İçeriğe atla

Paulus Silentiarius

Ayasofya'nın içi, (2008)

Paulus Silentiarius (YunancaGrekçeΠαῦλος ὁ Σιλεντιάριος, ö. Konstantinopolis, 575-580 AD) 6. yüzyılda yaşamış Bizanslı Yunan şair. Çağdaşı tarihçi ve şair Agathias onu zengin ve bir silentiarius ya da Konstantinopolis'te I. Justinianus'un saray görevlisi (bu unvan sarayın sessizliğinden sorumlu kişiye göstermek için kullanılır) adam olarak tanımlar.

Paulus klasik biçimde yazdığı kısa şiirleri ile tanınır. Bu şiirlerden yaklaşık 80 kadarı bugün hala Yunan Antolojisi'nde bulunmaktadır. Bu şiirlerden 40 tanesi aşk şiirleridir. 2 tanesi Agathias'ın şiirlerine cevaben yazılmıştır. Bir başka şiirinde Paulus, Agathias'ın en iyi öğrencilerinden biri olan Damocharis'in ölümüne yakınır. Bu kısa şiirler içlerinde topluma yönelik sosyal bilgiler barındırırlar.

Paulus ayrıca I. Justinianus tarafından restore edilen Kutsal Bilgelik Katedrali (Ayasofya) için de yapının 562 yılında yapılan restorasyonundan sonra değişen mimari özellikleri ve dekorasyonunu anlatan bir şiir yazmıştır. Paulus, kiliseyi adeta renkli mermerlerden oluşan bir ova gibi gördüyse de, yazdıkları kilisenin tahayyülü için günümüzde önemli kaynaklardan biri sayılır. Şiirin de Justinianus tarafından yazdırıldığı düşünülmektedir. ve açılışında Paulus, İmparator karşısında bu şiiri okumuştur. Bu şiir Yunanca yazılmış tam 1029 dize içermektedir, 134 satırı iambic trimeter ölçüsü ile başlar, kalan dactylic hexameter klasik epik ölçüsü ile devam eder.

Pythia'da sıcak baharlar hakkında da şiir yazmıştır.

Paulus 575 ve 580 tarihleri arasında ölmüştür.

Paulus'un çalışmaları

  • Paul the Silentiary, Paolo Silenziario Epigrammi, tr. G. Viansino (1963) [Yunanca metin italyan çevirisi ile birlikte]
  • Paul the Silentiary, Paulus Silentiarius Descriptio Sanctae Sophiae Descriptio Ambonis ed. C. De Stefani (2011) [Yunanca metin]
  • Three political voices from the age of Justinian: Agapetus Advice to the emperor; Dialogue on political science; Paul the Silentiary Description of Hagia Sophia, tr. P. N. Bell (2009) (İngilizce)
  • Sex and the Civil Servant: Poems by Paul the Silentiary, tr. Graham John Wheeler (2015) (İngilizce)

Konuyla ilgili yayınlar

  • J. Kostenec, K. Dark, 'Paul the Silentiary's description of Hagia Sophia in the light of new archaeological evidence', in Byzantinoslavica; LXIX (2011) 3 supplementum, p. 88-105.
  • R. Macrides, P. Magdalino, 'The architecture of ecphrasis: construction and context of Paul the Silentiary's poem on Hagia Sophia', in Byzantine And Modern Greek Studies; 12 (1988), p. 47-82.
  • Whitby, Mary (1985). "The Occasion of Paul the Silentiary's Ekphrasis of S. Sophia". The Classical Quarterly. New Series. 35 (1). ss. 215-228. doi:10.1017/S0009838800014695. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ayasofya</span> Osmanlı döneminden kalma büyük cami ve eski Bizans Ortodoks patrik katedrali

