İçeriğe atla

Patasana

Patasana
Kapak resmi
YazarAhmet Ümit
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe
TürPolisiye roman
Yayım2000
YayımcıOm Yayınevi
Sayfa477
ISBN9789756827369
OCLC44170293

Patasana, Ahmet Ümit'in 2000 yılında yayımlanan polisiye romanı. Birinci Tablet syf.19, "Ben zalimler çağında yaşayan bir alçaktım" ile başlamaktadır.

Kitabın adı olan Patasana, kitapta geçen Hititli bir saray yazmanı olan kişinin adıdır. Bu yazmanın gizlice yazdığı aynı zamanda resmi olmayan tarihin ilk belgeleri olacak tabletleri kazıları sırasında bulan arkeologların çevresinde meydana gelen gizemli cinayetler olay örgüsünü oluşturmaktadır. Kitapta bir yandan arkeologların öyküsü anlatılırken bir yandan da tabletlerde yazanlar verilmektedir.

Kitap bir cinayet haberiyle başlar. Bu sırada kazılar sürdürülmektedir ve tabletlerin bir bölümü çıkarılmıştır. Cinayet haberi; çeşitli kuşkular doğurmuş, olayın farklı biçimlerde yorumlanmasına ve arkeologlar arasında huzursuzluk çıkmasına neden olmuştur. Ahmet Ümit'in her kitabında olduğu gibi okuyucu yine ters köşeye yatırılmış, katil hiç beklenmedik bir kişi çıkmıştır.

Tabletlerde ise Patasana adlı Hititli saray başyazmanı çocukluğundan itibaren yaşadığı belli başlı olayları, yaşadığı aşkı ve kinini tarihi olaylarla birlikte içten bir biçimde ve yalansız anlatır. Tabletleri gizlice yazmasının nedeni saray yazmanlarının kralın bilgisi dışında ve devleti küçük düşürebilecek yazılar yazamamalarıydı.

Arkeologların öyküsünün anlatıldığı bölümün baş kahramanı Esra'dır. Kazının sorumlusu olan Esra adlı arkeolog olayları anlatan ve yorumlayan zaman zaman okuyucuyu yönlendiren karakterdir. Tabletlerin yer aldığı bölümlerin baş kahramanı ise Patasana'dır. Adeta günlük tutarcasına yazdığı tabletlerde yalansız dahası çok önemli bilgiler veren ve onu bulan arkeologlarca çok değerli olan olaylar anlatmıştır. Onu tabletleri yazmaya sürükleyen kendisini suçlu hissetmesidir. İçinde kendisini kötü sıfatlarla değerlendirdiği tabletleri yazma amacı ise insanlar arası kötülüğün, ölümlerin, savaşların bitmesidir ve barış içinde yaşanmasını dilemesidir...

Kasım 2006'da 20. baskısı yapılan Patasana, yazarın 3. romanıdır. Kitabın arkasındaki notta şöyle denilmektedir: "Patasana trajik öykülerle dolu bir kitap, ama asla karamsar değil. Tüm iyi romanlarda olduğu gibi, Patasana'da da bilgelik, belirsizliğin üzerinde yükseliyor."

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Roman</span> bir kişi ya da bir grup insanın başından geçenleri, onların iç ve dış yaşantılarını belli bir kronolojik, mantıksal, duygusal ya da sanatsal ilişkiyi gözeterek öyküleyen uzun kurgusal anlatı

Roman, genellikle düzyazı biçiminde yazılan, kurgusal, görece uzun, insanın (ya da insan özellikleri atfedilen varlıkların) deneyimlerini bir olay örgüsü içinde aktaran ve genellikle kitap halinde basılan bir edebî tür. Uluslararası ve akademik platformlarda beşinci sanat olarak kabul gören edebiyatın bir alt türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Oktay Akbal</span> Türk gazeteci yazar

Mehmet Oktay Akbal, Türk gazeteci ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Marvel Comics</span> çizgi roman ve ilgili medya yayımlayan şirket

Marvel Comics, ABD merkezli çizgi roman yayımcısı şirkettir. Yayımlamış olduğu çizgi romanlar arasında Örümcek Adam, X-Men, Hulk, Fantastik Dörtlü, Demir Adam, Thor, Daredevil ve Kaptan America adında serileri vardır.

