İçeriğe atla

Pasteur Enstitüsü

Koordinatlar: 48°50′24″K 2°18′42″D / 48.84000°K 2.31167°D / 48.84000; 2.31167
Pasteur Enstitüsü Tıp Merkezi, Paris, Rue de Vaugirard

Pasteur Enstitüsü (FransızcaInstitut Pasteur), Fransa merkezli bir kâr amacı gütmeyen kuruluştur. Vakfın kuruluş amacı özellikle biyoloji, mikroorganizmalar, hastalıklar ve aşılar hakkında araştırma ve geliştirme faaliyetleri yürütmektir. Kurum ismini kendi zamanında modern tıp alanında önemli katkıları olan, pastörizasyon mucidi, şarbon basili ve kuduz virüsü için aşı geliştiren Louis Pasteur'den almaktadır. Enstitü 4 Haziran 1887 tarihinde kurulmuş ve 14 Kasım 1888 tarihinde hizmete açılmıştır.

Bir yüzyılı aşkın süredir Pasteur Enstitüsü bulaşıcı hastalıklara karşı savaşta ön planda olmuştur. Paris merkezli bu dünya çapındaki biyomedikal araştırma kuruluşu 1983 yılında AIDS hastalığına neden olan HIV virüsünü ilk kez izole eden merkezdir. Uzun yıllardır difteri, tetanos, tüberküloz, çocuk felci, grip, sarıhumma ve veba gibi bazıları öldürücü olan hastalıkları kontrol etmek için tıp bilimindeki araştırma ve keşiflerden sorumlu olmuştur. 1908 yılından bu yana, sekiz Pasteur Enstitüsü araştırmacısı bilim insanı çalışmalarıyla Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü kazanmıştır. 2008 yılında ise bu ödülü iki Pasteur Enstitüsü araştırmacısı paylaşmıştır.

Önemli araştırmacıları

  • Emile Roux ve Alexandre Yersin: Corynebacterium diphtheriae'nin etki mekanizması keşfetti ve antitoksinler ile difteri tedavisini keşfettiler;
  • Alexandre Yersin: 1894 yılında veba mikrobu Yersinia pestis'i keşfetti;
  • Paul-Louis Simond: 1898 yılında pirelerin veba iletiminde rolünü ortaya çıkardı;
  • Albert Calmette ve Camille Guerin: Lille Pasteur Enstitüsü'nde Tüberküloz basili Mycobacterium tuberculosis kültürünü gerçekleştirdiler ve 1921 ilk etkili tüberküloz aşısını buldular (BCG veya Bacillus Calmette-Guerin aşısı);
  • Alphonse Laveran: Protozoanların hastalık etkeni olarak rolü üzerine yaptığı araştırmalar için 1907'de Nobel Ödülü aldı (özellikle sıtma hematozoon keşfi nedeniyle);
  • İlya İlyiç Mechnikov: bağışıklık sistemi üzerine bilimsel anlayışa katkılarından dolayı 1908 yılında Nobel Ödülü aldı
  • Constantin Levaditi ve Karl Landsteiner 1910 yılında çocuk felci etkeni virüsü gösterdiler;
  • Félix d'Herelle: 1917 yılında sadece bakteri içinde yayılan bir virüs olan bakteriyofajı keşfetti;
  • Jules Bordet: bağışıklık sistemi üzerine buluşları için 1919 yılında Nobel ödülü aldı;
  • Charles Nicolle: tifüs iletiminde bitlerin rolünü keşfi ile 1928 yılında Nobel ödülü aldı;
  • Jean Laigret 1932 yılında sarıhumma için ilk aşıyı geliştirdi;
  • André Lwoff 1951 yılında Provirüsleri keşfetti;
  • Pierre Lépine 1954 birinde ilk antipolio aşılarından birini geliştirdi;
  • Jean-Pierre Changeux 1970 yılında ilk bulunan nörotransmitter reseptörü olan asetilkolin reseptörünü izole etti,
  • Luc Montagnier, Françoise Barre-Sinoussi ve arkadaşları 1983 ve 1985 yılında HIV virüsünü keşfettiler. 2008 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü ile onurlandırıldılar.

Uluslararası ağ

Enstitünün Uluslararası ağı aşağıdaki şehirlerde ve ülkelerde mevcuttur:

Pasteur Enstitüsü de Lille

Bibliyografi

  • Gascar, Pierre. La Strada di Pasteur, Jaca Book, Milano 1991. ISBN 88-16-40291-1.
  • Hage, Jerald and Jonathon Mote. "Transformational Organizations and a Burst of Scientific Breakthroughs," Social Science History(2010) 34#1 pp 13–46. online
  • Reynolds, Moira Davison. How Pasteur Changed History: The Story of Louis Pasteur and the Pasteur Institute (1994)
  • Seidel, Atherton. "Chemical research at the Pasteur Institute," Journal of Chemical Education, (1926) 3#11, p 1217+ DOI: 10.1021/ed003p1217
  • Weindling, Paul. "Scientific elites and laboratory organization in fin de siècle Paris and Berlin: The Pasteur Institute and Robert Koch’s Institute for Infectious Diseases compared," in Andrew Cunningham and Perry Williams, eds. The Laboratory Revolution in Medicine (Cambridge University Press, 1992) pp: 170–88.

