İçeriğe atla

Paul Scoon

Sir Paul Scoon (1983)

Sir Paul Scoon (d. 4 Temmuz 1935 - ö. 2 Eylül 2013), Grenadalı siyasetçi. Scoon, Karayipler'de Küçük Antiller'in bir parçası konumunda olan ve coğrafi açıdan Orta Amerika'ya dahil edilen Grenada'da 1978 ile 1992 yılları arasında genel vali olarak görev yaptı.[1]

Hayatı

1978 yılında Kraliçe II. Elizabeth tarafından ada ülkesinin genel valisi olarak atandı. Ülkede 1979 yılında yaşanan Grenada Devrimi sırasında Maurice Bishop yönetimindeki Yeni Mücevher Hareketi (NJM) tarafından genel vali görevinden alınarak hapsedildi.

Kısa süre sonra serbest bırakılan Scoon, yasadışı olarak gördüğü Bishop hükûmetine rağmen genel valilik görevlerini yerine getirmeye devam etti.

1983'te Yeni Mücevher Hareketi'nin diğer üyeleri tarafından Bishop'a yapılan karşı darbeden sonra, Scoon, Bernard Coard önderliğindeki isyancılar tarafından yeniden tutuklandı.

ABD'nin 1983 yılında başlattığı Grenada'nın işgal ve hükûmeti devirme sürecinin Scoon'un açık bir talebi olduğu A.B.D. tarafından ifade edildi. Bu süreçte ev hapsinde tutulan Scoon, işgalin başında serbest bırakıldı. Scoon, bir sonraki seçime kadar hükûmetin başı olarak Nicholas Brathwaite'i atayarak genel vali olarak yetkilerini kullandı.

Scoon, 31 Temmuz 1992 tarihinde genel vali görevinden istifa etti.

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Nachruf auf Paul Scoon in: ABC News". 4 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Haziran 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Grenada</span> Atlas Okyanusunda yer alan bir ada devleti

Grenada, Karayip Denizi'nde, doğusunda Atlas Okyanusu yer alan ada ülkelerinden biridir. Grenada adası ile Grenadinler ada grubundan oluşur. Trinidad ve Tobago'nun kuzeyindedir. Grenada adasının uzunluğu 20 km'den biraz fazladır. Ülke, İngiliz Milletler Topluluğu üyesidir. Grenada Kralı III. Charles'tır

İngiliz Milletler Topluluğu veya resmî adıyla Milletler Topluluğu, geçmişte Britanya İmparatorluğu'nun, günümüzde de Birleşik Krallık'ın parçası olan devletlerin oluşturduğu uluslararası bir koalisyondur. Üye ülkelerin 16’sı hâlen Britanya Kraliyet Ailesi yönetimindedir. Bu ülkelerde mevcut monark III. Charles; devlet başkanı görev ve yetkilerini, kendi tarafından atanan genel valiler aracılığı ile sürdürür. Kral aynı zamanda İngiliz Milletler Topluluğunun başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Fildişi Sahili</span> Batı Afrikada bulunan bir ülke

Fildişi Sahili ya da resmî adı ile Fildişi Sahili Cumhuriyeti(Fransızca: Côte d’Ivoire, Fransızca telaffuz: [kot diˈvwaʀ]), Afrika kıtasının batı kısmında yer alan bir ülkedir. Ülkenin sınır komşularını Mali, Burkina Faso, Gana, Liberya ve Gine oluşturmaktadır. Bunun haricinde ülkenin güneyinde Atlas Okyanusu yer almaktadır. Ülkenin başkenti Yamoussoukro'dur.

<span class="mw-page-title-main">Grenada'nın işgali</span>

Grenada'nın İşgali, 1983'te Karayipler'de bulunan Grenada adasının ABD ve birkaç Karayip ülkesi tarafından işgal edilerek, marksist hükûmetin iktidardan uzaklaştırılmasıyla sonuçlanan askerî harekât. Soğuk Savaş nedeniyle Batı Yarımküresinde yaşanan en büyük uluslararası boyutlu çatışmalardan biridir. Aynı zamanda ABD'nin Vietnam Savaşı'ndan sonra giriştiği ilk büyük askerî harekâttır.

