İçeriğe atla

Paul Watzlawick

Paul Watzlawick
Tam adıPaul Watzlawick
Doğumu25 Temmuz 1921(1921-07-25)
Villach, Avusturya
Ölümü31 Mart 2007 (85 yaşında)
Palo Alto, Kaliforniya, ABD
İlgi alanlarıAile Danışmanlığı, İletişim Teorisi

Paul Watzlawick(25 Temmuz 1921 – 31 Mart 2007) Avusturyalı-Amerikalı aile terapisti, psikolog, iletişim teoristi ve filozof. İletişim teoristi ve radikal yapılandırmacı olarak, aile terapisi ve genel psikoterapi alanlarında katkılarda bulundu. Watzlawick, insanların duygusal sorunlarını çözmeye çalışırken, kendi acılarını yarattıklarına inanıyordu. 1958'de, Don D. Jackson tarafından kurulan Zihinsel Araştırma Enstitüsü'nün[1] en etkili isimlerinden biriydi. Palo Alto, Kaliforniya'da yaşadı ve çalıştı.

İlk yılları ve Eğitim Hayatı

1921 yılında Avusturya'nın Villach kentinde doğdu. Banka müdürünün oğluydu. 1939'da liseden mezun oldu. Watzlawick, Venedik Ca' Foscari Üniversitesi'nde felsefe ve filoloji okudu ve (Felsefe Fakültesi 1969'dan önce kurulmamış olsa da) 1949'da doktora derecesi (felsefe doktoru unvanı) kazandı. Daha sonra 1954'te, analitik psikoloji diploması aldığı Zürih'teki Carl Jung Enstitüsü'nde okudu. Kariyerine 1957'de El Salvador Üniversitesi'nde devam etti.

Kariyeri

1960 yılında Don. D. Jackson, Zihinsel Araştırma Enstitüsü'nde araştırma yapması için Palo Alto'ya gitmesini sağladı. 1967'de Stanford Üniversitesi'nde psikiyatri dersleri vermeye başladı, öldüğü zaman da fahri klinik profesörüydü.[2] Zihinsel Araştırma Enstitüsü'nde Watzlawick, Gregory Bateson'ın ve şizofreninin "çifte bağlantı"[3] olarak bilinen teorisini tanıtmaktan sorumlu araştırma ekibinin (Don D. Jackson, John Weakland, Jay Haley) izinden gitti. "Çifte bağlantı" teorisi, Gregory Bateson'nun öne sürdüğü bir teori olup, şizofreni semptomlarının ailedeki çelişkili etkileşim kalıplarının bir ifadesi olduğunu öne sürer. Watzlawick'in 1967'deki Bateson'un düşüncesine dayanan çalışması, Pragmatics of Human Communication,[4] iletişim teorisinin temel taşı haline geldi. Diğer bilimsel katkıları arasında radikal yapılandırmacılık üzerine çalışmaları ve en önemlisi de iletişim konusundaki teorisi yer almaktadır.

Watzlawick, Zihinsel Araştırma Enstitüsü'ndeki Brief Therapy Center'ın[5] üç kurucu üyesinden biridir.

Hastaları görmeyi bıraktığı 1969'dan 1998'e kadar Kaliforniya'da psikolog olarak lisans aldı.

Kişisel Yaşamı

Vera Watzlawick ile evliydi. Yvonne ve Joanne adında iki üvey kızı vardır. 31 Mart 2007'de, 85 yaşında Palo Alto'daki evinde geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Zihinsel Araştırma Enstitüsü". ewikitr.top. 14 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2022. 
  2. ^ a b Facebook; Twitter; options, Show more sharing; Facebook; Twitter; LinkedIn; Email; URLCopied!, Copy Link; Print (6 Nisan 2007). "Paul Watzlawick, 85; pioneering Stanford family therapist". Los Angeles Times (İngilizce). 8 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2022. 
  3. ^ "schizophrenia and the family". goertzel.org. 27 Ocak 1998 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2022. 
  4. ^ Watzlawick, Paul (2014). Pragmatics of human communication : a study of interactional patterns, pathologies, and paradoxes. First published as a Norton paperback 2011, reissued 2014. Janet Beavin Bavelas, Don D. Jackson. New York. ISBN 978-0-393-71059-5. OCLC 881386568. 25 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2022. 
  5. ^ "Brief Therapy Center". www.brieftherapycenter.org (İngilizce). 9 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Psikoloji veya Ruh bilimi, içgüdüsel davranışları ve zihni inceleyen bilimdir. Bilinçli ve bilinçsiz olayların yanı sıra daha çok duygu ve düşüncenin incelemesini içeren Psikoloji, çok kapsamlı bir bilimsel alandır. Bu alanda uzman olan ve aynı zamanda bilgi araştırması yapanlara psikolog denir. Psikologlar, beyinin ortaya çıkan özelliklerini ve ortaya çıkan özelliklerle bağlantılı tüm fenomenleri anlamaya çalışırlar ve bu şekilde daha geniş nöro-bilimsel araştırmacı grubuna katılırlar. Psikoloji bilimi, bir sosyal bilim olmasına rağmen aynı zamanda doğa bilimleri olarak da kategorize edilebilir. Özellikle beyin biyolojisi bilgisini oldukça kullanır ve geliştirir.

