İçeriğe atla

Passchendaele Muharebesi

Koordinatlar: 50°54′1″K 3°1′16″D / 50.90028°K 3.02111°D / 50.90028; 3.02111 (Passendale)
Passchendaele Muharebesi
Batı Cephesi I. Dünya Savaşı

Bir Duckboard'da gaz maskeli Avustralyalı topçular, Hooge yakınlarındada şato tahtasında izliyor, 29 Ekim 1917.
Tarih11 Temmuz - 10 Kasım 1917
Bölge
50°54′1″K 3°1′16″D / 50.90028°K 3.02111°D / 50.90028; 3.02111 (Passendale)
Passendale, Belçika
Sonuç Stratejik İtilaf zaferi
Taktiksel Alman zaferi
Taraflar

Birleşik Krallık Britanya İmp.

Fransa Fransa
Alman İmparatorluğu Alman İmparatorluğu
Komutanlar ve liderler
Birleşik Krallık Douglas Haig
Birleşik Krallık Hubert Gough
Birleşik Krallık Herbert Plumer
Kanada Arthur Currie
Avustralya John Monash
Fransa François Anthoine
Alman İmparatorluğu Friedrich Sixt von Armin
Alman İmparatorluğu Erich Ludendorff
Kayıplar
508,800 ölü, yaralı, kayıp veya esir[1] 348,300 ölü, yaralı, kayıp veya esir[1]

Passchendaele Muharebesi, aynı zamanda Üçüncü Ypres Muharebesi olarak da bilinir, I. Dünya Savaşı'nın büyük muharebelerinden biridir. Muharebe, Britanya İmparatorluğu'nun emri (Sömürgesi) altındaki İtilaf askerlerinin, Alman İmparatorluğu'na saldırdığı Haziran 1917'den başlayıp ve Kasım 1917'de sona eren saldırıların bir parçasıdır. Muharebe, Belçika'da Batı Flanders'te Ypres şehrinin yakınında Passchendaele köyünün kontrolü için savaşıldı. Taarruzun hedefi, kuzeyden Alman 4. Ordusu'nun savunan sistemini arkadan vurmaktı. İngilizler manevranın, Belçika limanlarının kullanımını Almanya'yı mahrum ederek Alman denizaltı saldırısının çökertileceklerine inandılar.

Almanya, 1917 Şubat'ında denizaltı savaşının yeniden başlamasından sonra İngiliz ticaret filosunda gittikçe ağır kayıplar vermeye başladı ve İngilizler yanlışlıkla Almanlar'ın, denizaltı yapımı için Belçika limanlarını kullandığını sandılar. İngiliz Generali Robert Nivelle, Fransa'nın güneyindeki Aisne bölgesinde taarruz edilerek, İngiliz kuvvetlerinin Arras yakınlarında şaşırtma hücumunda bulunmasını, sonrasındaysa Somme bölgesinin güneyinde Fransızlara takviyeye gelmelerini önermiş ve bu planı kabul edilmişti. Böylece bu yoldan Alman hatlarını 48 saat içinde yarmak mümkün olacaktı ama bu arada sonbahara girilmiş, sağanak yağmurlar başlamıştı. Her yer bataklığa ve çamura dönmüştü. Çok kötü koşullarda geçen çarpışmalarda her iki taraf ağır kayıplar verdi.

Hardal gazı ilk defa Passchendaele Muharebesi'nde kullanılmıştır.

