İçeriğe atla

Paul Strand

Beyaz Parmaklık, 1916

Paul Strand (d. 16 Ekim 1890, ABD - ö. 31 Mart 1976, Fransa) Amerikalı fotoğraf sanatçısı, film yapımcısı, modern Amerikan fotoğrafçılığının Alfred Stieglitz ve Edward Weston'den sonra gelen takipçisi ve adını 20. yüzyılın önemli isimleri arasına yazdıran sanatçı.

Hayatı ve Çalışmaları

New York'ta doğdu ve 17 yaşında fotoğrafçılığa başladı. Belgesel fotoğrafçısı Lewis Hine'nın öğrencisi oldu. Bu arada da Photo-Secession Grubu'nun Küçük Galeri'deki sergilerini takip etti ve burada grubun kurucusu ve öncü fotoğrafçı Alfred Stieglitz ve Edward Steichen'la tanışma fırsatı buldu. Stieglitz, Strand'ın fotoğraflarını o yılların en önemli fotoğraf dergisi olan Camera Work 'ta yayınladı.

Strand, Photo-Secession Grubu'nun fotoğrafçısı Steichen gibi fotoğraflarla, negatif veya kart üstünde resim gibi oynamaktan çok, doğal ve fotoğrafçılığa özgü yöntemleri kullanmayı benimsedi. Doğa, manzara ve mimari fotoğraflarla birlikte insan fotoğrafları da çekti. Fotoğraflarında soyut vurguları dolaysız ve net anlattı.

Fotoğrafçılık haricinde kameramanlık yaptı ve belgeseller çekti. İlk filmi ressam/fotoğrafçı Charles Sheeler'le birlikte 1921 yılında çektiği Manhatta adlı belgesel oldu. 1933 yılında Meksika hükûmeti tarafından ülkenin sinema ve fotoğraf işlerinden sorumlu göreve getirildi ve burada hükûmet için Redes (Dalga) adlı belgeseli çekti. 1936 yılında Amerika'ya dönüşünde de The Plow That Broke the Plains (Ovaları Yaran Saban) isimli belgeseli çekti.

1937 yılında belgeseller yapmak için kâr amacı gütmeyen "Frontier Film" adlı şirketi kurdu. Kameramanlık ve belgeselcilik dışında fotoğrafçılığı da bırakmayan Strand, 1945'ten sonra fotoğraf çalışmalarına yeniden ağırlık verdi ve pek çok kitap yayınladı.

Kitapları

  • Time in New England (1950)
  • La France de Profil (1952)
  • Un Paese (1955)
  • Tir a'Mhurain / Outer Hebrides (1962)
  • Living Egypt (1969)
  • Ghana: an African portrait (1976)

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fotoğrafçılık</span> sanat, bilim ve ışık ya da diğer elektromanyetik radyasyonu kaydederek dayanıklı görüntüler yaratma pratiği

Fotoğrafçılık, Kullanılacak düzene göre farklı sistemleri içermekle beraber, görüntü sensörü, film, karanlık oda, lens ve ışık kullanarak, gözle görebildiğimiz cisim ve şekilleri, film ya da dijital ortam üzerine kaydederek görüntü oluşturma işidir. İşlevsel uygulamaları nedeniyle bir zanaat olduğu gibi, estetik yönüyle bir sanat olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Stieglitz</span> Amerikalı fotoğrafçı (1864 – 1946)

Alfred Stieglitz elli yıldan daha uzun olan kariyeriyle fotoğrafın, resim ve heykel gibi sanatlarla birlikte kabul görmesine yardımcı olan Amerikalı fotoğrafçı. Birçok fotoğrafının bu sanat dallarına görünürde benzemesiyle ve Georgia O'Keeffe ile evliliğiyle tanınır.

Sinematografi veya görüntü yönetimi, sinema filmi için görüntü kaydederken ışıklandırma ve kamera tercihleri yapma disiplinidir. Birçok açıdan fotoğraf sanatıyla yakından ilgilidir; fakat kamera ve görüntü elemanlarının hareket hâlinde olduğu durumlarda birtakım ek özellikler de gösterir. Elektronik görüntü sensörüyle görüntü yakalamak, görüntüdeki her piksel için elektronik olarak işlenen ve sonraki işleme veya görüntüleme için bir video dosyasında saklanan bir elektrik yükü üretir. Fotoğraf emülsiyonu ile yakalanan görüntüler, film stoğu üzerinde kimyasal olarak "geliştirilen" bir görünür görüntüye dönüşen bir dizi görünmez/gizli görüntüyle sonuçlanır.

