İçeriğe atla

Patria AMV

Patria AMV

Patria AMV
Çeşidi Zırhlı personel taşıyıcı
Uyruğu  Finlandiya
Hizmet geçmişi
Hizmet 2004-günümüze
Kullanıcılar Kullanıcılar
Üretim tarihi
Üretici Patria
Üretildiği tarih 2004-günümüze
Özellikler
Ağırlık 16,000-27,000 kg
Uzunluk 7.7 m
Genişlik 2.8 m
Yükseklik 2.3 m
Mürettebat 2–3+8–12[1]


Ana silahı 105 mm gun veya çift 120 mm mortar
Motor DI 12 Scania Diesel veya DC 12 Scania Diesel
543-480 bg
Süspansiyon donanımı 8 × 8 tekerlekli bağımsız hidropnömatik süspansiyon
Harekat menzili 600-850 km
Azami hızı 100 km/h (kara)
10 km/h (su)

Patria AMV (Armored Modular Vehicle; "Zırhlı modüler araç"), Patria tarafından üretilen Finlandiya yapımı bir 8×8 tekerlekli zırhlı personel taşıyıcıdır.

AMV'nin temel özelliği, aynı araca farklı taret, silah, sensör veya iletişim sistemlerinin dahil olmasını sağlayan modüler tasarımıdır. Farklı ZPT ve PSA, haberleşme, ambulans ve farklı silah sistemleri ile donatılmış ateş destek modelleri için tasarımlar mevcuttur. Aracın iyi bir seviyede mayın koruması olup 10 kilograma kadar olan TNT patlamalarına karşı dayanabilmektedir. AMV, 30 mm APFSDS ön yay kadar koruma seviyesine sahiptir. Bir başka önemli özellik ise, engebeli arazide çok iyi hareket kabiliyeti olup, her bir tekerleği ayrı ayrı ayarlayan gelişmiş hidrolik süspansiyon sistemi bulunamktadır.

Kullanıcılar

Patria AMV kullanıcıları

Kaynakça

  1. ^ Gerard O'Dwyer. "Patria Wins Swedish AMV Contract". Defense News. Erişim tarihi: 17 Eylül 2017. []
  2. ^ United Arab Emirates has ordered Finnish-made Patria AMV 8x8 armoured vehicles 30 Ocak 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. - Armyrecognition.com, 28 Ocak 2016
  3. ^ "DefenceWeb: Denel orders Saab computers for Hoefyster, 26.6.2009". 19 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Eylül 2017. 
  4. ^ Sweden Receives First Batch of AMV 8×8 Wheeled Armored Vehicles 9 Ekim 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. - Deagel.com, 5 Mart 2013
  5. ^ Będą kolejne Rosomaki dla Sił Zbrojnych RP 16 Temmuz 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Lehçe)
  6. ^ [1] 19 Ekim 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Turun Sanomat (Fince)

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Leopard 2</span> Alman yapımı savaş tankı

Leopard 2 Alman yapımı 3. nesil bir ana muharebe tankıdır. 1970'lerde geliştirilmeye başlanan tank, 1979'da Bundeswehr bünyesine katılmış ve Leopard tankları ile değiştirilmiştir. Değişik çeşitlemeleri Alman ordusu tarafından kullanılmaktadır. Ayrıca İngiltere ve Fransa dışındaki birçok AB ülkesi de bu tankı tercih etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">M8 Greyhound</span>

M8 Greyhound Amerikalı Ford Motor Firması tarafından II. Dünya Savaşı sırasında üretilen 6x6 zırhlı arabadır. Avrupa ve Uzak Doğu'da görev yapan Amerikan Ordusu ve Britanya Ordusu birlikleri tarafından savaşın sonuna kadar kullanılmıştır. Çok geniş şekilde ihraç edilen araç 2007 yılında bile birçok Üçüncü Dünya ülkesi tarafından kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ariete</span> İtalyan ana muharebe tankı

Ariete, İtalyan ordusunun ana muharebe tankıdır. Iveco Fiat ve Oto Melara firmalarının ortak çalışması yeni ateş gücü, hareketlilik ve koruma özellikleri ile üretilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">T-37</span>

T-37 hafif amfibik tank temelinde Fransız AMR 33 aracından faydalanılan ve Sovyetler Birliği tarafından 1930 yılında geliştirilen amfibik keşif aracıydı. Dünyanın ilk amfibik tankı olan bu araç ileride T-38 tankı ile yer değiştirildi.