I. Dünya Savaşı sırasında Belçika'nın Ypres şehri yakınında Garter Point mevkiinde Alman Ordusu'nun zehirli gaz saldırısına karşı Small Box Respirators (SBR) adlı gaz maskesini giyen Avustralya 4. Tümeni'nin 45. Taburu'na bağlı piyadeler (27 Eylül 1917)

Kaynakça

  1. ^ a b Ellis, James; Cox, Michael (2001). World War I Databook. Aurum. ISBN 1-85410-766-6. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çanakkale Savaşı</span> I. Dünya Savaşında, 1915–1916 yıllarında Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında yapılan savaş

Çanakkale Savaşı veya Çanakkale Muharebeleri, I. Dünya Savaşı sırasında 1915-1916 yılları arasında Gelibolu Yarımadası'nda Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında yapılan deniz ve kara muharebeleridir. İtilaf Devletleri; Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti İstanbul'u alarak İstanbul ve Çanakkale boğazlarının kontrolünü ele geçirmek, Rusya ile güvenli bir erzak tedarik ve askeri ikmal yolu açmak, başkent İstanbul'u zapt etmek suretiyle Almanya'nın müttefiklerinden birini savaş dışı bırakarak İttifak Devletleri'ni zayıflatma amaçları ile ilk hedef olarak Çanakkale Boğazı'nı seçmişlerdir. Ancak saldırıları başarısız olmuş ve geri çekilmek zorunda kalmışlardır. Kara ve deniz savaşı sonucunda iki taraf da çok ağır kayıplar vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">I. Dünya Savaşı'nda Osmanlı cepheleri</span> 29 Ekim 1914 ve 30 Ekim 1918 tarihleri arasında Osmanlı İmparatorluğunun savaştığı cepheler

Osmanlı cepheleri, Osmanlı İmparatorluğu'nun I. Dünya Savaşı'nda çarpıştığı cephelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Girit Muharebesi</span>

Girit Muharebesi, II. Dünya Savaşı'nda 20 Mayıs 1941 sabahında Fallschirmjäger'lerin Girit Adasına havadan indirilmesi ile başlamıştır. İşgal amaçları bağlamında başarıya ulaştıysa da, Alman tarafının verdiği kayıpların büyüklüğü nedeniyle, Alman ordusu bir daha hava indirme operasyonu yapmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tuhaf Savaş</span> İkinci Dünya Savaşının başlangıcında, Batı Cephesinde yalnızca bir sınırlı askeri kara harekâtının yapıldığı sekiz aylık dönem

Tuhaf Savaş, II. Dünya Savaşı kıta Avrupası savaşları içinde geçen, Polonya'nın işgali başlangıcıyla Fransa Seferi başlangıcı arasında geçen harekât ve muharebe dizisidir.

<span class="mw-page-title-main">Douglas Haig</span>

Douglas Haig, 1. Kont Haig,, I. Dünya Savaşı sırasında uzun süre Fransa'daki Britanyalı kuvvetlerinin başkomutanlığını yürüten Britanyalı mareşal. Daha çok Alman öldürmek biçiminde özetlenen yıpratma stratejisi sonucunda 1916-1917 yıllarında hem çok sayıda Britanyalı askerinin ölmesi, hem de kısa vadede önemli kazançlar sağlanamaması yoğun eleştirilere uğramasına neden olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Sedan Muharebesi</span> Sedan kenti yakınlarında olan muharebe

Sedan Muharebesi, 19 Temmuz 1870 - 10 Mayıs 1871 tarihleri arasında Ardennes'nın Sedan kenti yakınlarında meydana gelen muharebedir.

<span class="mw-page-title-main">Seelow Tepeleri Muharebesi</span>

Seelow Tepeleri Muharebesi, Sovyet Seelow-Berlin Taarruz Harekâtı'nın bir parçasıdır. II. Dünya Savaşı'nda geniş savunma mevzilerine yönelen son taarruzdur. Çatışmalar 16 - 19 Nisan tarihleri arasında üç gün sürdü. Mareşal Georgi Jukov'un 1. Beyaz Rusya Cephesi'nin bir milyona yakın askeriyle, Berlin'in Kapısı olarak kabul edilen mevzilere taarruz etti. Bu taarruz kuvvetlerinin karşısında Alman 9. Ordusu'nun yaklaşık 110 bin askeri vardı. Alman 9. Ordu'su, Vistül Ordular Grubu'na bağlı olup General Busse komutası altında idi.

