İçeriğe atla

Patrick Blackett

Patrick Blackett
1950'lerde Patrick Blackett
DoğumPatrick Maynard Stuart Blackett
18 Kasım 1897(1897-11-18)
Londra, İngiltere
Ölüm13 Temmuz 1974 (76 yaşında)
Londra, İngiltere
MilliyetBirleşik Krallık
VatandaşlıkBirleşik Krallık
Mezun olduğu okul(lar)Osborne Naval Koleji
Cambridge Üniversitesi
ÖdüllerNobel Fizik Ödülü (1948)
Kariyeri
DalıFizik
Çalıştığı kurumlarCambridge Üniversitesi
Birkbeck, Londra Üniversitesi
Manchester Üniversitesi
Imperial Koleji
Doktora
danışmanı
Ernest Rutherford
Doktora öğrencileriEdward Bullard
Keith Runcorn
Ishrat Hussain Usmani

Patrick Maynard Stuart Blackett, Baron Blackett (d. 18 Kasım 1897, Londra - ö. 13 Temmuz 1974) LN, CH, RSÜ,[1] Bulut odası, Kozmik ışın ve paleomanyetizma üzerine çalışmaları için bilinen İngiliz deneysel fizikçi. Ayrıca II. Dünya Savaşı sırasında geliştirilmekte olan yöneylem araştırması askeri stratejinde danışmanlık görevi yapmıştır. Blackett 1960'larda üçüncü dünya ülkelerinin kalkınması amacıyla işi hükûmetlerini destekleyen sol görüşe sahipti.

Biyografi

Blackett, İngiltere Londra'nın Kensington ilçesinde doğdu. Babası Arthur Stuart bir borsacıydı ve Caroline Maynard ile evliydi. Kızkardeşi Marion Milner ise aldığı eğitimin ardından psikanalist olmuştur. Baba tarafından dedesi Rev Henry Blackett uzun yıllar Croydon'da rahiplik yapmıştı ve dedesinin kardeşi Edmund Blacket Avustralyalı bir mimardı. Anne tarafından dedesi Charles Maynard ise Hindistan Ayaklanması sırasında Kraliyet Topçu subayıydı. Blackett ailesi ile birlikte sırasıyla Kensington, Kenley, Woking ve Guildford'da yaşadı. Surrey'de hazırlık okuluna gitti. Ana hobileri arasında model uçak ve kristal radyo bulunuyordu. Ardından iki yıl süre ile Britannia Royal Naval Koleji'nde eğitim gördü.[2]

Blackett, 1914 yılı Ağustos ayında I. Dünya Savaşı'nın patlak vermesi üzerine bir Deniz Harp Okulu öğrencisi olarak asteğmen rütbesiyle Deniz Kuvvetlerinde aktif hizmete başladı. 1918 yılında terfi etti ancak 1919 yılında prestijli Cavendish Laboratuvarından etkilendi ve Cambridge'de matematik ve fizik okumak için Deniz Kuvvetlerini bıraktı.[3]

1921 yılında Magdalene Koleji'nden mezun olduktan sonra, Blackett 1923 yılından 1933 yılına kadar Cambridge, Kings Koleji Cavendish Laboratuvarı'nda Profesör Rutherford ile birlikte deneysel fizikçi olarak on yıl geçirdi. Rutherford bu esnada azot atomunun çekirdeğinin, azot içine hızlı alfa parçacıklarını ateşleyerek dağılabileceğini öğrendi. Bu parçalanmanın görünür parçalarını bulabilmek amacıyla Blackett bir bulut odası kullanmak istedi. 1924 yılında bu iyonize parçacıklardan 415.000 parçayı gösteren toplam 23.000 fotoğraf çekmişti. 1924-1925 yıllarını Almanya Göttingen'de James Franck ile birlikte atom spektrumları ile çalışmak için geçirdi. 1932 yılında Giuseppe Occhialini ile birlikte çalıştı ve bir kozmik ışının parçacık odasına geçtiği esnada fotoğraflarını çekmek için Geiger sayaçlarından oluşan bir sistem geliştirdi.

Kaynakça

  1. ^ DOI:10.1098/rsbm.1975.0001
  2. ^ Lovell, Bernard (1976). P. M. S. Blackett: A Biographical Memoir. John Wright & Sons. ss. 1-3. ISBN 0854030778. 26 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2013. 
  3. ^ Lovell 1976, ss. 3–5

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">James Chadwick</span> İngiliz fizikçi

James Chadwick, 1932'de nötronu keşfetmesiyle tanınan İngiliz fizikçi. 1935'te bu keşfiyle Nobel Fizik Ödülü almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ernest Rutherford</span> Yeni Zelanda asıllı İngiliz fizikçi (1871-1937)

Ernest Rutherford, Yeni Zelandalı-İngiliz deneysel fizikçidir. 1908 yılı Nobel Kimya Ödülü sahibi.

