İçeriğe atla

Pauline Atherton Cochrane

Pauline Atherton Cochrane
Doğum2 Aralık 1929
Şikago, Illinois, ABD
Ölüm29 Temmuz 2024 (94 yaşında)
Arthur, Illinois, ABD
Ölüm sebebiDoğal nedenler
Eğitim
  • Illinois Koleji
  • Şikago Üniversitesi
MeslekKütüphaneci, bilim insanı ve yazar
ÖdüllerBilgi Bilimi ve Teknolojisi Derneği Onu Ödülü (1990)

Pauline Atherton Cochrane (2 Aralık 1929, Şikago, Illinois – 29 Temmuz 2024, Arthur, Illinois), Amerikalı kütüphaneci, bilim insanı ve yazar.[1]

Hayatı

Cochrane, 2 Aralık 1929'da Şikago, Illinois'te doğdu. Illinois Koleji ve Şikago Üniversitesi'nde öğrenim gördü. Kütüphane ve bilgi bilimleri alanında en çok alıntı yapılan Amerikalı yazarlardan birisiydi.[2] Aynı zamanda kütüphane bilgi hizmetlerinde gelişmiş çevrimiçi konu erişiminin sağlanması maksadıyla katalogların ve dizinlerin yeniden tasarlanmasını sağlayan kampanyanın öncüsüydü.[3] Şikago Halk Kütüphanesi ve Şikago Öğretmen Koleji'nde uzman kütüphaneci olarak çalıştı.[1] Ayrıca Hindistan'daki Ranganathan Kütüphane Araştırma Dairesi ve İngiltere'deki Sınıflandırma Araştırma Grubu'na bağlı Sınıflandırma Araştırma Çalışma Grubu'nun kurucu ortağıydı.[4] Amerikan Fizik Enstitüsü'nde Dokümantasyon Araştırma Projesi Direktör Yardımcılığı görevi sırasında Fizikçiler için Referans Erişim Sisteminin Geliştirilmesi Projesi üzerinde çalıştı.[1][5] Kütüphanecilerin müdavimlere bilgi vermesine yardımcı olmak amacıyla Amerikan Kütüphaneciler Birliği ile beraber American Libraries adlı dergiyi yayınlamıştır.[6] Farklı LIS meslektaşlarıyla beraber yazdığı kullanıcılarda profesyonel bir bilgi arama davranışı teorisi oluşturma ve aşırı bilgi yüklemesine ilişkin erken farkındalık gibi konuları ele alan Çevrimiçi Çağda Modern Özne Erişimi başlıklı dersleri hazırladı.[7]

ASIS&T'in başkanı olduğu dönemde burada bir eğitim programı başlatarak uluslararası bilgi bilimi rehberini harekete geçirdi.[8] Hizmetleriyle 1990'da Bilgi Bilimi ve Teknolojisi Derneği Onu Ödülü'nün sahibi oldu.[9]

Ölümü

Cochrane, 29 Temmuz 2024'te Arthur, Illinois'te doğal nedenlerden 94 yaşında öldü.[10]

Yayınlanan çalışmaları

  • A test of the factor-analytically derived automated classification method applied to descriptions of work and search requests of nuclear physicists : report' (1965) editörler; Pauline Atherton ve Harold Borko
  • Humanization of knowledge in the social sciences (1973) editörler; Pauline A. Cochrane
  • Putting knowledge to work an American view of Ranganathan's Five laws of library science (1973) editörler; Pauline A Cochrane ve S R Ranganathan
  • Interfaces in computer-based bibliographic searching (1976) editörler; Pauline A. Cochrane
  • Handbook for information systems and services (1977) editörler; Pauline Atherton
  • Books are for use : final report of the subject access project to the Council on Library Resources (1978) editörler; Pauline Atherton
  • Librarians and online services (1978) editörler; Pauline Atherton ve Roger W. Christian
  • Improving LCC and DDC for use in online catalogs and shelflists (1989) editörler; Pauline A. Cochrane
  • Visualizing Subject Access for 21st Century Information Resources: Papers Presented at the Clinic on Library Applications of Data Processing (1998) editörler; Pauline A. Cochrane, Eric H. Johnson ve Sandra K. Roe.

