İçeriğe atla

Paul Von Mauser

Paul Von Mauser, (d. 27 Haziran 1838, Oberndorf am Neckar - ö. 29 Mayıs 1914, Obendorf), Alman sanayici ve balon tasarımcısı.

27 Haziran 1838 tarihinde Almanya'nın Oberndorf am Neckar kentinde dünyaya geldi. Babası Alman bir demirci ustası, annesi İngiliz asıllı ev kadınıydı. Mauser, çocuk yaşlarda silah tamircisi dedesiyle beraber avcılık yapmayı çok seviyordu. O zamanlarda bile dedesinin barutla doldurup çakmak taşıyla ateşlenen tüfeğinden çok korkuyordu, dedesine "bir gün bu tüfek kendi içinde patlayacak dede" demişti ve öyle oldu çok sevdiği dedesi 1845 kışında bir av sırasında hayatını kaybetti. Artık Mauser kendini dedesinin mesleği olan silah tamirciliğine verdi. Amacı barutla doldurulmadan mermiyi ateşleyen bir tüfek yapmaktı. 1874 yılında Almanya'da kendi adını taşıyan Mauser adında silah şirketini kurdu. Hızla çalışmalara devam ederek 7.9 mm çapında sivri uçlu mermi atabilen, tetik mekanizmalı, gövdesi ahşaptan, yarı otomatik ve 6 şarjörlü ilk tüfeğini yapmıştır. O sene Münih'te yapılan fuarda silahını tanıttı ve Prusya ordusuna 50.000, Alman Ordusuna ise 40.000 adet olmak üzere 90.000 adet sipariş almıştır. Ve daha sonraki senelerde de Mauser, 30 şarjör kapasiteli yarı otomatik silahları da tasarlamayı başarmıştır.

İlgili Araştırma Makaleleri

Silah veya teçhizat, canlıların diğer canlılara karşı savunma veya saldırı amacıyla kullandığı her türlü araç. Silahlar, bıçak ve kılıç gibi kesici araçlardan, top ve tüfek gibi patlayıcı araçlara kadar çok geniş bir yelpazede yer alırlar.

<span class="mw-page-title-main">M1 Garand</span> yarı otomatik bir Amerikan piyade tüfeği

M1 Garand, bir II. Dünya Savaşı yarı otomatik bir Amerikan piyade tüfeğidir. 30 kalibrelik mermi kullanan bu tüfekler 1936'da resmi olarak Birleşik Devletler ordusunun standart servis tüfeği olan sürgülü Springfield M1903 tüfeklerinin yerini almıştır. M1 de 1958'de M14'lerle değiştirilmiştir. M1'lerin geliştirilmiş versiyonu olan M14'ler hala Amerikan ordusu tarafından kullanılmaktadır. 1963'e hala kadar çok sayıda olan M1 kullanımı, 1966 itibarıyla gitgide azaldı.

<span class="mw-page-title-main">Heckler & Koch G3</span> Alman yapımı piyade tüfeği

Heckler & Koch G3 , otomatik, yarı otomatik ve tam otomatik atış seçeneklerine sahip 7.62 mm'lik piyade tüfeği. 1950'lerde Alman silah üreticisi Heckler & Koch ile İspanyol devletine ait dizayn ve geliştirme ajansı CETME iş birliğiyle geliştirilmiştir. 1959 yılında Bundeswehr'in standart piyade tüfeği olarak hizmete girmiştir.

Tüfek, hafif ateşli bir silahtır. Omuza dayanarak, elde veya kucakta kullanılır. Kullanıldığı yerlere göre piyade tüfeği, su altı tüfeği, av tüfeği gibi adlar alır. Mekanizma, kundak, dipçik ve namlu olmak üzere dört ana parçadan meydana gelir. Mekanizma ateşlemeyi ve kovanı dışarı atmayı sağlar. Kundağın muhafaza ettiği namlu mermiye yön vermeye, dipçik ise tüfeğin omuza dayanarak tepkisini hafifletmeye yarar. Çeşitli tüfekler bulunur.

Ateşli silahlar, barut gazının itici gücüyle mermi atan bütün silahların genel adıdır. Ateşli silah denince, genellikle bir kişi tarafından taşınabilen küçük çaplı silahlar akla gelse de ateşli silahlar kategorisi; büyük toplardan tüfeklere, av tüfeğine ve tabancaya kadar her türde ve boyuttaki silahları kapsar.