<i>Cevdet Bey ve Oğulları</i>

Cevdet Bey ve Oğulları, Orhan Pamuk'un ilk kez 1982'de yayımlanmış; bir tüccar ailesinin 1905'ten 1970'e kadar yaşadıklarını ve bu hikâye etrafında Türkiye Cumhuriyeti'nin toplumsal, ekonomik ve kültürel tarihinin de anlatıldığı ilk romanıdır. Romanın ilk baskısı Karacan Yayınları tarafından basılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Agatha Christie</span> İngiliz polisiye ve dedektif yazarı (1890–1976)

Tam adı Agatha Mary Clarissa Miller Christie Mallowan olan Agatha Christie, İngiliz yazar, polisiye edebiyatın en önemli isimlerinden biri ve dedektif Hercule Poirot karakterinin yaratıcısıdır. Mary Westmacott takma adıyla aşk romanları da yazmıştır. Ancak asıl ününü, yazdığı 80 dedektif romanına ve West End tiyatrolarında sahnelenen oyunlarına borçludur.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Ümit</span> Türk yazar ve şair

Ahmet Ümit, Türk şair ve yazardır.

Karanlıkta Koşanlar, 2001 yılında TRT 1'de yayımlanan Uğur Yücel ve Haluk Bilginer'in başrollerini paylaştığı macera ve polisiye türündeki Türk televizyon dizisidir. Dizi, 10. bölümü ile sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">Semih Gümüş</span> Türk Yayıncı ve Eleştirmen

Semih Gümüş, Türk yayıncı ve eleştirmen. 1974'te Ankara Fen Lisesi'ne girdi, 1981'de Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni bitirdi. İlk yazısı aynı yıl Yazko Edebiyat Dergisi'nde yayınlandı. 1981-1985 yıllarında Yarın Dergisi'nin genel yayın yönetmenliğini yaptı. 1995-2005 yıllarında Adam Öykü Dergisi'nin genel yayın yönetmenliğini yürüttü. 2006 Aralık ayında Notosöykü Dergisi'ni çıkardı ve şimdilerde bu derginin genel yayın yönetmenliğini yürütüyor. Kendine özgü bir eleştiri anlayışına sahip olan Semih Gümüş'ün 1991'de Roman Kitabı, 1994'te Kara Anlatı Yazarı, Karşılıksız Yazılar, Yazının ve Tarihin Bilinci, 1996'da Cevdet Kudret Eleştiri Ödülü'nü alan Başkaldırı ve Roman, 1999'da Öykünün Bahçesi, 2002'de Puslu Ada, 2003'te Yazının Sarkacı Roman, 2005'te Yazarın Yalnızlık Burcu adlı kitapları yayınlandı. Yazarın Belki Sonra Başka Şeyler de Konuşuruz isimli ilk romanı 2015'te, Yalnızlık Kime Benzer, isimli ikinci romanı ise 2017 Mart'ında Can Yayınları'ndan çıkmıştır.

<i>Geceyarısı Çocukları</i>

Geceyarısı Çocukları, Hint asıllı yazar Selman Rüşdi'nin romanıdır. Hindistan'ın bağımsızlığına kavuştuktan sonra yazılan yapıt, Hindistan yazınında bu özelliğinden dolayı önemli bir yer tutar. İlk baskısı 1981 yılında gerçekleşmiştir. Yazar romanın yazılışından 25 yıl sonra yeni bir önsöz eklemiştir.

<i>Bab-ı Esrar</i> (roman) Ahmet Ümitin 2008 tarihli romanı

Ahmet Ümit'in 2008 yılında basılan kitabı Bab-ı Esrar, Doğan Kitap yayınevinden çıkmıştır.

