İçeriğe atla

Patlıcan dolma turşusu

Patlıcan dolma turşusu
Ülke(ler)Türkiye
Türüturşu
Ana malzemelerpatlıcan, lahana, havuç, kırmızı salçalık biber (kapya), kereviz, maydanoz, sirke, sarımsak, şeker, defne yaprağı,

Patlıcan dolma turşusu, Türk mutfağında yapılan bir çeşit turşudur.[1] İyice kaynayan su içerisinden patlıcanlar bir müddet haşlanır. Patlıcanlar karnıyarık yemeğindeki gibi ortadan ayrılır. İçine diğer malzemeler eklenir ve kereviz sapı ile bağlanır. Trakya mutfağında yer alır.[2]

Ayrıca Bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Patlıcan dolması turşusu". Habertürk. 30 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2021. 
  2. ^ "Patlıcan Turşusu – Trakya Gezi". 17 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Patlıcan</span> Amerika kökenli yeşillik türü

Patlıcan, bilimsel adıyla Solanum melongena, Solanaceae familyasına ait olup, ılık iklimlerde tek yıllık, tropik iklimlerde ise küçük bir ağaç şeklinde büyüyen çok yıllık bir kültür bitkisidir. Patlıcanın ilk yetiştiriciliği M.Ö. 5. yüzyılda Hindistan'da gerçekleştirilmiştir. Bu tarihten sonra Afrika'ya, sonra Doğu Akdeniz'e ve Avrupa'ya getirilmiştir. Avrupa'ya getirilmesi 16. yüzyılda İspanyollar tarafından gerçekleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Turşu</span> Gıda saklama yöntemi

Turşu kurma, çeşitli sebze ve meyvelerin salamura adı verilen tuzlu; asitli çözeltide bir süre bekletilerek uzun süre saklanabilecek hâle getirilmesidir. Genelde kırsal alanda kışa hazırlığın önemli bir kısmıdır. Turşulama, gıdanın raf ömrünü korur veya uzatır. Elde edilen ürüne turşu denir.

<span class="mw-page-title-main">Babagannuş</span> Soğuk meze

Babagannuş veya Abugannuş Levant mutfağına özgü soğuk meze.

<span class="mw-page-title-main">Patlıcan reçeli</span>

Patlıcan reçeli, Anadolu'da özellikle de Akdeniz Bölgesi ve Iğdır'a ait olan yöresel bir reçeldir.

<span class="mw-page-title-main">Türk mutfağı</span> Türk gastronomi geleneğine dahil bütün yiyecek ve içecekler

Türk mutfağı, Türkiye'nin ulusal mutfağıdır. Orta Asya, Selçuklu ve Beylikler ile Osmanlı kültürünün mirasçısı olan Cumhuriyet Dönemi Türk Mutfağı hem Balkan ve Orta Doğu mutfaklarını etkilemiş hem de bu mutfaklardan etkilenmiştir. Ayrıca Türk mutfağı yörelere göre de farklılıklar gösterir. Karadeniz mutfağı, Güneydoğu mutfağı, Orta Anadolu mutfağı gibi birçok yöreler kendilerine ait zengin bir yemek haznesine sahiptirler.

<span class="mw-page-title-main">İmambayıldı</span> Türk mutfağından, zeytinyağlı, soğuk patlıcan yemeği

İmambayıldı, ana malzemesi patlıcan olan, soğan ve sarımsak kullanılarak hazırlanan zeytinyağlı bir yemek türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Karnıyarık</span> Türk mutfağında soğanlı kıyma ile doldurulup fırında pişirilen patlıcan yemeği

Karnıyarık Türk mutfağının belli başlı patlıcan yemeklerinden biridir. Hazırlanırken ana malzeme olan patlıcanın dışında soğan, biber, domates ve kıyma da kullanılır. Benzeri bir patlıcan yemeği imambayıldıdır. İmambayıldının karnıyarıktan farkı içinde et olmaması ve soğuk olarak servis edilmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Makdus</span> Patlıcan yemeği

Makdus,, haşlanmış küçük patlıcanların içi ceviz, kırmızı biber, tuz ve sarımsak ile hazırlanan bir karışım ile doldurulduğu bir Arap mutfağı yemeğidir. Zeytinyağına yatırılarak terbiye edilen patlıcanlar, kıvamını alınca neredeyse turşu gibi keskin bir kokuya kavuşur. Suriye kökenli olan bu yemek Lübnan'da ve tüm Levant bölgesinde popülerdir.

