İçeriğe atla

Pat Buchanan

Pat Buchanan
Beyaz Saray İletişim Direktörü
Görev süresi
6 Şubat 1985 - 1 Mart 1987
Yerine geldiğiMichael A. McManus Jr.
Yerine gelenJack Koehler
BaşkanRonald Reagan
Kişisel bilgiler
Doğum Patrick Joseph Buchanan
2 Kasım 1938 (85 yaşında)
Washington, D.C., U.S.
Partisi Cumhuriyetçi (1999'dan önce, 2004–günümüz)
Diğer siyasi
bağlantıları
Reform Partisi (1999–2002)

Bağımsız (2002–2004)

Evlilik(ler)
Shelley Ann Scarney (e. 1971)

Patrick Joseph Buchanan (2 Kasım 1938) Amerikalı bir paleo-muhafazakar yazar, siyasi yorumcu, köşe yazarı, politikacı ve yayıncıdır. Buchanan, ABD Başkanları Richard Nixon, Gerald Ford ve Ronald Reagan'ın yardımcısı ve özel danışmanıydı.[1] Amerika'daki modern paleo-muhafazakar hareketin önemli bir figürüdür ve yazıları, ahlakı, değerleri ve düşünceleri birçok paleo-muhafazakarı etkilemeye devam etmiştir.

1992 ve 1996'da Cumhuriyetçilerin başkanlık adaylığını aradı. 1992'de görevdeki başkan George HW Bush'a karşı yarıştı ve Bush'un "Dudaklarımı okuyun: yeni vergi yok" taahhüdünün yanı sıra dış politikası ve sosyal meselelerdeki duruşuna karşı kampanya yürüttü 1992 Cumhuriyetçi Ulusal Konvansiyonunda, aday gösterilen Başkan Bush'u desteklemek için "Kültür Savaşı" konuşmasını yaptı. 1996'da nihai Cumhuriyetçi aday Bob Dole ile yarıştı, ancak Cumhuriyetçi ön oyların yalnızca yüzde 21'ini aldıktan sonra çekildi. 2000 yılında Reform Partisi'nin cumhurbaşkanı adayı oldu Kampanyası, dış işlere müdahale etmemeye, yasadışı göçe karşı çıkmaya ve imalatın serbest ticaretten dış kaynak kullanımına karşı çıkmaya odaklandı.

Yarıştığı arkadaşı olarak eğitimci ve muhafazakar aktivist Ezola Foster'ı seçti.

2002'de The American Conservative dergisini kurdu ve The American Cause adlı bir vakıf kurdu.[2] The Occidental Observer, Human Events, National Review, The Nation ve Rolling Stone'da yayımlandı CNN'in Crossfire programının orijinal sunucusu, Şubat 2012'ye kadar Morning Joe programı da dahil olmak üzere MSNBC kablo ağında politik bir yorumcuydu ve daha sonra Fox News'te göründü. Buchanan ayrıca The McLaughlin Group'ta düzenli bir panelistti. Politik pozisyonları temel olarak paleo-muhafazakâr olarak özetlenebilir ve görüşlerinin çoğu, özellikle Amerikan emperyalizmine ve yönetim devletine karşıtlığı, 20. yüzyılın ilk yarısının Eski Sağ Cumhuriyetçilerinin görüşlerini yansıtıyor. Buchanan, 2006'dan beri VDARE'ye sık sık katkıda bulunuyor.[3][4]

Kaynakça

  1. ^ Encyclopedia Britannica (İngilizce). 
  2. ^ American credo: the place of ideas in US politics. US: Oxford University Press. 2007. s. 318. ISBN 978-0-19-923267-3.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  3. ^ "White Nationalists Sought Resumes for Trump White House, Emails Show". Southern Poverty Law Center (İngilizce). 14 Aralık 2020. 15 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Haziran 2021. To date, her byline [Ann Coulter] has appeared on VDARE’s website nearly 400 times across a span of seven years, making her arguably the most famous person on it, along with anti-immigrant politician Pat Buchanan. 
  4. ^ "VDare". www.influencewatch.org (İngilizce). 24 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Haziran 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">2004 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimleri</span> ABDnin başkanını belirleyen seçim