Kaynakça

  1. ^ a b c Barre, Kathryn La (1 Mayıs 2010). "Pauline Atherton Cochrane: Weaving Value from the Past". Libraries & the Cultural Record. 45 (2). ss. 210-237. doi:10.1353/lac.0.0120. ISSN 2166-3033. 
  2. ^ Berman, Sanford (1 Temmuz 2001). "Saving the Time of the Library User through Subject Access Innovation: Papers in Honor of Pauline Atherton Cochrane. Ed. William J. Wheeler. Champaign, Ill.: Graduate School of Library and Information Science, Univ. of Illinois, 2000. 217p. $30 ( :{| |class="template-text-text"|ISBN |} 0878451080)". College & Research Libraries. 62 (4). American Library Association. ss. 383-384. doi:10.5860/crl.62.4.383Özgürce erişilebilir. ISSN 2150-6701.  289. harf sırasında bulunan |başlık= parametresi line feed character içeriyor (yardım)
  3. ^ "Redesign of catalogs and indexes for improved online subject access : selected papers of / Pauline A Cochrane. - Version details". Trove. 14 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2018. 
  4. ^ La Barre, Kathryn. "Weaving Webs of Significance: The Classification Research Study Group in the United States and Canada". 28 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2018. 
  5. ^ "COCHRNE". personal.kent.edu. 14 Nisan 1999. Erişim tarihi: 20 Kasım 2018. 
  6. ^ Cochrane, Pauline Atherton (Feb 1984). "Modern Subject Access in the Online Age: Lesson 1". American Libraries. 15 (2). ss. 80-83. JSTOR 25626614. 
  7. ^ Cochrane, Pauline Atherton; Mandel, Carol; Mischo, William; Harper, Shirley; Buckland, Michael; Pietris, Mary K. D.; Rather, Lucia J.; Croxton, Fred E. C. (May 1984). "Modern Subject Access in the Online Age: Lesson 1". American Libraries. 15 (5). ss. 336-339. JSTOR 25626747. 
  8. ^ "Pauline Atherton Cochrane - ASIST". ASIST | The Information Association for the Information Age. 27 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2018. 
  9. ^ Coyle, Karen (4 Temmuz 2016). "Catalogs and Content: an Interlude". Coyle's InFormation. 27 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2018. 
  10. ^ "Pauline Cochrane". Legacy. 31 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Illinois</span> Amerika Birleşik Devletlerinde eyalet

Illinois, Amerika Birleşik Devletleri'nin Ortabatı eyaletlerinden birisi. Başkenti Springfield'dır. En büyük kenti Şikago'dur. Illinois, ABD'nin en kalabalık beşinci, en büyük yirmi beşinci eyaletidir. Michigan Gölü'nün batısında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Maurice Wilkins</span> Yeni Zelanda doğumlu İngiliz fizikçi ve biyolog

Maurice Hugh Frederick Wilkins 1953 yılında DNA'nın yapısını James Watson ve Francis Crick ile ortaklaşa bulan kişidir. Fizikçi ve moleküler biyologtur. DNA yapısı üzerine çalışmalarından ötürü 1962 yılında yukarıdaki isimlerle beraber Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü ödülüne layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">National Center for Biotechnology Information</span> ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi veritabanı kolu

National Center for Biotechnology Information (NCBI) United States National Library of Medicine (NLM) ve National Institutes of Health'ın bir bölümü. NCBI 1988 yılında Bethesda'da kurulumuştur.

<span class="mw-page-title-main">Britanya Kütüphanesi</span>

British Library, Birleşik Krallık'ın ulusal kütüphanesi ve dünyanın en büyük 2 kütüphanesinden biridir. Önemli bir araştırma kütüphanesi olan kurum değişik ülkelere ve dillere ait basılı ya da dijital kitaplar, el yazmaları, dergiler, gazeteler, ses ve müzik kayıtları, videolar, patentler, veritabanları, haritalar, mühürler ve çizimler gibi yaklaşık 170 milyon ögeye ev sahipliği yapar. Kütüphane koleksiyonunda yaklaşık 14 milyon kitap ve MÖ 2000'lere kadar geçmişe uzanan birçok el yazması vardır.

<span class="mw-page-title-main">Açık erişim</span> açık lisanslar altında bilimsel içerik sağlanması

Açık erişim (AE), online araştırma çıktılarının erişiminde hiçbir kısıtlama olmamasına ve kullanımda da birçok kısıtlamadan serbest olmasına denir. Açık Erişim, akran denetimli olan veya olmayan akademik dergi makaleleri, konferans yazıları tezler, kitap bölümleri, ve monografilere uygulanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Vatikan Kütüphanesi</span> Vatikanda bulunan kütüphanedir. Dünyanın en eski kütüphanelerin biridir

Vatikan Apostolik Kütüphanesi daha yaygın olarak sadece Vatikan Kütüphanesi denilir, Vatikan'da Kutsal Makam'da bulunan kütüphanedir. Dünyanın en eski kütüphanelerin biridir ve tarihi metinlerin en önemli koleksiyonlarından birini içerir. 1475 yılında kurulan kütüphanede 75.000'den fazla tarihi elyazması kitap bulunur. Temmuz 2007'de yenileme çalışmaları nedeniyle halkın kullanımına kapatılan kütüphane 2010 yılı Eylül ayında yeniden açılmıştır.

