İçeriğe atla

Paul Deschanel

Paul Deschanel
Fransa cumhurbaşkanı
Görev süresi
18 Şubat 1920 - 21 Eylül 1920
Yerine geldiğiRaymond Poincaré
Yerine gelenAlexandre Millerand
Kişisel bilgiler
Doğum 13 Şubat 1855(1855-02-13)
Schaerbeek, Belçika
Ölüm 28 Nisan 1922 (67 yaşında)
Paris, Fransa

Paul Eugène Louis Deschanel (d. 13 Şubat 1855 - ö. 28 Nisan 1922), Fransa'da Üçüncü Cumhuriyet'in 10. cumhurbaşkanı (17 Şubat - 20 Eylül 1920) olarak görev yapan devlet adamı.

Felsefe, hukuk ve edebiyat alanlarında başarılı bir öğrenimden sonra siyaseti ve gazeteciliği birlikte sürdürmeye karar verdi. İçişleri örgütünde bir süre çalıştıktan sonra 1885'te Eure-et-Loir ilinden Temsilciler Meclisine seçildi. Ilımlı Cumhuriyetçiler grubuna katılarak toplumsal sorunlar ve dış ilişkiler üzerinde yoğunlaştı. 1899'da Academie Française'e seçildi. Yaşamı boyunca siyaset ve edebiyat üzerine çok sayıda kitap yazdı. Yapıtları arasında La Question sociale (1898; Toplumsal Sorun), Orateurs et hommes d'etat (1888; Hatipler ve Devlet Adamları), Essai de philosophie politique (1899; Siyaset Felsefesi Denemesi) ve Gambetta (1920) sayılabilir.

Deschanel iki dönem Temsilciler Meclisi başkanlığı (1898-1902, 1912-1920) yaptıktan sonra cumhurbaşkanı seçildi; daha önce hükûmette hiç görev almadığı halde bu makama seçilen ilk devlet adamıydı. İstikrarsız bir kabineyle geçen yedi aylık bir dönemden sonra, sağlığının da bozulması yüzünden istifa etmek zorunda kaldı.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Süleyman Demirel</span> 9. Türkiye cumhurbaşkanı (1993–2000)

Süleyman Sami Demirel, 1993-2000 yılları arasında Türkiye'nin 9. Cumhurbaşkanı olarak görev yapan Türk mühendis, siyasetçi ve devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Cevdet Sunay</span> 5. Türkiye cumhurbaşkanı (1966–1973)

Ahmet Cevdet Sunay, Türk asker ve devlet adamı. Türkiye'nin 5. Cumhurbaşkanı ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin 12. Genelkurmay Başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Recep Peker</span> 6. Türkiye başbakanı

Mehmet Recep Peker, Türk asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Fevzi Çakmak</span> 2. TSK Genelkurmay Başkanı

Mustafa Fevzi Çakmak, Türk asker, siyasetçi ve devlet adamı. Türkiye'nin Mustafa Kemal Atatürk'ten sonraki ikinci ve son mareşali. İlk Millî Savunma Bakanı ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Cumhuriyet dönemindeki ilk genelkurmay başkanı ve Osmanlı İmparatorluğu'nun 3 Şubat 1920 ile 5 Nisan 1920 tarihleri arasındaki Harbiye Nazırı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Salih Hulusi Kezrak</span> 218. Osmanlı sadrazamı

Salih Hulusi (Paşa) Kezrak, VI. Mehmed saltanatında ve İstanbul'un işgal altında bulunduğu dönemde 2 Mart 1920 - 5 Nisan 1920 tarihleri arasında yirmi sekiz gün sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Zekai Apaydın</span> Boşnak kökenli Türk siyasetçi

Aziz Zekai Apaydın, Boşnak kökenli Türk siyasetçi. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş yılları hükûmetlerinde Tarım Bakanlığı, Millî Savunma Bakanlığı gibi görevlerin yanı sıra Londra ve Moskova Büyükelçiliği gibi kilit görevlerde bulunan devlet ve siyaset adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf Kemal Tengirşenk</span> Türk politikacı ve diplomat

