İçeriğe atla

Pastina

Pastina
Ülke(ler)İtalya
BölgesiSicilya
Ana malzemelerBuğday unu

Pastina ("pastini" veya "pastine") bir makarna çeşididir. Tipik olarak bir inçin on altıda biri çapında yuvarlak düzensiz bir şekle sahip küçük makarna parçalarından oluşur. Üretilen en küçük makarna türüdür.[1] Pastina küçük yıldızlar, küçük tüpler veya hatta küçük makarna erişteleri veya küçük kabuklar şeklinde şekillendirilebilir. Buğday unundan yapılır ve yumurta da içerebilir.

Pastina, İtalyan mutfağında çorba, tatlı, bebek maması ve makarna yemekleri dahil olmak üzere birçok farklı şekilde kullanılmaktadır.[2]

Pastina türleri

  • Acini di pepe
  • Alfabe makarna
  • Anelli
  • Ditalini
  • Fregula
  • Orzo

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2021. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2021. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Makarna</span> geleneksel İtalyan yiyeceği

Makarna, geleneksel İtalyan mutfağının temel besini ve ulusal yemeğidir. İlk defa 1154 yılında Sicilya'da ortaya çıkmıştır. Makarnanın bir çeşidi olan itriya Ağlebîler tarafından Sicilya adasına taşınmıştır. Genellikle irmik, tam buğday veya durum buğdayından elde edilmiş una yumurta karıştırılarak hazırlanmış türlü biçimlerdeki kuru hamur ve bu hamurdan yapılır Türkçeye İtalyanca maccherone sözcüğünden geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aşçılık</span> yemek yapma

Aşçılık, besinlerin çeşitli yöntemlerle yemeye hazır duruma getirilmesine denir. Ahçılık olarak da bilinir. Ev ekonomisi'nin temel bileşenlerinden biridir. Şef, aşçı, yardımcı şef, pasta şefi, mutfak şefi, fırıncı, gastronomcu, çikolatacı gibi mesleklerle sıkı ilgilidir. Birçok ülkelerde aşçılık mesleği öğrenmek için aşçılık okulu, aşçılık fakültesi, aşçılık akademileri bulunmaktadır. Aşçılığın en temel yöntemi pişirmedir. Ama "aşçılık" terimi, pişirmenin yanı sıra kurutma, isleme, dondurma ya da salamura gibi başka yöntemleri de kapsar. Besinler birkaç nedenden dolayı pişirilir. Bazı besinleri çiğ yeme düşüncesinden hoşlanmayız. Belirli besinleri pişirerek yemeye alışık olduğumuzdan, pişirmenin besinlere iyi bir tat kazandırdığına inanırız. Öte yandan pişirildiklerinde besinlerde değişiklikler oluşur ve bu da bazı besinlerin yenmesini ve sindirilmesini kolaylaştırır. Moleküler gastronomi, fizik ve kimya perspektifinden beslenmenin bilimsel yaklaşımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sos</span> Yemeğin üzerine dökülen sıvı veya yoğun sıvı karışım

Sos, aşçılıkta bir yemeğin hazırlanmasında kullanılan veya yemeğin servisi sırasında üzerine dökülen sıvı veya yarı katı (yoğun) haldeki yardımcı yemektir. Soslar tek başına tüketilmez, ana yemeğe lezzet, su veya görsel güzellik katma amacıyla kullanılır. Sos sözcüğü Fransızca bir sözcük olup (sauce), Latince'de "tuzlu" anlamına gelen salsus sözcüğünden gelir. Genellikle soslar sıvı bileşenler içerirken, makarna türü yiyeceklere ilave edilen soslar daha çok katı bileşenler içerir. Hazırlanma şekillerine ve amaçlarına göre soslar soya sosu, beşamel sos veya salata sosu gibi isimler alır.

