İçeriğe atla

Patates Köftesi

Patates Köftesi (Köftecik,Kıbrıs Köftesi), Kıbrıs mutfağına has kızartılarak yapılan nefis bir lezzettir.[1]

Kıbrıs mutfağının vazgeçilmezi patates köftesi

Patates Köftesi, zahmetli yapımı ile öne çıkan lezzetli Kıbrıs mutfağı yemeklerindendir. Kıbrıs patatesi, kıyma, soğan,maydanoz, taze soğan, ekmek içi, kimyon, karabiber ve tuz yoğurularak, aile toplantılarında, hafta sonu yemeklerinde yapılmaktadır.[2]

Patates köftesinin yapımı

Bir karıştırma kabında, yaklaşık 1 kilo kıbrıs patatesi rendelenerek suyu sıkılır. Yarım kilo kıyma, ince ince doğranmış kuru ve taze soğanlar, ekmek içi, ince doğranmış maydanoz, tuz, karabiber, kimyon, ilave edilerek yoğurulur.

Harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak köfte şekli verilir. Tavaya sıvı ayçiçek yağı ilave edilerek ısıtılır. Isıtılan yağda

köfteleri renk alana kadar çevire çevire kızartılır.[3]

Sunumu

Yanında pide, cacık ve salata ile sıcak veya soğuk servis edilebilir.

Kaynakça

  1. ^ Bulunç;kibristkd@gmail.com, Ahmet Zeki. "Kıbrıs Türk Kültür Derneği". kibristkd.org.tr. 26 Mayıs 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2023. 
  2. ^ "KIBRIS KÖFTESİ (PATATES🥔 KÖFTESİ) | Yemek Tarifi | Türk yemek tarifleri, Yemek tarifleri, Gıda". Pinterest. 8 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2023. 
  3. ^ "Patatesin Katkılarıyla: Kıbrıs Köftesi - Yemek.com". yemek.com. 8 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İçli köfte</span> dışı bulgur içi kıyma dolgulu olan, kızartılmış veya haşlanmış topak

İçli köfte ya da oruk, bulgurun hamur hâline getirilerek içinin doldurulması suretiyle yapılan, Orta Doğu mutfağında bir yemektir.

Balıkesir mutfağı, Balıkesir ve çevresine ait yemek kültürü.

<span class="mw-page-title-main">Kol böreği</span> Börek çeşidi

Kol böreği, Türk mutfağına özgü bir tepsi böreği çeşididir. Peynirli, kıymalı, ıspanaklı, patatesli çeşitleri vardır. Hazır yufka kullanıldığı gibi, elle açılan yufka da kullanılır. Bosna-Hersek'in milli yemeklerindendir. Kırım'da kıymalı yapılan çeşidine sarburma denir. "Sarmak" ve "burmak" kelimelerinin birleşmesi ile oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Papara</span> Türkiye ve diğer bazı Balkan ülkelerinde geleneksel olarak yapılan yemek

Papara veya Popara Türkiye ve diğer bazı Balkan ülkelerinde geleneksel olarak yapılan bir yemek çeşididir. Batı Marmara'da papara, doğu Marmara'da ve batı Karadeniz'de ekmek makarnası olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Ayva dolması</span>

Ayva dolması, Türk mutfağında bir yemektir. Osmanlı mutfağında 16. yüzyıldan beri yapılan dolmalardan biridir. İstanbul mutfağında yapılmaktadır. Nevşehir'de pekmezli ayva dolması ve kıymalı ayva dolması çeşitleri yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çerkes mutfağı</span>

Çerkes mutfağı, Çerkeslere özgü yemek pişirme tarzıdır. Çerkes yemekleri (шхынхэр) daha çok et ve süt ürünleri ağırlıklıdır. Çerkesler ekmeği az kullanırlar. Çerkesleri/Adığeleri tanıtan yemekler şıpsı-p’aste ile şelame-halıjo’dur. Adiğelerin geleneksel yemekleri et, tahıl ve süt yemeklerinden oluşur. Çerkeslerde yemeğe başlamadan, sofra büyüğünün bir konuşma (dua) yapması adettir.

<span class="mw-page-title-main">İzmir köfte</span> İzmir yöresinden kaynaklanan ancak bütün Türkiyede yenilen bir yemek.

İzmir köfte, Türk ve Yunan mutfaklarında yapılan bir köfte türüdür. İlk olarak İzmir'de yaşayan Rumlar tarafından yapılmıştır. Türk-Yunan Savaşı'nın ardından Yunanların Anadolu'dan ayrılmasıyla tarif, Yunanistan'ın çeşitli bölgelerine yayılmıştır.

Romanya mutfağı, geleneksel olarak en çok Türk mutfağından, daha sonra da Avusturya, Alman, Yunan ve Macar mutfaklarından etkilenmiştir. Köfteler, çorbalar, dolmalar, tatlılar, salatalar dört yüzden yıldan fazla egemenliği altında kaldıkları Osmanlı İmparatorluğu'nun yemeklerine çok benzer. Alkollü içkilerden en çok şarap içilir. Romanya şarabı, dünyada en çok üretilen ilk on arasındadır. Bira da tercih edilen alkollü içkilerdendir.