Otorite kontrolü, bilgi biliminde kütüphanecilikte katalog ve bibliyografik bilgilerin tek ve eşsiz bir ad verilerek düzenlenmesi sürecine verilen isimdir. Otorite kontrolündeki otorite kelimesi, insanların, yerlerin, şeylerin ve kavramların isimlerinin yetkilendirildiği, yani belirli bir biçimde oluşturulduğu fikrinden türemiştir. Farklı adlarla anılan aynı kişinin ya da aynı isme sahip farklı kişilerin tek bir eşsiz numara ile tanımlanarak karışıklıkların önlenmesini amaçlar. Bazı ülke ve kuruluşlar kendilerine özgü otorite kontrol sistemleri geliştirmişlerdir. Bu türünün tek örneği olan başlıklar veya tanımlayıcılar, ilgili otorite dosyasını kullanan kataloglar boyunca tutarlı bir şekilde uygulanır ve bağlantılar ve çapraz referanslar gibi diğer veri düzenleme yöntemleri için uygulanır. Her kontrollü giriş, kapsamı ve kullanımı açısından bir otorite kaydında tanımlanır ve bu düzenleme, kütüphane personelinin kataloğu korumasına ve araştırmacılar için uygun hale getirmesine yardımcı olur.

<span class="mw-page-title-main">Bilimsel Yayıncılık ve Akademik Kaynaklar Koalisyonu</span>

Bilimsel Yayıncılık ve Akademik Kaynaklar Koalisyonu, Bilimsel Araştırma Kütüphaneleri Birliği tarafından 1998 yılında geliştirilen, bilime açık erişim sağlayan, akademik ve bilimsel araştırma kütüphanelerinin uluslararası bir anlaşmasıdır. Şu anda Kuzey Amerika, Avrupa, Japonya, Çin ve Avustralya' da 800' den fazla enstitüleri bulunmaktadır. SPARC Avrupa, 2001 yılında LIBER(Avrupa Bilimsel Araştırma Kütüphaneleri Birliği) ile birlikte kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Patrick Henry</span> Amerikan avukat ve politikacı

Patrick Henry, Amerikalı avukat, Güneyli çiftlik sahibi ve politikacıdır.

Aripiprazol, Abilify, Ripazol marka adı ile satılan atipik antipsikotik. Şizofreni ve bipolar bozukluk tedavisinde önerilir ve kullanılır. Majör depresif bozukluk ve tik bozuklukları tedavisinde ek tedavi olarak kullanılır.

Konstantiniyye İmparatorluk Kütüphanesi, Bizans İmparatorluğu'nun başkentinde, antik dünyanın büyük kütüphanelerinin sonuncusuydu. Büyük İskenderiye Kütüphanesi'nin ve diğer eski kütüphanelerin yıkılmasından çok sonra, yaklaşık 1000 yıl boyunca antik Yunan ve Roma bilgisini korudu. 1204'teki Dördüncü Haçlı Seferi'nin baskınları da dahil olmak üzere, yıllar boyunca meydana gelen bir dizi yangın ve savaş zamanlarında meydana gelen hasar, binanın kendisini ve içeriğini etkiledi. Kütüphane, 29 Mayıs 1453'te Konstantinopolis'in Osmanlı İmparatorluğu tarafından fethedilmesine kadar büyük ölçüde devam etmiştir, sonra kütüphanenin önemli ölçüde hayatta kalan içeriği yok olmuş veya kaybolmuştur. Kütüphane, bir Scriptorium kurmuş olan II. Constantius tarafından Yunan edebiyatının hayatta kalan eserleri koruma için kopyalanabilmesi için kurulmuştur. İmparator Valens 372'de dört Yunan ve üç Latin hattatı kullanmıştır. Bugün bilinen Yunan klasiklerinin çoğunluğu, Konstantinopolis İmparatorluk Kütüphanesi'nden gelen Bizans kopyaları ile bilinir.