Yusuf Kemal Tengirşenk Osmanlı Meclis-i Mebûsan'ında ve TBMM'nin ilk dönemlerinde milletvekilliği, İstanbul Barosu başkanlığı, ayrıca farklı hükûmetlerde İktisat, Hariciye ve Adliye Vekilliği görevleri yürütmüş, 91 yıllık ömrünün son 40 yılını akademisyen olarak sürdürmüş bir siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Fehmi Ataç</span> Türk politikacı

Hasan Ataç, Osmanlı Meclis-i Mebûsanı'nda iki dönem, TBMM'de de ilk sekiz dönem Gümüşhane milletvekilliği yapmış, iki ayrı hükûmette de Maliye Bakanlığı ve Tarım Bakanlığı yapmış siyaset adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Calvin Coolidge</span> 30. Amerika Birleşik Devletleri başkanı (1923–1929)

John Calvin Coolidge, Jr., Amerika Birleşik Devletleri'nin 29. Başkan Yardımcısı ve 30. Başkanıdır. Yaşamının büyük bir bölümünü Massachusetts eyaletinde geçirmiştir. 1899 ve 1920 yılları arasında eyâlet içinde seçimle çeşitli görevlere gelmiş, 1919 yılında Massachusetts valiliğine kadar yükselmiştir. Başkanlığa 1923 yılında Warren G. Harding'in görev başında ölmesi sonucu o sırada Başkan Yardımcısı olduğu için gelmiştir. 1924 yılındaki seçimleri kazanarak 1929 yılına kadar başkanlığa devam etmiştir. İki dünya savaşı arasındaki başkanlık dönemi nispeten olaysız geçmiştir. 1928 yılındaki seçimlerde aday olmayarak siyâsetten ayrılmış, 1933 yılında da ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Anatole France</span> Fransız yazar (1844 – 1924)

Anatole France, Fransız yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Adolphe Thiers</span> 3. Fransız Cumhuriyetinin ilk cumhurbaşkanı

Louis Adolphe Thiers, Fransız devlet adamı, gazeteci ve tarihçi. Fransa'da Üçüncü Cumhuriyet'in kurucularından ve ilk cumhurbaşkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Jules Grévy</span> Fransız siyasetçi

François Paul Jules Grévy, 1879-1887 arasındaki cumhurbaşkanlığı döneminde Fransa'da Üçüncü Cumhuriyet'in (1870-1940) yerleşmesini sağlayan siyaset adamı.

Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde eğitim amacıyla Avrupa'ya, özellikle Fransa'ya giden gençler oradaki edebiyatta gördükleri yenilikleri ülkeye dönüşlerinde Türk edebiyatında uygulamaya başlamışlardır. Bu şekilde belli dönemler halinde günümüze kadar süren yeni bir edebiyat başlamıştır. Bu dönemlerden biri de Cumhuriyet dönemi edebiyatıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gaston Doumergue</span> Fransız siyasetçi

Pierre-Paul-Henri-Gaston Doumergue, siyasi istikrarsızlıklarla dolu bir dönemde Üçüncü Cumhuriyet'in 12. cumhurbaşkanı olarak görev yapan Fransız devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Alexandre Millerand</span> Fransız siyasetçi (1859-1943)

Alexandre Millerand, Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı yapmış Fransız siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Tomáš Garrigue Masaryk</span> Çekoslovakyanın kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı

Tomáš Garrigue Masaryk, Çekoslovakya'nın kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı (1918-1935).

<span class="mw-page-title-main">Ali Münif Yeğenağa</span>

Ali Münif Yeğenağa, Türk devlet ve siyaset adamı.

<span class="mw-page-title-main">Félix Faure</span> Fransız siyasetçi (1841-1899)

Félix François Faure, Fransız devlet adamı, Fransa'da Üçüncü Cumhuriyet'in altıncı cumhurbaşkanı. Cumhurbaşkanlığı sırasında ülkesiyle İngiltere arasındaki diplomatik çatışmalar çıkmış, Rusya ile ilişkiler yumuşamış, Dreyfus Olayı'nın yankıları sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Enrico De Nicola</span> İtalyanın ilk cumhurbaşkanı

Enrico Roberto De Nicola İtalya Cumhuriyeti'nin 1. cumhurbaşkanı. Aynı zamanda hakim, gazeteci ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Gérard Cooreman</span> Belçikalı siyasetçi (1852 – 1926)

Gérard François Marie Cooreman, Belçikalı bir Katolik Partisi siyasetçisi idi.