İçeriğe atla

Paul Oppenheim

Paul Oppenheim
Doğum17 Haziran 1885(1885-06-17)
Frankfurt
Ölüm22 Haziran 1977 (92 yaşında)
VatandaşlıkAlmanya
MeslekKimyager, filozof
EvlilikGabrielle Oppenheim-Errera

Paul Oppenheim (17 Haziran 1885 - 22 Haziran 1977) Alman bir kimyager, filozof, bağımsız bilim insanı ve sanayiciydi.

Biyografi

Oppenheim Frankfurt'de doğdu. Freiburg Üniversitesi'nde doğa bilimleri ve kimya okuduktan sonra kimya ve felsefe alanında doktorasını aldı. Brüksel'e göç ettiği 1933 yılına kadar kimya endüstrisinde (IG Farben) aktif olarak çalıştı. Babası, Frankfurtlu mücevher tüccarı Nathan Moritz Oppenheim (1848-1933) ve annesi 1933'te birlikte intihar ettiler. 1939'da Oppenheim ve ailesi ABD'ye göç etti ve burada Princeton'da özel akademisyen olarak çalıştı. O ve eşi Gabrielle Oppenheim-Errera, entelektüeller ve sanatçılar için Pazar öğle yemeğine ev sahipliği yaptı. Albert Einstein onun en iyi arkadaşıydı ve birlikte düzenli olarak Pazar sabahı yürüyüşleri yapıyorlardı.

Almanya'da Nazi yönetimi başladıktan sonra, Carl Gustav Hempel ve Kurt Grelling gibi zulüm gören birkaç bilim insanına Almanya'dan kaçmaları için mali kaynak ve yardım sağladı.

Hempel ve Grelling ile birlikte Gestalt psikolojisi dahil olmak üzere felsefe ve bilim felsefesi üzerine yayınlar yaptı. Oppenheim, Hempel-Oppenheim şemasının (Tümdengelimsel-nomolojik model) ortak kurucularındandır.

Yayınları

  • Hempel, C. G. & Oppenheim, P.: "The type concept in light of the new logic". Anayasa ve psikoloji araştırmaları üzerine teorik çalışmalar.
  • Kurt Grelling & Paul Oppenheim, "The Gestalt concept in light of the new logic," cognition 7 (1937/38), 211-225 [İng. çeviri: 1988.1].
  • Kurt Grelling & Paul Oppenheim, Supplementary Remarks on the Concept of Gestalt, "cognition 7 (1937/38), 357-359 [Tekrar basım: 1988.2].
  • Kurt Grelling & Paul Oppenheim, "Concerning the Structure of Wholes", Philosophy of Science 6 (1939), 487-488.
  • Kurt Grelling & Paul Oppenheim, Logical Analysis of "Gestalt" as "Functional Whole" [Makale Fifth International Congress for the Unity of Science kongresine gönderilmişti (Cambridge, Mass., 1939)], TS, 8 p. [Carl G . Hempel tarafından, Princeton, tekrar basım: 1988.3, 1999.1].
  • Paul Oppenheim & Nicholas Rescher, "Logical Analysis of Gestalt Concepts", British Journal for the Philosophy of Science, vol. 6 (1955), pp. 89–106.
  • Paul Oppenheim & Hilary Putnam: "The Unity of Science as a Working Hypothesis". In: Minnesota Studies in the Philosophy of Science, 1958

Kaynakça

  • Nicholas Rescher, H2O Hempel-Helmer-Oppenheim: in his Studies in Twentieth Century Philosophy (Frankfurt: ONTOS Verlag, 2005).
  • Joseph Walker (Eds.), short biographies of the history of the Jews from 1918 to 1945. ed. by the Leo Baeck Institute, Jerusalem. Munich: Saur, 1988 3-598-10477-4

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Charles Sanders Peirce</span> Amerikalı filozof, mantıkçı ve matematikçi (1839–1914)