FN FAL adını Fusil Automatique Legere kelimelerinin baş harflerinden alan bir saldırı piyade tüfeğidir. Üretimine 1950 yılında başlanmıştır. 1958 yılına kadar az sayıda üretilmiştir. İlk olarak Belçika ordu hizmetine girmiştir. İlk modelleri 7.92 olan tüfek, daha sonra NATO standartlarına uygun olarak 7.62x51 mm'ye çevrilmiştir. Barut gazının yarattığı geri tepme esasına dayalı çalışan FAL, sadece tek tek ya da tam otomatik atış opsiyonuna sahiptir. Oldukça geniş bir pazarda kendine alıcı bulan tüfek; Arjantin, Avusturya, Brezilya, İngiltere ve Kanada'da lisans altında üretilmiştir. Şu an sadece ABD ve Brezilya'da seri üretimi yapılmaktadır. ABD dışındaki bazı NATO ülkelerinde aralarında bulunduğu 90'ın üzerindeki ülke tarafından kullanılmıştır ve halen kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mermi</span> ateşli silahlarda kullanılan fişeğin atış anında namludan fırlatılan bileşeni

Mermi, ateşli silahlarda kullanılan fişeğin atış anında namludan fırlatılan bileşenidir. Ateşli silahlar tarafından atılan delici, patlayıcı madde, kurşun. Küçük çaplı ateşli silahlar ile ağır ateşli silahların mermileri farklıdır. Tüfek, tabanca gibi küçük silahların mermisi çarpma etkisiyle hedefi deler. Büyük çaplı, ağır ateşli silahlar olan topların mermileri ise hedefi bulduğunda ya da havada patlar.

<span class="mw-page-title-main">2 cm FlaK 30</span>

FlaK 30 (Fliegerabwehrkanone 30) ve bunun gelişmiş modeli FlaK 38 Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan hafif kalibre uçaksavar silahıydı. Bu silah, birçok çeşidi geliştirilen Almanların ana uçaksavar silahı idi. En dikkat çekici modeli dört adet Flakvierling 38 topunun bir arada olan FlaK 38 modeliydi. 1940 yılların başlarında 3.7 cm FlaK 43 modeliyle baş edemedi ve yerini bu silaha bıraktı.

<span class="mw-page-title-main">2,8 cm sPzB 41</span>

2,8 cm sPzB 41 Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan hafif kalibre uçaksavar tüfeğiydi. Resmi olarak ağır sınıf tanksavar tüfeği, ama ismini daha da açacak olursak hafif sınıf tanksavar topu diyebiliriz.

<span class="mw-page-title-main">Vickers (makineli silah)</span>

Vickers makineli tüfeği ya da Vickers silahı, Vickers Limited firması tarafından Birleşik Krallık Ordusu için üretilen, su soğutmalı namluya sahip .303 inç (7.7 mm) mermi atabilen bir Makineli tüfekti. Makineli tüfek için 4 ila 6 kişilik bir mürettebat gerekiyordu. Bir kişi ateş ediyor, bir diğeri mühimmatı besliyor ve geri kalanı da silah taşınacağı zaman yardım ediyordu.

Mauser C96, 1896 ile 1937 yılları arasında Alman silah fabrikası Mauser tarafından üretilen yarı otomatik tabanca. Lisanssız kopyaları Çin ve İspanya tarafından 20. yüzyılın ilk yarısında üretilmiştir. Mauser C96'yı diğer silahlardan ayıran en önemli özellikleri tetik önündeki şarjörün sabit, namlusunun diğer tabancalardan daha uzun ve arkasına dipçik takılabilir olmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">StG 44</span> tarihteki ilk saldırı tüfeği

StG 44, II. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası tarafından tasarlanmıştır. Son versiyonu olan MP 44'ün 1944 yılında tasarlanması nedeni ile "44" kısaltmasıyla anılan dünyanın ilk modern saldırı tüfeğidir. StG 44'ün MP 43 ve MP 44 gibi versiyonları vardır. Bu versiyonlar orijinal StG 44'ün aynısıdır, aralarındaki tek fark üzerlerinde yapılan küçük değişikliklerdir. Aslında 1943 yılında tam olarak kullanıma hazır olmuştur, fakat 1942 yılında ilk üretildiği zamanlardan itibaren kullanıma sunulmuştur.

Karabiner 98 Kurz, 1935 yılında ilk kez Nazi Alman Silahlı Kuvvetleri Wehrmacht tarafından, Alman Mauser fabrikasına siparişi verilerek üretilen tüfektir. Kar98k sürgülü tüfeği, piyade tüfeği olarak tanımlanan uzun namlulu Gewehr 98 tüfeklerinin, araç içi gibi kapalı alanlarda daha kolay manevra yapılabilmesi için mekanizması değiştirilmeden sadece namlu boyu kısaltılarak standart piyade tüfeğine dönüştürülmüş halidir.

