İçeriğe atla

Paul Gauguin

Paul Gauguin
Genel bilgiler
Doğum adıEugène Henri Paul Gauguin
Doğum7 Haziran 1848(1848-06-07)
Paris, Fransa
Ölüm8 Mayıs 1903 (54 yaşında)
Atuona, Markiz Adaları, Fransız Polinezyası
UyrukFransız
AlanıResim, Gravür
Katıldığı akımlarPost-empresyonizm
İmzası

Eugène Henri Paul Gauguin (7 Haziran 1848, Paris - 8 Mayıs 1903), Fransız ressam.

Eugène Henri Paul Gauguin, 7 Haziran 1848, Paris’te doğan, Post-Empresyonist bir ressamdır. 1851’de ailesiyle birlikte Peru’ya yerleşir. Babası yolculukları esnasında ölür, Lima, Peru’da annesi ve kızkardeşi ve amcasının ailesiyle birlikte 4 yıl yaşayan Paul ve ailesi 1855’te Paris’e döner. 17 yaşında pilot asistanlığı yapan Paul sonrasında bir süre donanmada çalışır. 1871’de Gauguin, Paris’e dönerek borsacılık yapmaya başlar. 1873’te Mette Sophie Gad adlı Danimarkalı bir kadınla evlenen Gauguin’in sonraları 5 çocuğu olur. Gauguin çocukluğundan itibaren sanata meraklıdır. Boş zamanlarında resim yapar. Gauguin, Camille Pissarro ile arkadaşlık kurar. Sanatında ilerlemeye başlayınca bir stüdyo kiralar, 1881-1882 yılları arasında düzenlenen Empresyonist sergilerde eserleri sergilenir. Bir süre yazları Pissarro ve Paul Cézanne ile resim yapar. 1884’e geldiğimizde Gauguin ailesi ile Kopenhag’a taşınır. Burada iş alanındaki yaşadığı başarısızlıklar onu tüm zamanında resim yapmaya yöneltir ve ailesini burada bırakarak büyük oğlu ile birlikte Paris’e geri döner. Bu dönemde Vincent van Gogh, Gauguin’i Arles’e çağırır ve burada 9 haftayı resim yaparak birlikte geçirirler. Ancak sonrasında yalnız kalmanın etkisiyle depresyona girer ve intihara kalkışır.

Empresyonizm Gauguin’e istediklerini veremez olmuştur bundan dolayı Afrika ve Asya sanatı kendisine daha mistik ve çekici gelir özellikle de Japon kültürü. Folklorik sanat ve Japon sanatının etkisi altına girer.

1891 yılında Gauguin mali açıdan kötü durumdadır. Üstelik bir ressam olarak çok da tanınmamaktadır. ‘Taze balık ve meyve’ için tropik bir adada yaşamak amacıyla birkaç teşebbüsü olmuş bu da oldukça primitif bir tarzda resim yapmasına sebep olmuştur. Kısa bir süre Panama Kanalı, Tahiti’de yaşamıştır ve Tahiti’de yaşarken ‘Fatata te Miti (By the Sea)’, ‘la Orana Maria’ (Ave Maria) adlı tablolarını yapmıştır. Ayrıca; Gauguin'in, Tahiti’de geçirdiği günlerini, Tahitililerin yaşam şekli ve inançlarını anlattığı, Noa Noa: The Tahiti Journal Of Paul Gauguin adlı bir kitabı vardır. D'où venons-nous ? Que sommes-nous ? Où allons-nous ? "Nereden geliyoruz? Neyiz? Nereye gidiyoruz?" sorusu evrimi anlatan güzel bir sözüdür.

Sanatçının 1892 yılında yaptığı Nafea Faa Ipoipo? (Benimle Ne Zaman Evleneceksin?) tablosu

1897’de Punaauia’ya taşınarak burada da en önemli eseri olan ‘Where Do We Come From’ adlı tablosunu yapar. Hayatının geri kalanını Markiz Adaları'nda geçirmiştir. Bu dönemde Avant et Aprés (Before and After) adlı anıları, sanat eserleri hakkında yorumlarından oluşan bir kitap yazmıştır

1903 yılında kilise ve hükûmetle ile yaşadığı bir problem sebebiyle 3 ay hapse mahkûm olmuş, ancak hapse giremeden hastalanarak 54 yaşında ölmüştür. Paul Gauguin’in çalışmalarına olan rağbet ölümünün hemen ardından sonra olur. Çalışmalarının birçoğu Rus koleksiyoncu Sergei Shchukin tarafından toplanır. Koleksiyonun bir kısmı Pushkin Müzesi’nde sergilenmektedir. Gauguin’in eserleri nadiren satılığa çıkarılmakta ve fiyatları 39,2 milyon dolara kadar ulaşmaktadır. Gauguin diğer birçok ressamı özellikle de Arthur Frank Mathews’u etkilemiştir. Tahiti’de bulunan Japon tarzındaki Gauguin Müzesi bazı fotoğrafları, belgeleri ve bazı tablolarını içermektedir.

