İçeriğe atla

Pastebin

Pastebin veya metin depolama sitesi[1][1][2] kullanıcıların düz metinleri (örneğin Internet Relay Chat (IRC) üzerinden kod incelemesi için kaynak kod parçacıkları) depolayabildiği bir tür çevrimiçi içerik barındırma hizmetidir. En ünlü pastebin, kendi adını taşıyan pastebin.com'dur.

Tarihi

Pastebin'ler 1990'ların sonlarında, kullanıcıların doğal olarak satır odaklı bir ortamda büyük bilgisayar girdi veya çıktı bloklarını paylaşmaya ihtiyaç duydukları bilgi işleme adanmış IRC sohbet odalarını kolaylaştırmak için geliştirilmiştir.[3] Bu tür sohbet odalarında, büyük bilgisayar verisi blokları içeren mesajlar göndermek, birbiri içine geçebilen konuşmaları bozabilir. Kullanıcılar bu tür mesajlar gönderdiklerinde, genellikle bunun yerine pastebin kullanmaları veya hizmetten yasaklanma riskini almaları konusunda uyarılırlar. Aksine, bir pastebin girdisine yapılan referans tek satırlık bir hyperlink'tir.

Yeni bir IRC bot sınıfı gelişti. Büyük ölçüde birkaç pastebin etrafında odaklanan bir sohbet odasında, pastebin'deki bir gönderiden sonra başka bir şey yapılması gerekmez. Alıcı taraf daha sonra bilinen kullanıcı tarafından beklenen gönderiyi duyuran bir IRC bot bekler.

pastebin.pl pastebininin bir veri ihlali için kullanılmasından sonra, Pastebin siteyi yasadışı olarak yapıştırılan veri ve bilgiler için izlemeye başladı ve Anonymous (grup)'un tepkisine yol açtı. Hacktivistler, kendilerine Halk Kurtuluş Cephesi adını veren bir örgütle bir araya gelerek AnonPaste adlı bir alternatif başlattı.[4][5]

Kaynakça

  1. ^ a b Notopoulos, Katie (3 Şubat 2012). "Somebody's watching: how a simple exploit lets strangers tap into private security cameras". The Verge. 20 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2017. 
  2. ^ Cheok, Jacquelyn. "First batch of personal data offenders slapped with fines, warnings". The Business Times. 20 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2017. 
  3. ^ Brian, Matt (4 Haziran 2011). "Pastebin: How a popular code-sharing site became the ultimate hacker hangout". TNW. Financial Times. 10 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ Emil, Protalinski (4 Nisan 2012). "Pastebin to hunt for hacker pastes, Anonymous cries censorship". ZDNet. CBS Interactive. 5 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ Sidel, Robin (7 Ocak 2015). "Morgan Stanley Data Leak Not the First Headache for Pastebin". The Wall Street Journal. Dow Jones & Company. 9 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Yahoo! Messenger, Yahoo firmasının çıkardığı sesli ve görüntülü sohbet imkânı da bulunan ücretsiz çevrimiçi anlık mesajlaşma yazılımıdır. Mesajlaşmanın yanında birçok özelliği bulunan Yahoo Messenger'ın Türkçe dil desteği bulunmamaktadır.

Lamer, internet ortamında hacker gibi davranıp gövde gösterisi yapan kişilere denir.

Bu liste tüm ülkelerde kullanılan IRC in geleneksel komutların listesidir.

<span class="mw-page-title-main">İnternetin tarihi</span>

İnternetin tarihi, bilgisayar teknolojisinin gelişimi ve küresel ağların birbirine bağlanması süreçleri ile yakından ilişkilidir. 1950'lerde bilgisayar bilimlerinin gelişimiyle başlayan bu süreç, 1960'larda ARPANET projesiyle devam etti.