Ayasofya, resmî adıyla Ayasofya-i Kebîr Câmi-i Şerîfi, İstanbul'da kiliseden camiye çevrilmiş önemli bir tarihî yapıdır. Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından, 532-537 yılları arasında İstanbul'un tarihî yarımadasındaki eski şehir merkezine inşa ettirilmiş bazilika planlı bir patrik katedrali olmuştur. 1453 yılında İstanbul'un Osmanlılar tarafından fethedilmesinden sonra II. Mehmed tarafından camiye dönüştürülmüştür. Mustafa Kemal Atatürk tarafından 1934 yılında yayımlanan kararname ile tadilat çalışmasına alınmış, 1935 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile müzeye dönüştürülme kararı alınıp müzeye dönüştürülmüş, kazı ve tadilat çalışmaları başlatılmış ve 1935'ten 2020'ye kadar müze olarak hizmet vermiştir. 2020 yılında ise tekrar camiye çevrilmiştir. 2024 yılında caminin üst katı ücretli bir müze olarak hizmet vermeye başlamıştır. Böylelikle Ayasofya'nın alt katı cami, üst katı müze olmuştur.

Agathias veya Agathias Scholasticus, , Bizanslı şair ve tarihçi. I. Justinianus döneminin bir bölümünü kapsayan tarih kitabının yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Konstantinopolis</span> İstanbulda Sarayburnu ve çevresine (Fatih) tekabül eden tarihî şehir, Doğu Roma ve daha sonra Osmanlı İmparatorluğunun başkenti

Konstantinopolis veya Kostantiniyye, Roma İmparatorluğu (330–395), Bizans İmparatorluğu, Latin İmparatorluğu (1204–1261) ve Osmanlı İmparatorluğu'na (1453–1922) başkentlik yapmış tarihî bir şehir. Günümüzde şehir, Atatürk'ün inkılaplarından biri olarak 1928'de Latin harflerine geçilmesi sonrası, kentin Türkçe adının Latin harfleriyle yazılmış hali olan İstanbul olarak adlandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">I. Justinianus</span> 527–565 yılları arasındaki Bizans imparatoru

I. Justinianus, ayrıca Büyük Jüstinyen olarak da bilinir, 527 ile 565 yılları arasında Bizans imparatorudur.

<span class="mw-page-title-main">Justinianus Köprüsü</span> Serdivanda tarihi bir köprü

Justinianus Köprüsü veya Sangarius Köprüsü, Türkiye'de, Geç Roma Döneminden kalma, Sakarya nehri üzerinde bir taş köprüdür. Yapı Doğu Roma İmparatoru Justinianus (527–565) tarafından başkent Konstaninopolis ile imparatorluğun doğu vilayetleri arasındaki ulaşımı kolaylaştırmak için inşa ettirildi. Neredeyse 430 m uzunluğundaki köprü, dev ölçüleri nedeniyle dönemin yazar ve şairlerin eserlerine konu olmuştu. Justinianus'un Boğaziçi yerine gemiyle Anadolu'dan geçebilmek için kanal projesi planladığı ve köprünün bu projenin bir parçası olduğu iddiası uzmanlar tarafından tartışılmaktadır. Köprü, 2018'de UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi'ne eklendi.

<span class="mw-page-title-main">I. Anastasius</span>

I. Anastasios (Yunanca: Φλάβιος Ἀναστάσιος) (d. 430 veya 431? - ö. 9 Temmuz 518), 491'den itibaren ölümüne kadar hüküm sürmüş Bizans İmparatorluğu imparatorudur. 430/431 yıllarında 'Dyrrhachium'da doğmuş; 11 Nisan 491'de bir saray memuru iken imparatorluğa geçirilmiş ve 518'de Konstantinopolis (İstanbul)’te ölmüştür. Hayatta iken lakabı Dikoros olmuştur; çünkü Anastasios'un bir gözü mavi diğeri kara idi.