Gauguin'in Nafea Faa Ipoipo? (Benimle Ne Zaman Evleneceksin?) tablosu 2015 yılının Şubat ayında Katar Emirliği 300 milyon dolar ödeyerek satın aldı. Bu meblağ o tarihe kadar bir sanat eserine verilen en yüksek fiyat olmuştur.[1][2]

Eserleri

  • Dikiş Diken Nü, 1880
  • Uyuyan Çocuk, 1884
  • Charles Laval’in Profili ve Natürmort, 1886
  • Madeleine Bernard’ın Portresi, 1888
  • Otoportre ”Sefiller”,
  • 1888 Madame Roulin, 1888
  • Van Gogh Ayçiçeklerini Boyuyor, 1888
  • Arles’te Kafe, 1888
  • Schuffenecker Ailesi, 1889
  • İki Çocuk Portresi (Paul ve Jean Schuffenecker), 1889
  • La Belle Angele, 1889
  • Otoportre, 1889
  • İsa Zeytinlikte, 1889
  • “Nirvana”- Meyer de Haan’ın Portresi, 1890
  • Sarı İsa’lı Otoportre, 1890
  • Yemek, 1891
  • Te Faaturama (Düşünen Kadın), 1891
  • Nafea Faa Ipoipo? (Benimle Ne Zaman Evleneceksin?), 1892
  • Kumsalda İki Kadın, 1891
  • Aha oe Feii? (Ne! Kıskandın mı?), 1892
  • Vahine No te Vi (Mango’lu Kız), 1892
  • Merahi Metua no Tehamana (Tehemana’nın Birçok Atası Var), 1893
  • Ea haere ia oe? (Nereye Gidiyorsun?), 1893
  • Bastonlu Yaşlı Adam, 1893
  • Şapkalı Otoportre, 1893-1894
  • Javalı Annah Portresi, 1893
  • Dua Eden Breton Kadını, 1894
  • Vahşi Şiirler, 1896
  • Sanatçının Portresi Arkadaşı Daniel’e ithaflı, 1896
  • Vairumuti, 1897
  • Nereden Geliyoruz? Neyiz? Nereye Gidiyoruz? - Yaşlı Kadın ve Genç Kadın - Ayrıntı, 1897
  • Üç Tahitili, 1898
  • Tahitili Kadın ve Erkek Çocuk, 1899
  • Bedenlerinin Altını, 1901
  • Yelpazeli Kadın, 1902
  • İlkel Öyküler, 1902
  • Otoportre, 1903

Kaynakça

  1. ^ Cascone, Sarah. "Does Qatar's $300 Million Paul Gauguin Acquisition Hide A Dark Secret?". news.artnet.com. artnet. 10 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2015. 
  2. ^ "İşte dünyanın en pahalı tablosu". Hürriyet. 14 Nisan 2015. 17 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Vincent van Gogh</span> Hollandalı ressam

Vincent Willem van Gogh, Hollandalı ard izlenimci ressamdır. Batı dünyası sanat tarihinin en tanınmış ve en etkili şahsiyetlerinden biridir. On yıldan biraz fazla bir süre içinde aralarında 860 yağlı boya tablonun da olduğu 2.100 kadar resim ve çizim çalışması üretti ve bunların çoğu yaşamının son iki yılında yapıldı. Bunların arasında manzaralar, natürmortlar, portreler ve otoportreler bulunmaktadır ve modern sanatın temelleri sayılan cüretkâr renkler ile canlı, fevrî ve ifade dolu fırça darbeleriyle ayırt edilirler. 37 yaşında yıllardır süren psikolojik rahatsızlığı ve yoksulluğun ardından trajik bir biçimde kimilerine göre intihar, kimilerine göre bir cinayet sebebiyle silahla yaralandıktan otuz saat sonra hayata veda etti.

<span class="mw-page-title-main">İzlenimcilik</span>

İzlenimcilik veya empresyonizm, ışık, renk ve an kavramını öne çıkartan, doğadaki görünümlerin sürekli değişim içinde olduğundan herhangi bir zamanın herhangi bir anına denk gelen görünümün bir daha aynı şekilde görünemeyeceğini fikrini temel alan sanat akımdır.

