İçeriğe atla

Pastrmayliya

Pastrmayliya
Ülke(ler)Kuzey Makedonya
Bölgesiİştip, Kiliseli, Köprülü
Türüİçli pide
Ana malzemelerHamur, et, biber
Kalori1000 kcal

Pastrmayliya, hamur, et ve biberden yapılan bir Makedon içli pidesidir.[1] Pastrmayliya genellikle oval şekildedir ve üzerinde dilimlenmiş et küpleri ve biber bulunur.[2] Adı, Türkçede kurutulmuş koyun veya kuzu etinin tuzlanmış ve kurutulmuş haline denilen pastırma kelimesinden gelmektedir.[3] Türk pidesine dayanmaktadır.

Şerefine, İştip şehri her yıl "Pastrmajlijada" adlı bir festival düzenler.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Jacob, Jeanne; Ashkenazi, Michael (15 Ocak 2014). The World Cookbook: The Greatest Recipes from Around the Globe, 2nd Edition [4 Volumes]: The Greatest Recipes from Around the Globe. ABC-CLIO. s. 806. ISBN 978-1610694698. Erişim tarihi: 27 Aralık 2017. 
  2. ^ Skopje In Your Pocket, page 13
  3. ^ Kraig, 2=Colleen Taylor; Sen (2013). Street Food Around the World: An Encyclopedia of Food and Culture. ABC-CLIO. s. 32. ISBN 978-1598849554. Erişim tarihi: 27 Aralık 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kısır (yemek)</span> Türk mutfağından meze ve çay saati tabağı

Kısır, Türk mutfağında bulunan bulgur bazlı bir salatadır. Ana malzemeleri ince öğütülmüş bulgur, maydanoz ve salçadır. Yaygın olarak kullanılan ilave malzemeler arasında soğan, sarımsak, nar ekşisi, zeytinyağı, limon suyu, salatalık, kornişon ve baharatlar yer alır. Marul yapraklarıyla servis edilebilir. Domates salçası karışımından dolayı kırmızımsı bir renk alır. Oda sıcaklığında garnitür veya meze olarak servis edilir.

<span class="mw-page-title-main">Dolma</span> doldurulmuş sebze, meyve, deniz ürünleri ve çiçek yemeklerinin genel adı

Dolma, Balkan, Güney Kafkasya, Orta Asya, Akdeniz, Ege ve Orta Doğu mutfaklarında yeri olan bir yemek çeşididir. Biber, domates, soğan, patlıcan ve kabak gibi sebzelerden yapılmaktadır. 2017 yılında Azerbaycan'ın "Dolma yapımı ve paylaşımı geleneği" UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerine dahil edilmiştir. Bu geleneğe halen daha Azerbaycan'da rastlanmaktadır. Dolma aynı zamanda geleneksel Irak mutfağının en popüler yemeklerinden biridir ve Irak'ın yöresel yemeği olarak kabul edilir. Dolma, Irak'taki tüm etnik gruplar tarafından tüketilir.

<span class="mw-page-title-main">Pesto</span>

Pesto, ezilmiş fesleğen (basilikum) ve Sarımsak ile tuz, çam fıstığı, peynir ve zeytin yağı karışımından elde edilen bir sostur. Pesto Latince ezmek anlamına gelen pistare sözcüğünden türemiştir. Geleneksel pestonun yanında içeriğin çeşitlendirildiği farklı tarifleri de mevcuttur. Bunlardan bazıları; farklı yeşil bitkilerle ve Saure Sahne ile içeriği zenginleştirilebilen kaynatılmış sebzelere sos olarak eklenebilen Alman grün pesto ve güneşte kurutulmuş domates ve közlenmiş biberden yapılan kırmızı pestodur.

<span class="mw-page-title-main">Şaşlık</span>

Şaşlık, şiş ve ızgara küp etlerden oluşan bir yemektir. Türkçe kökenli bir sözcük olup şiş kebaba benzemektedir. Geleneksel olarak Kafkasya ve Orta Asya'da çeşitli diğer isimlerle bilinir ve 19. yüzyıldan itibaren Rus İmparatorluğu'nun büyük bölümünde şaşlık adıyla popüler hale geldi.

<span class="mw-page-title-main">Flia</span>

Flia, veya fulya, Arnavutluk ve Kosova mutfağından bir tür hamurişi yiyecektir. Kremalanmış birkaç kat krepten oluşur ve kaymak ile servis edilir.

<span class="mw-page-title-main">Zongzi</span> bambu yapraklarına ve pirinçle yapılan geleneksel bir Çin yemeği

Zongzi, farklı dolgularla doldurulmuş ve bambu yapraklarına sarılmış yapışkan pirinçten yapılmış geleneksel bir Çin pirinç yemeğidir. Buharlama veya kaynatma yoluyla pişirilirler.

<span class="mw-page-title-main">Aloo turta</span>

Aloo turta ve ya aloo pie Trinidad mutfağından bir tür hamur kızartmasıdır. Hamurun iç harcını hazırlamak için kaynatılmış ve soyulmuş patatesler kimyon, tuz, karabiber, pul biber ve sarımsak ile birlikte püre kıvamına gelene kadar ezilir. Trinidad'da sokak yemeği olarak satılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Puntas</span>

Puntas, Meksika mutfağının geleneksel bir yemeğidir. Kurutulmuş kırmızı biber veya taze biber, ince doğranmış soğan, sarımsak ve çeşitli Meksika sosları ile baharatlar eşliğinde pişirilmiş küçük et parçalarından oluşur. Başlangıçta puntas de filete olarak şerit şeklinde kesilmiş sığır eti ile yapılmakta olan yemekte daha sonra farklı et türleri de kullanılmıştır.

<i>Pachola</i> (yemek)

Pachola, Meksika mutfağına ait bir et yemeğidir. Jalisco'da doğmuştur. Bu et yemeği kullanılarak kıyma haline getirilen sığır eti ve çeşitli baharatlar yardımı ile yapılır. Sığır eti kıyması, ancho biberi, kimyon, sarımsak ve ekmekle karıştırılarak yağda kızartılır. Pachola bazen ızgarada da yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Machaca</span>

Machaca, Kuzey Meksika ve Güneybatı Amerika'da yapılan kurutulmuş ettir. Genellikle baharatlı sığır veya domuz eti, susuzlaştırılır ve ardından yerel mutfaklarda kullanılır. Ayrıca, bu bölgelerdeki birçok bakkal ve süpermarkette de mevcuttur. Kurutulmuş et ürününün elde edilmesinin kolay olmadığı bölgelerde, yavaş pişirilmiş dana eti (brisket) veya kıyılmış etli biftek bazen ikame edilip daha sonra kızartılır.

<span class="mw-page-title-main">Al ajillo</span>

Al ajillo, Latin Amerika ülkelerinin mutfaklarına özgü bir çeşnidir. Meksika'da guajillo kırmızı biberi ve ajo'yu (sarımsak) birleştirir. Diğer Latin Amerika ülkelerinde yemek benzerdir, ancak diğer biberleri kullanır, örneğin Peru yemeklerinde aji panca veya aji mirasol, kurutulmuş aji amarillo formları kullanılır. Muhtemel kökeni, sömürgecilik yoluyla, sarımsak ve acı biber yağında pişirilmiş karides olan İspanyol yemeği gambas al ajillo'dur.

<span class="mw-page-title-main">Tabun ekmeği</span> Ekmek çeşidi

Tabun ekmeği, Levant bölgesinde yaygın olan bir yassı ekmektir. Geleneksel olarak tabun fırını adı verilen fırında veya tandırda pişirilir. Bu özelliğiyle tandır ekmeğiyle benzeşmektedir. Genellikle çeşitli yemeklere katık edilerek tüketilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bulgar mutfağı</span> Mutfak

Bulgar mutfağı Güneydoğu Avrupa mutfağının bir temsilcisidir. Diğer Balkan mutfakları ile ortak özellikler taşıyor. Bulgar yemek gelenekleri, çeşitli sebzeler, otlar ve meyveler için uygun iklim koşulları gibi coğrafi faktörler nedeniyle çeşitlidir.

<span class="mw-page-title-main">İran mutfağı</span>

İran mutfağı İranın yöresel mutfağıdır. İran'ın yüzyıllar içerisinde ilişki kurduğu bölge ve ülkelerin mutfaklarından da izler taşır: Türk mutfağı, Yunan mutfağı, Mezepotamya mutfağı, Orta Asya mutfağı, Kafkasya mutfağı ve Rus mutfağı bunlardan bazılarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Liberya mutfağı</span>

Liberya mutfağı, Batı Afrika ülkesi olan Liberya'nın yemek kültürüdür. Liberya mutfağı; pirinç, manyok, muz, tatlı patates, tropikal meyvelerin ve sebzelerin yanı sıra balık, et ve daha fazlasının tüketimine odaklanır.

<span class="mw-page-title-main">Phali</span>

Phali, lahana, patlıcan, ıspanak, fasulye veya pancar gibi sebzelerin ceviz, sirke, soğan ve sarımsakla karıştırılmasıyla yapılan geleneksel Gürcü yemeğidir. Phali'nin tüm çeşitlerinin ortak noktası ceviz püresi sosudur. Gürcü restoranlarında genellikle ıspanaklı, pancarlı veya beyaz fasulyeli çeşitleri servis edilir.

<span class="mw-page-title-main">Kavap</span>

Kavap, şiş üzerinde kavrulmuş küçük et parçalarından oluşan bir yemektir. Kavap başlangıçta Doğu Türkistan'da ortaya çıkmış olup daha sonra Çin'in geri kalanına popüler bir sokak yemeği olarak yayılmıştır. Uygur ve Çin İslam mutfağının bir ürünüdür.

Beondegi, kelimenin tam anlamıyla " pupa ", ipekböceği krizalit yapılan bir kore türü sokak yemeğidir. Haşlanmış veya buğulanmış şekilde yapılan atıştırmalıklar kağıt bardaklarda kürdan şişlerle servis edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Harira</span>

Harira, Fas ve Cezayir başta olmak üzere geleneksel bir Kuzey Afrika çorbasıdır. Başlangıç olarak popüler olmakla birlikte tek başına hafif bir atıştırmalık olarak da yenir. Çok sayıda çeşidi bulunmaktadır ve yıl boyunca yapılabilmesine rağmen daha çok Ramazan ayında yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Zapiekanka</span>

Zapiekanka ya da Polonya Pizzası, Polonya'ya ait bir ekmek üstü sandviç türüdür. Zapiekanka kelimesi, Lehçe'de güveç anlamında da kullanılmaktadır. Zapiekanka, başta Krakov ve Varşova olmak üzere Polonya'nın en bilinen ve sıkça tüketilen sokak yiyeceğidir. Zapiekanka'nın yapımında büyükçe bir Fransız baget ekmeği, Polonya tarzı eritme peyniri ya da gouda, ketçap ve domuz salamı ya da tavuk eti kullanılmaktadır. Zapiekanka, genellikle sıcak tüketilmektedir.