İçeriğe atla

Patricia Hill Collins

Patricia Hill Collins
Doğum1 Mayıs 1948 (76 yaşında)
Philadelphia, Pensilvanya, ABD
Milliyet ABD
Vatandaşlık ABD
EğitimHarvard Üniversitesi, Brandeis University
MeslekFilozof
Ebeveyn(ler)Albert Hill, Eunice Randolph Hill
ÖdüllerAmerican Sociological Association Distinguished Scholarly Book Award

Patricia Hill Collins, (d. 1 Mayıs 1948) Maryland Üniversitesi'nde (College Park) sosyoloji dalında seçkin üniversite profesörüdür ve Cincinnati Üniversitesi Afrika Kökenli Amerikalı Çalışmaları Departmanı'nın eski başkanıdır.

Collins Amerika'nın öncü siyahi feministlerinden biri olarak görülmektedir. İlk baskısı 1990 yılında yapılan Black Feminist Thought: Knowledge, Consciousness and the Politics of Empowerment (Siyahi Feminist Düşünce: Bilgi, Bilinç ve Yetkilendirme Politikaları) adlı kitabıyla Amerika Birleşik Devletleri'nde ün kazanmıştır.

Kariyerindeki ilk yılları

Genç yaşta profesyonel olan Collins, 1948'de Philedelphia'da doğar. Babası bir hayvan çiftliği işçisi, annesi ise sekreterdir. İlk ve orta öğrenimini Philedelphia'da tamamlar. 1969'da Brandies Üniversitesi'ni bitirir. Ardından Harvard Üniversitesi'nde Yüksek lisans bursu kazanır. 1970 ve 1976 yılları arasında Aziz Joseph Toplum Okulu'nda öğretmenlik yapar ve müfredat uzmanı olarak görevini sürdürür. Harvard Üniversitesinde yüksek lisansını tamamladıktan sonra 1984'te Brandies Üniversitesi'nde doktorasını tamamlar. O, Roger L. Collins'le evlenir. Cincinnati Üniversitesi'nde profesör olur. 1990'da ilk kitabı, 'Siyah Feminist Düşüncesi' yayımlanır. Ardından 'Yetki Vermenin Bilgisi' ve 'Yetki Vermenin Bilinç Ve Politikası' yayımlanır. Kitabın gözden geçirilen onuncu baskısı 2000'de yayımlanır.

Sosyoloji Profesörlüğü ve yayımlanan yazıları

Collins, 1982'de Cincinnati Üniversitesi'nde asistan profesör olur. 1990'da, "Siyah Feminist Düşünce" kurgu, şiir ve müziği de kapsayan geniş kaynaklar sahası yayınlanır. Collins, feminist düşünceyi incelediği bu kitapta üç merkezi soruna dikkat çeker:

  • Yarışın oluşturduğu zulümler, sınıf, cinsiyet, cinsellik ve ulus farklılıkları.
  • Siyah kadınların sınırlanması, siyah kadınlığın saptırılan tanımlarından dolayı kontrol edilememesi.
  • Siyah kadın olmanın tanımlanmasının bir ihtiyaç olmasından çok, dünya görüşlerinin yaratılmasının önemi ve sosyal adalet çalışmaları.

Collins'e, "Siyah Feminist Düşünce" çalışması için 1993'te Jesse Barnard Ödülü hükmen verildi. Kitap, Amerika'daki Cinsiyet Çalışma Kurslarının müfredat listelerine aşamalı olarak eklenendi. Ardından sosyal bir kuramcı olarak tanınan Collins'in bitmiş 40 makalesi ve denemeleri birçok dergide yayımlandı. Felsefeyi, tarihi kapsayan, sosyolojiye ek olarak psikolojiyi ele alan yazılardı bunlar. 1993'te Cincinnati Üniversitesi'nde Afrika ve Amerika Çalışmaları profesörü olarak kesin yerini edindi.

Yarış Sınıflar Ve Cinsiyet antolojsinin düzeltisini yaptı ve bu kiabı 1992'de Margaret Andersen'le ortak olarak yayınladı. Kitap 200 fakültede ve üniversitelerin dışında ilgiyle karşılandı. Kitap, yarışın alanına şekil vermeye çalışan ilk eser olarak tanındı. Collins 1998'de, "Sözcüklerle kavga etmek: Adalet İçin Siyah Kadınları Arama" adlı üçüncü kitabını yayımladı. "Sözcüklerle Kavga Etmek" siyah toplumlarda kadınlara karşı uygulanan ırkçılığa büyüteç tuttu. 2004'te "Siyah Cinsel Politika" ırkçılığın ve cinsel ayrımcılığın tartışmaları yayımladı. 2006'da, siyah milliyetçiliğini, feminizm ve kadınların arasındaki ilişkiyi sınayan "Modern zıplama: Irkçılık, Milliyetçiliğe Karşı Kara Güç Ve Feminizm" eserini yayımladı.

