İçeriğe atla

Paso Internacional Los Libertadores

Koordinatlar: 32°49′38″S 70°05′32″W / 32.82724°G 70.09213°B / -32.82724; -70.09213
Cristo Redentor tüneline girişteki virajlar.

Paso Internacional Los Libertadores, Cristo Redentor olarak da bilinen Arjantin ve Şili arasındaki And dağlarında bulunan bir dağ geçididir. Geçit, Şili'nin başkenti Santiago ile Arjantin'in batısında yer alan Mendoza şehri arasındaki ana ulaşım güzergâhıdır. Bu yüzden geçitte oldukça yoğun bir trafik olmaktadır. Cristo Redentor adı Uspallata Geçidi'nde yer alan Cristo Redentor de los Andes heykelinden gelmektedir.

1980 yılında açılan 3,080 metre uzunluğundaki Kurtarıcı İsa Tüneli iki ülke arasında önemli bir kara geçidi olarak hizmet vermektedir. Tünelin ortasından iki ülkenin sınırları geçmektedir. Arjantin tarafından 3200 metre yükseklikteki tünele girene kadar geçidin uzun süren, az eğimli bir güzergâhı vardır. Şili tarafından ise daha yüksek bir eğim ve inişte sık sık uzun virajlar yer almaktadır.

Ağır kış şartları ve kaya düşmesi gibi nedenlerle yol, kış mevsiminde kapalı kalabilmektedir. 19 Eylül 2013'te dondurucu soğuk ve 40-50 santimetrelik kar nedeniyle yaklaşık 15 bin Şilili geçit kapatıldığı için 10 saat boyunca Arjantin tarafında yolda kaldı.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Nearly 15,000 Chileans Stranded at Paso Internacional Los Libertadores Border Crossing". ilovechile.cl. 21 Eylül 2013. 15 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2014. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Alpler</span> Orta Avrupada yer alan bir sıradağ

Alpler, Orta Avrupa'da yer alan büyük dağ silsilesi. İsviçre, Kuzey İtalya ve Fransa'nın pek çok bölümünde görülür. Avusturya'nın hemen hemen hepsini kaplar ve Almanya'nın güneyinde önemli yer tutar. Coğrafi olarak 44°-48° kuzey enlemleri ve 5°-18° doğu boylamları arasında bulunur. Ekvator'dan ve Kuzey kutbundan hemen hemen aynı uzaklığa sahiptir. 207.000 km² bir alanı kaplar.

<span class="mw-page-title-main">Kafkasya</span> Karadeniz ve Hazar denizi arasında yer alan, Avrupa ve Asyanın sınırında bulunan bölge

Kafkasya, Karadeniz ve Hazar denizi arasında yer alan, Avrupa ve Asya'nın sınırında bulunan bölgenin ismi. Kafkas sıradağlarında, Avrupa'nın en yüksek dağı olan ve Kafkas halklarının sözlü edebiyatını oluşturan Elbruz Dağı bu bölgede bulunmaktadır. Kafkasya bölgesi siyasi ve coğrafi olarak Kuzey Kafkasya ve Güney Kafkasya olmak üzere ikiye ayrılır. Güney Kafkasya, bağımsız ve egemen devletlerden oluşmaktadır. Kuzey Kafkasya ise Rusya içinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Güney Okyanusu</span> okyanus

Güney Okyanusu ya da Antarktika Okyanusu, bazı coğrafya ve çoğu hidrografi kaynaklarına göre Antarktika kıtasını çevreleyen su kütlesidir. Bu okyanus, dünyanın dördüncü büyük ve en son tanımlanmış okyanusudur.

<span class="mw-page-title-main">And Dağları</span>

And Dağları, dünyanın en uzun sıradağlar zinciridir.

<span class="mw-page-title-main">Tünel</span>

Tünel, uluslararası literatürde anlaşma sağlanmış bir tanımı olmamakla birlikte; genel anlamıyla yer altından kazı yapılarak oluşturulan geçitlerdir. Ana kullanım amaçları motorlu taşıt ulaşımı, metro ve demiryolu ulaşımı ve su taşımaktır. Bunların yanı sıra yaya–bisiklet geçişleri, vahşi hayvan geçişleri ya da derivasyon amaçlı daha spesifik amaçlara hizmet eden tünellere de rastlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bolkar Dağları</span> Konya, Niğde ve Mersin illerine yayılmış tektonik dağ sırası

Bolkar Dağları eski adıyla Bulgar Dağları Konya, Niğde ve Mersin illerine yayılmış, en yüksek noktası 3.524 metre rakımlı, tektonik bir dağ sırasıdır. Montivipera bulgardaghica adındaki zehirli engerek türü dünyada sadece bu dağda yaşamaktadır. Karacaoğlan, şiirlerinde bu dağdan bahseder.

<span class="mw-page-title-main">Corcovado</span>

Corcovado Brezilya'nın Rio de Janeiro şehrinde yer alan bir dağdır. Corcovado Portekizce'de kambur anlamına gelmektedir. 710 metrelik granit dağ ulusal bir park olan Tijuca Ormanı'nda yer alır. Yakınlarda yer alan Kesmeşeker Dağı ile karıştırıldığı olur.

<span class="mw-page-title-main">D 010</span> Türkiyede bir devlet karayolu

D.010, Türkiye'nin kuzeyinde yapılmış bir devlet yoludur.

Dumanlı Dağlar, J. R. R. Tolkien'in kurguladığı Orta Dünya evrenindeki bir dağdır.

