İçeriğe atla

Paul Rand

Paul Rand
1942 yılında Rand
DoğumPeretz Rosenbaum
15 Ağustos 1914(1914-08-15)
Brooklyn, New York,
New York, ABD
Ölüm26 Kasım 1996 (82 yaşında)
Norwalk, Connecticut, ABD
MilliyetAmerikan
MeslekGrafik tasarımcısı
Profesör
Resmî sitepaulrand.design

Paul Rand ya da gerçek adıyla Peretz Rosenbaum (d. 15 Ağustos 1914 - ö. 26 Kasım 1996), Amerikalı bir sanat yönetmeni ve grafik tasarımcısıydı. En çok IBM, UPS, Enron, Morningstar, Westinghouse, ABC ve NeXT gibi kurumsal firmaların logo tasarımlarını yapmasıyla tanınıyor. Ayrıca İsviçre Stili grafik tasarımını benimseyen ve uygulayan ilk Amerikalı sanatkarlardan birisiydi.

Rand 1956-1969 ve 1974-1985 yılları arasında Yale Üniversitesi'nde grafik tasarımı profesörülüğü yaptı.[1] 1972'de New York Sanat Yönetmenleri Kulübü Onur Listesi'ne girdi.

Erken dönemi

Paul Rand çocuk yaşta babasına ait bakkalın tabelalarını boyayarak tasarıma olan ilgisini belli etti.[2] Fakat babası, oğlunun geçimini sanat ile sağlayamayacağını düşündü.

Paul tasarım alanında büyük ölçüde kendi kendini geliştirdi. Gebrauchsgraphik gibi Avrupa dergilerinden Cassandre ve Moholy-Nagy'nin çalışmalarını öğrendi.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Obituary: Paul Rand". Yale Bulletin. 15 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ekim 2014. 
  2. ^ Heller Steven. "Thoughts on Rand." Print, May–June 1997: 106-109+
  3. ^ Michael Bierut. "Tribute: Paul Rand 1914-1996." ID, Jan–Feb. 1997: 34

İlgili Araştırma Makaleleri

26 Eylül, Miladi takvime göre yılın 269. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 96 gün vardır.

<span class="mw-page-title-main">Grafik tasarım</span> Zihin yoluyla geliştirilip, görsel ya da yazılı bir şekilde bir mesajı iletme

Grafik tasarım bir mesajı iletmek, bir görseli geliştirmek veya bir düşünceyi görselleştirmek için metnin ve görsellerin algılanabilir ve görülebilir bir düzlemde, iki boyutlu, üç boyut ve de dört boyut olarak organize edilmesini içeren yaratıcı bir süreçtir. Baskı, ekran, hareketli film, animasyon, iç mimari, ambalaj tasarımı gibi birçok ortamda dijital veya dijital olmayacak bir şekilde uygulanabilir. Grafik sanatı ve grafik tasarımlarda, görsel sanatların temel ilkeleri olan hizalama, denge, karşıtlık, vurgulama, hareket, görüntü, oran, yakınlık, tekrarlama, ritim ve birlik geçerlidir. Grafik tasarım için grafik tablet, grafik yazılımı, uygulama yazılımı ve programları kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Endüstriyel tasarım</span>

Endüstri ürünleri tasarımı veya endüstriyel tasarım seri üretim için tüketici ihtiyaç ve sorunlarına yönelik, estetik, yaratıcılık, teknik avantaj, işlevsellik, ergonomi, malzeme bilgisi, pazarlanabilirlik, üretim yöntemleri ve olanakları gibi çeşitli kriterleri gözeterek, yenilikçi ve güncel ürünler tasarlamaktır.

Yurdaer Altıntaş, Özellikle tiyatro ve sinema başta olmak üzere sanat afişleri düzenlemiş uluslararası üne sahip Türk grafik tasarımcısıdır.