<span class="mw-page-title-main">Şehriye</span> Türk mutfağında çorba ve pilavlarda kullanılan hamurişi

Şehriye küçük taneli makarna. Priscilla Mary Işın'ın, Osmanlı Mutfak Sözlüğü kitabında Arapça Şa’riyye’den bozma bir kelime olduğu, çeşitli şekillerde kesilen çorbalık ve pilavlık küçük hamurlara denildiği yazılmaktadır. Kendi başına yemek olarak pişirilmez, çorba ve pilavlara çeşni vermek için kullanılır. En çok kullanılan çeşitleri tel şehriye ve arpa şehriyedir. Tel şehriye spagetti gibi yuvarlak kesitlidir ama çapı tel gibi çok daha küçüktür. Arpa şehriyenin şekli ise mekik gibi oval ve yassıdır.

<span class="mw-page-title-main">Barilla</span>

Barilla S.P.A., İtalyan yemek şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">İtalyan mutfağı</span> İtalyan Mutfağı

İtalyan mutfağı, kökeni MÖ 4. yüzyıla kadar uzanan, toplumsal ve siyasi değişimlerle yüzyıllar içerisinde gelişmiş, dünyanın her tarafında bilinip, sevilen, çok zengin bir mutfaktır. İtalyan mutfağında Etrüsk, Antik Yunan, Antik Roma, Bizans, Yahudi ve Arap mutfaklarının etkisi çok belirgindir. Yeni Dünyanın keşfiyle, bugünkü İtalyan mutfağının temeli olarak bilinen fakat aslında 18. yüzyıla kadar halk kitlelerine ulaştırılamamış patates, domates, dolmalık biber ve mısır gibi gıda ürünlerinin Avrupa'ya getirilmesiyle mutfakta önemli değişimler görüldü. İtalyan mutfağının özelliği bölgesel çeşitliliğinin fazla olması, ve çok farklı lezzetleri barındırmasından gelir.

<span class="mw-page-title-main">Amerikan mutfağı</span> Geleneksel Amerikan mutfağı

Amerikan mutfağı, Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) yaşayanlara özgü bir mutfaktır. ABD'de yaygın olan pişirme stilleri, diğer Batı ülkelerindekilerine benzer. Buğday, ABD'de kullanılan ana tahıl bitkisidir. Geleneksel Amerikan mutfağında hindi, ak kuyruklu geyik eti, patates, tatlı patates, mısır, kabak ve akçaağaç şurubu gibi malzemeler kullanılır; bunların hepsi Amerikan yerlileri ve ilk Avrupalı göçmenleri tarafından işlenirdi. Mangalda yavaşça pişirilen domuz ya da dana eti, crab cake, patates cipsi ve damla çikolatalı kurabiye, Amerikalılara özgün yemek stilleridir. Soul food, Afrikalı köleler tarafından geliştirilen bir mutfak ve özellikle ABD'nin güneyinde popülerdir, lakin ABD'nin diğer yerlerinde yaşayan Afrikalı Amerikalılar arasında da sıkça rastlanır. Louisiana kreyol, Cajun ve Tex-Mex gibi senkretik mutfaklar, özgü oldukları bölgeleri için büyük önem taşırlar.

<span class="mw-page-title-main">Monferrato</span>

Monferrato Kuzey İtalya'da Piyemonte ilinde yer alıp kabaca Asti ve Alessandria komünlerini içeren Asti spumante, Barbera ve Moscato d'Asti gibi dünyaca tanınan şarap üretimiyle ünlü hatta bu sebepten 2014 yılı Haziran ayında UNESCO Dünya Mirası Listesine dahil edilen bölgedir.

<span class="mw-page-title-main">Rice-A-Roni</span>

Rice-A-Roni, PepsiCo'nun bağlı kuruluşu olan Quaker Oats Company'nin bir ürünüdür. Pirinç, erişte makarnası ve baharatlardan oluşan pilav benzeri kutulu bir gıda karışımıdır. Hazırlamak için, pirinç ve makarna tereyağında kızarır, daha sonra su ve baharat eklenir ve emilinceye kadar kaynatılır.