Cincinnati Üniversitesi, Collins'i ilk Afrikalı-Amerikalı ve ikinci kadın sosyolog olarak Charles Phelps Taft profesörü olarak adlandırdı. 2005 baharında bu Üniversitesi'den emekli oldu ve Maryland Üniversitesi'nde sosyoloji profesörlüğü yapmaya başladı.Sınıf Ve Cinsiyet kitabının da altıncı baskısı 2007'de yayımlandı. Maryland üniversitesi, Collins'i 2006'da yılın en seçkin üniversite profesörü olarak adlandırdı.

Bibliyografi

  • "Kara güçten modern zıplamaya: Irkçılık, milliyetçilik ve feminizm" ISBN 1-59213-092-5 2006
  • "Siyah cinsel politika: Afrikalı Amerikalılar, cinsiyet ve yeni ırkçılık" ISBN 0-415-93099-5 2005
  • "Sözcüklerle kavga etmek: Adalet için siyah kadınlar ve arama", ISBN 0-8166-2377-5 1998
  • "Yarış, sınıflandır ve cinsiyet: Bir antoloji", ISBN 0-534-52879-1, ortak-düzeltilen w Margaret Andersen, 1992,1995,1998,2001,2004,2007
  • "Siyah feminist düşünce: Yetki vermenin bilgi, bilinç ve politikası"ı seçti, ISBN 0-415-92484-7 1990 2000

Dış Kaynakça

Kaynakça

  • fırtına grubuna yazdı, "İnternet üzerinde çağdaş yazarlar" 2001, suçlar, Patricia tepesi Collins'te, yayımladı "Biyografi kaynak merkezi" 2005
  • "Feminist yazarlar" Aziz kalabalıklarda, "Biyografi kaynak merkezi" 2005
  • "Patricia tepesi Collins" "Sosyolojinin dünyası" 2 cilt fırtına grup 2001'de çoğaltılan Patricia tepesi Collins'te 1996 makaleye bastırır, Afrikalı-Amerikalılar'ın arasında "18inci baskı fırtına grup 2005
  • Tonya Bolden", "1992 Temmuz'da (1)
  • Tamala M Edwards'ın olduğu v22 n12 sayfa 12" "" F sözcüğünün olduğu siyah feminist düşünceden "İçeride" siyah girişimi kimin incelediği olan "Biyografi kaynak merkezi" 2005
  • "Patricia tepesi Collins" "Amerikalı bilginlerin dizini" 10uncu baskı fırtına grup 2001
  • "Dr Patricia tepesi Collins"'de çoğalttı "30 1999 Mayıs'ta cilt, 1 sayfa 90* Katherine C. Ademler'in, incelediğini çıkarır" siyah cinsel politikanın olduğu öz " " "1 Nisan'da 2004 v129 i6 sayfa 111 kütüphane günlüğü

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Feminizm</span> İdeoloji

Feminizm, kadınların haklarını tanıyarak bu hakların korunması amacıyla eşitsizliklerin ortadan kaldırılmasına yönelik çeşitli ideolojiler, toplumsal hareketler ve kitle örgütlerinden oluşan hareket. Sözcüğün köken olarak Latince "femina" ve onun Fransızca türevi olan "féminisme" sözcüğünden geldiği ve Türkçe eş anlamlısının hatunculuk olduğu belirtilmektedir. Kadın hareketi doğrudan kadınları ilgilendiren ve dolaylı olarak kültürü ilgilendiren konularda bilinç uyandırır. Feminizmin temel amaçları; eğitim, iş, çocuk bakımı, yönetim gibi konularda eşit haklara sahip olmaktan, yasal kürtaj hakkından, kadın sağlığı konusunda ilerlemelere, tacizin ve tecavüzün engellenmesinden lezbiyen haklarına kadar uzanır.