<i>Gölgesizler</i> (film) 2009 çıkışlı Türk filmi

Gölgesizler, Hasan Ali Toptaş'ın aynı isimdeki romanından uyarlanan 2008 Türkiye yapımı psikolojik-dram türünde sinema filmidir. Yönetmenliğini ve senaryo yazarlığını 9 adlı ilk sinema filmi ile Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde " En İyi Türk Filmi" ödülü kazanan Ümit Ünal yaptı. Yapımcılığını, senaryosunu yazdığı Sağır Oda dizisinde "Oğuz Bey" karakteri ile ön plana çıkan Hakan Karahan'ın 2007 yılında edebiyat eserlerinin sinema uyarlamalarını gerçekleştirmek için kurduğu Narsist Film yaptı.

Bu liste, Behzat Ç. Bir Ankara Polisiyesi dizisinde ve Behzat Ç. Seni Kalbime Gömdüm ile Behzat Ç. Ankara Yanıyor filmlerinde yer alan hayalî karakterleri içermektedir.

<i>Behzat Ç. Bir Ankara Polisiyesi</i> (2. sezon)

Behzat Ç. Bir Ankara Polisiyesi dizisinin 2. Sezonu. Sezonun ilk bölümü 13 Kasım 2011 tarihinde yayınlanmıştır 17 Haziran 2012 tarihinde yayınlanan bölümü ile Dizi 2. Sezon Finalini yapmıştır.

<i>Sultanı Öldürmek</i> Ahmet Ümitin 2012 tarihli romanı

Sultanı Öldürmek, şair ve yazar Ahmet Ümit'in yazdığı, 2012 yılında yayımlanan cinayet, aşk ve tarih ekseninde dönen polisiye romanı'dır.

<i>Sokağın Zulası</i> Ahmet Ümitin 1989da basılan şiir kitabı

Sokağın Zulası Türk yazar Ahmet Ümit'in ilk olarak 1989'da basılan şiir kitabıdır. 2011 yılında yapılan ikinci basımına yeni şiirler eklenmiştir. İlk baskısında 28 şiir, ikincisinde ise 47 şiir yer almıştır. Adını, kitaptaki bir şiirden alır.

<i>Beyoğlu Rapsodisi</i> Ahmet Ümitin 2003 tarihli romanı

Beyoğlu Rapsodisi, Türk yazar Ahmet Ümit tarafından yazılıp Eylül 2003'te Doğan Kitap'tan yayımlanan polisiye-gerilim romanı.

<i>Kafamda Bir Tuhaflık</i>

Kafamda Bir Tuhaflık, Orhan Pamuk'un 2014'te yayımlanan romanıdır.

Su, Buket Uzuner'in 2012 yılında yayınladığı romanıdır.

O/Hakkâri'de Bir Mevsim, Ferit Edgü'nün 1977'de yayımlanan romanıdır.

Bir Kadını Öldürmeye Nereden Başlamalı?, Hatice Meryem'in 2019'da İletişim Yayınları'ndan çıkan kitabıdır. Yazarın "yarın öldürülecek bir kadın psikolojisi" ile yazdığı eserin ana teması Türkiye'deki kadın cinayetleridir ve bu cinayetlerinin toplumsal arka planı sosyo-kültürel ve siyasi temellerle ele alınarak işlenmektedir. Hikâyelerin odağı günlük yaşamda kadın güvenliğine tehdit oluşturan ya da bu potansiyeli taşıyan erkeklerdir. Bu potansiyel suçlular arasında kadın cinayeti kurbanlarının en yakınlarındaki eş, sevgili, ağabey, baba vb. gibi kişiler yer alabilmektedir. Kadın cinayetlerini toplumun yarattığı bir erkeklik sorunu olarak tanımlayan yazar, eseri yazma amacını da bu tespit ekseninde açıklamakta ve farklı sınıfsal kesimlerden gelen ve farklı zihniyetlerde olan erkeklerin öldürdükleri kadınlarla ilişkileri ve cinayet kurbanı kadınların konumlarını işlemektedir.