı altında iş birliği yapmaktadır.

Sivil Toplum Endeksi Projesi(Kısa adıyla STEP, Civil Society Index Project) CIVICUS:World Allience for Citizen Participation tarafından dünyanın 60 ülkesinde gerçekleştirilen bir sivil toplum araştırma projesidir. Türkiye'de Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı tarafından 2004-2006 yılları arasında yürütülen proje Türkiye'de sivil toplum alanında yapılan ender araştırmalardan biri olmuştur.

E-Devlet, kamu yönetiminde bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bağış</span> Yönlendirme sayfası

Bağış, hayırseverlik, insani yardım veya bir amaca fayda sağlamak için yapılan bir hibe veya hediyedir. Bağış, para, sadaka, hizmetler veya giysi, oyuncak, yiyecek veya araç gibi mallar dahil olmak üzere çeşitli şekillerde olabilir. Bağış, kan veya organ bağışı gibi tıbbi ihtiyaçları karşılayabilir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı</span>

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı, Avrupa Konseyi tarafından 2010 Avrupa Kültür Başkenti ilan edilen İstanbul kentini, taşıyacağı unvanla ilgili olarak 2010 yılında gerçekleşecek etkinliklere hazırlamak üzere kamu kurumları ve sivil kuruluşların sürdürdükleri çalışmaları koordine etmek amacıyla kurulmuş bir kurumdur. 2 Kasım 2007 tarihinde kabul edilen 5706 sayılı özel yasa ile kurulmıştur. Devlet, sivil toplum örgütü ve özel sektör temsilcilerinin bir araya geldiği bir organizasyondur.

<span class="mw-page-title-main">Sosyal girişim</span>

Sosyal girişim, bir sosyal soruna sistematik ve yenilikçi bir çözüm sunan, sürdürülebilir bir iş modeline sahip ve ürettiği ürün ve veya hizmet sayesinde toplumda ölçülebilir bir sosyal etki yaratan kuruluştur.

Filantropizm veya insanseverlik, başkalarının tıbbî, ekonomik ve sosyal standartlarını yükseltmek ve mutluluklarını artırmak için organize faaliyetler düzenlemek. Daha kapsamlı olan hayırseverlik kavramının bir alt kategorisidir ve İslamî vakıflar, kilise yardım grupları, Antik Yunanistan'daki Platon Akademisi gibi oluşumlar filantropik faaliyetlere örnek olarak gösterilebilir.

Topluluk, ortak değerleri paylaşma, aynı mekânda yaşama, benzer yaşama deneyimlerine, ortak çıkarlara sahip olma gibi ortaklıklara sahip insanların meydana getirdiği sosyal birimleridir.

LGBT topluluğu veya LGBT toplumu, lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) bireylerin ortak çıkarları, sorunları ve hedefleri doğrultusunda birleşmesi, bir bütün haline gelmesi. LGBT olup farklı sorunları olan gruplar, topluluklar, altkültürel hareketler, gey mahalleleri ve LGBT örgütlerinden oluşmaktadır. Bu amaçla oluşturulan LGBT topluluğu eşcinsel bireylerin insan hakları hareketinin temelini attı.

<span class="mw-page-title-main">Kâr amacı gütmeyen kuruluş</span>

Kâr amacı gütmeyen kuruluş, gelirinin giderinden çok olması durumunda onu üyelere ve paydaşlara (hissedarlara) dağıtmayıp hedeflerinin daha iyi gerçekleşmesi için kullanan, gönüllü bir dernek gibi hareket eden organizasyon. Genellikle sorun çözmeye yönelik çalışmalar yaparlar. Çeşitli kişi ve kurumlardan bağış alarak ayakta kalmaktadırlar.

Erasmus+ Programı, Erasmus+ Öğrenci Değişim Programı veya Erasmus+ Projesi, 1987 yılında başlatılan Avrupa Birliği öğrenci değişim programıdır.

Ortak mülkiyet, bir kuruluşun, işletmenin veya topluluğun varlıklarını, tek tek üyelerin veya üye gruplarının adlarını ortak mülkiyet olarak değil, bölünmez bir şekilde tutmayı ifade eder.

Kurumsal gönüllülük, gönüllülük çalışmalarının şirketlerin çatısı altında, onların desteği ve yönlendirmesi ile gerçekleşmesidir.