İçeriğe atla

Paul Tortelier

Paul Tortelier, bir marangozun oğlu olarak 21 Mart 1914 yılında Paris'te doğmuş, 18 Aralık 1990 yılında ölmüş Fransız çellist ve besteci. Annesi ve babası tarafından viyolonsel çalması için cesaretlendirildi ve 12 yaşında Paris konservatuvarı'na girdi. İlk ödülünü 16 yaşında konservatuvarda kazandı ve sonra Jean Gallon'un armoni sınıfında ders almaya başladı.

1935 yılında Monte Carlo Senfoni Orkestra'sına katıldı ve 1937 yılına kadar orada çaldı. Şef Bruno Walter ve Arturo Toscanini yönetiminde çeşitli performanslar gösterdi. Aynı zamanda Rishard Struss'un Don Kişot isimli eserindeki solo partisyonu çaldı. Bu parça adeta Tortelier ile bağdaşlaştı ve bu parçayı daha sonra birkaç kere daha çalarak kayıtlar yaptı. 1939 yılında şef Serge Koussevitsky yönetimindeki Boston Senfoni Orkestra'sına katıldı.

1947 yılında şef Beecham yönetiminde Büyük Britanya'da Don Kişot'taki performansını tekrarladı. 1950 yılında Pablo Casals tarafından Prades Festival Orkestra'sına baş çellist olarak seçildi. Tortelier katolik olmasına rağmen, 1948 yılında İsrail'deki yeni yapısal değişimlerinden aldığı heves ve heyecan ile zamanın bir kısmını karısı ve iki çocuğu ile orada harcadı.

Tortelier'in 2 çello ve orkesta için konçertosu (1950), Re majör çello süiti, çello ve piyano için bir sonatı vardır. Aynı zamanda çello ve orkestra için yazdığı 'May Music Save Peace' isminde varyasyonlar, Kibuutz'da yaşadığı tecrübelerden yola çıkarak yazdığı "İsrail senfonisi" vardır. Jacqueline du Pré'ye de hocalık yapmasına rağmen onun asıl hocası değildir. 1970'li yıllarda verdiği bir dizi usta sınıf eseri ve TV için yaptığı kayıtlar onun dinamik çalma stilini gösterir. Tortelier'in oğlu Yan Pascal Tortelier şef, kızı Maria de la Pau ise piyanisttir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Aram Haçaturyan</span> Sovyet-Ermeni besteci (1903-1978)

Aram Haçaturyan, Ermeni Sovyet besteci. Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Marşı'nın bestecisidir.

<span class="mw-page-title-main">Necil Kazım Akses</span>

Necil Kazım Akses, Türk besteci.

<span class="mw-page-title-main">Sergey Rahmaninov</span> Rus besteci, orkestra şefi ve piyanist

Sergey Rahmaninov, Rus besteci, orkestra şefi, piyanist.

<span class="mw-page-title-main">Antonín Dvořák</span> Çek besteci

Antonín Dvořák, Çek, Geç Romantik Dönem, klasik batı müziği bestecisi ve keman ve org virtüözüdür.

<span class="mw-page-title-main">Nevit Kodallı</span>

Mehmet Nevid Kodallı, Türk besteci, eğitimcidir.

<span class="mw-page-title-main">Hikmet Şimşek</span>

Hikmet Şimşek, Türk müzisyen, orkestra şefi.

Türk Beşleri özellikle Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş döneminde eserleriyle kendilerinden söz ettirmiş aşağıdaki beş Klasik Batı Müziği bestecisini bir arada tarif etmek için kullanılan uluslararası bir deyimdir. Türk müziği için çok önemlidirler. Bu kişiler:

<span class="mw-page-title-main">Cemal Reşit Rey</span> Türk besteci (1904–1985)

Cemal Reşit Rey, Türk besteci, piyanist, eğitimci ve orkestra şefidir.

<span class="mw-page-title-main">Ulvi Cemal Erkin</span> Türk klasik müzik bestecisi, piyanist

Ulvi Cemal Erkin, Türk besteci ve eğitimcidir. Türk Beşleri arasında yer alır.

Hasan Ferit Alnar, Türk bestecidir. Türk Beşleri arasında yer alır.

İbrahim Yazıcı Türk piyanist ve orkestra şefidir.

<span class="mw-page-title-main">Pierre Fournier</span> Fransız müzisyen (1906-1986)

Pierre Fournier,, Fransız çellist.

<span class="mw-page-title-main">Mstislav Rostropoviç</span> sovyet-Rus çellist ve kondiktör

Mstislav Leopoldoviç Rostropoviç Rus çellist ve orkestra şefidir. 20. yüzyılın en önemli çello sanatçılarından biri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Gregor Piatigorsky</span> Ukraynalı-Amerikalı müzisyen (1903 – 1976)

Gregor Piatigorsky, Rus çellist.

<span class="mw-page-title-main">Arturo Toscanini</span> İtalyada doğmuş Amerikalı müzisyen

Arturo Toscanini, İtalya'da La Scala'da ve Amerika'da Metropolitan Opera'da orkesra şefliği yapmış, dünyaca ünlü müzisyen. Birçok sanat eleştirmenine göre; Toscanini, yorulmaz titizlik ve mükemmellik çabası, olağanüstü müzik kulağı, yorumunun yoğunluğu, fotoğrafik hafızası ile tüm zamanların en iyi şefidir.

Ferit Tüzün,, Türk bestecidir.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Rudin</span>

Alexandr İzraileviç Rudin Rus çello sanatçısı ve orkestra şefi.

Han-Na Chang, 23 Aralık 1982'de Güney Kore'nin Gyeonggi bölgesinde olan Suwon kentinde doğdu. Chang, 3 yaşında piyano, 6 yaşında ise çello çalmaya başladı. 1993'te ailesi Amerika Birleşik Devletleri'ne taşındı. Daha sonra Mischa Maisky'nin Siena, İtalya'daki masterclasslarına katıldı ve ondan özel ders almaya devam etti. 1994'te Rostropovich Uluslararası Çello Yarışması'na katıldı ve ilk ödülü olan Çağdaş Müzik Ödülü'nü kazandı. Bu ödülü kazanmak, Chang'e Mstislav Rostropovich ile özel ders yapmasının kapılarını açtı. 1995'te Rostropoviç'in kendi yönettiği Londra Senfoni Orkestrası'nda ilk kez sahneye çıktı.

Poyraz Baltacıgil, Türk çellist.

<span class="mw-page-title-main">Viyolonsel Konçertosu (Elgar)</span>

Edward Elgar'ın Mi minör Viyolonsel Konçertosu, Op. 85, son önemli eseri olmakla birlikte, solo çello repertuarının temel taşı olan bir eserdir. Elgar, bu eseri Birinci Dünya Savaşı'nın ardından, konserlere gitmeye başlamış halkla birlikte müziğinin modasının geçtiği dönemde bestelemiştir. Elgar'ın lirik ve tutkulu olan Keman Konçertosu'nun aksine, Çello Konçertosu genellikle derin düşüncelere dalmış ve ağıtlı bir şekildedir.