2004 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimleri Amerika Birleşik Devletleri'nde 2 Kasım 2004 tarihinde gerçekleştirilen Amerikan tarihinin 55'inci başkanlık seçimine verilen genel isimdir. Seçimler sonucunda, Cumhuriyetçi Parti adayı George W. Bush Demokrat Parti adayı John Kerry'den daha fazla oy alarak ikinci defa ABD başkanlığına seçilmiştir. Özellikle seçimlere yakınlaşılan aylarda, dış politika konuları adaylar arasındaki tartışmaların odağını oluşturmuş, Irak Savaşı ve adayların birbirlerinin askerlik zamanlarına ilişkin suçlamalar medyada geniş yer bulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ronald Reagan</span> 40. Amerika Birleşik Devletleri başkanı (1981–1989)

Ronald Wilson Reagan, 1981-1989 yılları arasında 40. Amerika Birleşik Devletleri Başkanı olarak görev yapan ve Amerikalı siyasetçi ve aktör. Cumhuriyetçi Parti üyesi olan Reagan, Amerikan tarihinin en önde gelen muhafazakâr figürlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Maine</span> Amerika Birleşik Devletlerinde eyalet

Maine, Amerika Birleşik Devletleri'nin en kuzeydoğusunda bulunan New England bölgesindeki bir eyalettir.

<span class="mw-page-title-main">George H. W. Bush</span> 41. Amerika Birleşik Devletleri başkanı (1989–1993)

George Herbert Walker Bush, 1989-93 arasında Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) 41. başkanı, 1981-89 arasında da ABD'nin 43. başkan yardımcısı. II. Dünya Savaşı gazisi son ABD başkanıdır. ABD'nin 43. başkanı George W. Bush'un babasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Cumhuriyetçi Parti (Amerika Birleşik Devletleri)</span> Amerikada iki büyük siyasi partiden biri

Cumhuriyetçi Parti, kısaltması ile GOP, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki iki büyük çağdaş siyasi partiden biridir. Demokrat Parti'nin ana siyasi rakibi olarak 1850'lerin ortalarında ortaya çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Demokrat Parti (Amerika Birleşik Devletleri)</span> Amerikada iki büyük siyasi partiden biri

Demokratik Parti, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki iki büyük partiden biri. Diğeri Cumhuriyetçi Partidir. Demokratlar, ABD'de "modern liberalizm" olarak bilinen sosyal liberal ideolojinin temsilcisidir; bu ideoloji sivil özgürlük ve sosyal eşitlik kavramlarını karma bir liberal ekonomi desteğiyle harmanlar.

Muhafazakârlık veya tutuculuk, geleneksel toplumsal etmenlerin korunmasını destekleyen politik ve toplumsal felsefedir. Daha belirgin bir anlamda ilgili toplumun içinde bulunduğu çağın gereklerini göz ardı etmeksizin, geçmişten gelen tarihsel, kültürel ve uygar birikimlerini kaybetmeden, kısaca öz dinamiklerinin değişmesine karşı direnç gösteren, toplumsal-kültürel değerlerin korunmasını savunan politik bir görüştür.