Tasarım bir planın, bir nesnenin ya da bir inşa sürecinin meydana getirilmesine denir. Elizabeth Adams Hurwitz tarafından kısa ve öz olarak “gerekli olanın araştırılması” şeklinde tanımlanmıştır. Genellikle tatbikî sanatlar ve görsel sanatlar, mühendislik, mimarî, peyzaj ve diğer yaratıcı işler çerçevesinde ele alınır. Hem bir isim, hem de bir fiil (tasarlamak) olarak kullanılır. Tasarlamak, yeni bir nesne veya ürün, mekân ve alan için bir plan oluşturma ve geliştirme sürecine işaret eder. Tasarı ise hem son plan veya taslak ya da bir plan veya taslağın sonucu için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">İllüstrasyon</span> Resimleme, Bezeme

İllüstrasyon, resimleme, bezeme. Basılı, el yazması veya dijital yayınların içinde yer alan bir metinle ilgili, onu açıklayan, somutlaştıran, süsleyen resim, desen. İllüstrasyon sanatını icra edenlere illüstratör denir.

<span class="mw-page-title-main">Modern Sanat Müzesi (New York)</span>

Modern Sanat Müzesi, kısaca "MoMa", Orta Manhattan, New York'taki sanat müzesidir. Birçok kişi tarafından dünyadaki en önemli modern sanat müzesi olarak görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">William Morris</span>

William Morris, İngiliz şair, desinatör, roman ve sanat yazarı, ressam. Morris aynı zamanda mobilya, kumaş, vitray, duvar kağıdı tasarımlarıyla Sanatlar ve Zanaatkarlar akımına öncü olmuş bir endüstri tasarımcısı, el sanatçısı, desinatördür. Kelmscott Basımevi'nin kurucusu ve sahibidir.

Süleyman Aydan Belen, akademisyen, Seramik ve Cam Tasarımı alanında profesör. 2005'ten beri Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Seramik ve Cam Tasarımı Bölüm Başkanlığını sürdürmektedir.

Erkan Özdilek Türk ressam, sanatçı ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Paul Giamatti</span> Amerikalı sinema oyuncusu

Paul Edward Valentine Giamatti, İtalyan asıllı Amerikalı oyuncudur. Emmy ve Altın Küre ödüllerini kazanmıştır.

William Spencer Vickrey Amerikalı-Kanadalı Nobel Ödüllü ekonomist. "Asimetrik enformasyonda teşviklerin ekonomik teorisine yaptıkları temel katkılar için" 1996 yılında James Mirrlees ile birlikte Nobel Ekonomi Ödülü'ne layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Dekonstrüktivizm</span> 1980lerin sonunda ortaya çıkan postmodern mimari akım

Dekonstrüktivizm ya da yapısal analiz, 1980'lerin sonlarında ortaya çıkan postmodern mimari akımı. Yapıyı oluşturan mimari unsurların bütünlüğünün parçalanması, yüzeylerle yapılan oyunlar, dış cephe gibi mimari unsurların dikaçılı olmayan köşelerle yamultulması ve kaydırılması gibi yöntemlere dayanır. Dekonstrüktivist tarza sahip binalar bakanlara belirsizlik ve kargaşa hissi verir.

Video oyunu tasarımı bir video oyununun, bütün detayları ile tasarlanması ve satışa sunulmadan önceki bütün aşamalarını konu almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">John Maeda</span> Amerikalı sanatçı