Melceü’t-Tabbâhîn (Aşçıların Sığınağı)(ملجأ الطباخين), Mekteb-i Tıbbiye-i Adliye-i Şâhâne hocalarından Mehmed Kâmil’in yazdığı ve 1844’te taşbaskı halinde yayımlanan ilk yemek kitabıdır. Çorbalar, kebaplar, et yemekleri, külbastılar, yahniler, köfteler, pilakiler, börekler, sıcak ve soğuk tatlılar, zeytinyağlılar, pilavlar, hoşaflar, şuruplar vs. olmak üzere on iki fasıldan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Şehriyeli tavuk suyu çorba</span>

Şehriyeli tavuk suyu çorba Türk mutfağında yapılan bir çeşit çorbadır. Hasta çorbası olarak da bilinir. İstenirse terbiye edilerek lezzeti ve kıvamı bağlana bilir. Tel şehriye, arpa şehriye, erişte kullanılabilir. Moldova'da Zama çorbası çeşidi yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sütlü biber turşusu</span>

Sütlü biber turşusu, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Makedonya, Bulgaristan, Kosova göçmenleri tarafından yapılan bir çeşit turşudur. Mübadeleler sırasında Trakya’ya iskan ettirilen eski göçmenlerce Trakya mutfağına taşınmıştır. Kırklareli ve Edirne'de yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Lütenitsa</span>

Lütenitsa, közlenmiş biber ve közlenmiş patlıcanlı sostur. Geleneksel konserve üretim yöntemleri ile hazırlanır. Malzemeler arasında biber, patlıcan, havuç, sarımsak, bitkisel yağ, şeker, tuz ve domates bulunur. Pek çok çeşidi vardır. Edirne mutfağında çekilmiş ceviz eklenir.

<span class="mw-page-title-main">Yoğurt tatlısı</span>

Yoğurt tatlısı, Türk mutfağından bir çeşit şerbetli tatlıdır. Osmanlı mutfağında bulunur. Kayseri'de bayramlarda yapılıp yenen bir tatlıdır. Yoğurt tatlısı birçok yörede olduğu gibi Trakya mutfağında da yer alır. Görüntüsü revaniye benzer.

<span class="mw-page-title-main">Ayva reçeli</span>

Ayva reçeli, Türk mutfağında yer alan bir reçel türüdür. Osmanlı döneminden beri yapılmaktadır. Gelenekse Trakya mutfağında bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Jangajji</span>

Jangajji, veya diğer ismiyle sebze turşusu, sebze turşusu ile yapılan bir çeşit banchan'dır (garnitür). Kimçi'den farklı olarak jangajji, genellikle soya sosu, soya fasulyesi ezmesi veya acı biber salçası ile salamura edilen fermente olmayan sebzelerden oluşur. Jangajji genellikle uzun süre korunur ve susam yağı ile servis edilir.

Boşnak mutfağı, Batı ve Doğu etkileri arasında dengelenmiştir. Boşnak mutfağı, Orta Avrupa'nın yanı sıra Türk, Akdeniz ve diğer Balkan mutfaklarıyla yakından ilgilidir. Geleneksel yemeklerin çoğu yüzlerce yıldır aynı tarifle yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Umman mutfağı</span>

Umman mutfağı Arap, İran, Hint, Asya, Doğu Akdeniz ve Afrika mutfaklarından etkilenmiştir. Yemekler genellikle tavuk, balık ve kuzu etinin yanı sıra pilavdan yapılır. Umman'daki yemeklerin çoğu, zengin bir baharat, bitki ve turşusu karışım içerir.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna mutfağı</span>

Ukrayna mutfağı, Ukrayna halkının uzun yıllar biriktirdiği çeşitli yemek pişirme geleneklerinin bir koleksiyonudur. Mutfak, bileşenlerinin geldiği zengin koyu topraktan (chornozem) büyük ölçüde etkilenir ve çoğu zaman birçok bileşeni içerir.

<span class="mw-page-title-main">Medfûne</span>

Medfûne ya da meftune Diyarbakır yemeklerinde yer alır. Badılcan denen patlıcandan yapılmıştır. Diyarbakır lezzetlerinden olup ve bazıncandan ma'mûl bu isimle meşhûrdur " Medfûne'nin tarifi 1764 tarihli Risale'de(Yemek Risalesi ) bu tanımlamayla başlıyor.

Yeni Usûl Yemek Kitabı, Osmanlı döneminde yayınlanan yemek kitabıdır. 1880-81 yıllarında, kimliği belirsiz bir yazar tarafından yazılmıştır. 1924 yılında Muammer Mehri tarafından yeniden basılmıştır.