<span class="mw-page-title-main">WorldCat</span> 17.900 kütüphanenin arşivini listeleyen toplu katalog

WorldCat, OCLC küresel kooperatifine katılım sağlayan 123 ülke ve bölgeden 17.900 kütüphanenin arşivini listeleyen bir toplu katalogdur. OCLC, Inc. tarafından işletilmektedir. Dünyanın en büyük bibliyografik veritabanıdır ve üye olan kütüphaneler toplu olarak bu veritabanının bakımını üstlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hollanda Kraliyet Kütüphanesi</span> Hollandanın ulusal kütüphanesi

Hollanda Kraliyet Kütüphanesi, 1798 yılında kurulan Hollanda'nın Lahey merkezli ulusal kütüphanesidir. KB, Orta Çağ edebiyatından günümüz yayınlarına kadar Hollanda içinde yayımlanan ve hakkında olan her yayını koleksiyonunda toplamaktadır. Deposunda kitaplar, gazeteler ve dergiler dahil olmak üzere yaklaşık 7 milyon yayın saklanmaktadır. KB ayrıca ulusal çevrimiçi kütüphane ve Delpher gibi birçok dijital hizmet sunmaktadır. KB, 2015'ten bu yana halk kütüphanesinin ağının koordinasyonunu üstlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bibsys</span>

BIBSYS, Norveç Eğitim ve Araştırma Bakanlığı tarafından kurulan ve düzenlenen bir idari kurumdur. Araştırma, öğretim ve öğrenmeyle ilgili verilerin - tarihsel olarak kütüphane kaynaklarıyla ilgili meta veri alışverişi, depolanması ve alınması üzerine odaklanan bir hizmet sağlayıcısıdır.

Bilgi sınıflama aslında sınıflamayı tanım olarak hepimiz bilmesekte gündelik yaşamımızda dahil bu kavramla iç içeyiz. Çünkü hepimiz işlerimizi, yaşantımızı daha kolay ve düzenli bir hale getirmek için çevremizde olan eşyalardan tutun da bilgisayarımızda olan dosyalara kadar her türlü nesneyi, maddeyi, bilgiyi sınıflandırıyoruz ve bu sınıflandırmayı çoğumuz kendimize göre yapıyoruz. Ama bilgiyi sınıflarken daha bilimsel yollarla sınıflandırma yapıyoruz.

Stanford Encyclopedia of Philosophy (SEP), çevrimiçi bir felsefe ansiklopedisini, İnternet kullanıcıları tarafından ücretsiz olarak erişilebilen felsefe alanındaki orijinal makalelerin hakemli yayınlarıyla birleştirir. Stanford Üniversitesi tarafından sürdürülmektedir. Her giriş, dünya çapındaki birçok akademik kurumdan profesörler de dahil olmak üzere bu alandaki bir uzman tarafından yazılır ve geliştirilir. Ansiklopediye katkıda bulunan yazarlar, Stanford Üniversitesi'ne makaleleri yayınlama izni verir, ancak bu makalelerin telif hakkını saklı tutar.

<span class="mw-page-title-main">Kütüphane kataloğu</span>

Kütüphane kataloğu, bir kütüphane veya kütüphane grubunda bulunan tüm bibliyografik öğelerin kataloğudur. Bir grup kütüphanenin kataloğuna aynı zamanda birleşik katalog da denir. Bir bibliyografik öğe, kütüphane materyali olarak kabul edilen herhangi bir bilgi varlığı veya bir grup kütüphane materyali olabilir veya katalogla ve kütüphane kullanıcılarıyla ilgili olduğu sürece katalogdan bağlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Thomas Cole</span> Amerikalı ressam (1801 – 1848)

Thomas Cole manzara ve tarih resimleriyle tanınan bir Anglo-Amerikan ressamdı. 19. yüzyılın en büyük Amerikan ressamlarından biri ve 19. yüzyılın ortalarında gelişen bir Amerikan sanat hareketi olan Hudson Nehri Ekolü'nün kurucusu olarak kabul edilir. Cole'un eserleri, Amerikan vahşi doğasını romantik bir şekilde tasvir etmesiyle tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Kore Ulusal Kütüphanesi</span> ulusal kütüphane

Kore Ulusal Kütüphanesi, Güney Kore'nin ulusal kütüphanesidir. Kütüphane, 15 Ekim 1945 tarihinde kurulmuş olup Kültür Bakanlığı'na bağlıdır. Kütüphane, başkent Seul'ün Seocho semtinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kütüphaneci</span> bir kütüphanede profesyonel olarak çalışan ve genellikle kütüphanecilik eğitimi almış kişi, kütüphanede bilgi hizmeti veren kişi

Kütüphaneci, üniversitelerin bilgi ve belge yönetimi bölümünden mezun olup kütüphanelerde çalışan personellerdir. "Bilgi uzmanı", "bilgi profesyoneli", "kütüphane personeli", "kütüphane uzmanı", "kütüphane öğretmeni" ve "bilgi yöneticisi" gibi unvanlarla da adlandırılır.