Psikoterapi, bireylerin duygusal ve davranışsal sorunlarının çözümünü, ruh sağlıklarının geliştirilmesi ve korunmasını amaçlayan tekniklerin genel adı. Psikoterapi her zaman sadece tek tek bireyleri konu almaz, zaman zaman incelenen tüm bir ailenin etkileşimsel meseleleri zaman zamansa incelenen bir çiftin birbiriyle olan ilişkisindeki bazı sorunların ruh sağlığı temelindeki kökleri olabilir. Ruh-zihin sağlığına dair sorunların psikolojik, sosyolojik veya somatik boyutları olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Ankara Üniversitesi (), Ankara'da yer alan bir devlet üniversitesidir. 13 Haziran 1946 tarihinde kabul edilen 4936 sayılı kanunla kurulmuştur. Cumhuriyet döneminde kurulan ilk üniversite olma özelliğini taşır.

<span class="mw-page-title-main">Müzik</span> sanatın ses kullanılan şekli

Müzik, insanın doğaya eklediği uyumlu seslerdir. Ses, bir doğa olayıdır. Müzik, bu doğal ve etkin olaydan bilinçli bir çalışma ve emek ile bir sanat yapıtı yaratmak, sesi bilimsel ve estetik bir temele oturtmaktır. Bütün müzik türleri için ana öğeler ritim, tonalite, dinamik ve ses rengi olarak belirtilir. Bu önemli elemanlardan anlaşılacağı gibi müzik yalnız insanın içinden yansıyan duygularla değil, bilgi ve anlayışla yaratılabilir. Müziğin bilgisine bakış, bir sanat olayını anlamamızı da sağlar. Ritim, tonalite, dinamik ve ses renginden hiçbiri, müzikte tek başına yer almaz ancak birlikte müziksel bir bütünlük yaratırlar. Değişik müzik türlerinde farklı oranlarda ağırlık taşıyabilirler. Müzik teorisi, müzik sanatını gerçekleştiren belirli kavram ve sistemlerin bir araya gelmesinden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">İletişim bilimleri</span>

İletişim çalışmaları veya iletişim bilimleri; insan iletişimi ve davranış süreçleri, kişilerarası ilişkilerdeki iletişim kalıpları, farklı kültürlerdeki sosyal etkileşimler ve iletişim ile ilgilenen bir akademik disiplindir. İletişim genel olarak, bireylerin veya grupların uygun medya aracılığıyla etkili bir şekilde ikna etmelerini, bilgi edinmelerini, bilgi vermelerini veya duygularını etkili bir şekilde ifade etmelerini sağlayan fikir, bilgi, sinyal veya mesajların verilmesi, alınması ve değiş tokuşu olarak tanımlanır. İletişim bilimleri, bireysel faillik düzeyinde yüz yüze konuşma ve etkileşimden makro düzeyde sosyal ve kültürel iletişim sistemlerine kadar bir dizi konuyu kapsayan bir bilgi bütünü geliştirmek için çeşitli ampirik araştırma ve eleştirel analiz yöntemlerini kullanan bir sosyal bilimdir.

<span class="mw-page-title-main">Davranış</span> varlıkların (birey ya da grup) iç veya dış uyaranlara içtenlikle verdiği eşgüdümlü yanıtlar (eylemler ya da eylemsizlikler)

Davranış, psikolojik anlamda canlıların dış dünyaya karşı gösterdikleri her türlü bilişsel, duyuşsal ve psikomotor (bedensel-fiziksel) tepkilerin genel adıdır. Söz konusu bilişsel, duyuşsal ve psikomotor boyutlar birbiri ile etkileşim halindedir. Bunun sonucunda davranış ortaya çıkar.

<span class="mw-page-title-main">Akademik disiplinler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Akademik disiplinlere genel bir bakış ve güncel bir rehber olarak aşağıda ana hatlar verilmiştir:

<span class="mw-page-title-main">Henry Taube</span>

Henry Taube, FRSC Kanada asıllı Amerikalı kimyager. 1983 yılında, "özellikle metal komplekslerindeki, elektron transfer reaksiyonlarının mekanizmaları üzerine çalışmaları için" Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Felsefe</span> soyut, genel ve temel birtakım probleme ilişkin yapılan sistematik çalışma

Felsefe veya düşünbilim; varlık, bilgi, değerler, gerçek, doğruluk, zihin ve dil gibi konularla ilgili soyut, genel ve temel problemlere ilişkin yapılan sistematik çalışmalardır. Felsefe ile uğraşan kişilere filozof denir.