<i>Cinayeti Gördüm</i>

Cinayeti Gördüm, Michelangelo Antonioni'nin yönettiği İngiliz-İtalyan ortak yapımı sanat filmidir. Ayrıca İtalyan yönetmenin ilk İngilizce filmi ve ikinci renkli filmi olma özelliğini taşır. Film bir fotoğrafçının meçhul bir cinayetle olan ilişkisini anlatır. Cinayeti Gördüm, Arjantin' li yazar Julio Cortazar'ın "Las Babas del Diablo" adlı kısa hikâyesini temel alır.

<span class="mw-page-title-main">Dorothea Lange</span> Amerikalı fotoğrafçı ve gazeteci (1895 – 1965)

Dorothea Margaretta Nutzhorn Amerikalı fotoğrafçı.

<span class="mw-page-title-main">Othmar Pferschy</span>

Othmar Pferschy Cumhuriyet Türkiyesi'ni fotoğraflarıyla ilk kez çok yönlü olarak belgeleyen ve tanıtan Avusturyalı fotoğrafçıdır.

<span class="mw-page-title-main">Julia Margaret Cameron</span> İngiliz portre fotoğrafçısı (1815–1879)

Julia Margaret Cameron, 19. yüzyılın en önemli portre fotoğrafçılarından biri olan İngiliz fotoğrafçı.

<span class="mw-page-title-main">Henri Cartier-Bresson</span> Fransız fotoğrafçı (1908 – 2004)

Henri Cartier-Bresson, Fransız fotoğrafçı. Belge fotoğrafçılığının önemli isimlerinden biri.

<span class="mw-page-title-main">Edward Steichen</span> Amerikalı fotoğrafçı (1879 – 1973)

Edward Steichen Amerikalı fotoğraf sanatçısı, ressam. Amerikan fotoğrafçılığının öncülerinden sayılır.

Photo-Secession, 20. yüzyılın başında fotoğrafı bir sanat dalı olarak kabul ettirebilmek için büyük çaba sarf eden Amerikalı fotoğrafçı Alfred Stieglitz öncülüğünde kurulan bir fotoğrafçılar grubu. Grupta Edward Steichen, Gertrude Kasebier, Clarence Hudson White ve Alvin Langdon Coburn gibi sanatçılar yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Toni Frissell</span> Amerikalı fotoğrafçı (1907 – 1988)

Toni Frissell veya asıl adıyla Antoinette Frissell Bacon, Manhattan, New York doğumlu Amerikalı fotoğraf sanatçısı. Moda fotoğrafları, II. Dünya Savaşı fotoğrafları, ünlülere ait portre çalışmaları ve günlük yaşamdan kadın ve çocuk temalı fotoğrafları ile tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Edward Weston</span> Amerikalı fotoğrafçı (1886 – 1958)

Edward Henry Weston bir 20. yüzyıl Amerikan fotoğrafçısı. Weston, Amerika'nın en etkili ve yenilikçi fotoğrafçılarından biri ve 20. Yuzyilin fotograf ustalarindan biri olarak anılmaktadır. Kırk yıllık kariyeri boyunca Weston; manzara, natürmort, portre, tarz sahnelerini fotoğraflandı. Söylenir ki onun kadrajinda Batı Amerika'nın insanları ve mekanlarinin bulunmasiyla o modern fotoğrafçılığa özünde Amerikan hatta Kaliforniyalı bir yaklaşım getirmiştir. 1937 yılında Weston, Guggenheim Bursunu alan ilk fotoğrafçı oldu ve iki yıl içinde 8x10 görüşlü fotograf makinesiyle 1,400 civarında negatif uretmistir. Onun en ünlü fotoğraflarından bazıları uzun yıllar yaşadığı yere yakın olan Point Lobos, Kaliforniya'daki, ağaçlar ve kayaların fotoğraflaridir.

