İçeriğe atla

Paul Schrader

Paul Schrader
Paul Schrader, 2018
DoğumPaul Joseph Schrader
22 Temmuz 1946 (78 yaşında)
Michigan, ABD
Meslekfilm yönetmeni, senarist
Etkin yıllar1974-günümüz
EvlilikJeannine Oppewa
(1969-1976)
Mary Beth Hurt
(1983-günümüz)
EtkilendikleriRobert Bresson, Ingmar Bergman, Nicholas Roeg, Yasujirō Ozu

Paul Joseph Schrader (d. 22 Temmuz 1946) - Amerikalı film yönetmeni, senarist ve yapımcı. Amerikan Film Enstitüsü ve ABD Yazarlar Birliği tarafından yaşam boyu başarı ödüllerine layık görülmüştür. The New Yorker dergisi kendisini "modern sinemanın en önemli yaratıcılarından biri" olarak tanımlar.[1]

Schrader dikkate dönem için rekor olarak kabul gören bir fiyat karşılığında sattığı Yakuza (1974) filmiyle geldi ve ardından birçok başarılı filmin senaryosunu yazdı. Martin Scorsese için yazdığı Taksi Şoförü (1976) senaryosu sayesinde Altın Küre ödülüne aday gösterildi ve sonralar Scorsese'nin Kızgın Boğa (1980) ve Günaha Son Çağrı (1988) gibi çok konuşulan filmlerinin de senaryosunu yazdı. Sivrisinek Sahili (1986) gibi çalışmalarıyla senarist kariyerini devam ettiren Schrader, 70'lerin sonlarına doğru kendi yönetmenlik kariyerini başlattı, Mavi Tasma (1978) ve Ayrılan Yollar (1979) filmleri eleştirmenlerden yüksek oylar aldı. Amerikan Jigolo (1980) gişede başarı yakaladı, ayni zamanda dönemin ABD moda kültüründe büyük bir iz bıraktı.[2] 1985 yapımı Mişima filmiyle Cannes Film Festivalinde “sanata katkısı”ndan dolayı özel ödül aldı.[3] 2007'de ünlü eleştirmen Roger Ebert filmi "Great Movies" (Büyük Filmler) listesine eklemiş ve film için "tasarruflu senaryonun ve filmciliğin bir zaferi" demiştir.[4] Altın Palmiye için yarışan Patty Hearst (1988), Altın Ayı için yarışan Tavşan Uykusu (1992), Oscar ödüllü Izdırap (1997) filmleriyle yönetmenlik kariyerini devam eden Schrader'in 21. yüzyıldaki filmleri bir sıra sıkıntılarla yüzleşti, bunlardan biri olarak Dominion: Prequel to the Exorcist (2005) filmini tamamlayamadan stüdyo tarafından kovulması ve sonra filmi kendi imkanlarıyla tamamlaması örnek gösterile bilir. Sonuncu yönettiği ve senaryosunu yazdığı First Reformed filmiyle En İyi Özgün Senaryo Akademi Ödülü adaylığı kazandı. Bir diğer filmi ise Usta Bahçıvan'dır.

Schrader aynı zamanda sinemayla ilgili yazılmış en ünlü kitaplardan biri olan Kutsalın Görüntüsü (Bresson, Ozu ve Dreyer Sinemasına Bir Bakış)'ın yazarıdır.

Kaynakça

  1. ^ "First Reformed - New Yorker eleştirisi". 20 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2018. 
  2. ^ "Amerikan Jigolo ile ilgili Another Magazine makalesi". 11 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2018. 
  3. ^ "Festival de Cannes: Mishima: A Life in Four Chapters". festival-cannes.com. 3 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2009. 
  4. ^ Roger Ebert, The Great Movies III, University of Chicago Press, 2010.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nuri Bilge Ceylan</span> Türk yönetmen, senarist, film yapımcısı ve fotoğrafçı

Nuri Bilge Ceylan, Türk yönetmen, senarist ve fotoğrafçı.

<span class="mw-page-title-main">Yavuz Turgul</span> Türk senarist, yönetmen ve gazeteci

Yavuz Turgul, Türk sinema filmi yönetmeni, senarist ve gazetecidir.

<span class="mw-page-title-main">Kim Ki-duk</span> Güney koreli yönetmen, senarist ve yapımcı

Kim Ki-duk, Güney Koreli yönetmen, senarist ve yapımcı.

<span class="mw-page-title-main">Martin Scorsese</span> Amerikalı film yapımcısı ve yönetmeni; senarist

Martin Luciano Scorsese, Akademi Ödülü, BAFTA ve Altın Küre sahibi Amerikalı film yönetmeni, senarist ve yapımcıdır. 1997 Amerikan Film Enstitüsü tarafından verilen AFİ Yaşam Boyu Başarı Ödülü'ne layık görülmüştür. 2007'de Köstebek isimli filmiyle, En İyi Yönetmen dalında Oscar ödülünün sahibi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Luis Buñuel</span> İspanyol yönetmen ve senarist

Luis Buñuel Portolés, sürrealist İspanyol yönetmen ve senarist. Otoriteler tarafından sinema tarihinin en etkili yönetmenlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bilge Olgaç</span>

Bilge Olgaç, Türk sinema yönetmeni ve senarist.

<span class="mw-page-title-main">Semira Mahmelbaf</span> İranlı film yönetmeni ve senarist

Samira Mahmelbaf, İranlı film yönetmeni, senarist.

