İçeriğe atla

Paul Dahm

Paul Dahm (6 Haziran 1904, Langerfeld - 28 Haziran 1974, Remscheid), NSDAP üyesi Alman siyasetçi. Reichstag üyeliğinin yanı sıra Banaluka ve Osijek'de polis bölge liderliği yaptı ve 30 Ocak 1938'de SS-Standartenführer rütbesine terfi etti.

Hayatı

Dahm, 1911'den 1920'ye kadar ilkokula ve ardından 1920'de mezun olduğu Barmen'deki Oberrealschule'ye gitti. Diş teknisyeni olarak çıraklık eğitimine başladı ve bu eğitim 1923 yılına kadar sürdü, ardından devlet onaylı bir diş hekimi oldu. 1924 yılına kadar Barmen'de bir muayenehanede asistan olarak çalıştıktan sonra babasının muayenehanesini devraldı ve 31 Mart 1936'ya kadar bu görevi sürdürdü.

26 Mart 1923'te NSDAP'nin yerel Münih grubuna katıldı. Partiye katıldıktan sonra Mart 1923'e kadar Langerfeld'de SA liderliği yaptı. Parti yasağının kaldırılmasının ardından 15 Aralık 1925'te yeniden NSDAP'ye katıldı ve 1926'ya kadar Langerfeld'de SA liderliği yaptı. Sağlık nedenleriyle 1926 yılında aktif SA hizmetinden emekli oldu. 27 Ekim 1930'da SA'dan SS'e transfer oldu. Wuppertal'de 12 Mart 1933'ten 1934'e kadar belediye meclis üyeliği yaptı ve 1937'de Düsseldorf'ta belediye meclis üyesi oldu. 1937'den savaşın sonuna kadar Düsseldorf'taki 20. SS-Standarte'nin liderliğini yaptı. Wuppertal'da 12 Mart 1933'ten 1934'e kadar NSDAP'nin şehir meclis üyeliğini yaptı ve son olarak 1937'de Düsseldorf'ta meclis üyesi oldu. Gau Düsseldorf'da DAF'ın fahri hakimi oldu. Nisan 1938'de Reichstag'a aday gösterildi, ancak seçilemedi. Daha sonra, 1 Ağustos 1940'ta ölen milletvekili Fritz Weitzel'in yerine geçti.

1939 sonbaharından Aralık 1940'a kadar Waffen-SS'nin Düsseldorf'taki ek ofisinin başında bulundu. Daha sonra Aralık 1941'e kadar Oslo'da görevde bulundu. 1942'den itibaren SS-Sturmbannführer olarak cephede görevlendirildi. Ağustos 1943'ün başından Nisan 1945'e kadar Banaluka'da polis bölge komutanı olarak görev yaptı ve 20 Eylül 1944'te Ferdinand von Sammern-Frankenegg'in yerine Osijek polis bölge komutanlığı görevini devraldı.

Nisan 1945'te Avusturya'da bir Amerikan savaş esiri oldu ve Yugoslavya'ya iade edilmeden önce buradan kaçmayı başardı. 1950'lerin başında, Wuppertal'de denazifikasyon işlemleri gerçekleşti. Sonunda tekrar diş hekimi olarak çalışmaya başladı ve 1974 yılında öldü.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Johannes Rau</span> 8. Almanya cumhurbaşkanı

Johannes Rau, Alman devlet adamı ve 1999-2004 yılları arasında görev yapmış Almanya cumhurbaşkanı.

<span class="mw-page-title-main">Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi</span> Almanyada 1920 ila 1945 arasında var olmuş aşırı sağ siyasi parti

Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi veya yaygın kısa adıyla Nazi Partisi, Weimar Cumhuriyeti döneminde kurulmuş ve Weimar Cumhuriyeti'ni Nazi Almanyası'na dönüştürüp 1933-1945 yılları arasında yönetmiş olan bir Alman siyasi partisidir. Yirminci yüzyılın ilk yarısında Alman siyasetinde önemli bir yere sahip olmuş partinin programı ve ideolojisi olan nasyonal sosyalizm, radikal antisemitizm ile birlikte etnik milliyetçiliğe dayanan antiliberal ve antikomünist bir görüşteydi. 1921 senesinden itibaren parti başkanlığını sürdürmüş Adolf Hitler'in 1933 senesinde şansölye olmasının ardından 1945 senesine kadar nasyonal sosyalizm döneminde Almanya'nın tek yasal partisi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Reichstag Yangını</span> Berlindeki Reichstag binasına 27 Şubat 1933 tarihinde düzenlenen kundaklama saldırısı