<span class="mw-page-title-main">İnternet</span> elektronik iletişim ağı

İnternet, bilgisayar sistemlerini birbirine bağlayan elektronik iletişim ağıdır. TDK, internet sözcüğüne karşılık olarak genel ağı önermiştir. İnternet yerine zaman zaman sadece net sözcüğü de kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">İnternet kültürü</span>

İnternet kültürü, sık ve aktif internet kullanıcıları arasında gelişen ve sürdürülen, özellikle internet üzerinden birbirleriyle iletişim kuran çevrimiçi toplulukların üyeleri tarafından oluşturulan bir tür yarı yeraltı kültürüdür. Bu kültür, etkisi bilgisayar ekranları aracılığı ve bilgi ve iletişim teknolojileriyle, özellikle de internet tarafından aracılık edilen bir kültürdür.

<span class="mw-page-title-main">X (sosyal ağ)</span> sosyal ağ hizmeti

X veya yaygın olarak kullanılan eski adıyla Twitter, Amerikan X Corp. şirketi tarafından işletilen çevrimiçi bir sosyal medya ve sosyal ağ hizmetidir. X'te kullanıcılar metin, fotoğraf ve video paylaşabilirler. Kayıtlı kullanıcılar gönderi paylaşabilir, gönderileri beğenebilir, yeniden paylaşabilir ve diğer kayıtlı kullanıcılara doğrudan mesaj (DM) gönderebilirken, kayıtsız kullanıcılar yalnızca herkese açık gönderileri görüntüleyebilir. Amerika Birleşik Devletleri dışındaki X kullanıcılarına yasal olarak İrlanda merkezli Twitter International Unlimited Company tarafından hizmet verilmekte olup, bu durum söz konusu kullanıcıları İrlanda ve Avrupa Birliği veri koruma yasalarına tabi kılmaktadır.

Reddit, bir Amerikan sosyal haber, tartışma sitesidir. Siteye kayıtlı kullanıcılar bağlantı, metin, fotoğraf, anket ve video içerebilen gönderiler paylaşabilir, diğer kullanıcılar da bu gönderileri oylayarak gönderinin sayfada üste çıkmasını veya alta inmesini sağlayabilirler. Reddit'te gönderiler kullanıcılar tarafından oluşturulmuş; spor, oyun, müzik, yemek, fotoğrafçılık, haber gibi farklı konuları ele alan, "subreddit" denilen alt gruplarda paylaşılır. Bir subreddit'te paylaşılmış gönderi yeteri kadar oy alırsa bu gönderi Reddit'in ana sayfasına çıkar. Siteye kayıtlı her kullanıcı kendi subreddit'ini oluşturabilir.

<span class="mw-page-title-main">WhatsApp</span> platformlar arası anlık iletişim uygulaması

WhatsApp Messenger, akıllı telefonlar için geliştirilen, platformlar arası çalışma özelliğine sahip bir anlık mesajlaşma ve arama veya haberleşme uygulamasıdır. Android, BlackBerry, iPhone, Windows Phone ve Nokia telefonlarıyla uyumlu olan uygulama, 2G, 3G, 4G ya da Wi-Fi İnternet bağlantısı aracılığıyla kullanıcıların birbirlerine fotoğraf, video, ücretsiz arama, sesli ve yazılı mesaj ve belge göndermesini sağlar. Aynı adı taşıyan şirket, eski Yahoo! çalışanları olan Biran Acton ve Jan Koum tarafından ABD'de, Kaliforniya eyaletindeki Santa Clara kentinde kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Outlook.com</span> Microsoftun 2012de tanıttığı bir e-posta servisi

Bu makale genel web postası hizmeti ile ilgilidir. İş web posta hizmeti için, Outlook Web'e bakın.

<span class="mw-page-title-main">Telegram (yazılım)</span> Çevrim içi mesajlaşma platformu

Telegram, çoklu platform desteği sunan, güvenli anlık mesajlaşma servisidir. Rus programcısı Pavel Durov tarafından yaratılmıştır. Telegram istemcileri hem mobil hem de masaüstü sistemleri için mevcuttur. Ağustos 2013'te yayın hayatına başlamıştır. Kullanıcılar birbirleri arasında metin mesajı, fotoğraf, video, ses kaydı, sticker ve 2 GB'a kadar dosya paylaşımı yapabilmektedirler. Geliştiricileri ayrıca Kasım 2016'da Telegraph isminde, kullanıcıların çeşitli formattaki içerikler oluşturmalarını ve hikâye yazmalarını sağlayan bir uygulama hazırlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Botnet</span>