Küba İstihbarat Teşkilatı (İspanyolcası: Dirección de Inteligencia, DI), Küba hükûmetinin asıl istihabarat birimidir. DI, 1959 Küba Devrimi'nden sonra 1961 yılında Küba İçişleri Bakanlığının bünyesinde kurulmuştur. Teşkilat tüm yabancı istihbaratın toplanmasından sorumludur ve iki bölüme ayrılmıştır; Operasyon Bölümü ve Destek Bölümü. Teşkilatın ilk başkanı Manuel Piñeiro olmuştu. Teşkilatın önemli başkanlarından birisi de 1989 yılında yaşanan Ochoa Olayından sonraki tasfiye sonucu Ordu İstihbaratının başındayken Küba İstihbarat Teşkilatı başkanlığına getirilen General Jesus Bermudez Cutiño'dur. Teşkilatın başında şu anda General Eduardo Delgado Rodriguez bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çok Uluslu Güç - Irak</span>

Çokuluslu Güç (Irak) Irak Savaşı’nın ardından Irak’ın işgal edilmesinde görev alan ve komutasının ABD’de olduğu silahlı kuvvet. Kuvvet, 15 Mayıs 2004 tarihinde ülkedeki işgalin denetimini Combined Joint Task Force 7 adlı yapıdan almış ve 1 Ocak 2010 tarihinde de ABD Silahlı Kuvvetlerine teslim etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tillman Thomas</span>

Tillman Joseph Thomas, 2008-2013 yılları arası Grenada Başbakanı olarak hizmet veren Grenada'lı bir politikacı. Ayrıca 2000-2014 yılları arası Ulusal Demokratik Kongre (NDC) partisi lideriydi.

<span class="mw-page-title-main">İşgal hareketi</span>

İşgal hareketi veya Küresel işgal hareketi, dünya genelinde 2008-2012 Küresel Ekonomik Kriz nedeniyle başlayan toplumsal ve küresel protesto hareketi.

<span class="mw-page-title-main">Halkın Devrimci Hükûmeti (Grenada)</span> 1979da Grenada hükûmeti devrilince kurulmuş ve 1983e kadar iktidarda kalmış Marksist-Leninist hükûmet

Halkın Devrimci Hükûmeti, Karayipler'deki küçük bir ada olan Grenada üzerinde 1979 ve 1983 arasında varlığını sürdürmüş sosyalist devlet.

Mauritius başbakanı, Afrika ada ülkesi Mauritius'un yönetim şeklini monarşiden cumhuriyete değiştirdiği 1992 yılından sonra hükûmetin başında yer alan kişi olarak bu makama getirilen kişiye verilen unvandır. Ada ülkesi bağımsızlığını kazandığı 1968 yılından rejim değişikliğinin yaşandığı 1992 yılına kadar Birleşik Krallık kraliçesi II. Elizabeth tarafından atanan genel vali tarafından yönetilmiş, bu süreçte de ilk başbakan seçimleri gerçekleştirilmiştir.

Sir Nicholas Alexander Brathwaite PC, Güney Amerika ada ülkesi Grenada eski başbakanı ve diplomat. Ülkesinde 1983-1984 ve 1990-1995 yılları arası iki dönem başbakanlık ve konsüllük görevini yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İngiliz Milletler Topluluğu bölgesi</span>

Commonwealth bölgesi Milletler Topluluğu'na üye olan ve devlet başkanı olarak III. Charles'ı kabul eden, dolayısı ile anayasal monarşi ile yönetilen egemen devlettir. Diğer bölgelerden farklı bir şekilde kraliyeti sürdürür. 2021 yılı itibarıyla 15 Commonwealth bölgesi bulunmaktadır. Bunlar: Antigua ve Barbuda, Avustralya, Belize, Kanada, Grenada, Jamaika, Yeni Zelanda, Papua Yeni Gine, Saint Kitts ve Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent ve Grenadinler, Solomon Adaları, Bahamalar, Tuvalu ve Birleşik Krallık.