John Maeda(d.1966, Seattle, Washinton) bir Japon-Amerikan grafik tasarımcı, bilgisayar mühendisi akademisyen ve yazardır.Tasarım, teknoloji ve liderlik üzerindeki çalışması alanların nerede başladığını aydınlatır. Kendisi şu an Rhode Island School of Design’ın başkanıdır. Paul Rand ve Muriel Cooper'ın çalışmalarından etkilendiğinde, Maeda esasen Massachusetts Institute of Technology’de bilgisayar programlama öğrencisi idi. Cooper MIT'in Visual Language Workshop kısmında yönetici idi. Lisansını ve yüksek lisansını MIT'de tamamladıktan sonra Maeda Japonya'nın Tsukuba Üniversitesi’nin Sanat Fakültesinde tasarım üzerine doktora yapmak için devam etti. Bir artist olarak Maeda'nın ilk eseri elektronik medyayı geleneksel artistik teknikler ile bilgisayar proramı oluşturmak için kullanılan ve bugün göz ardı edilen aktif hareketsel grafikler in perde arkası olarak tanımlanır. Londra, New York ve Paris'te tek kişilik gösterimler sundu. Çalışmaları Modern Sanatlar Müzesinin, San Francisco Modern Sanatlar Müzesinin Paris'teki Cartier Kuruluşunun kalıcı eserler bölümünde yer almaktadır. Rhode Island School of Design'da STEM’e sanat ekleyerek motora dönüştürme hareketine liderlik etmektedir. Sanat ve tasarımın 21. Yüzyıl ekonomimizin dönüşümü için dengede bulunması gerektiğine inanmaktadır, teknoloji ve bilimin bir önceki yüzyılda yaptığı gibi. 1999'da Esquire tarafından 21.yüzyılın en önemli 21 kişisinden birisi ilan edildi. 2001'de ise İletişim Tasarımı için Ulusal Tasarım Ödülünü ve Japon's Manicihi Tasarım Ödülünü Birleşmiş Milletlerde almıştır. 2006'da en çok satan kitabı, büyüyen karmaşık hayata karşı insanlara hayatlarını basitleştirme yolları arayan araştırma projesine dayalı Basitlik Kanunlarını çıkarttı. 2009'da New York Sanat Yöneticileri Kulübü Ün Salonu'nun resmen üyesi yapıldı ve 2011'de AIGA madalyasını kazandı. Kendisi Cooper –Hewitt Ulusal Tasarım Müzesi'nin bir vekilidir.

Margo Chase Amerikalı grafik sanatçısı ve iş insanıdır. Başlangıçta veteriner hekim olmak isteyip biyoloji bölüm başkanı olan Chase daha sonra girdiği Kaliforniya Eyaleti Poltiteknik Üniversitesinde tasarım eğitimi alıp mezun olmuştur.

Mario Kart 64, 1996 yılında Nintendo tarafından geliştirilen karting yarış video oyunudur. Oyun, Mario Kart serisinin ikinci oyunu olup 14 Aralık 1996 tarihinde Japonya ve 1997'de diğer ülkelerde Nintendo 64 için piyasaya sürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Otomotiv tasarımı</span>

Otomotiv tasarımı, otomobiller, motosikletler, otobüsler, şehirler arası otobüsler ve minibüsler, kamyon dahil olmak üzere motorlu taşıtların görünümünü ve bir dereceye kadar ergonomisini geliştirme sürecidir.

İletişim tasarımı yazılı, zanaat ürünü, elektronik medya ya da sunumların insanlarla nasıl iletişim kuracağı ile ilgilenen bilgi geliştirmenin ve tasarımın bir arada olduğu multi disiplinler bir alandır. İletişim tasarımının izlediği yol, medyada mesajı yalnızca estetik bir kaygı ile aktarmak ve geliştirmek değil, ancak aynı zamanda yeni medya kanalları oluşturarak mesajın hedef kitleye ulaştığından emin olmaktadır. Bazı tasarımcılar birbirleriyle örtüşen özellikleri nedeniyle iletişim tasarımı ve grafik tasarım alanlarını birbiri yerine tercih etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yusaku Kamekura</span> Japon grafik tasarımcı

Yūsaku Kamekura, Japon grafik tasarımcı ve II. Dünya Savaşı sonrası Japon grafik tasarımının önde gelen figürü. İş alanındaki itibarı, "Boss" lakabını almasına yol açmıştır.