İçeriğe atla

Pavlus ve Tekla'nın İşleri

Pavlus ve Tekla'nın İşleri (Yunanca: Πράξεις Παύλου καὶ Θέκλης, Latince: Acta Pauli et Theclae) Azize Tekla'nın Pavlus ile birlikte yaşadığı olayları anlatan apokrif bir metindir. 2. yüzyılın ikinci yarısına tarihlendirilmektedir.

İçerik

Metin, Pavlus'un günümüz Konya'sı olan Ikonium'daki Hristiyanlığı yayma seyahati ile başlar. Bakire genç bir kadın olan Tekla, Pavlus'u dinlemektedir ve onun konuşmalarından etkilenir. Bu etki öylesine büyük olur ki, bunu takip eden zamanda Tekla günlerce evinden çıkmaz. Bu duruma katlanamayan Tekla'nın annesinin şikayetleri üzerine Pavlus tutuklanır. Rüşvet vererek bir şekilde hapishaneye giren Tekla, Pavlus'un yanından ayrılmaz. Yakılarak idam edilmesine karar verilen Tekla, bir fırtına sonrası kurtulur. Ikonium'u terk eden Pavlus ve Tekla, Pisidya'daki Antiokheia'ya giderler. Burada Tekla ona yöneltilen evlilik teklifini reddeder ve yabani hayvanların önüne atılır. Mucizevi bir biçimde canına zarar gelmeden kurtulur. Nihayet Silifke'de hayatını kaybeder.[1]

Literatür

  • Carl Holzhey: Die Thekla-Akten. Ihre Verbreitung und Beurteilung in der Kirche (= Veröffentlichungen aus dem Kirchenhistorischen Seminar München. II. Reihe, Nummer 5). Verlag der J. J. Lentner'schen Buchhandlung, München 1905 (Almanca çeviri).
  • Veronika Niederhofer: Konversion in den Paulus- und Theklaakten. Eine narrative Form der Paulusrezeption. Mohr Siebeck, Tübingen 2017, ISBN 978-3-16-155143-7.

Dipnotlar

Kaynakça

  1. ^ Holzhey 1905, 3-18.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Walter Benjamin</span> Alman filozof ve edebiyat eleştirmeni (1892-1940)

Walter Benedix Schönflies Benjamin,, Alman filozof, edebiyat eleştirmeni, kültür tarihçisi ve estetik kuramcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Efeslilere Mektup</span> Pavlusa atfedilen ama MS 100-120 arasında takipçilerinden biri tarafından yazıldığı düşünülen Yeni Ahit mektubu

Efesliler'e Mektup ya da Pavlus'un Efesoslular'a Mektup'u Yunanca, Kutsal Yazılara ait bir kitaptır. Sadece Efesliler olarak da adlandırılmaktadır. Bu mektup elçi Pavlus'un değişik cemaatlere ya da kişilere yazdığı 14 mektuptan biridir. Pavlus bu mektubu, Efes şehrinde oturan Hristiyanlar'a yazdı.

Enûma Eliš Antik Mezopotamya'da yazılmış Yaratılış mitine verilen isimdir. Bu ismin verilmesinin sebebi destanın başlangıç metninin ilk iki kelimesi olup, manası ''yukardayken'' dir. Destan, yaklaşık 1000 satırlıdır ve 7 farklı çivi yazısı tabletine yazılmıştır. Metnin ortaya ne zaman çıktığı bilinmemekle birlikte, bu konuda birbirinden çok farklı fikirler öne süren bilim insanları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Aleida Assmann</span> Alman mısırbilimci.

Aleida Assmann kültürel alanda yaptığı çalışmalar ile tanınan Alman Mısırbilimci. Assman özellikle eşi Jan Assmann ile birlikte kültürel bellek konusu üzerine yaptığı yayınlar ile bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">2. Timoteos</span> Cemaat önderine yazıldığı için "pastoral" olarak sınıflandırılan Pavlusun mektupu

Timoteos'a İkinci Mektup ya da Pavlus'un Timoteos'a İkinci Mektubu Yunanca Kutsal Yazıların bir kitabıdır. Sadece 2. Timoteos olarak da adlandırılmaktadır. Bu mektup elçi Pavlus'un değişik cemaatlere ya da kişilere yazdığı 14 mektubun biridir. Pavlus bu mektubu adı Timoteos olan bir Hristiyana yazdı.

<span class="mw-page-title-main">Mittelbau-Dora toplama kampı</span>

Mittelbau-Dora toplama kampı, ya da KZ Mittelbau-Dora, Thüringen'de Nordhausen şehrinin kuzeyinde bulunan bir nazi toplama kampına verilen addır. Buraya getirilen mahkûmların yeraltı fabrikası Mittelwerk GmbH'de zorla çalıştırıldıkları bilinmektedir. Nazilerin Sovyet savaş esirlerine karşı işledikleri suçlar kapsamında pek çok kişi bu kampta infaz edildi. aynakça

Özel;
<span class="mw-page-title-main">Aya Tekla Yeraltı Kilisesi</span> Mersin, Silifke yakınlarındaki bir yeraltı kilisesi öreni

Aya Tekla Yeraltı Kilisesi (Meryemlik) Mersin ilinin Silifke ilçesi yakınlarında yer alan bir yeraltı kilisesi örenidir.