<span class="mw-page-title-main">Charles Wilson (fizikçi)</span> Şotland fizik, fizika üzrə Nobel mükafatı laureatı.

Charles Thomson Rees Wilson, yılları arasında yaşamış, X-ışınları, radyoaktivite ve kozmik ışın çalışmalarında kullanılmış “sis odası” buluşuyla 1927 yılında Nobel Fizik Ödülü kazanmış İskoç fizikçi ve meteorologtur.

<span class="mw-page-title-main">Arthur Compton</span> Amerikalı fizikçi (1892 – 1962)

Arthur Holly Compton, 1927'de elektromanyetik radyasyonun parçacık doğasını gösteren Compton etkisinin keşfi ile Nobel Fizik Ödülü kazanmış Amerikalı fizikçidir. Zamanında çok dikkat çeken bir buluştur. Işığın dalga doğası o zamanlarda iyi anlaşılmış olsa da ışığın hem dalga hem parçacık olabileceği fikri kolay kabul görmemiştir. Kendisi ayrıca Manhattan Projesindeki Metallurji Laboratuvarının başı ve 1945 ile 1953 seneleri arasında St. Louis Washington Üniversitesi Rektörüdür.

Antimadde, karşı madde veya karşıt madde, maddenin ters ikizi. Paul Dirac denklemiyle ortaya çıkarılmış ve daha sonraki gözlemlerle de varlığı doğrulanmıştır. Antimadde en basit hâliyle normal maddenin zıddıdır. Antimaddenin atomaltı parçacıkları, normal maddeye göre zıt özellikler taşımaktadır. Bu atomaltı parçacıkların elektrik yükleri, normal maddenin atomaltı parçacıklarının tam tersidir. Antimadde, Büyük Patlama'dan sonra normal maddeyle birlikte oluşmuştur; fakat sebebinin ne olduğunu bilim insanları tam anlamıyla bilemeseler de evrende oldukça nadir bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Henry Cavendish</span>

Henry Cavendish, İngiliz kimyager ve fizikçi. Çok çeşitli alanlarda gerçekleştirdiği deneylerle, havanın bileşimi, hidrojenin niteliği ve özellikleri, bazı cisimlerin özgül ısıları, suyun bileşimi ve elektriğin çeşitli özellikleri gibi konularda buluşlar yapmıştır. Cavendish deneyi olarak adlandırılan bir yöntemle Dünya'nın kütlesini ve yoğunluğunu ölçmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Robert A. Millikan</span> Amerikalı fizikçi (1868 – 1953)

Robert Andrews Millikan , temel elektrik yükü ve fotoelektrik etki üzerine çalışmaları ile 1923 Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan Amerikalı deneysel fizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Lawrence Bragg</span> Britanyalı fizikçi

William Lawrence Bragg, Avustralya doğumlu Britanyalı fizikçi. Bragg'in X-ray yasalarının ve X-ray kristalograferi kâşifi. 1915 yılında babası William Henry Bragg ile kristallerin yapılarını x ışınları yardımıyla analiz etmesindeki çalışmalarından dolayı Nobel ödülünü kazanmışlardır.

'Müon, elektron benzeri-1 e yük ve 1/2 spinli ancak daha yüksek kütleye sahip bir temel parçacık. Müon parçacığı, lepton olarak sınıflandırılmıştır. Diğer leptonlar gibi, Müonun da daha küçük parçacıklara indirgenemeyen bir parçacık olduğu düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Luis Alvarez</span> Amerikalı fizikçi

Luis Walter Alvarez Amerikalı deneysel fizikçi, mucit ve 1968 yılında Nobel Fizik Ödülü kazanmış profesördür. Amerikan Fizik Dergisi “Luis Alvarez yirminci yüzyılın en başarılı ve üretici deneysel fizikçilerinden biriydi” yorumunu yaptı.

<span class="mw-page-title-main">C. F. Powell</span>

Cecil Frank Powell,, İngiliz fizikçi, nükleer işlemleri okuyan fotografik yöntemi ile Nobel Fizik Ödülü almış bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Brian Josephson</span>

Brian David Josephson, Galli teorik fizikçi ve Cambridge Üniversitesi’nden emekli olmuş fizik profesörüdür. En iyi bilindiği çalışmaları süper iletkenlik ve kuantum tünellemedir. 1962 yılında 22 yaşında doktorasını yaparken Cambridge’te yaptığı Josephson etkisi öngörüsü için 1973 yılında Nobel Fizik Ödülü aldı. Josephson Gallerli olup da Nobel Fizik Ödülü alan tek kişidir. Ödülü fizikçiler Leo Esaki ve Ivar Giaever ile paylaştı.