Reichstag Yangını, Hitler'in sebep gösterip ülkede düzeni sağlamak adına 24 Mart 1933'te Cumhurbaşkanı Paul von Hindenburg'un imzasıyla elde ettiği diktatöryal güce kavuşmasından önce Alman parlamentosunun toplandığı Reichstag binasında 27 Şubat 1933 akşamı çıkmış olan yangındır. Yangınla ilgili ilk rapor, saat 21:00'den kısa bir süre sonra, bir Berlin itfaiye istasyonuna bir alarm çağrısı geldiğinde geldi. Polis ve itfaiye ekipleri geldiğinde, Temsilciler Meclisi alevler içinde kaldı. Polis binanın içinde kapsamlı bir arama yaptı ve orada tutuklanan Van der Lubbe'yi buldu.

<span class="mw-page-title-main">Emil Maurice</span> Alman subay

Emil Maurice, Alman siyasetçidir. Nazi Partisinin ilk üyelerinden olan Maurice aynı zamanda Adolf Hitler'in yakın arkadaşıydı. Maurice'nin kariyeri parlaktı. SA'nın ilk lideriydi ve SS'in kurucuları arasında yer alıyordu. Hitler ilk üye, Maurice de ikinci üyesiydi. Daha sonra Heinrich Himmler tarafından Yahudi olduğu fark edildi. Himmler Maurice'nin SS'ten atılması için görüşmeler yaptı ama Hitler Maurice'nin SS'in ikinci üyesi olmasından dolayı bunu asla onaylamadı.

<span class="mw-page-title-main">Wilhelm Marx</span> Alman politikacı

Wilhelm Marx, Weimar Cumhuriyeti'nde iki kez şansölyelik yapmış Alman avukat, devlet adamı ve Merkez Partisi'nin (Zentrumspartei) lideri.

<span class="mw-page-title-main">Philipp Bouhler</span> Nazi Alman hükûmet memuru olan SS-Obergruppenführer ve Aktion T4 ötanazi programının lideri  (1899–1945)

Philipp Bouhler, bir Nazi Alman hükûmet memuru olan SS-Obergruppenführer ve Aktion T4 ötanazi programının lideri. 1945'te ABD askerleri tarafından tutuklandıktan hemen sonra Dachau'ya götürülürken karısı ile birlikte intihar etti.

<span class="mw-page-title-main">Joseph Berchtold</span>

Joseph Berchtold, ilk kıdemli Nazi görevlilerinden biri ve hem Sturmabteilung hem de Schutzstaffel'in kurucularından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Gregor Strasser</span> Alman politikacı, Nazi Partisinde Adolf Hitlerin rakibi

Gregor Strasser, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP)'nde bir politikacı. Uzun Bıçaklar Gecesi sırasında Berlin'de öldürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Wolf-Heinrich von Helldorf</span> Alman politikacı

Wolf-Heinrich Graf von Helldorf, Nazi Rejiminin önde gelen isimlerinden biriydi. 1933'te Nazi Partisi üyesi oldu. 1938 yılında direniş grupları ile temas kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Gustav von Kahr</span>

Gustav von Kahr, Bavyera eyaletinde faaliyet göstermiş bir Alman sağcı muhafazakâr politikacı. 1923 yılında Adolf Hitler'in Birahane Darbesi'ni gerçekleştirdiği esnada Bavyera başbakanı idi ve Hitler'e yeterince destek olmayarak bu darbe girişiminin başarısızlığında etkili oldu. Daha sonra Uzun Bıçaklar Gecesi'nde SS mensupları tarafından infaz edildi.

<span class="mw-page-title-main">Erhard Heiden</span> Nazi Partisi üyesi ve Schutzstaffelin üçüncü komutanı

Erhard Heiden, Nazi Partisi'nin ilk üyelerinden ve Sturmabteilung'un paramiliter kanadı olan Schutzstaffel'in (SS) üçüncü komutanıdır. 1927'de SA'nın elit bir alt bölümü olan SS'in başına getirildi. O dönemde SS'lerin sayısı binden azdı ve Heiden çok daha büyük olan SA ile baş etmekte zorlanıyordu. Heiden görevinde başarılı olamadı ve SS üyeliği onun liderliğinde önemli ölçüde düştü. Resmî olarak "ailevi nedenlerle" 1929 yılında görevinden alındı. 1933'te Nazilerin iktidara gelmesinden sonra tutuklandı ve aynı yıl idam edildi.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Partisi liderleri ve yetkilileri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde, Nazi Partisinin liderleri ve yetkililerinin listesidir.