<span class="mw-page-title-main">Paul Cézanne</span> Fransız ressam (1839 – 1906)

Paul Cézanne, Fransız post-empresyonist ressam ve gezgin. Modern sanatın gelişmesine yaptığı katkılar ve etkisi nedeniyle çoğu zaman modern sanatın babası olarak anılmıştır. Empresyonizm ile kübizm arasında bir köprü oluşturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Fovizm</span> 1900lerin başında Pariste Matisse öncülüğünde gelişen izlenimcilik karşıtı sanat akımı

Fovizm, 1898-1908 yılları arasında Henri Matisse tarafından Fransa'da geliştirilen bir sanat akımıdır. En önemli özelliği, tüpten çıkmış gibi çiğ ve bağıran renklerin doğrudan kullanımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Pierre Auguste Renoir</span> Fransız heykeltıraş ve ressam (1841 – 1919)

Pierre Auguste Renoir, İzlenimcilik akımının başta gelenlerinden Fransız ressam.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Sisley</span>

Alfred Sisley, Empresyonist peysaj ressamıdır, Fransa'da doğdu ve hayatının çoğunu Fransa'da geçirdi ancak İngiliz vatandaşıydı. Manzara resmi yapan Empresyonistler arasında en tutarlısıydı. Nadiren figür tablosu yaptı ve Renoir ve Pissarro 'dan farklı olarak İzlenimciliğin sanatsal ihtiyaçlarını karşıladığını gördü.

<span class="mw-page-title-main">Carl Spitteler</span> İsviçreli yazar (1845-1924)

Carl Friedrich Georg Spitteler İsviçreli şair ve yazar. Bir hakimin oğlu olarak dünyaya geldi. Önce tarih okudu ve sonrasında ateist inancına sahip olmasına rağmen Zürih’de ve Heidelberg’de Hristiyan ilahiyatını okudu.1879 tarihinde Rusya'da öğretmen olarak görev aldı ve daha sonra Berlin'de öğretmenliğe devam etti. Daha sonra gazetecilik ve edebiyat tutkusu, öğretmenliğinin önüne geçti ve 1890-1892 yılları arasında ise Neuen Züricher Zeitung’un yöneticiliğini yaptı.1881'de kaleme aldığı "Prometheus ve Epimetheus" başlıklı mitolojik epik şiiri ilk önemli eseri kabul edilir. Ayrıca "Olimpos'ta Bahar" önde gelen şiirleri arasında sayılır.

<span class="mw-page-title-main">Camille Pissarro</span> Fransız ressam (1830-1903)

Jacob-Abraham-Camille Pissarro, izlenimci Fransız ressam. İzlenimcilik ve Art izlenimcilik akımlarına yaptığı katkıların dışında meslektaşlarına özellikle de Paul Cézanne ve Paul Gauguin'e verdiği destekle tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Paul Signac</span> Fransız ressam (1863 – 1935)

Paul Victor Jules Signac, Fransız neo-empresyonist ressam. Georges Seurat ile beraber puantilist (noktacı) stili geliştirmiştir.

Armand Guillaumin, Fransız izlenimci ressam ve taşbaskıcı.

<span class="mw-page-title-main">Vincent van Gogh'un otoportreleri</span> Vikimedya liste maddesi

Vincent van Gogh'un otoportreleri yaptığı resimler içinde önemli bir kısmı oluşturmaktadır. Otoportreleri yaparken muhtemelen ayna kullanan ressamın yüzü aynada göründüğü gibi resmedilmiştir, yani resimdeki yüzünün sağı aslında yüzünün soludur.

<i>Arlesdaki Yatak Odası</i>

Arles'daki Yatak Odası, Hollandalı art izlenimci ressam Vincent van Gogh'un tuval üzerine yağlı boya ile yaptığı tablo. Amsterdam'daki Van Gogh Müzesi'nde sergilenmektedir. Ressam, ilki 1888 tarihli olan tablonun daha sonra iki versiyonunu daha yapmıştır.

<i>Vincent van Goghun yaptığı portreler</i> Vikimedya liste maddesi

Vincent van Gogh, izlenimcilik akımının yayıldığı zamanlarda yaşamıştır. Fotoğrafın ortaya çıkmasından sonra ressamlar artık fiziksel formları taklit etmek yerine resmettikleri kişiler, mekânlar ve nesnelerin ardındaki duygu ve düşünceleri aktarma yoluna girmişlerdir. İzlenimci ressamlar buna kuvvetli fırça darbeleri kullanarak, bazı renk tonlarını vurgulayarak ve ışıklandırmaya dikkat ederek ulaşmaya çalışmışlardı. Vincent van Gogh, bu ideolojiyi resimlerinde kullandığı özne ve nesnelerle olan ilişkisini ve onlara karşı duyduğu hisleri tasvir edebilmek için kullandı. Van Gogh’un yaptığı portreler, ressamın portresini yaptığı kişilerle olan ilişkilerini ve bu öznelerin iç özelliklerini yansıtmak için renk ve fırça darbelerinin kullanımına odaklanır.