<span class="mw-page-title-main">I. Justinus</span>

I. Justinus veya Jüstin, 518'den ölümüne kadar Bizans imparatoru idi. Jüstinyen Hanedanı'nın kurucusudur. I. Justinus bir Bizans eyaleti olan İlirya'da doğmuş bir köylü çocuğu olup genç yaşta Konstantinopolis'e gelip Bizans ordusuna girmiştir. Yeteneği dolayısıyla orduda rütbe rütbe ilerlemiş ve 65 yaşından sonra I. Anastasius'un çocuksuz ölümü sonunda Bizans İmparatoru olmuştur. I. Justinus'un okuryazarlığı bulunmayıp imparator olduktan sonra bile imzasını delikli bir kalıp üstünden geçerek atardı. Karısı ve sonunda imparatoriçe olan Euphemia'dır. Saltanatının en önemli başarıları arasında eski Bizans soylularının etkilerini azaltmak için bir kanun çıkartılması ve hem varisi hem de 1000 yıllık Bizans tarihinin en büyük imparatoru olduğu kabul edilen yeğeni I. Justinianus'un Bizans idaresine katkısıdır.

<span class="mw-page-title-main">II. Tiberius</span>

II. Tiberius Konstantin. 574 ile 582 arasında Jüstinyen Hanedanı üyesi olarak, 574-578 döneminde II. Justinus ile ve 582'de ise damadı olan Mauricius ile ortak imparator olarak Doğu Roma/Bizans İmparatorluğu imparatoru olarak saltanat sürdü. II. Justinus'un 4 Ekim 578 ölmesi ile 582'de Mauricius ortak imparator olması arasında II. Tiberius Konstantin tam yetkilerle imparatorluk yaptı. Bu dönemde içişlerinde yaptığı büyük devlet harcamaları ve dışişlerinde ise Bizans ordusunun Doğu Anadolu'da Pers Sasani'leri yenilgiye uğratması; İspanya ve Kuzey Afrika'da Doğu Roma idaresinde bulunan bölgelerin korunmasının sağlanması ama Balkanlarda İslav kavimlerinin devamlı göçmelerini, hücumlarını ve talanlarını önlemekte başarısız kalması ile bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Senato (Bizans)</span>

'Senato Roma İmparatorluğu'ndaki Senato'nun devamıdır. I. Konstantin tarafından 4. yüzyılda kurulmuştur. Yüzyıllarca varlığını sürdürmesine rağmen etkisi giderek azalmış ve en sonunda 13. yüzyılda ortadan kalkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Anthemios (matematikçi)</span> Bizanslı Rum bilim insanı ve mimar

Trallesli Anthemius, Konstantinopolis şehrinde bulunan Ayasofya Katedrali'ni, İsidoros ile birlikte tasarlayan Doğu Romalı mimar. Katedralin tasarımında, tamamen yeni bir mimari türü kullandı, bu da kiliseyi son derece istikrarsız hale getirmeye katkıda bulundu, bu yüzden yapının birkaç kez onarılması gerekti. İki odakta sabitlenmiş bir ip ile bir elipsin yapımını ve parabolün odak özelliklerini anlattı. Fizikte ışığın aynalardan yansımasını inceledi.

<span class="mw-page-title-main">Augustaion</span> Magnifici

Augustaion ya da (Yunanca: Augustaeum, Antik ve Orta Çağ Konstantinopolis şehrinin tören meydanı, yaklaşık olarak günümüzde Aya Sofya Meydanı olarak adlandırılan alana karşılık gelir. Başlangıçta pazar yeriydi, 6. yüzyılda revaklarla çevrelemiş kapalı bir saray avlusuna dönüştürülmüş ve Bizans İmparatorluğu başkentinin en önemli binalarının bazıları ile ilişkilenmesi sağlanmıştır. Meydan, geç Bizans dönemine kadar yaşamış, ancak harabeleri ve izleri erken 16. yüzyılda bile hala görülebiliyordu.