<span class="mw-page-title-main">Paul Baran</span> Amerikalı mühendis (1926 – 2011)

Paul Baran, bilgisayar ağlarının gelişmesinde öncü olan Amerikalı mühendis. Paul Baran aynı zamanda İnternet'in babası olarak adlandırılır. İnternet'e olan katkısı Rand Şirketi'nde çalışırken Packet Switching üzerine yaptığı çalışmalardır. Aynı zamanda Arpanet'in kurucularındandır. Paul Baran paket anahtarlama teknikleri üç eski araştırmacılardan biri olan ve birçok şirket başlatmak ve İnternet ve diğer modern dijital iletişimin vazgeçilmez bir parçası olan diğer teknolojiler geliştirmeye devam etti.

<span class="mw-page-title-main">Eleştirel teori</span>

Eleştirel teori; Immanuel Kant, Georg Wilhelm Friedrich Hegel, Max Weber, Karl Marx ve Sigmund Freud'un düşüncelerinin etkisi temelinde; sosyal ve beşeri bilimler bilgisiyle toplum ile kültür inceleme ve eleştirisine dayanan sosyal teori. Eleştirel teori, epistemolojik olarak; nesnelleştirici değil, düşünsel olduğu için doğabilimsel teorilerden farklıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kırık camlar teorisi</span>

Kırık camlar teorisi, Amerikalı suç psikoloğu Philip Zimbardo'nun 1969 yılında yapmış olduğu bir deneyden esinlenerek elde edilmiş olan, kentsel bozukluk üzerine anti-sosyal davranışlar ve diğer suçlardaki vandalizm davranışları/belirtileri ve normları işaret eden kriminolojik bir teoridir.

<span class="mw-page-title-main">Carl Rogers</span> Amerikalı psikolog (1902 – 1987)

Carl Ransom Rogers, psikolojide humanistik yaklaşımın kurucularından ve psikoterapi araştırmaları yapan psikologlar içinde en önemlilerinden birisi olarak görülen Amerikalı psikolog. Rogers, 20.yüzyılın en çok etkilenilen altı psikoloğundan biri ve Sigmund Freud'dan sonra en önemli klinik psikolog olarak gösterilmektedir.

Gestalt psikolojisi veya gestaltizm, bilişsel süreçler içerisinde özellikle algı ve algısal örgütlenme konularında yoğunlaşmış psikoloji teorisidir. Yirminci yüzyılın ilk yarısında Almanya'da ortaya çıkmıştır. Gestalt psikolojisi kaotik görünen bir dünyada anlamlı bir algıya sahip olmamızın temelde hangi kanunlara dayandığını anlamaya çalışır. Gestalt psikolojisinin ana prensibi zihnin kendi kendisini algıladığı şeylerde bir bütün görmeye organize etmesidir.

<span class="mw-page-title-main">James McKeen Cattell</span> Amerikalı psikolog (1860 – 1944)

James Mckeen Cattell, (d. 25 Mayıs 1860 - ö. 20 Ocak 1944, Amerikalı psikolog ve Amerika Birleşik Devletleri'nde psikoloji profesörü unvanı almış ilk bilim insanı.

Bu liste dikkate değer psikologları ve psikoloji alanında önemli katkıda bulunan insanları gösterir. Liste söz konusu olan kişilerin soyadlarının alfabetik sıralanması sonucu oluşturulmuştur.

Enformasyon felsefesi ya da Bilgi felsefesi, bilgi işleme, temsil sistemi ve bilinç, bilgisayar bilimi, bilgi bilimi ve bilgi teknolojisi ile ilgili konuları inceleyen bir felsefe dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Paul Lazarsfeld</span> Avusturya-Amerikalı sosyolog.

Paul Felix Lazarsfeld, Avusturya doğumlu Amerikalı sosyologdur. Kitle iletişim araçlarının topluma etkileri üzerine yaptığı araştırmalar alanında klasikleşmiştir. Radyo Araştırma Projesi ile 20.yüzyıl Amerikan ampirik iletişim çalışmaları geleneğinin biçimlenmesinde önemli etkileri olmuştur.

Patrick Colonel Suppes bilim felsefesine, ölçüm teorisine, kuantum mekaniğinin temellerine, karar teorisine, psikolojiye ve eğitim teknolojisine önemli katkılarda bulunan Amerikalı bir filozoftur. Stanford Üniversitesi'nde Lucie Stern Fahri Felsefe Profesörüydü ve Ocak 2010'a kadar yine Stanford'da Üstün Zekalılar için Eğitim Programı Direktörüydü.

Laura Perls, Gestalt psikoterapi okulunun kurulmasına yardımcı olan, Almanya doğumlu ünlü bir psikolog ve psikoterapistti. Aynı zamanda ünlü bir psikoterapist ve psikiyatrist olan Friedrich (Frederick) Perls'in karısıydı.