<span class="mw-page-title-main">Émile Bernard</span> Fransız ressam (1868 – 1941)

Émile Bernard, Fransız art izlenimci ressam, yazar ve sanat eleştirmeni. Vincent van Gogh, Paul Gauguin ve Eugène Boch'un yakın arkadaşıdır. Aynı zamanda 1886-1888 yılları arasında Fransa'da oraya çıkmış bireşimci anlayışı temel alan Pont-Aven Ekolü'nun bir üyesidir.

<i>Van Gogh otoportresi</i> (1889)

Otoportre, post-izlenimci sanatçı Vincent van Gogh tarafından yapılan 1889 tarihli bir yağlı boya çalışmasıdır. Van Gogh'un son otoportresi olmuş olan resim, o yılın eylül ayında, Fransa'nın güneyindeki Saint-Rémy-de-Provence'den ayrılmadan önce resmedildi.

<i>Les XX</i> 1883 yılında, Brükselli bir avukat, yayıncı, ve girişimci Octave Maus tarafından kurulmuş, içlerinde Belçikalı ressam, tasarımcı, ve heykeltıraşların bulunduğu yirmi kişiden oluşan bir grup

Les XX 1883 yılında, Brükselli bir avukat, yayıncı ve girişimci Octave Maus tarafından kurulmuş, içlerinde Belçikalı ressam, tasarımcı ve heykeltıraşların bulunduğu yirmi kişiden oluşan bir gruptu. Kendilerini çağırdıkları adıyla "Les Vingt", her yıl eserlerini paylaştıkları bir sergi düzenlerlerdi. Yine her yıl, uluslararası sanatçılar arasından da yirmi kişi katılmaları üzere sergiye davet edilirdi. Etkin olduğu yıllarda davet edilen sanatçılar arasında Camille Pissarro, Claude Monet, Georges Seurat, Paul Gauguin, Paul Cézanne (1890), and Vincent van Gogh vardır.

<span class="mw-page-title-main">Nabiler</span>

Nabiler, 1888 ile 1900 yılları arasında etkin olmuş, izlenimcilik ve akademik sanattan soyut sanat, sembolizm ve diğer erken dönem modernist hareketlere geçişte önemli bir rol oynamış genç Fransız sanatçılardan oluşan grup. Grubun üyeleri arasında Pierre Bonnard, Maurice Denis, Paul Ranson, Édouard Vuillard, Ker-Xavier Roussel, Félix Vallotton ve Paul Sérusier vardı. Bu sanatçıların pek çoğu 1880'lerin ikinci yarısında Paris'teki Académie Julian'de öğrenciydi. Gruptaki ressamlar Paul Gauguin ve Paul Cézanne'ın eserlerini beğeniyor, resim sanatını yenileme isteğini paylaşıyordu, ancak bireysel tarzları birbirinden oldukça farklıydı. Onlara göre bir sanat eseri doğanın betimlemesi değil, metaforların ve sembollerin sanatçı tarafından oluşturulmuş bir sentezi olmalıydı. 1900'de son sergisini düzenleyen grup üyeleri, bu tarihten sonra kariyerlerine bireysel olarak devam etti.

Georges Lacombe Fransız heykeltıraş ve ressamdı.

<span class="mw-page-title-main">Barnes Vakfı</span>

Barnes Foundation Philadephia'da bulunan bir müze ve eğitim kurumudur. Başlangıçta Merion'da kurulan müzenin sanat koleksiyonu 2012'de Philadelphia, Pennsylvania'daki Benjamin Franklin Parkway'deki yeni bir binaya taşındı.

Pierre Bonnard, Fransız illüstratör, ressam ve baskı resim sanatçısı. Eserlerinde oldukça stilize dekoratif unsurlar ile birlikte göze çarpan renkleri kullanmasıyla tanınır. Avangart ressamlar tarafından kurulan ard-izlenimci bir sanat akımı olan Nabiler'in kurucularındandır. Erken dönem eserlerinde Paul Gauguin'in tablolarının yanı sıra Hokusai ve diğer Japon baskı resim sanatçılarının etkisi görülür. Manzara resimleri, şehir resimleri ve portrelerin yanı sıra, arka planların, renklerin ve boyama biçiminin konunun önüne geçecek kadar baskın olduğu samimi iç mekan sahneleri çizmiştir.