<span class="mw-page-title-main">Meşale Harekâtı</span>

Meşale Harekâtı, Britanyalı-Amerikan birliklerin Vichy Fransası kontrolündeki Cezayir ve Fas'ı işgalidir.

<span class="mw-page-title-main">Antietam Muharebesi</span> Amerikan İç Savaşı sırasında meydana gelen muharebe

Antietam Muharebesi 17 Eylül 1862 tarihinde Sharpsburg, Maryland yakınlarda meydana gelmiş Amerikan İç Savaşı'nın en önemli muharebelerinden birisidir. Muharebe köleliğe izin vermesine rağmen Birleşik Devletler'e bağlı kalan Maryland topraklarında, Antietam Çayı olarak bilinen akarsu çevresinde ve Sharpsburg kasabasının etrafında yapılmıştır. Muharebe Amerika Birleşik Devletleri tarihinin en kanlı günü olmuştur. İki muharip tarafın toplam kayıpları 23,000 dolayında gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yüz Gün Taarruzu</span>

Yüz Gün Taarruzu, I. Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru İkinci Amiens Muharebesi ile başlayan İtilaf Devletleri'nin 8 Ağustos 1918'den 11 Kasım 1918'e kadar batıdaki merkez kuvvetlerine yaptığı bir dizi saldırıdır. Saldırılar Alman ordusunu demoralize olmasına yol açmış ve moral çöküntüsü yaşayan Alman ordusu kenara çekilmiş ve I. Dünya Savaşı bitmiştir. Yüz Gün Taarruzu'nda belirli bir strateji yoktu. Amiens Muharebesi başarısı ile başlayan art arda yapılan ataklarla kazanılmıştı.

Prohorovka Muharebesi, II. Dünya Savaşı sırasında Alman 4. Panzer Ordusu ile Sovyet 5. Muhafız Tank Ordusu arasında gerçekleşen muharebedir. Askeri tarihteki en büyük tank savaşlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Lüleburgaz Muharebesi</span>

Lüleburgaz Muharebesi veya Karaağaç Muharebesi ya da Pınarhisar Muharebesi, Birinci Balkan Savaşı'nda, 29 Ekim-2 Kasım tarihleri arasında; Bulgaristan Krallığı ile Osmanlı İmparatorluğu ordusu arasında yapılan ve Bulgar ordusunun kesin zaferi, Osmanlı ordusunun ağır yenilgisi ile sonuçlanan muhârebedir. Bu muhârebe de Kumanova Muharebesi, Kırkkilise Muharebesi ve İmroz Deniz Muharebesi ile birlikte, Osmanlı İmparatorluğu'nun Birinci Balkan Savaşı'nı kaybetmesine sebep en önemli muhârebelerden biri olarak görülmektedir. Ayrıca I. Balkan Savaşı'nın asker katılımı bakımından en büyük ve en geniş katılımlı muhârebelerinden biridir.

Radzymin Muharebesi, Kızıl Ordu'nun 1. Belarus Cephesi kuvvetleri ile 39. Panzer Kolordusu arasında gerçekleşen bir dizi çatışmadır. Bu çatışmalar esasen STAVKA'nın Belarus Stratejik Taarruz Harekâtı'nın bir parçası olan Lublin-Brest Taarruzu harekâtı sırasında, 1 - 10 Ağustos 1944 tarihleri arasında gerçekleşti. Harekât alanı, Varşova'nın yakınlarındaki bir kasaba olan Radzymin civarıdır. Bu muharebeler sırasında, Varşova'ya 20 km. mesafede, Belostok demiryolu hattı üzerindeki Wolomin kasabası civarı, II. Dünya Savaşı sırasında Polonya'da gerçekleşen en büyük çaplı tank muharebesine sahne olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Brodi Muharebesi (1941)</span>

