İçeriğe atla

Paul Sabatier

Paul Sabatier
Paul Sabatier, 1913
Doğum5 Kasım 1854
Carcassonne, Fransa
Ölüm14 Ağustos 1941 (86 yaşında)
Toulouse, Fransa
MilliyetFransız
EğitimCollège de France
Ödüller Nobel Kimya Ödülü (1912)
Davy Madalyası (1915)
Albert Madalyası (1926)
Franklin Madalyası (1933)
Kariyeri
Dalıİnorganik kimya
Çalıştığı kurumlarCollège de France,
Bordeaux Üniversitesi,
Toulouse Üniversitesi

Paul Sabatier (d. 5 Kasım 1854, Carcassonne – ö. 14 Ağustos 1941, Toulouse), Fransız kimyager.

Hayatı

École Normale Supérieure'den mezun oldu. 1870 yılında Collège de France'ta Berthelot'nun laborantlığını yaptı. 1884 yılında Toulouse Üniversitesi'nde profesör oldu. Çalışmalarının büyük kısmı kataliz olayları üstünedir. Senderens ile birlikte, indirgenmiş nikelin katalitik hidrojenlemelerde oynadığı rolü keşfetti. Bu özellikler sayesinde, su gazını hidrojenleme yoluyla birçok hidrokarbonun, özellikle metanın sentezini başardı. Ayrıca, maden oksitlerinin birincil alkollerle etkisini inceleyerek, bazı aldehitleri veya etilenik hidrokarbonların üretim imkânlarını sağladı.

Sabatier adını en çok Sabatier Reaksiyonu ve 1913'te yayınlanan nikelin katalist olarak kullanıldığı hidrojenlendirme ile, acı bitki ve pamukyağlarının yenilebilir yağlara Trans yağlara ucuza dönüştürülmesini sağlayan çalışması La Catalyse en Chimie Organique (Organik kimyada kataliz) ile duyurmuştur. Bu çalışması sayesinde Victor Grignard ile birlikte 1912 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı.

18 Aralık 1969'da Toulose III Üniversitesi, Sabatier'in adını alarak Paul Sabatier Üniversitesi adını almıştır.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Benzin</span> Petrolden imâl edilen bir tür yakıt.

Benzin, petrolden imal edilen bir tür yakıttır.

<span class="mw-page-title-main">Nikel</span> atom numarası 28 olan ve simgesi Ni olan kimyasal bir element

Nikel, atom numarası 28 olan ve simgesi Ni olan kimyasal bir elementtir.

<span class="mw-page-title-main">Frederick Soddy</span> İngiliz kimyacı

Frederick Soddy, İngiliz kimyacı. 1921 Nobel Kimya Ödülü sahibi. Ernest Rutherford ile birlikte yaptığı ortak çalışmayla radyoaktif bozunma kanunlarını keşfetmiştir. Ayrıca izotop kavramını ortaya atmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Organik kimya</span> karbon temelli bileşiklerin yapılarını, özelliklerini, tepkimelerini ve sentez yollarını inceleyen kimya dalı

Organik kimya, organik bileşiklerin ve organik maddelerin yani karbon atomlarını içeren çeşitli formlardaki maddelerin yapısını, özelliklerini ve reaksiyonların bilimsel çalışmasını içeren, kimyanın bir alt dalıdır. Yapının incelenmesi yapısal formüllerini belirler. Özelliklerin incelenmesi, fiziksel ve kimyasal özellikleri ve davranışlarını anlamak için kimyasal reaktivitenin değerlendirilmesidir. Organik reaksiyonların incelenmesi doğal ürünlerin, ilaçların ve polimerlerin kimyasal sentezini ve bireysel organik moleküllerin laboratuvarda ve teorik çalışma yoluyla incelenmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Linus Pauling</span>

Linus Carl Pauling, Amerikalı kuantum kimyageri ve biyokimyager. Ayrıca kristalografer, moleküler biyolog ve tıp araştırmacısı olarak da bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Wilhelm Ostwald</span> Baltık Alman kimyageri

Wilhelm Ostwald, ,

<span class="mw-page-title-main">Victor Grignard</span> Fransız kimyager (1871 – 1935)

Victor Grignard, Fransız kimyager.

<span class="mw-page-title-main">Feodor Felix Konrad Lynen</span>

Feodor Felix Konrad Lynen, Alman biyokimyacı.

<span class="mw-page-title-main">Thomas A. Steitz</span> Amerikalı biyokimyager (1940 – 2018)

Thomas Arthur Steitz, Amerikalı biyokimyacı ve moleküler biyofizikçi.