Josef Ochs, bir Alman Polis memuru ve SS-Obersturmführer idi. Sinti ve Roman insanların sınır dışı edilmesi olayına karıştı. Adolf Hitler'in son günlerinde Berlin'deki Führerbunker'de bulundu. Ochs, 1 Mayıs 1945'te bunker kompleksinden ayrıldı. Savaş sonrası dönemde 1951-1965 yılları arasında Federal Ceza Polis Bürosunda (BKA) destek grubu başkanlığında görev yaptı. Aynı zamanda haber toplama başkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Ludolf von Alvensleben</span> Alman siyasetçi (1901-1970)

Ludolf von Alvensleben, SS-Gruppenführer rütbesinde bir Nazi yetkilisi idi ve Polis ve Waffen-SS Korgenerali idi. Lakabı "Bubi" idi.

<span class="mw-page-title-main">August Heissmeyer</span>

August Heißmeyer, SS'in önde gelen üyesiydi. II. Dünya Savaşı'ndan sonra Heißmeyer bir savaş suçlusu olarak bir hapis cezasına çarptırıldı. Yeğeni Kurt Heissmeyer, SS hekimiydi.

<span class="mw-page-title-main">Hermann Esser</span>

Hermann Esser, Nazi Partisi'nin (NSDAP) ilk üyesiydi. Bir gazeteci olan Esser, Nazi gazetesi Völkischer Beobachter'ın editörü ve Reichstag'ın bir Nazi üyesiydi. Partinin ilk tarihlerinde, Adolf Hitler'in fiili bir milletvekiliydi. Hitler'in en eski takipçilerinden ve arkadaşlarından biri olarak Weimar Cumhuriyeti döneminde partide etkili pozisyonlarda bulundu ancak Nazi döneminde etkisini kaybetti.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in iktidara yükselişi</span> Adolf Hitlerin iktidara yükselişini anlatan olaylar dizisi

Adolf Hitler'in iktidara yükselişi, Almanya'da Eylül 1919'da Hitler'in daha sonra Deutsche Arbeiterpartei - DAP olarak bilinen siyasi partiye katılmasıyla başladı. İsim 1920'de Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei - NSDAP olarak değiştirildi. Anti-Marksistti ve Weimar Cumhuriyeti'nin savaş sonrası demokratik hükûmetine ve Versay Antlaşması'na karşıydı, aşırı milliyetçiliği (Pancermenizmi) ve aynı zamanda antisemitizmi savunuyordu. Hitler, Reichstag'ın o ay 1933 Yetki Kanununu kabul etmesinden sonra Mart 1933'te iktidara geldi ve genişletilmiş yetkiler aldı. Cumhurbaşkanı Paul von Hindenburg, bir dizi parlamento seçimleri ve ilgili arka oda entrikalarından sonra 30 Ocak 1933'te Hitler'i Şansölye olarak atadı. Yetki Kanunu - acımasızca ve otoriterce kullanıldığında - Hitler'in bundan sonra anayasal olarak yasal itiraz olmaksızın diktatörlük yetkisini kullanabileceği imkanına kavuştu.

<span class="mw-page-title-main">Ernst Wilhelm Bohle</span>

Ernst Wilhelm Bohle, 1933'ten 1945'e kadar Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin Dış Örgütü'nün lideriydi.

<span class="mw-page-title-main">Ulrich Graf</span>

Ulrich Graf Nazi Partisi'nin ilk üyelerinden ve Adolf Hitler'in yakın çevresinden biriydi. 1923'te Hitler'in koruma birliğinde görev yaptı ve Birahane Darbesi'nde yaralandı. Münih Kent Konseyi ve Yüksek Parti Mahkemesi'nin uzun süredir hizmet veren bir üyesiydi ve 1936'da Reichstag'a seçildi. Savaş bittikten sonra, beş yıl ağır çalışmaya mahkûm edildi ve 1950'de öldü.

<span class="mw-page-title-main">Edmund Heines</span>

Edmund Heines Alman Nazi politikacısı ve Sturmabteilung'un (SA) Stabschef'i Ernst Röhm'ün yardımcısıydı. Heines, Nazi Partisi'nin en eski üyelerinden biri ve SA'nın Münih'teki önde gelen üyelerinden biriydi, Birahane Darbesi'ne katıldı ve partinin kötü şöhretli bir infazcısı oldu. Haziran 1934'te Uzun Bıçaklar Gecesi sırasında idam edilene kadar Nazi yönetiminde birkaç üst düzey görevde bulundu.