Brodi Muharebesi, II. Dünya Savaşı Doğu Cephesi'nde Alman genel taarruzunun hemen ardından yaşanan bir tank muharebesidir. Alman 1. Panzer Grubu ve 48. Motorize Kolordu ile Sovyet 5. Ordusu ve Sovyet 6. Ordusu'na ait beş Sovyet mekanize kolordusu arasında, Ukrayna'daki Dubno, Lustk ve Brodi kentleri arasındaki üçgen alanda gerçekleşmiştir. Muharebeler 23 ve 30 Haziran 1941 tarihlerinde, Sovyet resmî tarihinde Sınır Savunma Muharebeleri olarak bilinen çatışmalar kapsamında olmuştur. Kızıl Ordu Alman kuvvetlerine büyük kayıp verdirmiş olmasına karşın taktik olarak yenildiler ve çok sayıda tank kaybettiler. Bu çatışmaları Barbarossa Harekâtı'nın açılış evresinde, zırhlı kuvvetler arasındaki en şiddetli çatışmalardandı ve iki yıl sonraki Kursk Muharebesi'ne kadar II. Dünya Savaşı'nın en büyük çaplı tank muharebesi olarak kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Ypres</span> Batı Flandre iline bağlı kent ve belediye (Flaman Bölgesi, Belçika)

Ypres, Belçika'nın Felemenkçe konuşan topluluğuna dahil Flaman Bölgesi'nde bulunan Batı Flandre ilinde bulunan bir belediye ve bu belediye içinde bulunan bir yerleşim merkezidir. Ypres belediye idari birimi merkezi Ypres kenti ile birlikte Boezinge, Brielen, Dikkebus, Elverdinge, Hollebeke, Sint-Jan, Vlamertinge, Voormezele, Zillebeke ve Zuidschote köylerini da ihtiva etmektedir. Bu yerleşkelerin toplam nüfusu 34.964 kişidir.

Alinci Muharebesi, Sırp ve Osmanlı Orduları arasında yapılan 1.Balkan Savaşının parçası olan muharebedir.Bir kısım Makedon milisler ve askerler muharebede Sırp ordusu yanında savaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bahar Taarruzu</span>

1918 Bahar Taarruzu veya Kaiserschlacht ya da Ludendorff Taarruzu, I. Dünya Savaşı Batı Cephesinde olan bir savaştır. Ağustos 1918'de Yüz Gün Taarruzu çıktı. Kasım 1918'de Alman İmparatorluğu tamamen çökertildi.

<span class="mw-page-title-main">Gün doğumu, Inverness Korusu</span>

Gün doğumu, Iverness Korusu, I. Dünya Savaşı sırasında İngiliz sanatçı Paul Nash tarafından çizilmiş bir suluboya tablosu. Batı Cephesi'nde, Belçika'nın Ypres kenti yakınlarında, bir manzarayı tasvir ediyor Nash'in 1917'de olay yerinde tanıklık ettiği taslağı geliştirmesiyle ortaya çıkmıştır. Çizim Londra'daki İmparatorluk Savaş Müzesi'nin koleksiyonundadır.

<span class="mw-page-title-main">I. Dünya Savaşı sırasında Akdeniz'deki deniz muharebeleri</span>

I. Dünya Savaşı sırasında Avusturya-Macaristan, Almanya ve Osmanlı donanmasından oluşan İttifak Devletleri donanmalarıyla, İtalya, Fransa, Yunanistan, Japonya, ABD ve Britanya İmparatorluğu donanmalarından oluşan İtilaf Devletleri donanmaları arasında Akdeniz'de düzensiz şekilde yer yer deniz muharebeleri meydana gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Ypres Muharebesi</span>

İkinci Ypres Muharebesi, I. Dünya Savaşı sırasında 22 Nisan - 25 Mayıs 1915 tarihleri arasında Belçika'nın batısındaki Flaman kasabası Ypres'in doğusunda ve güneyinde yer alan stratejik öneme sahip yüksek bölgenin kontrol altına alınması için yapılmıştır. Bir önceki sonbaharda Birinci Ypres Muharebesi yapılmıştı. İkinci Ypres Muharebesi, Almanya'nın Batı Cephesi'nde zehirli gazı ilk kez kitlesel ölçekte kullandığı muharebedir.