<span class="mw-page-title-main">Eric Gairy</span>

Eric Matthew Gairy, Grenadalı siyasetçi. Gairy, Karayipler'de Küçük Antiller'in bir parçası konumunda olan ve coğrafî açıdan Orta Amerika'ya dâhil edilen Grenada'da farklı dönemlerde başbakanlık görevlerini üstlendi.

<span class="mw-page-title-main">Maurice Bishop</span>

Maurice Rupert Bishop, Grenadalı siyasetçi. Bishop, Karayipler'de Küçük Antiller'in bir parçası konumunda olan ve coğrafi açıdan Orta Amerika'ya dahil edilen Grenada'da 1979 ile 1983 yılları arasında başbakanlık makamında bulundu.

Winston Bernard Coard, Grenadalı siyasetçi. Coard, Karayipler'de Küçük Antiller'in bir parçası konumunda olan ve coğrafî açıdan Orta Amerika'ya dâhil edilen Grenada'da 1983 yılında çok kısa bir süre başbakanlık görevini üstlendi.

General Hudson Austin, Grenadalı siyasetçi ve asker. Austin, Karayipler'de Küçük Antiller'in bir parçası konumunda olan ve coğrafî açıdan Orta Amerika'ya dâhil edilen Grenada'da 1983 yılında düzenlenen askerî darbenin ardından kısa bir süre başbakanlık makamında bulundu.

<span class="mw-page-title-main">John Michael G. Adams</span>

John Michael Geoffrey Manningham "Tom" Adams ya da daha yaygın kullanımı ile Tom Adams, Barbadoslu siyasetçi. Adams, Karayipler'de Küçük Antiller'in bir parçası konumunda olan ve coğrafi açıdan Orta Amerika'ya dahil edilen Barbados'ta 1976-1985 yılları arasında başbakanlık makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Öncü Parti</span> Moritanyada bir siyasi parti

Ulusal Öncü Parti, Moritanya'da yasadışı bir siyasi partidir. Irak liderliğindeki Arap Sosyalist Baas Partisi'nin Moritanya bölgesel şubesidir.

Yeni Mücevher Hareketi ya da Refah, Eğitim ve Kurtuluş için Yeni Ortak Çaba, Karayipler ülkesi Grenada'da Maurice Bishop'un liderliğindeki kurulan Marksist-Leninist öncü parti. İngilizce dilinde mücevher anlamına gelen JEWEL kelimesi Refah, Eğitim ve Kurtuluş için Ortak Çaba kelimelerinin baş harflerinden oluşturulmuştur

<span class="mw-page-title-main">Karayip Barış Gücü</span>

Karayip Barış Gücü, aynı zamanda Karayip Barışı Koruma Gücü ve Doğu Karayip Barış Gücü olarak da bilinir, Grenada işgalinden sonra Ekim 1983'ten Haziran 1985'e kadar Grenada'da Acil Öfke Operasyonu koduyla faaliyet gösteren 350 üyeli bir barışı koruma gücüydü. Amerika Birleşik Devletleri'nin altı Karayip ülkesiyle koalisyona yaptığı askerî müdahale, Grenada başbakanı Maurice Bishop'un 19 Ekim 1983'te yasa dışı olarak görevden alınmasına ve infaz edilmesine yanıt olarak gerçekleşti. Bishop'un devrimci rejiminin yerini kısa süreliğine tamamen Grenadalı subaylardan oluşan bir askerî cunta aldı. 25 Ekim 1983'te Amerika Birleşik Devletleri, Barbados, Jamaika ve Doğu Karayip Devletleri Örgütü üyeleri Grenada'ya çıkarma yaparak, Grenada ve Küba direnişini yenerek, Hudson Austin'in askerî hükûmetini devirdi.