<span class="mw-page-title-main">Biedermeier</span> 1815-1848 arasında Almanya ve Avusturyada egemen olan sanatsal üslup

Biedermeier, Viyana Kongresi sonu, 1815 ile 1848 yılları arasında Alman Konfederasyonu topraklarında gelişen bir sanat akımı. Temelde burjuva zevk ve sanat anlayışına uyum gösteren biedermeier, bilhassa mobilya ve resim alanında kendisini göstermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tekla</span> MS. 1. yüzyılda yaşamış hristiyan azize ve havari Pavlusun öğrencisi

Azize Tekla, İkoniumlu Tekla ya da yaygın bilinen adıyla Aya Tekla apokrif Pavlus metinlerine göre, havari Pavlus'un MS 1. yüzyılda Ikonium'da yaşamış öğrencisi. Katolik Kilisesince azize, Doğu Ortodoks Kilisesince ise şehit olarak anılmaktadır. Doğu Kiliseleri'nde Azize'nin anısı 24 Eylül'de kutlanırken Batı'da O 23 Eylül'de anılıyor. İkonografik olarak genellikle aslan, yabani hayvanlar ve yakılmak üzere atıldığı ateşler arasında betimlenir.

<span class="mw-page-title-main">Rudolf Otto</span> Alman din bilimcisi ve teolog

Rudolf Otto Alman din bilimcisi, siyasetçi ve Lüteriyan teologu.

Yeni Ahit'in el yazmalarını kalitelerine ve metin türüne göre sınıflandırmak amacıyla Kurt ve Barbara Aland Der Text des Neuen Testaments eserlerinde beş kategori önerdiler. Bilimde papirüslerin bu sınıflandırılması kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Papirüs 30</span>

Papirüs 30 Yunanca Kutsal Yazıların Grekçede yazılan eski bir kopyasıdır. P. Oxyrhynchus 1598 ismi altında da tanınır. Böylece Oxyrhynchus Papirüsler Koleksiyonu'na aittir.Bu el yazmasının Grekçe metni 1. ve 2. Selanikliler mektuplarının birkaç ayetleri içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Papirüs 61</span>

Papirüs 61 Yunanca Kutsal Yazıların Grekçede yazılan eski bir kopyasıdır. Bu el yazması elçi Pavlus'un değişik mektuplarından ayetler içermektedir. New York'taki (ABD) The Morgan Library & Museum'da saklanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Papirüs 87</span>

Papirüs 87 Yunanca Kutsal Yazıların Grekçede yazılan eski bir kopyasıdır. Bu el yazması elçi Pavlus'un Filimon'a yazdığı mektubundan birkaç ayet içermektedir. Bu el yazması Filimon Mektubu'nun en eski kopyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">İbranilere Mektup</span>

İbranilere Mektup Yunanca Kutsal Yazıların bir kitabıdır. Sadece İbraniler olarak da adlandırılmaktadır. Bu mektup elçi Pavlus'un değişik cemaatlere ya da kişilere yazdığı 14 mektubun biridir.

<span class="mw-page-title-main">Papirüs 26</span>

Papirüs 26 Yunanca Kutsal Yazıların Grekçede yazılan eski bir kopyasıdır. Papirüs P. Oxyrhynchus 1354 ismi altında da tanınır. Böylece Oxyrhynchus Papirüsler Koleksiyonu'na aittir. Bu el yazması Pavlus'un Romalılara yazdiği mektubunun birkaç ayeti içermektedir. Papirüs şu anda Dallas'ta bulunan Southern Methodist University'de saklanır.

<span class="mw-page-title-main">Papirüs 27</span>

Papirüs 27 Yunanca Kutsal Yazıların Grekçede yazılan eski bir kopyasıdır. P. Oxyrhynchus 1355 ismi altında da tanınır. Böylece Oxyrhynchus Papirüsler Koleksiyonu'na aittir. Bu el yazması Pavlus'un Romalılara yazdığı mektubunun birçok ayeti içermektedir. Papirüs şu anda Cambridge'deki (İngiltere) Üniversite kütüphanesinde saklanır.

<span class="mw-page-title-main">Papirüs 65</span>

Papirüs 65 Yunanca Kutsal Yazıların Grekçede yazılan eski bir kopyasıdır. Bu papirüs el yazması Pavlus'un Selaniklilere yazdığı mektubunun birçok ayeti içermektedir. El yazması şu anda Floransa'daki Istituto Papirologico "Girolamo Vitelli"'de saklanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Papirüs 68</span> 2007 yılında; organik örgü kumaş üretimi, örgü kumaş boyama ve iplik boyama proseslerini gerçekleştirebilmek için gerekli şartlar oluşturulmuştur

Papirüs 68 Yunanca Kutsal Yazıların Grekçede yazılan eski bir kopyasıdır. Bu papirüs el yazması Pavlus'un Korintoslulara yazdığı birinci mektubunun birkaç ayeti içermektedir. Papirüs bugün St. Petersburg'da Rusya Ulusal Kütüphanesi'nde saklanır.

Pastoral mektuplar, Yeni Ahit'teki Titus, Birinci ve İkinci Timoteos'u kapsayan üç kitaba verilen adlandırmadır. Bu mektuplara verilen pastoral adı, latince "çoban" anlamına gelen kelimeden türetilmiştir. Bu isimlendirme ile mektupların bir cemaate değil, Pavlus sonrası işleri kontrol altına alacak bireysel bir "çobana" gönderildiğine dikkat çekilmek istenmiştir. Pavlus mektuplarının çoğu gibi cemaatlere yazıldığından, pastoral mektuplar kendine özgü bir kategori oluşturmaktadırlar.