İçeriğe atla

Pavel Latuşka

Pavel Latuşka, 2010

Pavel Paulaviç Latuşka (BelarusçaПавел Паўлавіч Лату́шка, romanize: Paviel Paŭlavič Latuška), RusçaПа́вел Па́влович Лату́шко, romanizePavel Pavloviç Latuşko); d. 10 Şubat 1973, Minsk), Belaruslu bir siyasetçi ve diplomattır. 2009-2012 yılları arasında Belarus Cumhuriyeti Kültür Bakanı olarak görev yaptı.

Biyografi

Eğitim

Latushko, 1995 yılında Belarus Devlet Üniversitesi hukuk fakültesinden ve 1996 yılında Minsk Devlet Dil Üniversitesinden mezun oldu.

1995'ten 1996'ya kadar Belarus Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı'nın sözleşme ve hukuk departmanının ataşesiydi. Daha sonra 1996'dan 2000'e kadar Beyaz Rusya Cumhuriyeti Bialystok'taki (Polonya) Başkonsolos Yardımcısı Konsolos olarak görev yaptı.[1][2]

2020 seçim protestoları

2020 Belarus protestoları sırasında tiyatro sanatçılarının grevini destekledi ve Yuri Karaev ile Lidia Yermoshina'nın istifası lehinde konuştu. Desteğinden dolayı, Latuşka 17 Ağustos'ta görevden alındı. Tiyatro sanatçıları Pavel Latuşka'yı desteklemek için toplu halde istifaya başvurdu.

19 Ağustos'ta Latuşka, Svyatlana Tsihanouskaya'nın Koordinasyon Konseyi başkanlığının bir üyesi oldu.[3]

20 Ağustos'ta Belarus Başsavcısı Alyaksandr Kanyuk, Koordinasyon Konseyi üyeleri hakkında Belarus Ceza Kanunu'nun 361. maddesi uyarınca devlet gücünü ele geçirmeye çalışmak ve ulusal güvenliğe zarar vermek gerekçesiyle cezai işlem başlattı.[4][5]

Ağustos ayının son günlerinde Latushko, yetkililer tarafından sorgulandıktan sonra Polonya'ya taşındı. Lukaşenko'nun Latuşka'nın kırmızı çizgiyi aştığı ve kovuşturmayla karşı karşıya kalacağı konusunda uyarmasından bir gün sonra ayrıldı."[6]

Ulusal Krizle Mücadele Yönetimi

Ekim 2020'nin sonlarında, Latuşka, Belarus Koordinasyon Konseyi tarafından 2020 Belarus cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından barışçıl bir şekilde yetki devri için oluşturulan bir gölge hükûmet olan Ulusal Krizle Mücadele Yönetiminin başına geçti.

Kaynakça

  1. ^ "Национальный правовой Интернет-портал Республики Беларусь". www.pravo.by. 3 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2020. 
  2. ^ "Национальный правовой Интернет-портал Республики Беларусь". www.pravo.by. 28 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2020. 
  3. ^ "Члены Координационного Совета". 19 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "МАЯ КРАІНА БЕЛАРУСЬ". Telegram. 13 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Belarus Opens Criminal Probe Against Oppositions Coordination Council- Prosecutor General". UrduPoint. 22 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "Belarus opposition activist reportedly resisting attempts to expel her to Ukraine". CBC. The Associated Press. 8 Eylül 2020. 23 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kurmanbek Bakiyev</span> 2. Kırgızistan cumhurbaşkanı

Kurmanbek Saliyeviç Bakiyev Kırgızistan'ın eski başbakanı, 2. Kırgızistan cumhurbaşkanı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Beyaz Rusya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Beyaz Rusya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti 1917 Ekim Devrimi ile kurulan Sovyetler Birliği'ni oluşturan 15 cumhuriyetten biridir. 30 Aralık 1922'de imzalanan Sovyetler Birliği kuruluş anlaşmasını imzalayan devletlerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Belarus bayrağı</span> Doğu Avrupa ülkesi Belarusun ulusal bayrağı