Charles Sanders Peirce, pragmatizm akımının isim babası olmuş, daha sonra da pragmatist yöntemin ana hatlarını çizmiş olan Amerikalı filozoftur. Felsefede bilgi konusuna öncelik vermiş başlamış ve Aristoteles'in düzeni doğada bulan nesnel yaklaşımı ile Kant'ın bilgideki düzenin zihnin eseri olduğunu dile getiren öznel yaklaşımının bir sentezini yapmıştır. Kavram, fikir ve kuramlarımızın doğruluklarını, onların yararlılıklarıyla özdeşleştiren Peirce'e göre, yöntem öncelikle düşüncelerimizi açık ve seçik hale getirmekten oluşur ve bu yöntem sayesinde felsefe bir bilime dönüşecektir.

<span class="mw-page-title-main">Willard Van Orman Quine</span> Amerikalı filozof (1908 – 2000)

Willard Van Orman Quine, analitik felsefe geleneğinden Amerikalı filozof ve mantıkçı. "Yirminci yüzyılın en etkili filozoflarından biri" sayılır. 1930'dan 70 yıl sonraki ölümüne kadar Quine sürekli olarak Harvard Üniversitesi ile öyle ya da böyle yakından ilgiliydi, önce bir öğrenci; sonra da bir profesör olarak. 1956-78 yıllarında Harvard Edgar Pierce Felsefe Kürsüsünde ders verdi.

Rudolf Carnap 1935'ten önce Avrupa'da, sonrasında Amerika'da etkin olan Alman filozof. Viyana Çevresinin önemli bir üyesi ve mantıksal olguculuğun bir destekçisiydi. "Yirminci yüzyıl filozofları arasında bir dev" sayılmaktadır.

Alonzo Church, matematiksel mantığa ve teorik bilgisayar biliminin temellerine büyük katkılarda bulunan Amerikalı bir matematikçi ve mantıkçıydı. En çok, Entscheidungsproblem, Frege-Church ontolojisi ve Church-Rosser teoreminin çözülemezliğini kanıtlayan lambda kalkülüs, Church-Turing tezi ile tanınır. Ayrıca dil felsefesi üzerinde çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Bilim felsefesi</span>

Bilim felsefesi, epistemoloji, ontoloji, etik ve estetik gibi felsefenin temel alt bölümlerinden birisidir.

Paul Hoyningen-Huene, dünyaca ünlü fotoğrafçı George Hoyningen-Huene'nin büyük yeğeni olan Alman bir filozoftur.

<span class="mw-page-title-main">Biyoloji felsefesi</span>

Biyoloji felsefesi; biyoloji ve biyomedikal bilimlerle ilgili epistemoloji, metafizik ve etik sorularını inceleyen felsefe alanıdır. Bilim felsefesi çerçevesinde bulunan oldukça genç bir felsefe dalıdır. Biyolojinin temel prensip ve kuramlarını felsefi açıdan bir daha inceler. Bu cevaplar, sorulan soruya göre ontolojiye, epistemolojiye veya genel bilim felsefesine dayanır.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Tarski</span>

Alfred Tarski, doğduğunda adı Alfred Teitelbaum, olan bir Polonyalı-Amerikalı, mantıkçı ve matematikçi. Model teorisi, metamatematik ve cebirsel mantık konusundaki çalışmaları ile tanınan üretken bir yazar, aynı zamanda soyut cebir, topoloji, geometri, ölçü teorisi, matematiksel mantık, küme teorisi ve analitik felsefeye de katkıda bulundu.

