İçeriğe atla

Paul Müller-Simonis

Simonis'in hazırladığı Vom Kaukasus zum Persischen Meerbusen isimli kitapta Lazistan sakini notuyla kaydedilmiş resim

Paul Müller-Simonis (9 Temmuz 1862, Muhlbach-sur-Bruche - 23 Eylül 1930, Strazburg), Alman asıllı Fransız rahip, gazeteci ve gezgin.

Hayatı

Alsasçanın konuşulduğu bir ailede, sanayici bir babanın oğlu olarak dünyaya geldi. 1877-1881 yılları arasında Paris'te mühendis olarak çalışsa da, kariyer değişikliği yaparak 1882-1888 yılları arasında Münih ve Roma'da ilahiyat okudu. Sonraki 3 yıl Kafkasya, Anadolu ve Orta Doğu'yu gezdi. Gezilerini Vom Kaukasus zum Persischen Meerbusen (Kafkasya'dan Basra Körfezi'ne) isimli seyahat kitabında raporladı. 1891'de hayatının geri kalanını geçireceği Strasbourg'a yerleşti. 1892'de günlük olarak çıkan Elsässer isimli Katolik gazetesinin hisselerinin çoğunu satın aldı. 1898'de 2.000 kişinin kalabileceği bir otelin de yer aldığı Katolik kumarhanesi yaptırdı. Otel beklenildiği kadar müşteri çekmeyince 1905'te zararına satıldı ve Simonis servetinin çoğunu kaybetti. 1930'da ölen Simonis, Saint-Urbain Mezarlığı'na defnedildi.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Paul Muller Simonis" (PDF). caritas-alsace.org. 22 Aralık 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Batum</span> Gürcistan, Acarada Karadeniz kıyısındaki bir liman kenti

Batum, Gürcistan'ın Özerk Cumhuriyeti Acara'nın başkenti olan Karadeniz kıyısındaki liman kenti. Nüfusu 169.100 olan Batum, önemli bir liman ve ticaret merkezi olarak hizmet vermektedir. Subtropikal bir bölgede yer almaktadır. Narenciye ve çay gibi tarımsal ürünler bakımından zengindir.

<span class="mw-page-title-main">Paul McCartney</span> İngiliz şarkıcı, şarkı yazarı ve besteci

Sir James Paul McCartney CH MBE, İngiliz müzik grubu The Beatles'ın dört üyesinden birisi olan İngiliz bas gitarist, söz yazarı/besteci, multi-enstrümantalist, müzik ve film yapımcısı ve hayvan hakları aktivisti. Beatles'ın üyeleri olarak John Lennon, George Harrison ve Ringo Starr ile birlikte ünleri dünyaya yayılmıştır. McCartney ve Lennon müzik tarihinin en başarılı ve en etkili söz yazarı partneri olmuşlar, rock n roll tarihinin en önemli hitlerini bestelemişlerdir. Gelmiş geçmiş en iyi şarkı seçilen Yesterday ise McCartney' in eseridir. McCartney, 60 altın plağa sahip en başarılı müzisyen ve 100 milyon teklik satışı ile Guinness Rekorlar Kitabı'na girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Minsk</span> Beyaz Rusyanın başkenti

Minsk, Belarus'un başkentidir. Şehir 409,5 km² alanda kuruludur. 2021 yılındaki nüfusu yaklaşık 2.009.786 kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Vatikan</span> 1870te İtalya tarafından yıkılan Papalık Devletinin yerine 1929da Roma sınırları içerisinde kurulan bağımsız, küçük bir şehir devleti

Vatikan, resmî adıyla Vatikan Şehir Devleti, İtalya'nın Roma şehrinde bulunan, Hristiyanlık dininin Katolik mezhebinin yönetim merkezi olan bağımsız devlet. Ülkedeki yerleşik nüfus 1.000 civarındadır, fakat Vatikan turistik bir yer olduğundan ülkedeki kişi sayısı turistlerle birlikte artmaktadır. Çevresi yüksek duvarlarla kaplıdır ve kameralarla izlenmektedir. Vatikan, hem yüz ölçümü hem de nüfus bakımından en küçük bağımsız ülkedir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Tevfik Okday</span> 209. ve son Osmanlı sadrazamı

Ahmet Tevfik Paşa, Osmanlı devlet adamı ve son Osmanlı sadrazamı.

<i>Hotel Ruanda</i> Dram türü film

Hotel Ruanda, Ruanda Soykırımı'nı konu alan, Dram türü bir filmdir. 2004 tarihli filmin yönetmeni Terry George'dur. Kanadalı, İngiliz, İtalyan ve Güney Afrikalı firmaların ortak yapımı olan filmin başrol oyuncusu Don Cheadle'dir. Filmin yönetmeni olan Terry George, A. Kitman Ho ile birlikte filmin yapımcılarındandır. Ruanda'nın başkenti Kigali'deki bazı çekimler dışında filmin büyük bölümü Güney Afrika'da çekilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Les Paul</span> Amerikalı caz müzisyeni (1915 – 2009)

Les Paul, Amerikalı şarkıcı, söz yazarı ve oyuncudur.

<span class="mw-page-title-main">Otel</span> konaklama yeri

Otel, belirli bir ücret karşılığında yolcu ve turistlere konaklama ve yemek hizmeti veren tesis.