<span class="mw-page-title-main">Arjantin-Türkiye ilişkileri</span> ikili diplomasi ilişkiler

Türkiye-Arjantin ilişkileri, iki ülke elçiliklerince imzalanan 1909 tarihli bir anlaşma ile başlar. İki ülke arasında büyükelçilik düzeyinde ilişki vardır. Türkiye'nin Buenos Aires Büyükelçiliği Arjantin, Bolivya, Paraguay ve Uruguay ile ilişkilerden sorumlu iken Arjantin'in Ankara Büyükelçiliği Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan'la ilişkilerden sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">Kâğıthane-Piyalepaşa Tüneli</span>

Kâğıthane-Piyalepaşa Tüneli, İstanbul'da kara yolu ulaşımında kullanılan bir geçittir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından ortaya koyulan 7 Tepeye 7 Tünel projesi kapsamında inşa edilen tünellerin ilkidir. Yapımına 2006 yılına başlanan tünel, 4 yıllık inşaat sürecinin ardından, 14 Haziran 2010 tarihinde törenle kullanıma girdi.

<span class="mw-page-title-main">D 200</span> Çanakkale-Refahiye arasında uzanan karayolu

D.200, Türkiye'de bulunan bir devlet kara yoludur.

<span class="mw-page-title-main">Üst geçit</span> başka bir karayolu veya demiryolu üzerinden geçen yapı

Üst geçit bir yolun iki yanını, basamaklarla yükseltilmiş bir bağlantı ile birleştiren ve yayaların yoldaki taşıt trafiğinin çekinceleriyle karşılaşmaksızın karşıdan karşıya geçmelerini sağlayan yoldur. Üst geçidin yapılmasındaki amaç trafik akımını kesmemektir. Yaya köprüsü ile benzerdir, ama yaya köprüleri yayalar tarafından kullanılır. Türkiye’de üst geçitler Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin Birinci Kısmı’nın İkinci Bölümü’nde yer alan tanımlar bölümünde tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Zigana Geçidi</span>

Zigana Geçidi, Kuzey Anadolu Dağları'nda, Gümüşhane ili sınırları içerisindeki bir geçittir. Rakımı 2032 metredir.

<span class="mw-page-title-main">Zigana Tüneli</span> karayolu tüneli

Zigana Tüneli, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'ndeki Kuzey Anadolu Dağları'nda bir çift tüplü kara yolu tünelidir. Trabzon ve Gümüşhane illerinden geçen tünel, kuzeyde Maçka ile güneyde Torul arasında D.885 yolunun bir parçasıdır. 14.476 m (47.493 ft) uzunluğuyla ülkenin en uzun kara yolu tünelidir.

<span class="mw-page-title-main">Boğsak Tüneli</span>

Boğsak Tüneli Mersin ilinde yer alan bir kara yolu tünelidir. Tünel bütün Güney Anadolu'yu Doğu-Batı yönünde kateden D.400 devlet kara yolu üzerinde, Silifke ilçesi sınırları içinde ve Taşucu- Akdere beldeleri arasında yer alır. Tünelin doğu ucu 36°16′01″K 33°48′20″D koordinatlarındadır. Boğsak tünelin doğu ucundaki tatil yerinin ismidir.

<span class="mw-page-title-main">Chele Geçidi</span>

Chele La, Haa ve Paro vadileri arasında, deniz seviyesinden 3,988 metre (13,083 ft) yer alır ve Bhutan'ın en yüksek motorlu geçiş noktasıdır. Geçit, Paro'ya 35 km ve Bondey-Haa karayolu üzerinde Haa'ya 26 km uzaklıktadır. 1990'larda inşa edilen asfalt yol, keskin dönüşler ve dik düşüşler içerir ve dardır. Kışın kar, buz ve çığ riski nedeniyle yoldan geçiş tehlikeli olmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Arjantin coğrafyası</span>

Arjantin coğrafyası, Güney Amerika'nın güneyinde bulunan Arjantin'in coğrafi özellikleridir. Batıda And Dağları ve doğuda Güney Atlantik Okyanusu ile sınırlanan ülkenin komşuları, batıda Şili, kuzeyde Bolivya ve Paraguay ve kuzeydoğuda Brezilya ve Uruguay'dır.

<span class="mw-page-title-main">Yağdonduran Tüneli</span> karayolu tüneli

Yağdonduran Tüneli, Sivas'ın Ulaş ve Kangal ilçeleri arasında bulunan Yağdonduran Geçidi'nde yer alan bir kara yolu tünelidir. Adını Yağdonduran Geçidi'nden alan tünel, güneyde Kangal ile kuzeyde Ulaş ilçeleri arasında D.850kara yolunun bir parçasıdır. Tünel, 5.473 metre olan Deliktaş Demiryolu Tüneli'nden sonra 1.567 metre ile Sivas'ın en uzun kara yolu tünelidir.

<span class="mw-page-title-main">Kop Geçidi</span>

Kop Geçidi, Türkiye'nin doğusunda Bayburt ilinde bulunan bir dağ geçididir. Geçit, 2.409 metre yükseklikte Bayburt-Erzurum arasındaki D 915 karayolu üzerinde yer almakta olup Kop Dağı'nda yer almaktadır ve Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerini birbirine bağlamaktadır. Bayburt'un 36 km güneydoğusunda, Erzurum'un 72 kuzeybatısında yer almaktadır.