Dolmio Mars şirketine ait çeşitli makarna sosu türleridir. Ürün yelpazesine sos kavanozları ve hazır yemek tarzı paketler ve karıştırmalar dahildir. Şirket, televizyon reklamlarında ve diğer medyalarda "Dolmio Puppets" adı verilen ve ayrıca ambalaj üzerinde de bulunan kuklalar tarafından pazarlanmaktadır.

Buitoni, Sansepolcro merkezli bir İtalyan gıda şirketidir. 1827 yılında kurulmuştur. Fabrikada üretilen makarna ve sos ürünleri ile tanınırlar. 1985 yılında Buitoni ailesi şirketi Carlo De Benedetti'ye sattı; 1988 yılında Nestlé tarafından satın alındı. 2017 yılında, Nestlé marka yeniden yapılanmaya başladı ve İtalya'da Bremerhaven, Frosta AG'ye çeşitli Buitoni dondurulmuş hazır yemeklerini lisansladı.

<span class="mw-page-title-main">Bertolli</span>

Bertolli İtalyan gıda ürünlerinin markasıdır. Küresel pazar lideri olduğu sızma zeytin yağının bir markası olarak ortaya çıkan, ancak şimdi makarna sosu ve hazır yemekler içeren ürün yelpazesini genişletti.

<span class="mw-page-title-main">Bucatini</span> makarna çeşidi

Perciatelli olarak da bilinen bucatini, ortasından geçen bir delik olan kalın, spagetti benzeri bir makarnadır. Lazio'da, özellikle Roma'da yaygındır.

<span class="mw-page-title-main">Makarna listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Makarnanın birçok şekil ve çeşidi vardır. Genellikle boyut, uzun, kısa, dolgulu (ripiena), et suyunda pişirilmiş (pastina), açılmış (strascinati) veya atımlık (gnocchi/gnocchetti) olarak sıralanırlar. Buna rağmen şekil çeşitliliğine ve bölgesel içeriklerine oranla "birinin gnocchettosu diğerinin strascinatosu olabilir".

<span class="mw-page-title-main">Etli makarna</span>

Etli makarna, et ve makarna ile hazırlanan yemektir. Osmanlı mutfağında bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Libya mutfağı</span>

Libya mutfağı, Libya'ya özgü yemek pişirme tarzıdır. Libya mutfağı, Akdeniz, Kuzey Afrika ve Berberi mutfaklarının geleneklerinden çok şey alır. Libya'nın en popüler yemeklerinden biri de arpa, su ve tuzla hazırlanan mayasız bir ekmek olan bazindir. Bazin, arpa unu suda kaynatıldıktan sonra dövülür ve magraf kullanılarak hamur haline getirilerek hazırlanır. Domuz eti tüketimi, İslam hukukuna göre yasaktır.

<span class="mw-page-title-main">Fırında makarna</span> Fırında Makarna Yemeği

Fırında makarna makarna ile yapılan yemektir. Osmanlı mutfağında yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kebaplı makarna</span>

Kebaplı makarna makarna ile yapılan yemektir. Osmanlı mutfağında yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Velense (erişte)</span>

Velense bir çeşit makarna veya eriştedir. Kare veya üçgen şeklinde olabilir. Velense hamur aşı yemeğinin yapımında kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Pasta all'Ortolana</span>

Pasta all'Ortolana, çeşitli farklı sebzelerin makarnayla karıştırılmadan önce pişirilmesiyle yapılan bir İtalyan yemeğidir. Tarifte belirli bir makarna türü belirtilmediği için burgu makarna, Fettuccine, Penne, Rigatoni, kelebek makarna (Farfalle) veya herhangi bir kısa Makarna türü ile yapılabilir. Yapımında kullanılan sebzeler genellikle havuç, soğan, pırasa, sarımsak, kabak, kereviz, sarı ve kırmızı biber, çeri domates ve patlıcandır.