<span class="mw-page-title-main">Düğün fotoğrafçılığı</span>

Düğün fotoğrafçılığı, evlenen gelin ve damat çifti için yapılan, düğünü ve düğün ile ilgili diğer aktiviteleri konu alan fotoğraf çekimidir. Çiftin pozlu fotoğrafları, nikâh seremonisi, düğün eğlencesi, hazırlıklar ve benzeri aktivitelerin biri ya da daha fazlasının fotoğraflanmasını kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Andrzej Baturo</span> Polonyalı fotoğrafçı

Andrzej Baturo ,Polonyalı fotoğraf sanatçısı ve yönetici. Ülkesindeki Fotoğraf Vakfı Merkezi'nin kurucusu ve başkanlığını yapmıştır. Bielsko-Biala'daki FotoArtFestival genel müdürlüğü görevinin yanı sıra sanatçı - fotoğrafçı kimliğiyle birçok önemli fotoğraf etkinliğinin organizatörlüğü ve yayıncılığını üstlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Georgia O'Keeffe</span> Amerikalı sanatçı (1887 – 1986)

Georgia Totto O'Keeffe Amerikalı ressam. Yakın plan ve büyük boyutlu çiçek tabloları, New York gökdelenleri tabloları ve New Mexico manzara resimleri ile bilinir. O'Keeffe, "Amerikan modernizminin anası" olarak anılır.

<span class="mw-page-title-main">Çıplak fotoğrafçılık</span> Çıplak insan vücudunun fotoğrafı

Çıplak fotoğrafçılık, fotoğrafçılık türlerinden biridir. Çıplak veya yarı çıplak bir kişinin resmini veya çıplaklığı düşündüren bir resim içerir. Çıplak fotoğrafçılık, eğitim amaçlı kullanımlar, ticari uygulamalar ve sanatsal kreasyonlar dahil olmak üzere çeşitli amaçlarla gerçekleştirilmektedir. Çıplak fotoğrafların sergilenmesi veya yayınlanması, bazı kültürlerde veya ülkelerde diğerlerinden daha fazla ve tartışmalı olabilir. Çıplak veya yarı çıplak görüntüler, bazen pornografik dergi, fetiş dergisi, eğlence alanında yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu kartpostallar ve diğer formatlar şeklinde olabilir. Çıplak fotoğraflar, etnografik çalışmalar, insan vücudu veya cinsel eğitim gibi bilimsel ve eğitim amaçlı kullanılabilir. Çıplak görüntüler, tıbbi veya diğer ders kitapları, bilimsel raporlar, makaleler veya araştırma kağıtlarına eşlik etmek için de kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Gustave Le Gray</span> Fransız fotoğrafçı (1820 – 1884)

Jean-Baptiste Gustave Le Gray, getirdiği teknik yenilikler, diğer tanınmış fotoğrafçılara verdiği eğitimler ve "resim yapımına getirdiği olağanüstü hayal gücü" nedeniyle "on dokuzuncu yüzyılın en önemli Fransız fotoğrafçısı olarak anıldı Yağlı kağıt negatifinin geliştirilmesine önemli bir katkıda bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Gertrude Käsebier</span> Amerikalı fotoğrafçı (1852 – 1934)

Gertrude Käsebier Amerikalı fotoğrafçı.

Harkov Fotoğraf Okulu (HFO), Ukrayna'nın en önemli sanatsal fotoğrafçılık hareketlerinden biridir. 1934'ten 1980'lere kadar hüküm süren Sovyet sosyalist gerçekçilik sanat tarzına karşı kuruldu. HFO, 1960'larda Kruşçev çözülmesi döneminde Harkov'da sanatsal fotoğrafçılığın yeniden canlanmasıyla oluşmaya başladı. HFO'nun konformist olmayan bir yeraltı hareketi olarak resmi oluşumun, Harkov fotoğrafçıları tarafından Vremia Grubu 1971 adlı bir grubun kurulmasıyla başladığı ifade edilir; kuruluşu, modernist sanatın Harkov'daki canlanmasının temeli olarak kabul edilir.

Etem Hamdi Tem, Türk fotoğrafçı.