<span class="mw-page-title-main">Edward Appleton</span> İngiliz fizikçi

Edward Victor Appleton, İngiliz fizikçiydi.

<span class="mw-page-title-main">Kozmik toz</span>

Kozmik toz, uzayda var olan bir tozdur. Çoğu kozmik toz parçacığı, mikrometeoroitlerde olduğu gibi birkaç molekül ile 0,1 mm (100 µm) arasında ölçülür. Daha büyük parçacıklara ise meteoroit denir. Uzaydaki tüm tozun küçük bir kısmı yıldızların bıraktığı yoğunlaşmış maddeler gibi daha büyük ateşe dayanıklı mineraller içerir. Buna yıldız tozu denir. Yerel yıldızlararası ortam olan Yerel Kabarcığın toz yoğunluğu ortalama 10-6 x toz parçacığı/m³ 'tür ve her toz parçacığı yaklaşık 10–17 kg'lık bir kütleye sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Philip Anderson</span> Amerikalı fizikçi (1923 – 2020)

Philip Warren Anderson Nobel ödüllü Amerikalı fizikçi. Anderson lokalizasyonu, Antiferromıknatıslık, Simetri kırılması, Yüksek sıcaklık süper iletkenlik teorileri üzerine yazıları aracılığıyla bilim felsefesine belirmeleri olmuştur.

Deneysel fizik, evren hakkında bilgi toplamak için fiziksel olguları gözlemleyen fizik disiplinleri ve alt disiplinleridir. Yöntemleri, Cavendish deneyi gibi basit deney ve gözlemlerden, Büyük Hadron Çarpıştırıcısı gibi komplike deneylere kadar disiplinleri arasında farklılıklar gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Mark Oliphant</span> Avustralyalı fizikçi ve siyasetçi (1901 – 2000)

Sör Marcus ‘’Mark’’ Laurence Elwin Oliphant Avustralyalı fizikçi ve hümanist. Nükleer füzyonun ilk deneysel gösterimlerinde ve nükleer silahların geliştirilmesinde büyük rol oynamıştır. Güney Avustralya'da Adelaide’de doğmuştur. Oliphant 1922 yılında Adelaide Üniversitesi’nden mezun olmuştur. 1927 yılında 1851 Sergileme Ödülü’nü, cıva üzerinde yaptığı dayanım deneyleri sayesinde kazandı ve İngiltere Cambridge Üniversitesi Cavedish Laboratuvarı'nda Sör Ernest Rutheford’un öğrencisi olarak çalışmaya gitti. Cavendish Laboratuvarı'nda parçacık hızlandırıcısını kullanarak, ağır hidrojen çekirdeğini çeşitli hedeflere ateşlemiştir. Helyum-3 ve trityum çekirdeğini keşfetmiştir. Ayrıca bu iki çekirdeğin reaksiyonu sonucunda, parçacıkların başlangıç enerjilerinden daha fazla enerji açığa çıkardığını keşfetmiştir. Enerji çekirdeğin içinden ayrı değerlendirilmiştir ve Oliphant bunun nükleer füzyonun bir sonucu olduğunu anlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bruno Rossi</span> İtalyan fizikçi (1905 – 1993)

Bruno Benedetto Rossi, İtalyan deney fizikçisi. Kozmik ışın ve parçacık fiziğine önemli katkıları vardır. 1927'de Bologna Üniversitesi'nden mezun oldu. Kozmik ışınlarla ilgilendi ve elektronik tesadüf devresini icat etti. Kozmik ışın ile ilgili bir çalışmayı yönetmek için Eritre'ye gitti ve çalışmayı batıdan gelen ışınların doğudan gelenlere göre daha geniş olduğunu gösterdi.

<span class="mw-page-title-main">Artem Alihanyan</span>

Artem Isahaki Alikhanyan Sovyet asıllı fizikçi. Yerevan Fizik Enstitüsü'nün ilk kurucularından ve ilk müdürüdür. Ermenistan Bilim Akademisi'nde akademisyen ve SSCB Bilimler Akademisi üyesi olmuştur. Pyotr Kapitsa, Lev Landau, Igor Kurçatov, Abram Alihanov ve diğer bilim adamlarıyla birlikte Sovyetler Birliği'nde nükleer fiziğin temelini atmıştır ve Ermeni fiziğinin babası olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Atom teorisi</span> maddenin doğası üzerine bir bilimsel teori

Kimya ve fizik biliminde atom teorisi; maddenin atom adı verilen süreksiz ve ayrık yapılardan oluştuğunu belirten, maddenin doğası üzerine bir bilimsel teoridir. Antik yunanda felsefi bir kavram olarak başlayan bu düşünce, 19. yy başlarında kimya alanındaki keşiflerin de maddenin gerçekten atomlardan oluştuğunu destekleyen bulgularıyla kendisine ana akım bilimde yer edinmiştir.