<span class="mw-page-title-main">I. Manuil (Trabzon imparatoru)</span> Trabzon İmparatoru

I. Manuil Megas Komninos, 1238 yılından 1263 yılına kadar Trabzon İmparatorluğu'nun imparatorudur.

Nea Ekklisia, Bizans İmparatoru I. Basileios tarafından 876 ile 880 yılları arasında Konstantinopolis'te inşa ettirilmiş bir kilisedir. Bizans başkentinde 6. yüzyılda inşa edilen Aya Sofya'dan sonra inşa edilmiş ilk anıtsal kilisedir. Bizans mimarisinin Orta Çağ'ının başlangıcını işaret eden bu kilise Paleologos Hanedanı dönemine kadar kullanılmıştır. Osmanlılar tarafından barut deposu olarak kullanılan bu yapı, 1490 yılında yıldırım düşmesinden sonra tahrip olmuştur.

Diyakoz Leon, Bizanslı tarihçi ve Vakanüvis.

Ino, Aelia Anastasia ismini almıştır,, Bizans imparatorluğu'nun imparatoru II. Tiberius'un eşi ve 578 yılından ölümüne kadar augustadır.

Silentiarius, Helenleştirilmiş haliyle silentiarios ve İngilizleştirilmiş haliyle silentiary, Bizans imparatorluk sarayında bir sınıf soyluya verilen Latince bir unvandı. Bu unvana sahip kişiler, Büyük Saray'daki düzen ve sessizlikten sorumluydu. Orta Bizans döneminde, onursal bir saray unvanına dönüştürüldü.

İoannis Skolastikos 12 Nisan 565 ile öldüğü 577 yılına kadar 57. Konstantinopolis Ekümenik Patriği olarak görev yapmıştır. Doğu Ortodoks Kilisesi tarafından aziz kabul edilir.

Novellae Constitutiones ya da Justinianus'un Kanunları, Roma imparatoru I. Justinianus tarafından, uzun hükümdarlığı döneminde başlatılan dört ana Roma hukuku biriminden biri olarak kabul edilirler. Diğer üç parça Codex Justinianus, Digesta seu Pandectae ve Institutiones Justinianus olarak isimlendirilir. Justinianus'un quaestor'u Tribonianus öncelikle bu son üçünün derlemekten sorumluydu. Bu dört parça beraber Corpus Iuris Civilis olarak da bilinir. Bununla birlikte, Codex, Digesta ve Institutiones Justinianus tarafından tutarlı eserler olarak tasarlanırken, Novellae ise Codex'in ikinci baskısını ilan ettiği 534'ten sonra çıkarılan çeşitli kanunlardır ve onun hükümdarlığında asla resmen derlenmemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sofya (bilgelik)</span>

Sofya Helenistik felsefe ve dinde, Platonculukta, Gnostisizmde ve Hristiyan ilahiyatının merkezinde yer alan bir fikirdir. Başlangıçta "zekilik, beceri" anlamlarını taşıyan terimin daha sonraki anlamı, phronesis anlamına yakın, önemli ölçüde Platon'un kullandığı philosophía terimi ile şekillenmiştir..

<span class="mw-page-title-main">Anicia Juliana</span>

Anicia Juliana Geç Antik Roma imparatorluk prensesi, Doğu Roma imparatorluğunun Magister militum Areobindus Dagalaiphus Areobindus'dun karısı, Konstantinopolis'teki büyük Ayios Polieuktos Kilisesi'nin hamisi ve Viyana Dioskurides'in sahibidir. Roma imparatoru Olybrius'un ile kendisi de imparator III. Valentinianus ile Licinia Eudoxia'nın kızı olan Placidia'nın kızı, Anicia Juliana'nın aynı zamanda imparator II. Theodosius'un ve azize imparatoriçe Aelia Eudocia'nın büyük-büyük torunudur. Leo Hanedanının yönetimi ve daha sonraki Justinianus hanedanının yükselişi sırasında Anicia Juliana, önceki imparatorluk hanedanlarının, yani I. Valentinianus'un kurduğu Valentinianus Hanedanı'nın ve I. Theodosius tarafından kurulan ilgili Theodosius Hanedanı en önde gelen üyesiydi.