<span class="mw-page-title-main">Gewehr 41</span> Savaş tüfeği

Gewehr 41, bir 7.92x57mm Mauser kalibreli yarı otomatik tüfektir. Nazi Almanyası tarafından II. Dünya Savaşı sırasında yapılmıştır. Gewehr 43'ün ilk modelidir. Bir Sovyet silahı olan Tokarev SVT40 gibi özellikleri vardır. Alman Ordusu savaş için yarı-otomatik tüfeklere gereksinim duyuyordu. Daha çok da Gewehr 41'lere. Bu tüfek Alman Ordusu tarafından kullanılan en popüler silah olmuştur. Özellikle Doğu Cephesi'nde çok kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tokarev TT-33</span>

Tokarev TT-33. Sovyetler Birliği'nin ürettiği ilk yarı-otomatik tabancalardandır. TT-33 olarak da bilinir. TT'nin açılımı "Tula, Tokarev"'dir. 1920'lerin sonunda Kızıl Ordu, fazlaca eskiyen Nagant M1895 revolverleri yerine yerli üretim bir yarı-otomatik tabanca arayışına girmiştir. Ordu, pek çok farklı silah prototipinin testi sonucunda, 1930 yılında Rus silah tasarımcısı Fedor Tokarev'in "TT-30" dizaynını uygulamaya koyma kararı almıştır. Sonrasında bu dizayn az biraz rötüşlanmış ve 1934'te "TT-33" adıyla seri üretime geçilmiştir. Daha önce Almanya'dan alınıp kullanılan Mauser C96'nın 7.63x25mm Mauser'lik mermisi temel alınıp, kovan boyutlarına neredeyse hiç dokunulmadan sadece barut rötüşlaması sonucunda 7.62x25mm TT cephanesi ortaya çıkarılmıştır ve bu da yeni silahın cephane türü olmuştur. Bu 2 mermi türü o kadar benzerdir ki bazı silahlarda değişmeli olarak bile kullanılabilir pek yaygın olmasa da.

Volkspistole, II. Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru acil bir şekilde tasarlanan Nazi Almanyası tabancasıdır. Bu tabanca, Nazi Almanyası'nın savaşta kaybettiği ekonomik güç yüzünden basit çelikten parçalar kullanılarak, oldukça az malzemeyle yapılmıştır. II. Dünya Savaşı sonlanmadan önce sadece bu tabancaların sadece prototipleri üretilmiştir. Bu prototiplerin yanıcı gazı öne iterek mermi tabancadan çıkana kadar namlunun hareket etmesini önleyen sıra dışı bir kilit sistemi vardı. Bu silahlar Mauser-Werke ve Oberndorf-am-Neckar üretimi olsa da, bazı prototipler Walther Arms ve Gustloff-Werke tarafından üretilmiştir. Üretilen bu prototiplerin kullanım şekli diğerlerinden daha farklıdır.

<span class="mw-page-title-main">Makineli silah</span>

Makineli silah, tam otomatik ve/veya portatif silahtır, genellikle şarjör, mermi kayışı veya büyük kapasiteli magazinlerden mermi alarak ve yine genellikle dakikada birkaç yüz mermi atma oranıyla tasarlanmışlardır. İlk makineli tüfekler bir el kolunun çevrilmesi gibi, manuel olarak kullanılıyordu. Birleşik Devletler kanunlarında terim olarak, özellik kullanılmamak suretiyle tam otomatik silahları tanımlar, örneğin medya haberlerinde veya yasal kodlarda.

<span class="mw-page-title-main">Fişek</span> Bir çeşit mühimmat

Fişek, genel anlamda Türkçede yivsiz av tüfeklerinin kullandığı mühimmata denir. Fişekler yapılarından dolayı ve içerdikleri saçma/tek kurşun veya benzeri katı/gaz atılacak malzemeden dolayı kalibre ile değil gauge ile değerlendirilirler. Ancak başka parametreler de bu fişeklerin yapıları ve kullanım alanlarını etkilemektedir. Fişekler 8ga-36ga arasında çaplarda üretilseler de nadir olarak 10ga modeller de mevcuttur. En çok kullanımda olan 12ga çapı kendi içinde 70–76 mm uzunluğa sahip kovanlarda üretilmektedir. Ayrıca aynı çap fişeğin barut miktarı ve içerdiği saçma miktarı da değişmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Oberndorf am Neckar</span>

Oberndorf am Neckar, Almanya'nın Baden-Württemberg ilinin Landkreis Rottweil ilçesinde bir kasaba. Neckar Nehri üzerinde Rottweil'ın 15 km kuzeyinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mauser 87</span>

Mauser 87, Alman İmparatorluğu'nun Osmanlı İmparatorluğu'na özel olarak ürettiği silahtır. Halk arasında mavzer olarak bilinir. Osmanlı ordusunun klasik ordu teşhizatıdır. II. Abdülhamid'in çabaları sonucunda ülkeye girmeyi başarmıştır.Toplam 730.000 adet sipariş edilmiştir. Cihan Harbi Osmanlı'nın savaştığı tüm cephelerde kullanılmıştır. Osmanlı İmparatorluğu, ordu reformuyla birlikte Almanya'dan pek çok bu silahlardan sipariş etmiştir.Osmanlı, Almanya'dan aynı markanın farklı modellerini de almıştır. Bu silahlar Kurtuluş Savaşında da büyük zaferlere vesile olmuştur.