<span class="mw-page-title-main">Barack Obama</span> 44. Amerika Birleşik Devletleri başkanı (2009–2017)

Barack Hussein Obama, Amerika Birleşik Devletleri'nin 44. başkanı. İlk olarak 4 Kasım 2008'de yapılan 2008 ABD başkanlık seçimlerinde ABD'nin 44. devlet başkanı seçilmiş ve 20 Ocak 2009 tarihinde bu görevi George W. Bush'tan devralmıştır. 6 Kasım 2012'de yapılan 2012 ABD başkanlık seçimlerinde Mitt Romney karşısında seçimi kazanmış ve Amerika Birleşik Devletleri Başkanlığına ikinci kez seçilmiştir. Demokrat Parti'nin adayı olan Obama, ABD tarihindeki ilk ve tek Afroamerikalı devlet başkanıdır. Başkanlık görevinden önce; 2005'ten 2008'e kadar Illinois senatörü ve 1997'den 2004'e kadar da Illinois eyalet senatörü olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Joe Biden</span> 46. Amerika Birleşik Devletleri başkanı (2021–görevde)

Joseph Robinette Biden, Jr., Amerika Birleşik Devletleri'nin görevdeki 46. başkanı olan Amerikalı politikacı ve eski avukattır. Demokrat Partinin üyesi olan Biden, 2009-2017 yılları arası ABD'nin 47. başkan yardımcılığı, 1973-2009 yılları arasında ise Delaware Senatörlüğü görevlerini üstlenmiştir.

İlerlemecilik, ilericilik ya da progressivizm, her alanda ileri düzeyde önlemler uygulayarak insanların mevcut durumlarını iyileştirmeyi ve toplumun statüsünü yükseltmeyi amaçlayan, bu doğrultuda toplumsal reformu destekleyen politik felsefedir. Bilim, teknoloji, ekonomik kalkınma ve sosyal organizasyondaki ilerlemelerin insanın yaşam koşullarını geliştirmede büyük öneme sahip olduğunu ifade eden İlerleme Düşüncesine dayanır. Modern siyasette ilerlemecilik, siyasi değişim ve hükûmet eylemlerinin desteği yoluyla sıradan insanların çıkarlarını temsil etmeyi amaçlayan bir sosyal veya siyasi harekettir ve genellikle sol-liberal geleneğin bir parçası bağlamında düşünülür. Ancak bu, ideolojilerin eş anlamlı olduğu anlamına gelmez.

<span class="mw-page-title-main">1996 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimleri</span> ABDnin başkanını belirleyen seçim

1996 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimleri Demokrat Parti adayı Amerika Birleşik Devletleri başkanı Bill Clinton ve ABD Başkan Yardımcısı Al Gore ile Cumhuriyetçi Parti adayı eski Senatör Bob Dole ve eski ABD Kongresi üyesi ve Kabine Sözcülerinden Jack Kemp arasında ABD Başkanlığı ve Başkan Yardımcılığı için yapılan seçimlerdir. Clinton 1990'ların başındaki ekonomik durgunluğun sona ermesinden ve dünyada göreceli olarak istikrarlı bir politik ortamının varlığından yararlanarak, yeniden Başkanlığa seçilmeyi ülke çapında seçim gecesinde garantilemiştir.

<span class="mw-page-title-main">1916 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimleri</span> Seçim

1916 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimleri, Avrupa'daki I. Dünya Savaşı'nın sürekli gündemde bulunduğu 7 Kasım 1916 tarihinde gerçekleşmiştir. Demokratik Parti'nin adayı önceki seçimi de kazanmış ve önceki görev süresinde özellikle savaş karşıtı duruşu ve emek dostu reformlarıyla sevilen Woodrow Wilson'dı. Cumhuriyetçi Parti'nin adayı 1910 yılından adaylığına kadar ABD Yüce Mahkemesi'nde yargıç olan Charles Evans Hughes'dı. Eski başkan Theodore Roosevelt ise Hughes'ın adaylığı için bu seçime aday olmamayı tercih etti.