Botnet bazen bilgisayar bilimciler tarafından kullanılan bir sözcüktür. Botnetler birçok yazılım ajan programından oluşur. Her yazılım ajan programı uzaktan kontrol edilir. Botnetler bir birim olarak hareket etme yeteneklerine sahiptir. Bir botnet tekrarlanan görevleri ve hedeflerini tamamlamak için bir çaba ile diğer benzer makinelerle iletişim kuran İnternet bağlantılı bilgisayarların bir dizisidir. Bu bir Internet Relay Chat (IRC) kanal kontrolü tutucu gibi sıradan bir şekilde olabilir ya da istenmeyen e-posta göndermek veya dağıtık reddi hizmet saldırılarına katılmak için kullanılabilir. Botnet kelimesi robot ve network bileşimidir. Terim genellikle olumsuz ya da kötü niyetli bir çağrışım ile birlikte kullanılır.

Slack, bulut tabanlı bir ekip iş birliği uygulamasıdır. Kanadalı geliştirici Stewart Butterfield tarafından kurulmuştur. İsmi İngilizce "Searchable Log of All Conversation and Knowledge" ibaresinin baş harflerinden türetilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">MSN Chat</span>

MSN Chat, MSN'in web servislerinin bir parçası idi. IRCX'in MSN versiyonu idi ve Microsoft Chat'in yerini aldı. Comic Chat'in bağlanması gerekmese de, Microsoft Chat istemcisinde ilk olarak Exchange tabanlı IRCX sunucuları kümesi kullanılabilir.

Microsoft Chat, 1996'da Internet Explorer 3.0 ile ilk kez piyasaya sürülen, Microsoft tarafından üretilen grafiksel bir IRC istemcisidir. Comic Chat, Microsoft Araştırmacısı David Kurlander tarafından Microsoft Research Sanal Dünyalar Grubu ve daha sonra Microsoft'un İnternet Bölümü'nde yönettiği bir grup tarafından geliştirilmiştir.

Çok faktörlü kimlik doğrulma (MFA) bir bilgisayar kullanıcısına, kullanıcının kimlik doğrulama mekanizmasına başarılı bir şekilde iki ya da daha fazla kanıt sağladığında erişim sağlandığı bir kimlik doğrulama yöntemidir: bilgi, sahiplik ve devralma.

<span class="mw-page-title-main">İnternet güvenliği</span>

Internet güvenliği, yalnızca Internet, sıkça tarayıcı güvenliği ve World Wide Web ile ilgili değil, aynı zamanda Ağ Güvenliği, uygulama ve işletim sistemleri sistemleri ile bir bütün olarak ilgilidir. Amacı, internet üzerinden saldırılara karşı kullanılacak kurallar ve önlemler oluşturmaktır. İnternet, bilgi alışverişi için güvenli olmayan bir kanalı temsil eder; bu da kimlik avı, çevrimiçi virüsler, truva atları, solucanlar ve daha fazlası gibi yüksek bir saldırı veya dolandırıcılık riskine yol açar.

<span class="mw-page-title-main">TRON (kripto para birimi)</span>

TRON, TRX olarak bilinen, sisteme özgü bir kripto para birimine dayalı, Blockchain tabanlı merkezi olmayan bir işletim sistemidir.

Randall Patrick Munroe İnternet karikatür serisi xkcd ile bilinen, Easton, Pensilvanya doğumlu Amerikan bir karikatürist, yazar ve mühendistir.

<span class="mw-page-title-main">Gitter</span> Açık kaynak kodlu mesajlaşma yazılımı

Gitter, GitLab ve GitHub depolarının geliştiricileri ve kullanıcıları için açık kaynaklı bir anlık mesajlaşma ve sohbet odası sistemidir. Gitter, tüm temel özellikleri ve tek bir özel sohbet odası oluşturma olanağını sağlayan ücretsiz bir seçenek ve bireyler ve kuruluşlar için isteğe bağlı sayıda özel sohbet odaları oluşturmalarına olanak tanıyan ücretli abonelik seçenekleriyle hizmet olarak yazılım (SaaS) şeklinde sağlanır.