Belarus bayrağı veya tam adıyla Belarus Cumhuriyeti Devlet Bayrağı, Belarus tarafından resmî olarak kullanılan devlet bayrağıdır. Göndere çekilen taraftaki beyaz zemin üzerine kırmızı süsleme deseni ile birlikte kırmızı ve yeşil renkten oluşan bayrak, Belarus devlet sembolleri arasında yer alır. Tasarımının temelini 1951 yılında kabul edilen Beyaz Rusya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Belarus Güzel Sanatlar Millî Müzesi</span>

Belarus Güzel Sanatlar Millî Müzesi Belarus'un en büyük müzesidir. Başkent Minsk'te bulunan müzede 25000'in üstünde heykel, çizim ve tablo bulunmaktadır. Bunlar 11 ila 20. yüzyıl dönemine aittir ve Avrupa ve Asya ülkelerinden kaynaklanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Belarus Silahlı Kuvvetleri</span>

Belarus Silahlı Kuvvetleri, Belarus'u dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı korumakla görevli silahlı kuvvetlerdir. Belarus Savunma Bakanlığı'na bağlı olmakla birlikte Kara ve Hava Kuvvetleri'nden oluşur. Ülkenin denize kıyısı olmadığından Deniz kuvvetleri yoktur. Savunma Bakanı aynı zamanda Genelkurmay Başkanı'dır. Korgeneral Yurij Viktorovich Zhadobin 4 Aralık 2009 tarihinden beri Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Belarus Cumhuriyeti Devlet Marşı</span>

Belarus Cumhuriyeti Devlet Marşı veya şarkı sözlerinin ilk kısmının kullanıldığı resmî olmayan adıyla Mı, Byelarusı, Belarus'un devlet marşıdır. Ülkenin devlet sembolleri arasında yer alır. Marş ilk olarak 1940'lı yıllarda yazıldı ve 1955'te Beyaz Rusya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nde kullanılmak üzere kabul edildi. Marşın müziği Nestser Sakalouski tarafından bestelendi, sözleri Mihas Klimkoviç tarafından yazıldı. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonraki dönemde 1995'ten 2002'ye kadar marşı resmi törenlerde sözsüz olarak Sakalouski tarafından bestelenen müzikle birlikte kullanılmaya devam etti. Klimkoviç ve Uladzimir Karızna tarafından yazılan yeni şarkı sözleri, 2 Temmuz 2002'de yayınlanan devlet başkanlığı kararnamesiyle kabul edilirken, Belarus ile olan tarihi bağlantılarından dolayı bestede değişikliğe gidilmedi. Bu açıdan Belarus, Rusya, Özbekistan ve Tacikistan ile birlikte Sovyet marşlarının müziğini kullanımdan kaldırılmadan devam eden eski Sovyet ülkelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Belarus Cumhuriyeti Millî Bankası</span>

Belarus Ulusal Cumhuriyet Bankası Belarus'un merkez bankası. Başkent Minsk'te bulunmaktadır. Banka ilk kez 3 Ocak 1922 tarihinde, Belarus Sovyet Halk Komiserliği tarafından Belerus Cumhuriyeti Bankası adıyla kuruldu. Bir yıl sonra SSCB Merkez Bankası Gosbank'ın kurulmasından sonra, banka Sovyet bankacılık sistiminin parçası haline geldi. 1959 ve 1987 yıllarında reorganizasyona tabi tutuldu. Belarus'un bağımsızlığını elde etmesiyle ve ülkede bankacılık sisteminin kurulması amacıyla yapılan düzenlemelerle, 1 Nisan 1991 tarihinde bankanın oluşumu tamamlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Belarus Yüksek Sovyeti</span>

Belarus Yüksek Sovyeti, Belarus Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nde ve ardılı Belarus'ta 1938-1991 yılları arasında yasama faaliyeti yürüten Yüksek Sovyet organı. 1920-1938 tarihleri arasındaki yasama organı olan Belarus Sovyet Kongresi'nin devamıdır. 1990-1996 yılları arasında daimi parlamento olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Belarus devlet başkanı</span> Belarusun devlet başkanı