<span class="mw-page-title-main">FAI zırhlı araba</span> Sovyetler Birliği tarafından 1930 yıllarda geliştirilen ve 1940lı yıllara kadar Kızıl Ordu tarafından kullanılan bir zırhlı araba

FAI (Ford-A Izhorskiy)) Sovyetler Birliği tarafından 1930 yıllarda geliştirilen ve 1940'lı yıllara kadar Kızıl Ordu tarafından kullanılan bir zırhlı arabaydı. II. Dünya savaşı sırasında üstlendiği görevi D-8 zırhlı arabadan devralacaktı.

<span class="mw-page-title-main">Humvee</span>

M998 Yüksek Hareket Kabiliyetli Çok Amaçlı Vasıta askerî kullanım için üretilen 4X4 sınıfında AM General firması tarafından geliştirilmiş bir taşıttır. Bu taşıt daha önceden Amerikan Ordusu servisindeki M151 MUTT, M561 Gama Goat, M718A1 ve M792 model cankurtaranlar, CUCV ile diğer ülke ve ordular tarafından kullanılan hafif sınıf araçların yerine geçmiştir. Humvee daha sonra üretilecek sivil amaçlı Hummer ve SUV taşıtlarına ilham kaynağı olmuştur.

Golan Tekerlekli Zırhlı Araç (İbranice→גולן) daha deneme aşamasında İsrail firması RAFAEL Armament Development Authority tarafından geliştirilen piyade savaş aracıdır.Geliştirme çalışmalarına daha sonra Amerikan firması Protected Vehicles Incorporated katılmıştır. Golan'ın asıl amacı taşımakta olduğu mürettebat ve yolculara en iyi korumayı sağlamaktır. Golan modeli ileride belki ZPT, komuta aracı, cankurtaran veya haberalma araçları olarak üretilebilir. Personel taşıyıcı olarak 10 kişilik taşıma kapasitesine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Cougar (araç)</span>

Cougar, kara mayını ve EYP saldırılarına karşı korumalı bir zırhlı araçtır.

<span class="mw-page-title-main">DRAGAR</span>

Véhicule Blindé de Combat d'Infanterie, AMX-10P'nin yerini almak üzere tasarlanmış bir Fransız Piyade savaş aracıdır. 2008 yılında 630 araç sipariş edilerek 2008 yılında Fransız Ordusu ile aktif hizmete girdiler. İspanya ve İngiltere araca büyük ilgi gösterdiler.

<span class="mw-page-title-main">FNSS ACV 15</span>

FNSS ACV-15 veya ZMA-15, Türk savunma sanayi firması olan FNSS tarafından geliştirilmiş, hem zırhlı savaş aracı hem de zırhlı personel taşıyıcı olarak kullanılan bir paletli zırhlı savaş aracı ailesidir. ACV adını İngilizce Armored Combat Vehicle kelimelerinin kısaltılmasından almaktadır. Amerikan AIFV temellidir. Araç şu an Türkiye, Malezya ve Birleşik Arap Emirlikleri ordularında hizmet görmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Rafael Advanced Defense Systems</span> İsrailli savunma teknolojisi firması

Rafael Advanced Defense Systems, İsrail'li savunma teknolojisi firması. İsrail Savunma Bakanlığı bünyesinde silah ve askeri teknoloji üretmek için kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Otokar Tulpar</span> Tulpar

Otokar Tulpar, Otokar tarafından üretilen Türk yapımı piyade savaş aracıdır. Tulpar, Altay ile birlikte geliştirilmeye başlanmış olup 3 yıllık tasarım ve geliştirme aşamasından sonra 2013 yılında İstanbul'da Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda (IDEF) tanıtılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Zırhlı araba</span>

Zırhlı araba, tarihsel keşif, iç güvenlik, silahlı eskort ve diğer alt savaş görevler için istihdam edilen hafif tekerlekli zırhlı savaş aracıdır.

