İçeriğe atla

Pavle İngorokva

Pavle İngorokva

Pavle İngorokva (Gürcüce: პავლე ინგოროყვა; 1 Ocak 1893 Poti - 20 Kasım 1983, Tiflis) Gürcü tarihçi, filolog ve hayırseverdir.

İngorokva 1916'da Sankt-Petersburg Üniversitesi'nden mezun oldu. 1917'de Gürcü Yazarlar Birliği'nin kurucuları arasında yer aldı. 1917-1919 yılları arasında Gürcistan Ulusal Konseyi üyesi olarak görev yaptı. 26 Mayıs 1918'de "Gürcistan Bağımsızlık Yasası"nı imzalayanlar arasında yer aldı. 1921'de Gürcistan'ın Bolşevik Rusya tarafından işgal edilmesini protesto etti. 1921-1923 yıllarında "Şavçohianebi" ("Siyahçohianlar") grubunda yer aldı. 1924-1925'te Gürcü bilim ve edebiyat dergisi Kavkasioni'nin ("Kafkasya") genel yayın yönetmenliğini yaptı. Dergi, Bolşevik rejim tarafından kapatıldı.

1925'te "Kartuli Tsigni" ("Gürcü Kitabı") yayınevini kurdu. Bu yayınevi, İlia Çavçavadze'nin eserlerini 11 cilt (1926-1928) halinde yayımladı. Yayınevi 1933'te kapatıldı.

1929-1940 yılları arasında Gürcistan Devlet Müzesi'nin (şimdiki Gürcistan Ulusal Müzesi) El Yazmaları Bölümüne başkanlık eden İngorokva, 1940-1950 yılları arasında Tarih Enstitüsü'nde (Tiflis) kıdemli araştırma görevlisi olarak çalıştı. 1958'de El Yazmaları Enstitüsü'nün (günümüzde Gürcistan Milli El Yazmaları Merkezi) kurucularından biri oldu. Ayrıca Gürcistan Ulusal Bilimler Akademisi'nin Kaplan Postlu Şövalye Çalışmaları komisyonuna üyeydi.

Pavle İngorokva'nın temel çalışma alanı Gürcü edebiyatı tarihi, Gürcistan tarihi, Gürcistan tarihi ile ilgili kaynak çalışmaları, Rustaveloloji (Orta Çağ'da yaşamış Gürcü yazar Şota Rustaveli'nin eserlerinin incelenmesi) ve Gürcü yazı tarihi gibi konulardı. İngorokva'nın bazı bulguların son derece tartışmalı olduğunu kanıtlanmıştır. Batılı bilim insanı, İngorokva'nın bazı çalışmalarının etno-milliyetçi bakış açısıyla yazıldığını iddia etmekte ve bunlara karşı çıkmaktadır. Gürcü ve Abhazların etnogenezi[1] ve Gürcü alfabesinin yaşı konusundaki tahminleri bu çalışmalardan bazılarıdır.

Bazı çalışmaları

  • Rustveliana (Şota Rustaveli hakkında bir monograf), Tiflis, 1926, s. 200 (Gürcüce)
  • The Georgian inscriptions of Antique - Bulletin of the Institute of Language, History and Material Culture (ENIMK), cilt. X, Tiflis 1941, s. 411-427 (Gürcüce)
  • The old Georgian chronicle "Moktsevai Kartlisai" and the List of the Kings of Iberia (monograf).- Bulletin of the State Museum of Georgia, cilt. XI-B, Tiflis, 1942, s. 259-320 (Gürcüce)
  • Giorgi Merchule: kartveli mcerali meate sauvunisa: narkvevi zveli Sakartvelos literaturis, kulturis da saxelmcip oebrivi cxovrebis istoriidan, (Tbilisi; "Sabcota mcerali”, 1954).[Giorgi Merchule - 10. yüzyılda yaşamış Gürcü yazar (monograf)], Tiflis, 1954, 1000 pp. (Gürcüce)
  • İlia Çavçavadze (monograf), Tiflis 1951, s. 200. (Gürcüce)

Kaynakça

{{commons-cat|Pavel Ingorokva]]

  1. ^ Tuite (2008). "The Rise and Fall and Revival of the Ibero-Caucasian Hypothesis" (PDF). Historiographia Linguistica. 35 (1): 23-82. doi:10.1075/hl.35.1-2.05tui. 12 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 8 Mart 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Telavi</span> Gürcistan şehri