<span class="mw-page-title-main">Kuru köfte</span> Türk mutfağından bir köfte

Kuru köfte , kıyma, soğan, sarımsak, yumurta, bayat ekmek içi, kimyon, karabiber, maydanoz,sıvı yağ ile yapılan bir tür köftedir.

<span class="mw-page-title-main">Tas kebabı</span> Türk mutfağından sulu et yemeği

Tas kebap veya tas kebabı, Türk mutfağında yer alan etli bir sulu yemektir. Macar yemeği gulaş ile karşılaştırılabilir. Basılı ilk yemek kitabı Melceü’t-Tabbâhîn'de tas kebabı tarifi vardır.

Calabacitas con puerco, Meksika mutfağından geleneksel bir yemektir. Tereyağında, sıvı yağda veya kendi yağında sotelenmiş domuz etinden oluşur. Sarımsak, soğan, karabiber, tuz ve kırmızı biber eklenerek her şey pişene kadar ateşte bırakılır. Ardından doğranmış kırmızı domates, mısır taneleri, defne yaprağı, kimyon ve karabiber eklenir. Bütün bunlar et yumuşayana kadar kaynatılır. Birkaç dakika önceden, ince doğranmış bal kabağı veya kabak eklenir. Bu yemek genellikle kızarmış fasulye ve kırmızı pirinçle servis edilir.

<span class="mw-page-title-main">Cantık</span>

Cantık Kuzu ve baharatlarla taze hamurdan yapılan, çiböreğin aksine, yağsız, tavada kızartılan bir börek türüdür. Kırım Tatar mutfağının ana ulusal yemeklerinden biridir. Bursa cantığı bir içli pide olup Tatar cantığı ile yalnızca ismi aynıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mücezzaga</span>

Mücezzaga malzemeleri koyun eti, soğan, çöğenderi veya pazı, su, darülfülfül, kişniş, kimyon, damla sakızı, tarçın, karabiber, yoğurt, tuz olan et yemeğidir. Osmanlı mutfağında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Davut paşa köftesi</span>

Davut paşa köftesi,kuzu kıyması, tuz, tane karabiber, kimyon, yenibahar, zeytinyağı, kuru soğan, iç badem, domates salçası, su, limon suyu, tereyağı ile yapılan bir tür köftedir. Davud paşa köftesi, eskiden Osmanlı sarayında akşam ziyafetlerinde servis edilen güzel kokulu bir baş yemektir. Yanında tereyağlı pilavla servis edilir.

<span class="mw-page-title-main">Darüzziyafe köftesi</span>

Darüzziyafe köftesi ,tavuk, soğan, dana eti, kuzu eti, mantar, yufka, yumurta, tuz, kimyon, biber salçası, pul biber, fıstık, beyaz ekmek, maydanoz ile yapılan bir tür köftedir. Osmanlı mutfağında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Barbados mutfağı</span>

Barbados mutfağı, Barbados ile alakalı yemek kültürünü ve çeşitlerini belirtir ve açıklar. Barbados mutfağı, çevre ülkelerden birtakım farklılıklara sahiptir ve dünya mutfağı ile ilgilenenler tarafından rağbet görmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sierra Leone mutfağı</span>

Sierra Leone, tarlaları ve yüksek platformları arasında çeşitli nehirleri ve çağlayanları olan bir Afrika bölgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Asma yaprağı sarması</span> asma yaprağı pirinç veya kıyma ile doldurularak yapılan yemekler

Asma yaprağı sarması veya Asma yaprağı dolması, asma yaprağının içerisine bulgur ya da pirinç başta olmak üzere yöresine göre değişen diğer iç malzemeleri konarak yapılan bir yemektir. Zeytinyağlı sarma ya da kıymalı sarma şeklinde farklı çeşitleri vardır. Malzemeler karıştırılarak harmanlanır. Daha sonra salamura asma yaprağıyla sarılır. Üzerine limon suyu sıkılarak ya da yoğurt konularak yenir.

<span class="mw-page-title-main">Kuru dolma</span>

Kuru dolma, kurutulmuş sebzelerin içerisine bulgur ya da pirinç başta olmak üzere yöresine göre değişen diğer iç malzemeleri konarak yapılan bir yemektir. Zeytinyağlı kuru dolma ya da kıymalı kuru dolma şeklinde farklı çeşitleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Patatesli köfte</span>

Patatesli köfte, Türkiye'nin farklı bölgelerinde yapılan, patates ve kıyma gibi ana malzemelerle hazırlanan lezzetli bir yemektir. Bu köfte türü, hem doyurucu hem de besleyici özellikleriyle bilinir. Patatesli köfte, patates ve kıymanın birlikte yoğrulup baharatlarla tatlandırılarak kızartıldığı veya fırınlandığı bir yemektir. Bu yemek, özellikle aile sofralarında ve özel günlerde tercih edilen bir ana yemek olarak öne çıkar.