Dış bağlantılar


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Jonas Salk</span> Amerikalı hekim ve bakteriyolog, çocuk felci aşısının mucidi

Jonas Edward Salk, ilk başarılı çocuk felci aşısını geliştiren Yahudi kökenli Amerikalı virolog ve tıp araştırmacısıdır. Doğup, büyüdüğü New York'ta bulunan ve New York Şehir Koleji ve New York Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp ve biyoloji öğrenimi gördü. Daha sonra, sıradan sağlıkçı doktor olmak yerine, araştırmacı doktor olmayı seçti ve 1939'da New York'taki uygulamalı öğrenim hizmeti veren Mount Sinai Hastanesi'nde staj öğrenimi gördü. İki yıl sonra, Michigan Üniversitesi'nde doktora hocası Thomas Francis Jr.'ın öğrenim çatısı altında, viroloji ve virüsle oluşan grip hastalıkları alanında öğrenim görmesini sağlayacak bursu kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Louis Pasteur</span> Fransız mikrobiyolog ve kimyager (1822–1895)

Louis Pasteur, kuduz aşısını bulan Fransız mikrobiyolog ve kimyager.

<span class="mw-page-title-main">Marie Curie</span> Fransız-Polonyalı fizikçi ve kimyager

Marie Skłodowska Curie, radyoaktivite alanında öncü araştırmalar yapmış ve bu araştırmaları sonucunda Nobel Ödülü'ne layık görülmüş Polonyalı-Fransız fizikçi ve kimyagerdir.

<span class="mw-page-title-main">Mikrobiyoloji</span> mikroskobik organizmaların incelenmesi

Mikrobiyoloji, mikrorganizmaları inceleyen bilim dalıdır. Bakteriler, archaea, virüsler, protistler, mayalar ve küfler gibi mikroorganizmalar mikrobiyolojinin konu alanını oluştururlar. Mikrobiyoloji bilim dalının aktif olarak kullanıldığı uygulama alanları tıp, tarım ve endüstridir.

<span class="mw-page-title-main">BCG aşısı</span> öncelikle tüberküloza karşı kullanılan aşı

Bacillus Calmette-Guérin aşısı veya verem aşısı. Albert Calmette ve Camille Guérin isimli iki Fransız araştırmacı 1920'li yıllarda BCG aşısını, bovin (sığır) tipi tüberküloz basillerini, 13 senelik bir süre içerisinde safralı ve gliserinli patates üzerinde 230 defa kültürden kültüre aktararak ürettiler. Yapılan çalışmalarda, bu şekilde üretilen basillerin insanlarda tüberküloz hastalığı yapmadığı fakat tüberküloz basiline karşı insanlarda bir bağışıklık oluşturduğu bulundu. Bu şekilde virulansı azaltılmış, canlı fakat hastalık yapmadan bağışıklık kazandıran basile, basilin ve bulan araştırmacıların soy isimlerinin baş harfleri alınarak kısaca BCG ismi verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Robert Koch</span> 19/20. yüzyıl Alman hekimi ve bakteriyolog

Heinrich Hermann Robert Koch, Alman hekim. Antraks basili (1877), tüberküloz basili (1882) ve kolera basili'nin (1883) keşfi ve Koch postülatlarını geliştirmesiyle ünlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Paul Ehrlich</span> araştırmacı

Paul Ehrlich, Yahudi kökenli Alman bakteriyolog.

<span class="mw-page-title-main">Max Theiler</span>

Max Theiler Güney Afrikalı-Amerikalı biyolog ve Nobel Ödülü sahibi.

<span class="mw-page-title-main">Hugo Theorell</span>

Hugo Theorell tam adı ile Axel Hugo Theodor Theorell, İsveçli biyokimyacı. Thoerell 1924 yılında Karolinska Enstitüsünde tıp eğitimini bitirdi. Sonraki üç ayda Paris'te Pasteur Enstitüsü nde bakteriyoloji okudu. 1930 yılında doktorasını yaptı ve Karolinska Enstitüsünde fizyolojik kimya profesörü oldu.

Howard Martin Temin, Amerikalı biyologdur. 1975 yılında kanser araştırmasında yaptığı keşifler için David Baltimore ve Renato Dulbecco ile beraber Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülünü aldı.