Erkek düşmanlığı erkeklerden nefret etme, aşağılama ve her türlü önyargıyı içeren bir cinsiyet ayrımcılığıdır. Sosyal dışlama, cinsiyetçilik, kin, kadın merkezcilik (gynocentrism), alay, erkeklerin aşağılanması, erkeklere şiddet uygulanması ve erkeklerin cinselleştirilmesi gibi çeşitli yollarla gerçekleştirilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Julia Kristeva</span>

Julia Kristiva, edebiyat teorisyeni, psikanalist, yazar ve filozof. 1965'ten beri Fransa’da Paris’te yaşamakta ve çalışmalarını esas olarak burada yürütmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Judith Butler</span> Amerikalı filozof

Judith Butler, feminist felsefe, kuir (queer) kuram, siyaset felsefesi ve etik dallarına katkı sağlamış Amerikalı postyapısalcı filozof. Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'de Retorik ve Karşılaştırmalı Edebiyat bölümlerinde profesör olmanın yanı sıra European Graduate School'da Hannah Arendt Felsefe Profesörü'dür. Butler 1984'te Yale Üniversitesi'nden, akabinde Arzu Özneleri: Yirminci Yüzyıl Fransa'sında Hegelci Yansımalar adıyla basılan felsefe dalında doktora derecesi aldı.

<span class="mw-page-title-main">Dorothy E. Smith</span>

Dorothy Edith Smith, Kanadalı sosyolog.

Türkiye'de feminizm kavramının literatüre girişi, Türk milliyetçiliğinin ve Türkçülüğün düşünce babalarından Ziya Gökalp'in "Türkçülüğün Esasları" adlı kitabının "Türk Feminizmi" adlı bölümünde "feminizm" kavramına övücü bir dille değinmesiyle oldu. Jön Türkler ve İttihat & Terakki Cemiyeti içerisinde oldukça yetkili olan; Ziya Gökalp, Ahmet Rıza, İbrahim Hilmi ve Enver Beylerin başını çektiği Türk milliyetçisi kanat kadınların özgürleşmesinin milletin bir bütün olarak özgürleşmesindeki önemine dikkat çekerek kadınların eğitimine yönelik oldukça yoğun çabalar harcadılar. Bu çabalar sonucunda kadınlar için İnas Sanâyi-i Nefîse Mektebi ve İnâs Darülfünunu gibi üniversite düzeyinde eğitim veren kurumlar yanında İstanbul'da ve Anadolu'da kız liseleri açılmasını sağladılar. Ayrıca yine bu milliyetçi kanat Türkiye tarihindeki ilk feminist kadın derneği olan Teali-i Nisvan Cemiyeti ile dönemi için oldukça sert taleplerde bulunan Osmanlı Müdafaa-i Hukuk-ı Nisvan Cemiyeti'nin ve kadınların iş gücüne katılımı için mücadele yürüten Osmanlı Kadınları Çalıştırma Cemiyeti'nin kuruluşuna önayak oldular. Ek olarak günlük yaşamda kadınları rahatlatmak için kadınlara uygulanan tek başına faytona binememek ve giyim-kuşam kısıtlamaları gibi bazı yasakları da kaldırdılar.

Jeffrey Richard (Jeff) Hearn, Britanyalı sosyolog, Huddersfield Üniversitesi'nde araştırmacı profesör, Hanken Ekonomi Üniversitesi'nde profesör.

Ann Cudd, Boston Üniversitesi Sanat ve Bilim Fakültesi dekanıdır. Daha önce başkan yardımcısı ve lisans dekanlığının yanı sıra Kansas Üniversitesinde felsefe profesörüydü. Ayrıca kadınlar, cinsiyet ve cinsellik çalışmaları programına bağlı bir öğretim üyesidir. Analitik Feminizmin kurucularından biri olan Cudd, Analitik Feminizm Derneğinin kurucu üyelerindendi ve 1995-1999 yılları arasında bu derneğin başkanı olarak da görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Virginia Held</span>

Virginia Potter, liderlik ahlakı, sosyal-politika ve feminizm üzerinde çalışmış filozoftur.

Nancy Julia Chodorow feminist sosyolog ve bir psikanalisttir.. Anneliğin Yeniden Üretimi: Psikanaliz ve Cinsiyetin Sosyolojisi, 1978, Feminizm ve Psikoanalitik Kuram, 1989, Dişilikler, Meşillikler, Cinsellikler: Freud ve Ötesi(1994) ve Duyguların gücü: Psikanaliz, Toplumsal Cinsiyet ve Kültürde Kişisel Anlam gibi eserleri içeren pek çok kitap yazmıştır. Anneliğin Yeniden Üretimi adlı eseri Çağdaş Sosyoloji dergisi tarafından son yirmi beş yılın en önemli on eserinden biri seçildi.