<span class="mw-page-title-main">John Cornforth</span> Avustralyalı-İngiliz kimyager (1917 – 2013)

Sir John Warcup 'Kappa' Cornforth, AC, CBE, FRS, Avustralyalı kimyager. 1975 yılında, "enzim-katalize reaksiyonların stereokimyası üzerine çalışmaları için", Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır. Gençlik yıllarından itibaren sağırdır.

<span class="mw-page-title-main">Norman Haworth</span>

Sir Walter Norman Haworth Britanyalı kimyager. Birmingham Üniversitesi'nde çalıştığı dönemde, askorbik asit üzerine çığır açan çalışmaları ile tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Ryōji Noyori</span> Japon kimyager

Ryōji Noyori, Japon kimyager. İlk chiral katalizörün geliştirilmesine yönelik çalışmaları neticesinde 2001 yılında Nobel Kimya Ödülünü K. Barry Sharpless ve William S. Knowles ile paylaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Odd Hassel</span> Norveçli fiziksel kimyacı ve Nobel ödülü sahibi

Odd Hassel - Norveçli fiziksel kimyacı ve 1969 yılı Nobel Kimya Ödülü sahibi.

<span class="mw-page-title-main">Toulouse Üniversitesi</span>

Toulouse Üniversitesi veya kısaca UFTMP, Fransa'nın Midi-Pyrénées eyaletindeki Toulouse şehrinin Toulouse mahallesinde yerleşik ve özellikle bilim, mühendislik ve ekonomi konularındaki başarılarıyla tanınan bir teknik üniversitedir. Teknoloji ve mühendislik konularında Dünyanın en iyi teknik üniversitesi olarak tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Zelinski</span>

Nikolay Dmitriyeviç Zelinski, Rus ve Sovyet kimyager ve Sovyet Bilim Akademisi akademisyeni.

<span class="mw-page-title-main">Alwin Mittasch</span>

Paul Alwin Mittasch Sorb asıllı Alman kimyager, bilim tarihçisi. Haber-Bosch süreci kullanılarak, endüstriyel amonyak sentezinde kullanılan katalizörlerin geliştirilmesinde öncü sayılan sistematik araştırmasıyla tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gábor A. Somorjai</span> Amerikalı kimyager

Gabor A. Somorjai Macar bilim insanı. Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'de kimya profesörü olarak çalışmaktadır ve yüzey kimyası ve katalizde, özellikle metal yüzeylerin katalitik etkileri alanında önde gelen bir araştırmacıdır. Alandaki katkılarından dolayı Somorjai, 1998 yılında Wolf Kimya Ödülü, 2002 yılında Linus Pauling Ödülü, in 2000, the National Medal of Science 2008 yılında Priestley Ödülü, 2010 yılında Temel Bilimlerde BBVA Vakfı Bilgi Sınırları Ödülü ve 2013 yılında Kimyasal Bilimlerde NAS Ödülü'nü kazanmıştır. En son Nisan 2015'te Amerikan Kimya Topluluğu'nun William H. Nichols Madalyası ile ödüllendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">David MacMillan</span> Britanyalı kimyager

David William Cross MacMillan İskoç organik kimyager ve bilim insanı. Asimetrik organokataliz alanını kavramsallaştırmasına dair çalışmaları ile tanınmaktadır. MacMillan, Alman kimyager Benjamin List ile birlikte 2021 Nobel Kimya Ödülünü kazandı. Nobel Komitesi yaptığı açıklamada "asimetrik organokataliz" olarak bilinen, molekülleri oluşturmak için geliştirdikleri yeni yönteme dair çalışmaları nedeniyle ödüle layık görüldüklerini açıkladı.

<span class="mw-page-title-main">Benjamin List</span> Alman kimyager

Benjamin List Alman organik kimyager ve bilim insanı. Köln Üniversitesi'nde profesör olarak ders veren List, İskoç kimyager David MacMillan ile birlikte 2021 Nobel Kimya Ödülünü kazandı. Nobel Komitesi yaptığı açıklamada "asimetrik organokataliz" olarak bilinen, molekülleri oluşturmak için geliştirdikleri yeni yönteme dair çalışmaları nedeniyle ikilinin ödüle layık görüldüklerini açıkladı.

<span class="mw-page-title-main">Paul-Sabatier Üniversitesi</span>

Paul-Sabatier Üniversitesi (fransızca: Université Toulouse-III-Paul-Sabatier, Université Paul Sabatier olarak da bilinir. Toulouse Havacılık ve Uzay Vadisi'nde yer almaktadır. Üniversitenin 32.000'den fazla öğrencisi vardır. İsim kimyager Paul Sabatier'e bir övgüdür.