İçeriğe atla

Paul Lucas (gezgin)

Paul Lucas
Doğum31 Ağustos 1664(1664-08-31)
Rouen, Fransa
Ölüm12 Mayıs 1737 (72 yaşında)
Madrid, İspanya
MilliyetFransız
MeslekTüccar · doğa tarihçisi · yazar · gezgin

Paul Lucas (31 Ağustos 1664, Rouen - 12 Mayıs 1737, Madrid), Fransız bir tüccar, doğa tarihçisi, hekim, yazar ve gezgindi.

Kral XIV. Louis’nin eski eserler uzmanıydı. Arkeolojik eser ve yazıtlar bulmak amacıyla 1699-1703, 1704-1708 ve 1714-1717 yılları arasında Yunanistan, Türkiye, Levant ve Mısır'a üç gezi düzenlemiş ve seyahat izlenimlerini yazmıştır. Seyahatleri sırasında Anadolu'da Kapadokya bölgesini keşfeden Lucas, bölgeyi fantastik bir şekilde tasvir ederek Avrupa kamuoyunda ilgi uyandırmıştır.

Yaşamı

1664'te Fransa'nın Rouen kentinde doğdu. Genç yaşta seyahat etmeye başladı. 1688-1696 arasında Venediklilerle birlikte[1] gerçekleştirdiği ilk seyahatinde değerli taş ticareti yaptığı düşünülür.

1699'dan itibaren Fransa Kralı’nın himayesinde Doğu'ya seyahatler yaptı.[2] Gezilerinin amacı arkeolojik eser ve yazıtlar bulmaktı. 1699'dan 1703'e kadar tüm doğu Akdeniz ve İran'a seyahat etti. Ekim 1705'ten 1708'e dek kuzey ve güney Yunanistan'ı, Ege adalarını, Anadolu'yu ve Kutsal Yerleri gezdi. Bu yolculuktan Fransa'ya dönerken elinde 1.800 eski sikke, 22 adet antik elyazması ve 52 yazıt vardı.[3] 1714-1717 yıllarında üçüncü seyahatini gerçekleştirdi. İstanbul, Anadolu, Suriye, Filistin ve Mısır'a gitti. Doğu'ya dördüncü seyahatini 1723 yılında gerçekleştirdi.

Sonuncu seyahati dışında tüm gezilerinin seyahatnamesini kendisi yayınladı; sonuncusu ise Güzel Sanatlar Akademisi üyeleri Baudelot de Nerval, Étienne Fourmont ve başrahip Banier tarafından kaleme alındı. Az rastlanır konular işleyen ve bol resimlerle yayınlanan seyahatnameleri ile Avrupalı okurları etkiledi. Eserleri birçok kez basıldı; İngilizce ve Almancaya da çevrildi.

Lucas, 1705 yılının Ağustos ayında, Ankara’dan Kayseri’ye giderken, Nevşehir'in Avanos ve Ürgüp ilçelerini görmüş ve Kapadokya bölgesinde gördüklerini 1712'de yayımladığı seyahatnamede biraz da abartılı bir biçimde tasvir etmiştir.[4] Seyyah, 1714 yılında bölgeden ikinci kez geçti ve peri bacalarını "yok olmuş antik bir şehrin mezarlığı" olarak nitelendirdi. Seyahatname, Avrupa kamuoyunda büyük tartışmalara yol açtı. Söylediklerinin doğruluğunu araştırmakla görevlendirilen İstanbul'daki Fransız Büyükelçisi Comte Desalleurs peri bacaları olgusunu doğruladı.[4]

Paul Lucas 73 yaşındayken İspanya seyahati sırasında öldü.[5]

Eserleri

  • Voyage du Sieur paul Lucas au Levant. On y trouvera entr'autre une description de la haute Egypte, suivant le cours du Nil, depuis le Caire jusques aux Cataractes, avec une Carte exacte de ce fleuve, que personne n'avoit donné. Paris, Guillaume Vandive, 1704; 2 cilt
  • Voyage du Sieur paul Lucas, fait par ordre du Roi dans la Grèce, l'Asie Mineure, la Macédoine et l'Afrique. Nicolas Simart, Paris, 1712; 2 cilt
  • Voyage du Sieur Paul Lucas, fait en 1714... dans la Turquie, l'Asie, la Syrie, la Palestine, la Haute et la Basse-Égypte, etc..., Rouen, R. Machuel le jeune, 1719; 3 cilt