Elaine Showalter, Amerikalı feminist eleştirmen ve yazardır.

Marilyn Frye Amerikan felsefeci ve radikal feminist kuramcıdır. Marilyn Frye; cinsiyetçilik, ırkçılık, boyundurluk ve cinsellik teoriyle bilinir. Eserleri beyaz ırkın üstünlüğü, erkek dokunulmazlığı, gey ve lezbiyenlerin marjinalliği gibi feminist konuların tartışmalarını ortaya çıkarmıştır. Frye açıkça lezbiyendir. Eserlerinin çoğunda özellikle ırk ve cinsiyeti konu alan sosyal kategorileri inceler. Marilyn Frye, adalet perspektifinden konuları ele almasıyla birlikte metafizik, epistemoloji ve sosyal kategorilerin ahlak psikolojisiyle de son derece ilgilendi.

Rosi Braidotti, İtalyan filozof, feminist ve kuramcı.

Naomi Zack, Oregon Üniversitesi'nde felsefe ve danışman profesörüdür. Zack, birçok tezine ek olarak yedi tane kitabı yayımlanan bir yazardır. Özellikle afet ve ırkçılıkla başa çıkmak zorunda olan bölgelere, feminist etiklerindeki bölümlere fazlasıyla katkı sağlamıştır. Zack, kadınların temsilciliğiyle alakalı birçok profesyonel rolde ve felsefede yetersiz temsil edilen gruplarda yer almıştır. Zack, aynı zamanda, Hypatia: A Journal of Feminist Philosophy, The Journal of Race and Policy, Ethnic Studies: an Interdisciplinary Journal of Culture ve Radical Philosophical Review gibi dergilerin yayın kurulu üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kathryn Gines</span> Amerikalı filozof

Kathryn Gines, Amerikalı filozof. Pensilvanya Eyalet Üniversitesi'nde Felsefe bölümünün yardımcı Doçentidir. Çalışmalarının çoğunda Felsefe bünyesindeki çeşitliliği araştırmaya odaklandı. Siyahi Kadın Düşünürleri Cemiyeti'nin kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Audre Lorde</span> Amerikalı yazar (1934 – 1992)

Audrey Geraldine Lorde ya da bilinen ismiyle Audre Lorde,, Amerikalı bir yazar, feminist, kadıncı, kütüphaneci ve sivil hakları korumak için uğraşan eylemci.

<span class="mw-page-title-main">Sosyoloji maddeleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste sosyoloji maddelerinin dizinini içermektedir. Özet liste için Genel sosyoloji listesi.

Rosemarie "Rosie" Tong, Amerikalı bir feminist filozoftur. 1998'de Feminist Düşünce: Daha Kapsamlı Bir Giriş, feminist teorinin belli başlı geleneklerine genel bir bakış kitabının yazarı, Charlotte North Carolina Üniversitesi Felsefe Bölümü'nde sağlık bakımı etiği alanında fahri seçkin profesördür.

Feminizm tarihi, kadınlara eşit hakların sağlanmasını amaçlayan hareketlerin ve ideolojilerin kronolojik veya tematik anlatılarını içerir. Dünyanın dört bir yanındaki feministlerin sebepleri, hedefleri ve niyetleri ; zamana, kültüre ve ülkeye bağlı olarak değişmiş olsa da çoğu Batılı feminist tarihçi, kadın haklarını elde etmek için çalışan tüm hareketlerin, feminizm terimini kendilerine uygulamamış olsalar bile feminist hareket olarak değerlendirilmeleri gerektiğini iddia ediyorlar. Diğer bazı tarihçiler "feminist" terimini modern feminist hareket ve onun devamıyla sınırlandırır ve daha önceki hareketleri tanımlamak için "protofeminist" etiketini kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Jessica Benjamin</span>

Jessica Benjamin, psikanalize ve toplumsal düşünceye yaptığı katkılarıyla tanınan bir psikanalisttir. Şu anda, New York Üniversitesi Psikanaliz ve Psikoterapi Doktora Sonrası Psikoloji Programı ve Stephen Mitchell İlişkisel Çalışmalar Merkezi'nde öğretim üyesi olduğu New York'ta pratisyen bir psikanalisttir. Jessica Benjamin, psikanaliz ve toplumla ilgili olarak ilişkisel psikanaliz, öznelerarasılık teorileri, cinsiyet araştırmaları ve feminizm alanlarına orijinal katkıda bulunanlardan biridir. Hem insani gelişme hem de sosyopolitik alanda tanınma konusundaki fikirleriyle tanınır.