Peter Frederick Strawson, Britanyalı filozof, gündelik dil felsefesinin en önemli temsilcilerinden olan çağdaş düşünür. 1968-1987 yılları arasında Oxford Üniversitesi'nde Waynflete metafizik felsefesi profesörü olarak çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Elias James Corey</span> Amerikalı kimyager

Elias James "E.J." Corey (12 Temmuz 1928) Amerikalı organik kimyacı. 1990 yılında "organik sentez üzerine geliştirdiği teori ve metodolojilerden dolayı Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır. Yaşayan en büyük kimyagerlerden biridir. Çok sayıda sentetik reaktifler, metodolojiler geliştirmiş ve organik sentez biliminin gelişmesine katkıda bulunmuştur.

Theoria: A Swedish Journal of Philosophy and Psychology, akran denetimli akademik bir felsefe dergisidir. 1935'te Åke Petzäll tarafından kurulmuştur. Bugün ise basımını Wiley-Blackwell üstlenmektedir. Halihazırdaki editörü Sven Ole Hansson'dur. Theoria makaleler, incelemeler ve daha kısa notlar ve tartışmalar yayınlar.

<span class="mw-page-title-main">Mary Jo Nye</span> Amerikalı akademisyen

Mary Jo Nye, Amerikalı bilim tarihçisi ve akademisyen. Bilimsel keşif ile sosyal ve politik olgular arasındaki ilişkiler üzerine yaptığı çalışmalarla tanınır.

Berlin Çevresi, mantıksal pozitivizm temellinde birleşen bir gruptur.

Ernest Nagel Amerikalı bir bilim filozofuydu. Rudolf Carnap, Hans Reichenbach ve Carl Hempel ile birlikte, bazen mantıksal pozitivist hareketin en önemli figürlerinden biri olarak görülmektedir. 1961 tarihli Bilimin Yapısı adlı kitabı, bilimsel açıklama mantığında temel bir çalışma olarak kabul edilir.

Felsefi çalışmaların gelişmesi sürecinde on dokuzuncu yüzyılda sembolik mantık ile yürüyen mantık, yirminci yüzyılda matematiksel mantıkla devam ederken, geleneksel olarak basit mantığın ötesine geçiyorsa, mantığın bir parçası olarak değil de felsefi mantık veya mantık felsefesi olarak değerlendirildi.

Lakatos Ödülü, geniş çapta yorumlanan bilim felsefesine olağanüstü bir katkı için her yıl verilmektedir. Katkı, önceki altı yılda İngilizce olarak yayınlanan bir kitap şeklinde olmalıdır. Ödül, Imre Lakatos'un anısına ve Latsis Vakfı tarafından verilmektedir. Ödülün değeri £ 10,000'dir. Ödül almak için başarılı bir adayın Londra Ekonomi Okulu'nu ziyaret etmesi ve halka açık bir konferans vermesi gerekir.

Michael Ruse, biyoloji felsefesinde uzmanlaşmış ve bilim ile din arasındaki ilişki, yaratılış-evrim tartışması ve bilimdeki sınır belirleme sorunu üzerinde çalışmış İngiltere doğumlu Kanadalı bir bilim filozofudur. Ruse Florida Eyalet Üniversitesi'nde ders vermektedir.

Peter Achinstein, Johns Hopkins Üniversitesi'nde Amerikalı bir bilim filozofudur.

<span class="mw-page-title-main">Nancy Cartwright (filozof)</span> Amerikalı filozof

Nancy Cartwright, Lady Hampshire,, Amerikalı bilim felsefecisidir. San Diego California Üniversitesi'nde ve Durham Üniversitesi'nde felsefe profesörüdür. Halen, Uluslararası Bilim ve Teknoloji Tarihi ve Felsefesi Birliği'nin Mantık, Metodoloji ve Bilim ve Teknoloji Felsefesi Bölümü Başkanıdır.

Bastiaan Cornelis van Fraassen, bilim felsefesi, epistemoloji ve biçimsel mantığa katkılarından dolayı tanınan Hollandalı-Amerikalı bir filozoftur. San Francisco Eyalet Üniversitesi'nde Seçkin bir Felsefe Profesörü ve Princeton Üniversitesi'nde McCosh Fahri Felsefe Profesörüdür.