<span class="mw-page-title-main">2016 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimleri</span> ABDnin 45. başkanını belirleyen seçim

2016 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimleri, 8 Kasım 2016 tarihinde yapılmıştır. ABD tarihindeki 58. başkanlık seçimleri olan bu seçimlerin yapıldığı sırada ABD başkanı olarak görev yapmakta olan Barack Obama ABD yasalarına göre bu göreve üst üste iki dönem seçilmiş olduğu için üçüncü kez aday olamamıştır. 2016 yılı boyunca partilerin kendi içlerinde her eyalette ayrı ayrı yaptıkları ön seçimlerin sonucu olarak Demokratik Parti'nin adayı Hillary Clinton, Cumhuriyetçi Parti'nin adayı Donald Trump, Liberteryen Parti'nin adayı Gary Johnson ve Yeşil Parti'nin adayı Jill Stein olarak belirlenmiştir. Bu adayların birbirlerine karşı yarıştıkları genel seçimlerde toplam oy sayısı bakımından Hillary Clinton'a göre daha az oy almasına karşılık, seçiciler kurulunda 304-227 üstünlük sağlayan Donald Trump seçimi kazanmış, 20 Ocak 2017 günü yemin ederek 45. ABD başkanı olarak göreve başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ted Cruz</span> Kanadalı-Amerikalı siyasetçi

Rafael Edward "Ted" Cruz, Amerikalı politikacı ve ABD'nin Teksas Eyaleti senatörü. 2016 ABD başkanlık seçimlerinde, Cumhuriyetçi Partiden aday adayı oldu.

Muhafazakâr demokrasi, Türkiye'deki Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarının kendi siyasi ideolojisini ve politik pozisyonunu tanımlama şeklidir.

<span class="mw-page-title-main">Bush Doktrini</span>

Bush Doktrini, 43. Amerika Birleşik Devletleri başkanı George W. Bush tarafından ortaya konan çeşitli dış politika ilkelerini içeren doktrindir. 11 Eylül saldırılarından sonra geliştirilen ve 20 Eylül 2002 tarihinde The National Security Strategy of the United States başlığı ve W. Bush imzası ile yayınlanan ve tüm dünyayı bir savaş alanı olarak gören "Yeni Amerikan Millî Güvenlik Stratejisi"ne göre; potansiyel tehdit oluşturduğu ileride problem çıkarabileceği düşünülen her oluşum ya da ülkeye karşı karşı nerede olursa olsun "vurulmadan önce vurma" felsefesi çerçevesinde karşılık verilmeli ve gerekirse düşman devletlerdeki rejimler değiştirilmelidir. Afganistan Savaşı da bu doktrin kapsamında yapılmıştır.

Yeni muhafazakârlık 1960'lı yıllarda Amerika Birleşik Devletleri'nde doğmuş bir siyasal akımdır.

Siyasi yelpaze, siyasi pozisyon veya politik spektrum, farklı siyasi pozisyonları birbirine göre tanımlamak ve sınıflandırmak amacıyla kullanılan bir sistemdir. Bu pozisyonlar, bağımsız siyasi boyutları temsil eden bir veya daha fazla geometrik eksende yer alır. "Siyasi pusula" ve "siyasi harita" ifadeleri, özellikle popüler iki boyutlu modellerine atıfta bulunmak üzere, siyasi yelpazeyi ifade etmek için kullanılan terimlerdir.

Nancy Walker Bush Ellis Amerikalı çevreci ve politik kampanyacıydı. Bush eski ABD Başkanı George HW Bush'un tek kız kardeşi ve hem eski Başkan George W. Bush'un hem de Florida'nın eski valisi John Ellis "Jeb" Bush'un halasıydı.

Kültür savaşı, kendi erdemlerini, inançlarını ve uygulamalarını topluma empoze etmek için mücadele eden farklı sosyal gruplar arasındaki kültürel bir çatışmadır. "Savaş" kavramı, yerleşik değerlere ve ideolojilere sahip sosyal grupların, siyaset, kamu politikası veya tüketim konularında genel toplumsal anlaşmazlık ve kutuplaşmanın olduğu "sıcak düğme" konuları etrafında nasıl düşmanca anlatılar oluşturduğuna dair bir metafordur. Kültür savaşları genellikle değerlere, ahlaka ve yaşam tarzına dayanan ve genellikle siyasi bölünmeye yol açan ihtilaf meseleleri etrafında gelişir.