
Galanthus plicatus subsp. byzantinus, Amaryllidaceae (nergisgiller) familyasından Türkiye'de endemik olan bir kardelen alt türü.

Zarif böğürtlen, Kafkas böğürtleni veya bilimsel adıyla Rubus caucasicus, Wilhelm Olbers Focke tarafından tanımlanmış, gülgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya ve Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesine endemik olan zarif böğürtlen, dağ çayırlarında yetişmektedir. Borçka'daki Karagöl'ün çevresinde, Çamlıhemşin'e bağlı Galer Düzü mevkindeki Kavron Deresi'nin yanında, Ordu'nun Ünye ilçesine bağlı Denizbükü ve Yüceler köylerinde ve Giresun'un Dereli ilçesine bağlı Yavuzkemal beldesinde görüldüğü rapor edilmiştir.

Kocatere veya bilimsel adıyla Pachyphragma macrophyllum, Franz Georg Hoffmann tarafından tanımlanmış ve Nikolaj Adolfovitj Busj tarafından isimlendirilmiş, turpgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Batı Kafkasya, Artvin, Rize, Trabzon ve Ermenistan'a endemik olan kocatere, 0 ila 1900 metre yükseklikteki Karadeniz ormanlarında yetişmektedir. Egzotik tür olarak Büyük Britanya'da yetiştiği rapor edilmiştir. Nisan ve Mayıs aylarında çiçeklenir. Haziran ve Temmuz aylarında meyve verir.

Kuzey kıskısı veya bilimsel adıyla Crepis conyzifolia, papatyagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Güney, Güneydoğu ve Doğu Avrupa, Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi ve Güney Kafkasya'ya endemik olan kuzey kıskısı, 1625 ila 3000 metre yükseklikteki dağlık kaya ve çayırlarda yetişmektedir. Avrupa'da Alpler, Pireneler, Karpatlar ve Südetler sıradağlarında görülen türün uzunluğu 20 ila 60 santimetre arasında değişmektedir. Ağustos ayında çiçeklenir. Kuzey kıskısının C. c. subsp. djimilensis adlı alt türü Türkiye ve Kafkasya'ya endemiktir. Alt tür, bilimsel adını Rize'ye bağlı Cimil Yaylası'ndan almıştır.

Eğri hezaren veya bilimsel adıyla Delphinium flexuosum, Friedrich August Marschall von Bieberstein tarafından tanımlanmış, düğün çiçeğigiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya ve Artvin'e endemik olan eğri hezaren, yaklaşık 2050 metre yükseklikteki alpin sınırı kayalıklarda yetişmektedir. Temmuz ayında çiçeklenir.

Buz yıldızı veya bilimsel adıyla Gagea glacialis, Karl Koch tarafından tanımlanmış, zambakgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya, Türkiye'nin doğusu ve İran'a endemik olan buz yıldızı, 1900 ila 2900 metre yükseklikteki alpin çayırlıklarda yetişmektedir. Mayıs ve Ağustos ayları arasında çiçeklenir. Gövdesi 5 ila 10 cm uzunluğundadır.

Çayır salebi veya bilimsel adıyla Anacamptis palustris, salepgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Avrupa, Kuzey Afrika ve Batı Asya'da bulunur. Batı ve Orta Avrupa, Akdeniz Havzası, Balear Adaları, Türkiye, Kafkasya, Cezayir, Tunus ve Suudi Arabistan'a endemiktir.
Koçtaşağı veya bilimsel adıyla Astragalus incertus, Carl Friedrich von Ledebour tarafından tanımlanmış, baklagiller familyasının geven cinsinden çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'nin kuzeydoğusu ve Kafkasya'ya endemik olan koçtaşağı, 2300 ila 3100 metre yükseklikteki çağıllıklar ve kayalık yerlerde yetişmektedir. Temmuz ve Ağustos aylarında çiçeklenir.

Ranunculus constantinopolitanus, düğün çiçeği cinsi çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye, Balkanlar, Romanya, Kafkasya, Kuzey Irak, İran, Kıbrıs ve Batı Suriye'ye endemik olan Kâğıthane çiçeği, sulak alan ve nemli çayırlarda yetişmektedir. 20 ila 75 cm uzunluğa erişebilen bitki, Nisan ve Haziran ayları arasında çiçeklenir. Taç yaprakların uzunluğu 8 ve 15 cm arasındadır.

Uzunçanak veya bilimsel adıyla Dianthus crinitus, James Edward Smith tarafından tanımlanmış, karanfilgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kuzeybatı Afrika, Ege Adaları, Anadolu, Kafkasya, Suriye, Lübnan, İran, körfez ülkeleri ve Umman'a endemik olan uzunçanak, Nisan ve Ağustos ayları arasında çiçeklenir.

Filburnu veya bilimsel adıyla Rhynchocorys elephas, canavar otugiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye, Kafkasya, İtalya, Yunanistan, Bulgaristan ve İran'a endemik olan filburnu, 30 ila 2600 metre yükseklikteki dere kenarları, çayırlıklar ve kayalık volkanik yamaçlarda; çam, göknar, kızılağaç ve kayın ağaçlarının altında yetişmektedir. Mayıs ve Eylül ayları arasında çiçeklenir.