Belarus devlet başkanı, Belarus devletinin başıdır. Makam, 1994 yılında Belarus Anayasasının, Belarus Yüksek Sovyeti yasama organında kabul edilmesiyle kuruldu. Bu makam, devlet başkanı olarak Yüksek Sovyet Başkanı makamının yerini aldı. Başkanın dış ve iç politikayı yürütmek de dahil olmak üzere görevleri; vatandaşların ve ikamet edenlerin haklarını ve genel refahını savunmak ve anayasayı korumaktır. Devlet başkanı, anayasa tarafından ülkenin sosyal işlerinde lider olarak görev yapmak, ülke ve yurt dışında esas temsilci olarak görev yapmakla yetkilendirilmiştir. Başkanlık ile ilgili olan görevler, sorumluluklar ve diğer geçiş maddeleri, Anayasanın 79. ve 89. maddelerinde sıralanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Vayatski marş</span> Millî Marş

Vayatski marş, 1918'de var olan kısa ömürlü Belarus Halk Cumhuriyeti için, devletin yıkılmasından sonra bestelenen marş. Halen resmen olarak kabul edilmeyen Belarus Demokratik Cumhuriyeti Radası bu marşı kullanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Nestser Sakalouski</span>

Nestser Sakalouski, Beyaz Rus Sovyet besteci. Günümüzün Belarus Cumhuriyeti Devlet Marşı marşında kullanılan Belarus Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Devlet Marşı'nın müziğini besteledi.

<span class="mw-page-title-main">Belarus Demokratik Cumhuriyeti Radası</span>

Belarus Demokratik Cumhuriyeti Radası, Belarus Halk Cumhuriyeti'nin en yüksek yönetim organı. 1919'da kurulan yapı, yıkılışının ardından Belarus diasporasının siyasi bir örgütü haline geldi. Antikomünist görüşleri ile bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Belarus Ulusal Meclisi</span>

'Belarus Cumhuriyeti Ulusal Meclisi, Belarus'u yöneten iki meclisli parlamentodur. Parlamentonun iki yasama meclisi şunlardır:

<span class="mw-page-title-main">Belarus Devlet Sınır Komitesi</span>

Beyaz Rusya Devlet Sınır Komitesi ya da kısaca GPK Beyaz Rusya sınırlarını yöneten ve koruyan devlet kurumu. Belarus'a bağlı olan kurumun silahlı paramiliter gücü Sınır Muhafız Servisi'dir. Bu birlikler komitenin kararlarını ve politikalarını uygular. Bu hizmet Rusya, Ukrayna, Polonya, Litvanya ve Letonya ile olan sınırları kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Belarus Ulusal Bilimler Akademisi</span>

Belarus Ulusal Bilimler Akademisi, Belarus'un ulusal akademisi.

<span class="mw-page-title-main">Kültür Bakanlığı (Belarus)</span> Belarusta kültür işlerinden sorumlu devlet politikaları yürüten bakanlık

Belarus Kültür Bakanlığı, Belarus'ta kültür işlerinden sorumlu devlet politikaları yürüten bakanlık. 28 Eylül 2017'de Yuri Pavloviç Bondar göreve getirildi.

Beyaz Rusya Koordinasyon Konseyi, tartışmalı 2020 Beyaz Rusya devlet başkanlığı seçimini izleyen 2020 Beyaz Rusya protestoları sırasında başkan adayı Svyatlana Tsihanouskaya tarafından oluşturulan bir organdır. İlk toplantısı ise 18 Ağustos'ta yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Belarus-Özbekistan ilişkileri</span>

Özbekistan–Belarus ilişkileri, Belarus ile Özbekistan Cumhuriyeti arasındaki ikili ilişkiler. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler 21 Ocak 1993'te kuruldu. Belarus'un Taşkent Büyükelçiliği Şubat 1994'te açıldı. Minsk'teki Özbek Büyükelçiliği ise Mart 2018'de açılmıştır. Her iki ülke de eski Sovyetler Birliği'nin birer parçasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Uladzimir Nyaklyayeu</span>

Uladzimir Prakopaviç Nyaklyayeu, Belaruslu şair, yazar ve Doğruyu Söyle! kampanyasının eski başkanıdır. Belarus'taki 19 Aralık 2010 seçimlerine aday oldu ve Uluslararası Af Örgütü'ne göre, seçim sonrası protestolardaki rolü nedeniyle ev hapsine alındı.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Kropaçev</span>

Nikolay Mihayloviç Kropaçev, Rus avukat, hukuk doktoru ve profesör.