Kaynakça

  1. ^ "Bir Doğu seyahatnamesi klasiği: Lucas'ın Yolculuğu (3 cilt)". www.alifart.com. 12 Eylül 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2024. 
  2. ^ Alfred de Lacaze, 'Lucas (Paul), voyageur et antiquaire francais', in Nouvelle Biographie Générale, ed. by Ferdinand Hoefer (Paris: Firmin Didot Frères, 1852-66), XXXII, cols 122-25.
  3. ^ Vingopoulou, İoli. "LUCAS, Paul". Gezginlerin Bakışı. 12 Eylül 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2024. 
  4. ^ a b "Avrupa'nın Kapadokya'yı ilk keşfi". Fib Haber. 5 Aralık 2023. 12 Eylül 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2024. 
  5. ^ Lokmacı, Süleyman (25 Nisan 2019). "FRANSIZ MİLLİ KÜTÜPHANESİ'NDE BULUNAN ONSEKİZİNCİ YÜZYILA AİT BİR EL YAZMASI: RESİMLİ OSMANLI TARİHİ". Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 5 (1): 23-44. doi:10.31463/aicusbed.509000. ISSN 2149-3006. 12 Eylül 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Georg Philipp Telemann</span> Alman Barok akımına bağlı müzisyen, besteci ve virtüöz

Georg Philipp Telemann, Alman müzisyen, besteci ve çeşitli enstrümanların virtüözü. Besteleri Alman barok stilindedir.

<span class="mw-page-title-main">Charles Texier</span> Fransız kaşif (1802-1871)

Félix Marie Charles Texier, Fransız mimar, arkeolog ve gezgin.

<span class="mw-page-title-main">Alphonse de Lamartine</span> Fransız yazar, şair ve siyasetçi (1790 - 1869)

Alphonse Marie Louise Prat de Lamartine, Fransız yazar, şair ve siyasetçidir.

Kalaylıkoz Ahmed Paşa III. Ahmed saltanatında, 28 Eylül 1704 - 25 Aralık 1704 tarihleri arasında iki ay yirmi yedi gün sadrazamlık ve birçok eyalet valiliği ve muhafızlığı yapmış Osmanlı devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Jean de Thévenot</span>

Jean de Thévenot, Fransız Doğu gezgini.

<span class="mw-page-title-main">Guillaume de Jerphanion</span> Fransız fotoğrafçı (1877-1948)

Guillaume de Jerphanion Cizvit rahibi, Fransız sanat tarihçisi, epigraf, fotoğrafçı.

Fransızca eser veren yazarların doğum tarihine göre sıralanmış listesi

<span class="mw-page-title-main">Joseph Pitton de Tournefort</span> Fransız bitki bilimci (1656 – 1708)

Joseph Pitton de Tournefort, Fransız doğabilimci.

<span class="mw-page-title-main">Evliya Çelebi</span> Osmanlı Türk gezgini ve yazar (1611–1682)

Derviş Mehmed Zıllî veya bilinen adıyla Evliyâ Çelebi, 17. yüzyılın önde gelen bir Osmanlı seyyahı ve nesir yazarıdır. Evliyâ Çelebi, imparatorluk kültürel zirvesinde iken, elli yılı aşkın süreyle Osmanlı topraklarını ve komşu toprakları gezmiş, gördüklerini ve yaşadıklarını Seyahatnâme adlı 10 ciltlik ünlü eserinde toplamıştır. Hayatı boyunca gezdiği şehir sayısı 257'dir.

<span class="mw-page-title-main">André Maurois</span> Fransız gazeteci (1885 – 1967)

André Maurois, Fransız roman, hikâye, deneme, biyografi, tarih yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">François Fénelon</span> Fransız piskopos (1651 – 1715)

François de Salignac de la Mothe-Fénelon, daha çok bilinen adıyla François Fénelon, Fransız Roma Katolik başpiskoposu, ilahiyatçı, klasik şair ve yazar. Bugün çoğunlukla, 1699'da yayınlanan Les Aventures de Télémaque adlı kitabının yazarı olarak anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Jean Chardin</span> Fransız kaşif (1643-1713)

Jean Chardin veya doğum adıyla Jean-Baptiste Chardin on ciltlik The Travels of Sir John Chardin kitabını yazmasıyla tanınan Fransız kuyumcu ve gezgindir. Kitap genel olarak Batı dünyasındaki çağdaş eserlere kıyasla İran ve Yakın Doğu üzerine yazılmış en iyi eserlerden biri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Philippe de La Hire</span> Fransız matematikçi ve astronom (1640-1718)

Philippe de La Hire Fransız ressam, matematikçi, astronom ve mimardır. Bernard le Bovier de Fontenelle'e göre o "kendi başına bir akademi" idi.