Yayla çanı veya bilimsel adıyla Campanula saxifraga, Friedrich August Marschall von Bieberstein tarafından tanımlanmış, çan çiçeğigiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'nin kuzeydoğusu ve doğusu, Kafkasya ve Kuzey İran'a endemik olan yayla çanı, 1890 ila 4200 metre yükseklikteki çağıllıklar, çimenlikler ve alpin yamaçlarında yetişmektedir. Haziran ve Ağustos ayları arasında çiçeklenir. 3 ila 5 cm boyundadır.

Bağdanaz veya bilimsel adıyla Carum meifolium, Pierre Edmond Boissier tarafından tanımlanmış, maydanozgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'nin kuzeydoğusu ve Kafkasya'ya endemik olan bağdanaz, 1600 ila 2560 metre yükseklikteki alpin çayırlar ve gevşek kayalıklarda yetişmektedir. Temmuz ve Ağustos aylarında çiçeklenir.

Yıldız dolama veya bilimsel adıyla Draba siliquosa, Friedrich August Marschall von Bieberstein tarafından tanımlanmış, turpgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi, Kafkasya, Avrupa'daki sıradağlar ve Kuzey İran'a endemik olan yıldız dolama, 1950 ila 2300 metre yükseklikteki volkanik kaya kenarları ve dağ çayırlarında yetişmektedir. Mayıs ve Haziran aylarında çiçeklenir. 5 ila 15 cm uzunluğa erişebilmektedir.

Çayır keteni veya bilimsel adıyla Linum hypericifolium, Richard Anthony Salisbury tarafından tanımlanmış, keten cinsinden çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya, Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi ve Kars'a endemik olan çayır keteni, 1700 ila 2500 metre yükseklikteki ormanlar, çalılar, çayırlıklar ve kayalık yerlerde yetişmektedir. Haziran ve Temmuz aylarında çiçeklenir. 30 ila 70 cm büyüyebilen çayır keteninin yaprakları 28–58 mm uzunluğunda ve 5–17 mm genişliğindedir.

Sandık çiçeği veya bilimsel adıyla Hypericum orientale, sarı kantarongiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Gürcistan ve Türkiye'ye endemik olan sandık otu, 0 ila 2300 metre yükseklikteki volkanik kaya yamaçları ve koruluklarda yetişmektedir. Mayıs ve Temmuz ayları arasında çiçeklenir.

Yaylasalebi veya bilimsel adıyla Traunsteinera sphaerica, salepgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya ve Türkiye'nin kuzeydoğusuna endemik olan yaylasalebi, 1600 ila 2400 metre yükseklikteki alpin çayırlıklar, otlaklar ve orman kenarlarında yetişmektedir. Haziran ve Temmuz aylarında çiçeklenir. Bitkinin uzunluğu 25 ila 60 cm, mızraksı yaprakların uzunluğu ise 8 ila 13 santimetredir. Bitkinin internodu sarımsı yeşildir. Çiçeklerin rengi beyaz veya soluksu sarıdır. Yaylasalebi, Temmuz ve Eylül ayları arasında meyve verir.

Dactylorhiza urvilleana, Orchidaceae familyasının Dactylorhiza cinsinden çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya, Türkiye'nin kuzeydoğusu, Sinop ve Kastamonu'ya endemik olan balkaymak, 0 ila 2500 metre yükseklikteki nemli yerler, yaprak döken ve iğne yapraklı ormanlar, Picea-Rhododendron çalılıkları ve dere kenarlarında yetişmektedir. Haziran ve Temmuz aylarında çiçeklenir. 40 santimetre uzunluğa ulaşabilen bitkinin çiçekleri mor, lila veya pembe renklidir. Türkçede Ilgaz salebi adıyla bilinen Dactylorhiza urvilleana subsp. ilgazica alt türü Türkiye'ye endemiktir.

Galanthus alpinus, Dmitrii İvanoviç Sosnowsky tarafından tanımlanmış, nergisgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya ve Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesine endemik olan Kafkas kardeleni, yaprak döken ormanlarda, orman kenarlarında, orman açıklıklarında ve nehir vadilerinde yetişmektedir. Mart ayında çiçeklenir ve Nisan ayında meyve verir. Toplam uzunluğu 15 ila 25 cm uzunluğunda olan Kafkas kardeleninin yaprakları 2.5 – 20 cm uzunluğunda ve 0.6 - 2.2 cm genişliğindedir. Türün nesli süs bitkisi olarak yetiştirilmek üzere toplandığı için tehlike altındadır.

Katır çiğdemi veya bilimsel adıyla Colchicum szovitsii, Kafkasya, Türkiye ve İran'a endemik, Colchicaceae familyasından çok yıllık bir acı çiğdem türüdür. Cins, adını Antik Kolhis Krallığı'ndan almıştır. 200 ila 3250 metre yükseklikteki ıslak çayırlık ve nemli kesekli yerler, stepler ve Pinus orman kenarlarında yetişmektedir. Şubat ve Mayıs ayları arasında çiçeklenir.