Telavi, Gürcistan’ın doğusunda, Kaheti bölgesinin başta gelen kentidir. Nüfusu yaklaşık 19.629 (2014). Başkent Tiflis’e 156 kilometre uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Şota Rustaveli</span>

Şota Rustaveli ya da kısaca Rustaveli, Orta Çağ'da yaşamış Gürcü şair. Gürcistan'ın Altın Çağı'nın öne çıkan en önemli şairidir ve Gürcü edebiyatına en çok katkı yapan yazarlardandır. Rustaveli, Gürcüler'in milli epik şiiri Kaplan Postlu Şövalye'nin yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gürcü larisi</span> Gürcistanın para birimi

Lari, Gürcistan'ın millî para birimidir. Gürcistan'da Abhazya ve Güney Osetya dışındaki bölgelerde kullanılır. 2006 yılındaki verilere göre enflasyon oranı %9.2'dir. Gürcistan Merkez Bankası (NBG) tarafından 25 Aralık 1995'te tedavüle çıkarılmıştır. 1 lari, 100 tetriye eşittir.

Sopiko Çiaureli, Gürcü Sovyet sinema ve tiyatro oyuncusu. Özellikle, Gürcü yönetmen Tengiz Abuladze ve Tiflisli Ermeni yönetmen Sergei Parajanov’un filmlerindeki rolleriyle ünlendi. Çiaureli’nin oynadığı filmler, Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde de gösterildi. Çiaureli, Sovyetler döneminde uluslararası festivallerde yedi kez “en iyi kadın oyuncu” seçilen tek sinema oyuncusuydu.

<span class="mw-page-title-main">Rustaveli Bulvarı</span> Gürcistanda bulvar

Rustaveli Bulvarı, Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te bir bulvardır. Eski adı Golovin Caddesi'dir.

<span class="mw-page-title-main">III. Vahtang</span>

III. Vahtang, Bagratlı Hanedanına mensup Gürcü Kralı. Moğol İmparatorluğu işgalinde 1302 – 1308 yılları arasında hüküm sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">İlia Çavçavadze</span>

İlia Çavçavadze, Gürcü edebiyatı ve siyasal yaşamının 19. yüzyılda en önde gelen adıdır. Gürcü ulusal düşüncesinin mimarı olarak, ülkenin 19. yüzyılın ikinci yarısında Rus boyunduruğundan kurtuluş hareketinde önemli rol oynamıştır. Akaki Tsereteli ile birlikte yeni Gürcü edebiyatının ve yeni edebiyat dilinin yaratıcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Givi Berikaşvili</span> Gürcü aktör

Givi Berikashvili, seated in an chair, and his son Zurab on stage in 2010 Givi Berikaşvili, Sovyet Gürcü sinema ve tiyatro oyuncusudur.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandre Roinaşvili</span>

Aleksandre Roinaşvili, ilk Gürcü fotoğrafçı. Özellikle Kafkasya’nın doğası ve çağdaşı ünlü Gürcü aydınların fotoğraflarıyla tanınmıştır. Uzun zaman diliminde topladığı Gürcü, Kafkas, Doğu ve Avrupa kültürlerine özgü objelerle Kafkasya’da ilk bir “seyyar müze” kuran Roinaşvili, bu müzenin objelerini “Kafkasya Seyyar Müzesi Küçük Kataloğu”nda kayıtlara geçirmiştir.

Didube Panteonu, Tiflis'in Didube semtinde yer alan ve Gürcistan'ın önde gelen yazarların, sanatçıların, bilim insanlarının ve siyasi aktivistlerin gömüldüğü mezarlıktır.

<span class="mw-page-title-main">Şota Rustaveli Devlet Üniversitesi</span> Batumda bir devlet üniversitesi

Batum Şota Rustaveli Devlet Üniversitesi Gürcistan'a bağlı Acara Özerk Cumhuriyeti'nin başkenti Batum'da yer alan bir yükseköğretim üniversitesidir. İsmini, Orta Çağ Gürcü şairi Şota Rustaveli'den almıştır.

<span class="mw-page-title-main">İvane Cavahişvili</span> Gürcü tarihçi ve dilbilimci (1876-1940)

İvane Cavahişvili, Gürcü tarihçi ve çalışmaları Gürcistan tarihi ve Gürcistan kültürünün modern bilimini büyük ölçüde etkileyen bir dilbilimciydi. Tiflis Devlet Üniversitesi'nin (1918) kurucularından ve 1919'dan 1926'ya kadar rektörlerinden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Miheil Tsereteli</span> Gürcü diplomat

Prens Mikhako "Mikhako" G. Tsereteli ya da bilinen adıyla Michael von Zereteli, Gürcü prens, tarihçi, filolog, sosyolog ve hayırseverdi.

<span class="mw-page-title-main">Mtatsminda Panteonu</span>

Mtatsminda Panteonu, Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te, Mtatsminda tepesindeki panteondur. Gürcü yazarların ve toplum adamlarının toprağa verildiği bu mezarlık, Gürcü Yazarlar ve Toplum Adamları Mtatsminda Panteonu olarak da bilinmektedir. Mezarlık Mama Davit Manastırı etrafında yer alır. Tiflis kentinde, Didube Panteonu'ndan sonraki ikinci panteon olan Mtatsminda Panteonu'nun kuruluş fikri, 1915 yılında, Gürcü şair ve yazar Akaki Tsereteli'nin toprağa verildiği günlerde ortaya çıktı. Ne var ki panteon ancak 1929 yılında açılabildi. Bugün burada 53 mezar bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İakob Gogebaşvili</span>

İakob Gogebaşvili, Gürcistan'daki bilimsel pedagojinin kurucusu olarak kabul edilen Gürcü eğitimci, çocuk yazarı ve gazeteci. Çocukların Gürcüce okuma yazma öğrenmesi için 1876 yılında hazırladığı Deda Ena isimli kitabı, değiştirilmiş bir biçimde 1880'den beri Gürcü okullarında ders kitabı olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Oliver Wardrop</span>

John Oliver Wardrop, İngiltere'nin ilk Güney Kafkasya Baş Komiseri olarak çalışmış İngiliz diplomat, gezgin, tercüman ve Oxford Üniversitesi'ndeki Güney Kafkasya çalışmaları bölümünün kurucudur. Wardrop, Britanya İmparatorluk Nişanı ve Aziz Michael ve Aziz George Nişanları'nın sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">Konstantine Gamsahurdia</span>

Konstantine Gamsahurdia Gürcü yazar ve halk figürü. Almanya'da eğitim gören Gamsahurdia, Batı Avrupa'da yaygın olan edebi akımları Gürcü edebiyatıyla harmanlayarak eserler vermiştir. Sovyet yönetimine karşıt olmakla birlikte, Stalin dönemi infazlarından sağ kurtulan birkaç Gürcü yazardan biriydi. Beyazdeniz adasına sürgün edilen ve birçok kez tutuklanan Gamsahurdia'nun eserleri, psikolojik içgörüye sahip karakter tasvirleriyle dikkat çekmektedir. Gamsahurdia'nın yazılarının bir diğer özelliği de, klasisizm duygusu yaratmak için arkaik bir dili taklit etmesidir. Bu akım, Gamsahurdia'nın Gürcüceye kattığı yeni bir inceliktir.

Gürcistan kültürü, ülkenin uzun tarihi ile beraber gelişmiş, Gürcü dili ve alfabesi üzerine dayanan güçlü bir edebiyat geleneği ve eşsiz bir ulusal kültür barındırmaktadır. Bu özelliği güçlü bir ulusal kimlik sağlayarak tarih boyunca tekrarlanan yabancı işgali ve asimilasyon çabalarına rağmen Gürcü kimliğinin korunmasına yardımcı olmuştur.

Elguja Khintibidze, Gürcü filolog. Tiflis Devlet Üniversitesi'nde Profesör, Gürcistan Ulusal Bilimler Akademisi Akademisyeni (2012) ve Uluslararası Orta Çağ Felsefe Araştırmaları Derneği'nin (SIEPM) asli üyesidir.

Şagora Kilisesi, tarihsel Klarceti bölgesinde, günümüzde Artvin ilinin Ardanuç ilçesine bağlı Gümüşhane köyünün sınırları içinde Orta Çağ'da Gürcülerden kalma bir kilisedir. Aynı adı taşıyan köyün kilisesi olduğu tahmin edilmektedir.