<span class="mw-page-title-main">Erdel</span> Romanyanın batısında bir bölge

Erdel veya Transilvanya bugünkü Romanya'nın batı ve orta bölgelerine eskiden verilen isimdi. Asıl ismi Macarca Erdély, Rumence Ardeal, Sırp, Bulgar ve Yunan dillerinde ise Erdel olarak kullanılmış ancak diğer Avrupa ülkeleri aynı bölgeye genellikle Transilvanya ismini vermişlerdir. Erdel 1526 yılındaki Mohaç Muharebesi'nden sonra Osmanlılara bağımlı hale geldi ve 1683'e kadar Erdel Prensliği adıyla iç işlerinde serbest dış işlerinde Osmanlı İmparatorluğu'na bağlı bir özerk devlet olarak yaşadı. 1683 yılındaki II. Viyana Kuşatması'nın bozgunla sonuçlanmasından sonra bölge 1691'de Macaristan ile birlikte fiilen Avusturya Arşidüklüğü'nün eline geçti. Bölge 20. yüzyılın başlarında Macaristan ve Romanya arasında birkaç kere el değiştirdi. II. Dünya Savaşı sonrasında Romanya'nın elinde kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Naftalan</span> Azerbaycanda şehir

Naftalan, Azerbaycan'ın orta batısında yer alan ve sağlık turizmi merkezi olan bir şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Gazi Müzesi</span> müze

Gazi Müzesi, İlkadım, Samsun'da, Kale Mahallesi, Mecidiye Caddesi'nde bulunan bir müze. Mustafa Kemal'in Samsun'a ilk gelişinde kaldığı Mantika Palas ya da Mıntıka Palas olarak bilinen otelin restore edilmesi ile 1940 yılında ziyarete açılmıştır. 509m²'lik alana sahip, İki katlı olan tarihi yapının dış duvarları yığma tuğla, iç bölmeleri bağdadidir. Her yıl yaklaşık 100 bin kişi tarafından ziyaret edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">XI. Pius</span> 259. Katolik Kilisesi papası (1857-1939; pd. 1922-1939)

Papa XI. Pius, asıl adı Ambrogio Damiano Achille Ratti, 6 Şubat 1922–10 Şubat 1939 tarihleri arasında papa idi.

<span class="mw-page-title-main">Matt Dillon</span> Amerikalı sinema oyuncusu

Matthew Raymond "Matt" Dillon, Akademi Ödülü, Altın Küre ve BAFTA adayı ve SAG ödüllü Amerikalı oyuncu, yönetmen ve senarist. 70'lerde başlayan kariyeri, 80'lerde gençlerin idolü olmasıyla devam etti. Çarpışma filmi ile En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Akademi Ödülüne aday gösterildi.

<span class="mw-page-title-main">Eskişehir Subay Orduevi</span>

Eskişehir Subay Ordu Evi, Emekli Sandığı tarafından Porsuk Oteli olarak inşa edilen ve 88 oda ve 136 yatak kapasitesi ile işletmeye açılışından kısa bir süre sonra gerçekleşen 1960 ihtilalinde orduevi olarak kullanılmaya başlanan bina.

<span class="mw-page-title-main">Heinrich Brüning</span> Alman politikacı

Heinrich Brüning, Adolf Hitler'in iktidara gelişinden kısa süre önce, Mart 1930 - Mayıs 1932 arasında Şansölye ve Dışişleri Bakanı olan Alman politikacı. Ülkenin ekonomik sorunlarını çözmeyi başaramamış, Reichstag'ı (Parlamento) görmezlikten gelerek ve ülkeyi başkanlık kararnameleri ile yöneterek nasyonal sosyalist yönetime doğru gidişi hızlandırmıştır.

Sabiha Ziya Hanım, Türk ressam ve heykeltıraş. Sanayi-i Nefise Mektebi'nin heykel bölümünden mezun olan ilk kadın sanatçıdır.

<span class="mw-page-title-main">Brezilyalılar</span> Brezilya vatandaşları

Brezilyalılar, aile kökeni Brezilya'ya dayanan veya vatandaşlık bağıyla bu ülkeye bağlı olan kişilerdir.

<span class="mw-page-title-main">V. Paulus</span> Papa

Papa V. Paulus, asıl adı Camillo Borghese, 16 Mayıs 1605 – 28 Ocak 1621 döneminde papa.

Çekya'da 20. yüzyılın ortalarına kadar Hristiyanlık egemen dindi. 1945 yılında Sovyetler Birliği işgaliyle gelen komünist yönetimden ötürü nüfusun çoğunluğu dinsiz oldu.1419-1434 yılları arasında yapılan Hussit savaşları ve bu mezhebin kurucusu Jan Hus'un yakılması ile Hussitlerin zorla tekrar Katolik yapılması ve Otuz Yıl Savaşı sırasında çıkan Bohemya İsyanının 1630'da Beyaz Dağ Savaşında bastırılması ile Protestanların zorla Katolik yapılması nedeniyle yaşanan şiddet olayları propaganda olarak kullanıldı Genel olarak, Hristiyanlık 20. yüzyılın ortalarından beri Komünizm etkisiyle istikrarlı bir şekilde düşüş gösterdi ve bugün sadece bir azınlık olarak kaldı. Modern Çeklerin büyük çoğunluğunu oluşturan dinsizlerin büyük çoğunluğu ateist değildir çoğunluk sadece dinsiz olduğunu söyler ateist ve agnostikler azınlıktadır her şeye rağmen Hristiyanlık bir kültür olarak devam etmektedir dini bayramlar resmi tatildir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye-Vatikan ilişkileri</span> Vatikan ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikalar

Vatikan-Türkiye ilişkileri, Vatikan ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir.