İçeriğe atla

Pastebin.com

Pastebin
SahipPaul Dixon
URLpastebin.com
Site türüWeb uygulaması
Kayıtİsteğe bağlı (özel pastes oluşturmak için gereklidir.)
Üye sayısı17 milyon (2019)[1]
Programlama diliPHP
Başlama tarihi3 Eylül 2002 (22 yıl önce) (2002-09-03)[2]
Geçerli durumAktif

Pastebin.com, bir metin depolama sitesidir. Paul Dixon tarafından 3 Eylül 2002'de oluşturuldu ve sekiz yıl sonra, 2010'da 1 milyon aktif pastese (spam ve süresi dolmuş pastesler hariç) ulaştı.[3]

Çeşitli programlama ve biçimlendirme dilleri için sözdizimi vurgulamanın yanı sıra pastesler ve kullanıcı profilleri için görünüm sayaçları içerir. Kullanıcılar kayıt olmadan misafir olarak pastes gönderebilirler, ancak bir hesap pastesi yönetmeye izin verir.

Tarihçe

Ekim 2011 itibarıyla sitenin aktif pastes sayısı 10 milyonu aşmıştır.[3]

  • Temmuz 2012'de, Pastebin.com'un sahipleri 20 milyon aktif pastes işaretini aştıklarını duyurdu.[4]
  • 9 Haziran 2015'te 65 milyon aktif pastese ulaştıklarını duyurdular.[5] Ayrıca pasteslerin yaklaşık %75'inin listede olmadığını veya özel olduğunu belirttiler.[6]
  • Aralık 2015'te Pastebin.com 95 milyon aktif pastese ve 2 milyondan fazla üyeye ulaştı.[7]

2014 Venezuela protestoları sırasında Pastebin.com, protestolarla ilgili bilgi paylaşan aktivistlerin kullandığı sitelerden biri olarak ülke hükûmeti tarafından bloklandı[8]

Nisan 2020'de Pastebin.com yerleşik arama özelliğini kaldırdı ve web kazıma özelliğini kısıtladı. Pastebin Pronun ücretli ömür boyu aboneleri de dahil olmak üzere API getirildi. Ek bir spam önleme tedbiri olarak, oturum açmamış kullanıcılardan gelen pastesler, sitenin yan çubuğunda görünen son pastesler listesinden gizlenir.[9]

Eylül 2020'de siteye iki yeni özellik eklendi. Kullanıcılar, pastesleri görüntülemeye karşı parola ile koruyabilir ve pastes görüntülendikten hemen sonra silinmesini talep edebilir hale geldi.[10][11]

14 Ekim 2020'de hizmet şartları güncellendi ve katkıların CC BY-SA olduğu ibaresi kaldırıldı.[12]

Pastebin.com, dark web'e yönlendiren popüler bir .onion link kaynağıdır.[13]

Kaynakça

  1. ^ "What is Pastebin and Why Do Hackers Love It?". www.echosec.net (İngilizce). Echosec Systems. 4 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2021. 
  2. ^ "PasteBin.com WHOIS, DNS, & Domain Info - DomainTools". WHOIS. 13 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2016. 
  3. ^ a b "Pastebin.com Surpasses 10 Million "Active" Pastes". TechCrunch.com. 26 Ekim 2011. 27 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2011. 
  4. ^ Pastebin [@pastebin] (4 Temmuz 2012). "Time for cake!!! Pastebin.com now hosts more than 20 million active pastes! Stats -> pastebin.com/stats" (X gönderisi) – X vasıtasıyla. 
  5. ^ "Pastebin on Facebook: "Pastebin reached another big milestone yesterday..."". Facebook. 30 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2016. 
  6. ^ Pastebin [@pastebin] (25 Haziran 2015). "Fun fact, over 75% of all pastes created on Pastebin these days are unlisted or private" (X gönderisi) – X vasıtasıyla. 
  7. ^ Biggs, John (16 Aralık 2015). "Pastebin, The Text Sharing Website, Updates With An Emphasis On Code". 23 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2017. 
  8. ^ "Internet a crucial Venezuela battleground". Jamaica Observer. Kingston, Jamaica. Associated Press. 23 Şubat 2014. 13 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2014. 
  9. ^ "Pastebin Made It Harder To Scrape Its Site And Researchers Are Pissed Off". www.vice.com. 27 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Eylül 2020. 
  10. ^ September 2020, Anthony Spadafora 28 (28 Eylül 2020). "Pastebin may have just doomed us all". TechRadar (İngilizce). 29 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Eylül 2020. 
  11. ^ online, heise. "Pastebin.com: Zwei neue Features könnten Malware-Machern in die Hände spielen". Security (Almanca). 30 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Eylül 2020. 
  12. ^ "Pastebin.com Terms of Service UPDATED". 14 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  13. ^ Koebler, Jason (23 Şubat 2015). "The Closest Thing to a Map of the Dark Net: Pastebin". Motherboard. 8 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gmail</span> Googleın sunduğu ücretsiz e-posta hizmeti

Gmail, Google'ın sunduğu reklam destekli ücretsiz bir e-posta hizmeti. Kullanıcılar Gmail'e güvenli web postasının yanı sıra POP3 veya IMAP4 protokolleri aracılığıyla da erişebilir. Gmail, ilk olarak 1 Nisan 2004'te yalnızca davet üzerine kullanılabilen bir beta sürüm yayınladı ve 7 Şubat 2007'de herkese açık hale getirildi, bu sırada hâlen beta durumundaydı. Hizmet 7 Temmuz 2009'da beta durumundan diğer Google Apps hizmetleriyle birlikte güncellendi.

<span class="mw-page-title-main">.ai</span> Anguillanın İnternet Ülke Alan Kodu kod harfleri

.ai, Anguilla'nın İnternet Ülke Alan Kodu (CcTLD) kod harfleri. Anguilla hükûmeti tarafından işletilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Anlık mesajlaşma</span>

Anlık mesajlaşma, bir yazılım sayesinde, internet üzerinden bir ağ ile üye olarak, listenize eklediğiniz kişilerle gerçek zamanlı olarak sohbet etmeye benzeyen metin tabanlı bir iletişimdir. Canlı ses kaydı veya video içeren gelişmiş modüller içerebilir.. Anlık mesajlaşma yazılımlarında iki kullanıcı arasındaki gecikme oldukça azdır. Yazılımın özelliğine bağlı olarak görüntülü ve sesli görüşme modülleri günümüzde kullanılmaktadır.

Active Directory, Microsoft ağlarında kullanılan dizin hizmetidir. Bu veritabanı, kullanıcılar, bilgisayarlar, mekanlar, yazıcılar gibi organizasyonun tüm bilgilerini saklar. Bu dizin vasıtasıyla çeşitli yönetimsel kısıtlamalar oluşturulabilir ya da kullanıcıların çalışma ortamları ihtiyaçlar ve standartlar doğrultusunda şekillendirilebilir. Bu şekillendirmeler Grup İlkesi sayesinde yapılabilir.

Genel Üst Seviye Alan Kodları, internette kullanılan bir alan adı sınıfıdır. .com, .net, .org, .gov, .info, .aero, .biz, .wiki, .tech, .shop, .art,.москва gibi şekilleri mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">X (sosyal ağ)</span> sosyal ağ hizmeti

X veya yaygın olarak kullanılan eski adıyla Twitter, Amerikan X Corp. şirketi tarafından işletilen çevrimiçi bir sosyal medya ve sosyal ağ hizmetidir. X'te kullanıcılar metin, fotoğraf ve video paylaşabilirler. Kayıtlı kullanıcılar gönderi paylaşabilir, gönderileri beğenebilir, yeniden paylaşabilir ve diğer kayıtlı kullanıcılara doğrudan mesaj (DM) gönderebilirken, kayıtsız kullanıcılar yalnızca herkese açık gönderileri görüntüleyebilir. Amerika Birleşik Devletleri dışındaki X kullanıcılarına yasal olarak İrlanda merkezli Twitter International Unlimited Company tarafından hizmet verilmekte olup, bu durum söz konusu kullanıcıları İrlanda ve Avrupa Birliği veri koruma yasalarına tabi kılmaktadır.

100 milyondan fazla etkin kullanıcısı olan sanal topluluklar listesi, söz konusu on altı internet sitesi ve uygulamasının derlendiği dizin.

<span class="mw-page-title-main">Instagram</span> sosyal medya platformu

Instagram, sosyal medyada ücretsiz fotoğraf ve video paylaşma uygulamasıdır. Uygulama, kullanıcıların medya yüklemesine izin verir. Medyalar filtrelerle, Hashtag'ler ve coğrafi etiketleme ile düzenlenebilir. Gönderiler herkese açık olarak veya önceden onaylanmış takipçilerle paylaşılabilir. Kullanıcılar, diğer kullanıcıların içeriğine etiketlere ve konumlara göre göz atabilir ve trend olan içeriği görüntüleyebilir. Kullanıcılar, içeriklerini kişisel bir beslemeye eklemek için fotoğrafları beğenebilir ve diğer kullanıcıları takip edebilir. Ekim 2010'da kurulduğunda, kullanıcılarına çektikleri bir fotoğraf üzerinde dijital filtre kullanma ve bu fotoğrafı Instagram'ın da dâhil olduğu, sosyal medya servisleri ile paylaşma imkânı tanımıştır. Instagram başlangıçta yalnızca içeriğin 640 piksel ile kare (1:1) en boy oranında çerçeve oranına izin vererek ayırt edildi. 2015 yılında bu kısıtlamalar 1080 piksele yükseltilerek hafifletildi. Servis ayrıca mesajlaşma özellikleri, tek bir gönderiye birden fazla resim veya video ekleme yeteneği ve "hikâye" özelliği ekledi. Kevin Systrom ve Mike Krieger tarafından kurulan Instagram Nisan 2012 yılında Facebook tarafından 1 milyar dolara satın alındı. 6 Eylül 2012'de Instagram ile Facebook arasındaki anlaşma, 300 milyon dolarlık nakit satın alma fiyatı ve 23 milyon hisse senedi ile resmen kapandı.

<span class="mw-page-title-main">Apple Watch</span> Apple üretimi bir akıllı saat

Apple Watch, Amerikalı bilişim teknolojileri üreticisi Apple Inc. şirketi tarafından tasarlanan, geliştirilen ve pazarlanan Watch OS işletim sistemli bir akıllı saattir. 9 Eylül 2014 tarihinde Apple'ın CEO'su Tim Cook tarafından iPhone 6 ve iPhone 6 Plus ile birlikte tanıtılmıştır. 24 Nisan 2015'te satışa sunulan Apple Watch, iPhone 5 veya daha yeni iPhone modelleriyle kombine olarak kullanılabilmektedir.

LinkedIn, iş dünyasındaki kişilerin diğer kişilerle iletişim kurmasını ve bilgi alışverişi yapmasını amaçlayan profesyonel sosyal iş ağı ve sosyal paylaşım platformudur. Sunnyvale, Kaliforniya merkezlidir. Aralık 2002'de kurulan LinkedIn'in web sayfası 5 Mayıs 2003'te kullanıma açıldı. Esas olarak iş ilan eden işverenler ve CV'lerini gönderen iş arayanlar dahil olmak üzere profesyonel ağ oluşturma için kullanılır. 2015 itibarıyla, şirketin gelirinin çoğu, üyeleri hakkındaki bilgileri, işe alım görevlilerine ve satış uzmanlarına satmaktan geldi. Aralık 2016'dan bu yana tamamen Microsoft'a ait bir yan kuruluş olmuştur. Mayıs 2020 itibarıyla LinkedIn'in 150 ülkede 706 milyon kayıtlı üyesi vardı. Bright.com, SlideShare, LinkedIn Pulse, LinkedIn Learning (Lynda.com) ve Connectifier yan kuruluşları var.

Alphabet Inc., Google ve Google'a ait diğer şirketleri bir çatı altına almak amacıyla 2015 yılında kurulan çok uluslu konglomerattır. Merkezi Kaliforniya'da Mountain View'de bulunan şirketin başında Google kurucuları Larry Page ve Sergey Brin bulunmaktadır. 2016 yılı itibarı ile Alphabet şirketinin CEO görevini Page, başkanlık görevini ise Brin üstlenmektedir. Google'ın, Alphabet çatısı altında yeniden örgütlenmesi 2 Ekim 2015 tarihinde gerçekleşti. Alphabet ağırlıklı olarak teknoloji, araştırma, fen bilimleri, yatırım sermayesi üzerine odaklanmaktadır. Yan kuruluşları arasında Google, Calico, GV, CapitalG, X Development, Google Fiber, Google Nest, Deep Mind, Intrinsic, Isomorphic Labs, Verily, Waymo ve Wing bulunmaktadır. Google eski CEO'su Larry Page, Alphabet'in CEO'su olunca yerine Sundar Pichai yeni Google CEO'su oldu.

Naver, Güney Kore merkezli bir arama motoru ve internet portalıdır. Site, Haziran 1999 tarihinde eski Samsung çalışanları tarafından kurulmuş olup Güney Kore'nin kendi arama motoruna sahip ilk internet portalıdır. Günümüzde Naver Corporation bünyesinde faaliyet göstermektedir.

Bang Bros, Miami, Florida'da faaliyet gösteren internet pornografi yapım şirketidir. Florida Üniversitesi'nde okuyan Kristopher Hinson tarafından 2000 yılında kurulmuştur. Şebekesinde 16 site ve Haziran 2012'den itibaren düzenli olarak güncellenen 36 web sitesine sahiptir.

RedTube, Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir pornografik video paylaşım sitesidir. Site, 25 Nisan 2007 tarihinde kurulmuş olup MindGeek bünyesinde faaliyet göstermektedir. Merkezi Houston'da yer almaktadır ve San Francisco, New Orleans ve Montreal'da sunucuları bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">WorldCat</span> 17.900 kütüphanenin arşivini listeleyen toplu katalog

WorldCat, OCLC küresel kooperatifine katılım sağlayan 123 ülke ve bölgeden 17.900 kütüphanenin arşivini listeleyen bir toplu katalogdur. OCLC, Inc. tarafından işletilmektedir. Dünyanın en büyük bibliyografik veritabanıdır ve üye olan kütüphaneler toplu olarak bu veritabanının bakımını üstlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">.google</span> Googlea ait üst seviye internet alan adı

.google, Google'a ait üst seviye alan adıdır (TLD). 2014 yılında oluşturulmuş olup, Google'nin ana şirketi olan Alphabet Inc. tarafından işletilmektedir. Belirli bir markayla ilişkilendirilen ilk gTLD'lerden biri olması bakımından dikkate değerdir. Yalnızca Google'a bağlı servisler için kullanılmakta olup, satışı yapılmamaktadır. Zaman içinde diğer Alphabet ürünlerinin ve alan adlarının .google alan adına taşınması planlanmaktadır.

.blog alan adı İnternetin Alan Adı Sistemi (DNS) içinde bir genel üst seviye alan adı (gTLD) olarak 2016 yılında eklenmiştir ve bloglar için kullanılması amaçlanmıştır. Herkes çeşitli alan adı kayıt kuruluşlarında .blog alan adlarını satın alabilirler ancaka marka isimleriyle ilgili bazı kısıtlamalar bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Merkezsiz finans</span>

Merkezsiz finans,, geleneksel finansal araçları sunmak için brokerler, borsalar veya bankalar gibi merkezî finansal hizmet sağlayıcılarına güvenmeyen, bunun yerine blok zincirler aracılığıyla akıllı sözleşmeler kullanan blok zinciri tabanlı bir finans sistemidir. DeFi, esnek bir şekilde bir araya getirilebilen çok katmanlı bir mimarî ve yapı taşları kullanır.

Grooveshark, Escape Media Group'un sahip olduğu web tabanlı bir müzik akışı platformuydu. Kullanıcılar, daha sonra akışa alınabilen ve çalma listelerinde düzenlenebilen dijital ses dosyalarını yükleyebiliyordu. Grooveshark web sitesi; arama motoru, müzik yayınlama özellikleri ve müzik önerme sistemine sahipti.

Pastebin veya metin depolama sitesi kullanıcıların düz metinleri depolayabildiği bir tür çevrimiçi içerik barındırma hizmetidir. En ünlü pastebin, kendi adını taşıyan pastebin.com'dur.