<span class="mw-page-title-main">Pierre Martin de La Martinière</span>

Pierre Martin de La Martinière bir Fransız doktor, cerrah ve kaşifti.

<span class="mw-page-title-main">William Dampier</span> Britanyalı korsan ve kâşif

William Dampier, bugünkü Avustralya'nın bazı kesimlerini keşfeden ilk İngiliz kaşif, korsan, hükümeti izinli korsan, denizci ve doğa bilimciydi ve dünyanın çevresini üç kez dolaşan ilk kişiydi. Ayrıca Avustralya'nın ilk doğa tarihçisi ve Francis Drake ile James Cook arasındaki dönemin en önemli İngiliz kaşiflerinden biri olarak tanımlanmıştır; o, birincisinin korsan cüreti ve ikincisinin bilimsel araştırmasının bir karışımıyla "bu iki çağ arasında köprü kurdu". Avokado, barbekü ve yemek çubukları gibi sözcükleri kullanan ilk İngiliz yazarlar arasında olarak, keşifleri Avrupalı bir takipçi kitlesi için bir dizi bitki, hayvan, yiyecek ve pişirme tekniğini belirleyen ve adlandıran ilk keşif gezileri arasındaydı. Avokadoların hazırlanışını anlatırken, ekmek meyvesi bitkisi olarak adlandırılan guacamole'nin yapımını tarif eden ilk Avrupalı oldu ve flamingo ve deniz ineği gibi Avrupa damak tadına yabancı çok sayıda yiyeceğin tadını sık sık belgeledi.

<span class="mw-page-title-main">Marguerite de la Sablière</span> Fransız kadın bilim insanı (1640-1693)

Marguerite de la Sablière, Fransız salonist ve polimat, Jean de La Fontaine'in arkadaşı ve hamisi, Antoine Rambouillet, sieur de la Sablière (1624-1679), kraliyet mülklerinin idaresi ile görevlendirilmiş bir Protestan maliyeci ve şairin karısıydı, evlenmeden önceki soyadı Marguerite Hessein idi.

<span class="mw-page-title-main">II. Vittorio Amadeo</span>

II. Vittorio Amadeo, Savoy dükü, Sicilya kralı ve Sardinya kralıydı. Savoy dükü II. Carlo Emanuele ve Marie Jeanne Baptiste'nin oğludur. 1675'te babası II. Carlo Emanuele'nin ölümü üzerine Savoy tahtına çıktı. 1684'te yönetimi eline aldı. İspanya Veraset Savaşı sonrası Sicilya Krallığı'nı aldı. Ancak 1720'de bu unvanı Sardinya ile değişti. Torino Kraliyet Sarayı, Venaria Sarayı'nı yeniden yapılandırdı. Superga Bazilikası'nı inşa ettirdi.

<span class="mw-page-title-main">Victor Langlois</span> Fransız Doğu bilimci (1829 – 1869)

Victor Langlois, Orta Çağ araştırmalarında uzmanlaşmış bir Fransız tarihçi, arkeolog, profesör, nümismatist ve oryantalisttir. Langlois, özellikle Ermeni tarihi ve kültürü üzerine yaptığı çalışmalarla tanınmıştır. Ermeni tarihi hakkında otuzdan fazla kitap yazmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Christian August (Eutin prensi)</span>

Christian August, Eutin prensi ve Lübeck prens-piskoposuydu. Holstein-Gottorp dükü Christian Albrecht ve Danimarka prensesi Frederikke Amalie'nin küçük oğludur. Abisi IV. Frederik'tir. 1695'te babasının ölümüyle birlikte Holstein-Eutin dükü oldu. 1708'den yeğeni Karl Friedrich reşit olana kadar onun naibiydi. Adolf Frederick'in babasıdır.