İçeriğe atla

Paul Badura-Skoda

Genel bilgiler
MesleklerPiyanist, müzisyen, besteci

Paul Badura-Skoda, Avusturyalı bir piyanist ve müzikolog.

Hayatı

Badura-Skoda, klasik müzik dünyasında geniş bir repertuara sahip bir sanatçı olarak tanınmaktadır. 1927 yılında Viyana'da doğan Badura-Skoda, piyano çalmaya genç yaşlarda başlamış ve kariyerine hızla yükselmiştir. Badura-Skoda'nın müzikal kariyeri, geniş bir dönem müziği repertuarına özel ilgisi ile tanınır. Mozart, Beethoven, Schubert ve Brahms gibi klasik müziğin büyük ustalarının eserlerini yorumlamış ve bu alandaki performanslarıyla övgü toplamıştır. Ayrıca, 20. yüzyıl bestecilerinden de eserler seslendirmiş ve günümüzde değişik dönemlere ait eserlerin çeşitliliğiyle dikkat çekmiştir. Badura-Skoda, müzikoloji alanında da etkinlik göstermiş ve klasik müzikle ilgili birçok makale ve kitap yazmıştır. Sanatçı, müzik eğitimi ve performans konularında dünya çapında saygın bir isim olarak kabul edilir. Paul Badura-Skoda, kariyeri boyunca pek çok ödül ve onur derecesi almış ve klasik müziğin tanınmış isimlerinden biri haline gelmiştir.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türk müziği</span> Türklerin müziği

Türk müziği, Türklerin Orta Asya'dan beri geliştirdikleri, bugünkü özellikleri Anadolu Selçukluları ve Osmanlılar döneminde belirginleşen müzik tarzı. Musiki, Osmanlı döneminde halk ve üst kültür çevrelerinde birbiriyle ilişkili, fakat karakterleri farklı iki ana dal olarak gelişmiştir. Osmanlı'nın son dönemindeki modernleşme hareketleriyle Batı etkisi görülmeye başlanmış, bu etki Cumhuriyet döneminde daha da artmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Aaron Copland</span>

Aaron Copland,, Amerikan klasik müziğinin öncüsü kabul edilen bestecidir.

<span class="mw-page-title-main">Müzeyyen Senar</span> Türk sanat müziği sanatçısı (1918–2015)

Müzeyyen Senar Türk Sanat Müziği sanatçısı. "Cumhuriyetin Divası" olarak da anılır.

Zehra Nesrin Sipahi,, Türk klasik Türk müziği sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Müzisyen</span> müzik yazan veya yorumlayan sanatçı

Müzisyen, çalgı çalabilen veya müzikal yetenek sergileyen sanatçıdır. Müzik besteleyen, icra eden veya orkestra yöneten kişiler müzisyen olarak kabul edilir. Çalgı çalabilen müzisyenlere çalgıcı da denir. Müzisyenler tek başlarına (solo) çalışabilecekleri gibi grup veya orkestra üyesi de olabilirler.

Škoda Auto (okunuşu: Şkoda,

<span class="mw-page-title-main">Muazzez Abacı</span> 1947 doğumlu Türk şarkıcı

Muazzez Abacı ya da tam adıyla Hicran Muazzez Abacı, Türk şarkıcı. Klasik Türk müziği şarkıcısı olan Abacı, Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı'nın tavsiyesiyle verilmeye başlanan devlet sanatçısı unvanına 1998'de lâyık görülmüştür.

Samime Sanay, Türk sanat müziği sanatçısı, öğretmen. 33. Türkiye Hükûmeti'nde Kültür Bakanlığının tavsiyesiyle verilmeye başlanan Devlet Sanatçısı unvanına 1998'de layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Luciano Pavarotti</span> İtalyan opera sanatçısı (1935–2007)

Luciano Pavarotti, İtalyan tenor. Modern opera dönemindeki en önemli ses sanatçılarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Tarja Turunen</span>

Tarja Soile Susanna Turunen Cabuli ; Fin soprano, müzisyen ve söz yazarıdır. Profesyonel kariyerinde Tarja Turunen veya kısaca Tarja adını kullanır. Şarkıcılığının yanında piyano, davul ve flüt de çalabilmekte olan Turunen; 3 oktavlık ses aralığına sahiptir.

Söz yazarı veya güftekâr, kendi veya başkasının söyleyeceği şarkıların sözlerini yazan kişi.

Imogen Cooper, İngiliz piyanist.

<span class="mw-page-title-main">Itzhak Perlman</span>

Itzhak Perlman, İsrailli-Amerikalı kemancı, orkestra şefi, ustalık sınıfı eğitmeni. 20. ve 21. yüzyılın en üstün kemancılarından biri olarak görülmektedir. Halen eşiyle birlikte New York'ta yaşamaktadır.

Endüstriyel müzik, transgresif ve kışkırtıcı temalar üzerinden yola çıkan deneysel bir müzik türüdür. İlk endüstriyel sanatçıları avangart'dan etkilenmiş, eserlerinde ses ve gürültü üzerinde deneyler yapmış ve faşizmle okültizm gibi tartışmalı konuları ele almıştır. Bu müzik türü en başta türe ismini veren Industrial Records'a bağlı performans sanatçıları ve müzisyenleri tanımlamak için kullanırken, türün yeraltı kültüründe yayılması ile çeşitli sanatçıları etkilemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Heitor Villa-Lobos</span> Brezilyalı besteci

Heitor Villa-Lobos (Portekizce telaffuz: [ejˌtoʁ ˌvilɐ ˈlobus];, Brezilyalı besteci.

<span class="mw-page-title-main">Orçun Orçunsel</span>

Orçun Orçunsel Türk piyanist, besteci ve orkestra şefidir. 2008'den beri İstanbul'da kurmuş olduğu Orchestra'Sion senfonik topluluğunun daimi şefliğini ve genel sanat yönetmenliğini yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hakan Şensoy</span> kemancı, orkestra şefi, besteci

Hakan Şensoy, kemancı, orkestra şefi, besteci.

<span class="mw-page-title-main">Viyolonsel Konçertosu (Elgar)</span>

Edward Elgar'ın Mi minör Viyolonsel Konçertosu, Op. 85, son önemli eseri olmakla birlikte, solo çello repertuarının temel taşı olan bir eserdir. Elgar, bu eseri Birinci Dünya Savaşı'nın ardından, konserlere gitmeye başlamış halkla birlikte müziğinin modasının geçtiği dönemde bestelemiştir. Elgar'ın lirik ve tutkulu olan Keman Konçertosu'nun aksine, Çello Konçertosu genellikle derin düşüncelere dalmış ve ağıtlı bir şekildedir.

Rabia Leyla Pamir, Türk müzikolog, piyanist, yazar.

<span class="mw-page-title-main">Ferhan ve Ferzan Önder</span> Türk ikiz piyanist kardeşler

Ferhan ve Ferzan Önder, Türk-Avusturyalı ikiz piyanistler.