<span class="mw-page-title-main">LAV-25</span>

LAV-25, Kanada yapımı bir tekerlekli zırhlı personel taşıyıcıdır. Araç, General Dynamics Land Systems Canada tarafından üretilmektedir ve İsviçre yapımı MOWAG Piranha 8x8 zırhlı personel taşıyıcısı temellidir. LAV-25, ABD Deniz Piyade Kolordusu ve Kanada Ordusu tarafından kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Savunma sanayii</span>

Savunma sanayii veya silah endüstrisi, silah ve askerî teknolojinin üretim ve satışından sorumlu bir sanayidir. Savunma sanayi, askerî malzeme, teçhizat ve tesislerin araştırma ve geliştirme, mühendislik, üretim ve servis hizmetlerinde yer alan ticari bir endüstriden oluşur. Bir devletin silahlı kuvvetleri ve güvenlik güçleri veya siviller için silah üreten şirketler, silah satıcısı veya savunma müteahhitleri olarak da adlandırılır. Hükûmet kurumları da silah, mühimmat ve diğer askerî araç ve gereçleri alıp satarak silah endüstrisinde faaliyet göstermektedir.

Otokar Arma, Otokar tarafından üretilen Türk yapımı bir tekerlekli zırhlı savaş aracıdır. Türk Kara Kuvvetleri'nin Özel Maksatlı Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç projesi kapsamında geliştirilmiştir. Araç, yüksek sertlikli monokok çelik gövdesi sayesinde yüksek düzeyde balistik ve mayın korumasına sahiptir. 6x6 ve 8x8 olmak üzere iki adet tekerlek düzenine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Nurol Ejder</span>

Nurol Ejder, Nurol Makina tarafından üretilen Türk yapımı bir zırhlı personel taşıyıcı serisidir. Ejder 6x6 ve Ejder Yalçın 4x4 olmak üzere iki modeli bulunmaktadır.

FNSS ACV-30 veya ACV-30 Korkut, Türk Savunma Şirketi FNSS tarafından Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyacı için geliştirilen zırhlı bir savaş aracı.

BMC Amazon, Türk Kara Kuvvetleri'nin ihtiyaçlarını karşılamak üzere BMC tarafından üretilen ve tasarlanan çok amaçlı zırhlı araçtır (MPAV). Türkiye ile ilk kez Ocak 2017'de hizmete girdi. Amazon, mayın ve balistik tehditlere karşı önemli bir koruma sağlar. Mükemmel birleştirilmiş ana ve ek zırhı, balistik tehditlere karşı çok iyi koruma sağlarken, V şeklindeki ve monokok gövdesi, içindeki personeli kara mayınlarından ve el yapımı patlayıcı cihazlardan (EYP) korumasını sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Armata</span>

Armata, Rusya yapımı bir modüler paletli ağır askeri araç platformudur. Armata platformu T-14, T-15, bir askerî mühendislik aracı, bir zırhlı kurtarma aracının, bir ağır zırhlı personel taşıyıcının, bir tank destek savaş aracının ve 2S35 Koalitsiya-SV, aynı şasiye dayalı aynı kod adı altında dahil olmak üzere çeşitli kundağı motorlu topçu sistemlerinin temelini oluşturmaktadır. Ayrıca topçu, hava savunması ve NBC savunma sistemleri için temel teşkil etmesi amaçlanıyor. Yeni Armata tank platformunun, günümüzde Rus ordusu tarafından kullanılan eski ana muharebe tankları ve zırhlı personel taşıyıcılarının yerini alması beklenmektedir.