<span class="mw-page-title-main">Albert Calmette</span> Fransız bilim insanı (1863 – 1933)

Albert Calmette, Fransız doktor, bakteriyolog ve immünolog. Pasteur Enstitüsü'nün önemli çalışanlarından biriydi. Vereme karşı kullanılan Bacillus Calmette-Guerin (BCG) aşısını keşfetti. Ayrıca yılan zehrine karşı ilk antivenini geliştiren kişidir. Le Figaro editörü Gaston Calmette Albert Calmette'in kardeşidir.

<span class="mw-page-title-main">Camille Guérin</span> Fransız biyolog (1872-1961)

Jean-Marie Camille Guerin, Fransız Veteriner hekim, bakteriyolog ve immünolog. Albert Calmette ile birlikte tüberküloz hastalığına karşı Bacillus Calmette-Guerin (BCG) aşısını geliştirmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Luc Montagnier</span> Fransız hekim ve virolog (1932-2022; Nobel Ödülü: 2008)

Luc Antoine Montagnier, Fransız virolog ve bilim insanı. Françoise Barré-Sinoussi ve Harald zur Hausen ile birlikte 2008 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü sahibi bilim insanı. Nobel Ödülü'nü İnsan İmmün Yetmezlik Virüsü'nü (HIV) keşfinden dolayı kazanmıştır. Şanghay Jiao Tong Üniversitesi'nde profesör olarak çalışmalarını sürdürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">André Michel Lwoff</span> Fransız biyolog (1902-1994)

André Michel Lwoff, Fransız mikrobiyolog. 1965 yılında Jacques Monod ve François Jacob ile birlikte Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Emmanuelle Charpentier</span>

Emmanuelle Marie Charpentier, mikrobiyoloji, genetik ve biyokimya alanlarında çalışan Fransız profesör ve araştırmacıdır. 2015 yılından beri, Almanya, Berlin'deki Max Planck Enfeksiyon Biyolojisi Enstitüsü'nde direktör olarak görev yapmaktadır. 2018'de bağımsız bir araştırma enstitüsü olan Max Planck Patojen Bilimi Birimi'ni kurdu. 2020'de Charpentier ve Jennifer Doudna, "genom düzenlemede bir yöntemin geliştirilmesi nedeniyle" Nobel Kimya Ödülü'ne layık görüldü.

Bu, profilaktik insan aşılarının geliştirilmesinin bir zaman çizelgesidir. Erken aşılar, geliştirme veya testin ilk yılına göre listelenebilir, ancak daha sonraki girişler genellikle aşının denemeleri tamamladığı ve piyasaya sürüldüğü yılı gösterir. Aşağıda listelenen hastalıklar için aşılar bulunmasına rağmen, dünya çapında sadece çiçek hastalığı ortadan kaldırılmıştır. Aşıyla önlenebilir diğer hastalıklar her yıl milyonlarca ölüme neden olmaya devam ediyor. Şu anda, çocuk felci ve kızamık, dünya çapında aktif şekilde ortadan kaldırılmaya çalışılan hastalıklardır.

<span class="mw-page-title-main">William Kaelin</span> Harvard Üniversitesi tıp profesörü; Nobel Ödülü

William G. Kaelin Jr., Amerikalı Nobel ödüllü bir hekim ve bilim insanıdır. Harvard Üniversitesi ve Dana-Farber Kanser Enstitüsü'nde tıp profesörüdür. Laboratuvarı tümör baskılayıcı proteinler üzerinde çalışmaktadır. Kaelin, 2016 yılında Albert Lasker Temel Tıbbi Araştırma Ödülü ve AACR Prenses Takamatsu Ödülü'nü aldı. Ayrıca 2019'da Peter J. Ratcliffe ve Gregg L. Semenza ile birlikte Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Émile Roux</span> Fransız kimyager (1853-1933)

Pierre Paul Émile Roux FRS Fransız doktor, bakteriyolog ve immünolog. Roux, Pasteur Enstitüsü'nün kurucu ortaklarından Louis Pasteur'ün (1822-1895) en yakın çalışma arkadaşlarından biriydi ve enstitünün bu hastalık için ilk etkili tedavi olan difteri önleyici serum üretiminden sorumluydu. Ayrıca kolera, tavuk-kolerası, kuduz ve tüberkülozu araştırdı. Roux, immünoloji alanının kurucusu olarak kabul edilir.

Aşıyla önlenebilir bir hastalık, etkili bir önleyici aşının mevcut olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Eğer bir kişi aşıyla önlenebilir bir hastalığa yakalanır ve bu hastalıktan ölürse bu ölüm, aşıyla önlenebilir bir ölüm olarak kabul edilir.

ATC kodu J07 Aşılar Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından ilaçların ve diğer tıbbi ürünlerin sınıflandırılması için geliştirilen bir alfanümerik kod sistemi olan Anatomik Terapötik Kimyasal Sınıflandırma Sistemi'nin bir terapötik alt grubudur. Alt grup J07 J Sistemik kullanım için antienfektifler anatomik grubunun bir parçasıdır.