<span class="mw-page-title-main">Danis Tanović</span>

Danis Tanović,, film yönetmeni ve senaristtir. 2001 yapımı ilk filmi No Man's Land ile dünya çapında tanınan Tanović, 2003 Cannes Film Festivali'nde jüri üyeliği yapmıştır.

<i>Yetimhane</i> (film)

Yetimhane, 2007 İspanya-Meksika ortak yapımı yapımı korku gerilim filmidir. Özgün adı El Orfanato olan film İngilizce konuşulan ülkelerde The Orphanage adı ile gösterime verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Roger Ebert</span>

Roger Joseph Ebert, Amerikalı film eleştirmeni ve senaryo yazarıdır. Chicago Sun-Times'ta düzenli olarak film eleştirmenliği yapmaktaydı.

<i>Dolandırıcılar</i>

Dolandırıcılar 1990 yapımlı 4 Akademi Ödülüne aday gösterilmiş neo-noir filmidir. Yönetmenliğini Stephen Frears üstlenirken, filmin başrollerinde oyunculuğuyla En İyi Kadın Oyuncu Akademi Ödülü'ne aday gösterilen Anjelica Huston, oyunculuğuyla En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Akademi Ödülüne aday gösterilen Annette Bening ve filmin kitabını 1985 senesinde okuyup filme kendisi adapte etmek istediği aktör John Cusack oynamaktadır. Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Özgün Senaryo dallarında da Oscar ödülüne aday gösterilirken, bayan oyuncular da başta BAFTA olmakla birkaç önemli sinema ödülüne aday gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Paolo Sorrentino</span> İtalyan film yönetmeni

Paolo Sorrentino, İtalyan sinema yönetmeni, yapımcı ve senarist ve oyuncudur.

<i>Hudutların Kanunu</i> Yılmaz Güneyin başrolündeki 1966 yapımı film

Hudutların Kanunu, yönetmenliğini Lütfi Ömer Akad'ın yaptığı, senaryosunu Yılmaz Güney'in yazdığı, başrollerinde Yılmaz Güney, Pervin Par, Erol Taş, Tuncel Kurtiz, Osman Alyanak gibi oyuncuların yer aldığı 1966 yapımı Türk filmidir.

<span class="mw-page-title-main">Hirokazu Koreeda</span>

Hirokazu Koreeda Japon film yönetmeni, film yapımcısı ve senarist.

<span class="mw-page-title-main">Amerikan sineması</span>

Amerika Birleşik Devletleri sineması, Amerikan sineması veya genellikle kullanılan ismiyle Hollywood, 20. yüzyılın başlarından bu yana dünya çapında sinema üzerinde derin bir etkisi olan ABD menşeli sinema sektörüdür. Bu sektörün geçmişi dört ana döneme ayrılmaktadır: Sessiz film dönemi, klasik Hollywood sineması, Yeni Hollywood ve çağdaş dönem. Fransız Lumière Kardeşler modern sinemanın kurucusu olarak kabul edilmelerine rağmen, hızla gelişen bu sektörde Amerikan sineması en baskın güç haline gelmiştir. 1920'lerden bu yana, Amerikan film endüstrisi her yıl herhangi başka bir ülkeden daha fazla hasılat elde etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Jacques Audiard</span> Fransız film yönetmeni ve senarist (d. 1952)

Jacques Audiard Fransız senarist ve film yönetmeni. Babası Michel Audiard aynı zamanda önemli bir senarist ve yönetmendir.

<i>Mişima</i> (film) Paul Schraderin 1985 yılı filmi

Mişima, Paul Schrader'ın yazdığı ve yönettiği bir biyografik film. Japon yazar Yukio Mişima'nın hayatını ve eserlerini konu eden film, yazarın Altın Köşk Tapınağı, Kyōko no Ie ve Kaçak Atlar kitaplarından belirli bölümlerin uyarlamalarıyla harmanlanmıştır. Filmin yapımcılığını Francis Ford Coppola ve George Lucas üstlenmiştir.

<i>Amerikan Gecesi</i> (film)

La Nuit Américaine, François Truffaut'un yönettiği, başrollerini Jacqueline Bisset, Jean-Pierre Léaud ve Truffaut'un kendisinin paylaştığı 1973 yapımı Fransız filmidir. Orijinal Fransızca adı La Nuit américaine'dir, gün ışığında açık havada filme alınan sekansların kamera lensi üzerinden bir filtreyle çekildiği film yapım sürecinin Fransızca adıdır. Türkçede de tekniğe Amerikan gecesi denir.

Nazlı Elif Durlu, Türk film yönetmeni, senarist.

Sidney Joseph Furie 1960'lar ile 1980'lerin başları arasında hem İngiliz hem de Amerikan sinemasındaki kapsamlı çalışmaları ile tanınan Kanadalı bir film yönetmeni, senarist ve yapımcıdır. Çağdaşları Norman Jewison ve Ted Kotcheff gibi, ülkesinde film endüstrisinin neredeyse yok olduğu bir dönemde ana akım eleştirel ve finansal başarıyı kendi ülkeleri dışında elde eden ilk Kanadalı yönetmenlerden biriydi. BAFTA Film Ödülü kazandı ve Michael Caine'in başrol oynadığı ünlü casus gerilim filmi The Ipcress File (1965) çalışmasıyla Altın Palmiye'ye aday gösterildi.