İçeriğe atla

Paskalis Terzis

Paskalis Terzis (Yunanca: Πασχάλης Τερζής), Yunan laika ve pop müziği şarkıcısı.

Yaşamöyküsü

24 Şubat 1949 tarihinde Selanik'in varoşlarındaki Pylaia'da yaşamlarını mütevazı bir biçimde sürdüren bir ailenin çocuğu olarak doğan Terzis, 12 yaşında meyve ve sebze satarak çalışmaya başladı. Onlu yaşlarında arkadaşlarıyla birlikte şarkı söylemeye başladı. Atina'ya taşındıktan sonra, Jeni Vanu gibi 60'ların meşhur şarkıcılarına vokalistlik yapmaya başladı.

1982 yılında ilk albümü Leo'yu hazırlamaya karar verdi. Buzuki sanatçısı ve besteci Hristos Nikolopulos'un desteğiyle hazırladığı bu albüm, 40.000 adet satarak şarkıcının ününün Kuzey Yunanistan'da yayılmasını sağladı.

80'lerden itibaren, içerdikleri şarkıların çoğu günümüze dek unutulmayan birçok albüm hazırladı. 90'lı yıllarda ise meşhur şarkı yazarı Phoebus ile çalışmalara imza attı. 2006-2007 sezonunda, Elena Paparizou and Nino Ksipolitas ile birlikte Atina'daki Iera Odos adlı gece kulübünde sahne aldı. 2010 yılında sağlık sorunları yüzünden müziğe bir süre ara veren şarkıcı, 2012 Ağustosu'nda Kıbrıs'ta verdiği iki konserle müzik yaşamına geri döndü.

Kızı Yianna Terzis de kendisi gibi şarkıcılık yapmaktadır. Şarkıcı, günümüzde Yunanistan'da hâlâ popülerliğini korumakta ve albümler hazırlayarak; Atina ve Selanik gibi kentlerdeki çeşitli mekânlarda sahne alarak ve televizyon programlarına katılarak müzik yaşamını sürdürmektedir.

Diskografi

Şarkıcı 19'u stüdyo albümü, 2'si konser albümü olmak üzere 21 adet albüm hazırlamıştır.

Stüdyo Albümleri

Yıl Adı Ödül(ler)
1982 Leo
1983 Mila Mou Ston Eniko
1986 Ethniki Thessalonikis
1990 Eimai Monos Mou[1]
1991 Tha Thela Na'Soun Edo
1992 Mia Afierosi Kardias
1993 Aftoi Pou De Milane
1994 MesogeiosGold
1995 Afise me monoGold
1996 Auta einai ta tragoudia mouGold
1997 Paliokairos2 x Platinum
1998 O Dikos Mou O DromosPlatinum
1999 De Me Katalaves PotePlatinum
2001 Thelo Na PoPlatinum
2004 Sta Ipogeia Einai I TheaGold
2006 Einai Kapoies AgapesGold[2]
2007 I DiaforaPlatinum
2008 Mia Nihta ZorikiGold
2011 Duo Nuxtes Mono4 x Platinum

Konser Albümleri

  • ΦΩΤΙΑ ΣΤΙΣ ΝΥΧΤΕΣ (2001)[3]
  • ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ (2002, 2 teker)

Kaynakça

  1. ^ "Albümün Discogs'daki sayfası". 5 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2015. 
  2. ^ "IFPI Yunanistan". 22 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2015. 
  3. ^ "Albümün Discogs'daki sayfası". 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Safiye Ayla</span> Türk klasik Türk müziği sanatçısı

Safiye Ayla Targan, Türk Klasik Türk müziği sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Tarkan</span> Türk şarkıcı ve söz yazarı

Tarkan Tevetoğlu ya da sahne adıyla Tarkan, Türk şarkıcı-şarkı yazarıdır. 1990'ların başından itibaren Türk pop müziğinde yakaladığı devamlı liste ve satış başarılarıyla Türkiye'de ve dünya çapında tanınırlık elde etti.

<span class="mw-page-title-main">Fahir Atakoğlu</span> Türk besteci ve enstrümantalist

Mustafa Fahir Atakoğlu, Türk besteci ve piyanisttir. Senfonik eserler, film müziği ve caz alanlarında tanınır. Eserleri Avrupa ve ABD'de çeşitli müzik festivallerinde yer almış ve uluslararası ödüller kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ajda Pekkan</span> Türk şarkıcı

Ayşe Ajda Pekkan, Türk şarkıcı. 1970'lerden bu yana "Süperstar" lakabıyla anılan Pekkan, güçlü bir kadın figürü çizdiği şarkılarıyla Türk pop müziğinin öne çıkan isimlerinden biri hâline geldi. Güncel tuttuğu müzikal tarzı sayesinde 50 yılı aşkın bir süre popülerliğini korudu ve kendisinden sonra gelen birçok şarkıcıyı etkiledi.

<span class="mw-page-title-main">Candan Erçetin</span> Türk şarkıcı/şarkı yazarı, öğretmen ve yapımcı

Candan Erçetin, Türk şarkıcı-şarkı yazarı ve müzik öğretmeni. 25 yılı aşkın şarkıcılık kariyeri boyunca, insan hayatını konu alan şarkılar hazırlayıp seslendirmesiyle tanındı. Albümlerini pek fazla tanıtım yapmadan çıkarmasına rağmen yine de çalışmalarını çok satarak dinleyici tarafından çok benimsenmesiyle birçok kez takdir edildi. Müziğini ön planda tutarak basında özel hayatıyla yer almaması sayesinde övüldü. Bazen farklı bulunan video klipleriyle ilgi çekti. Ailesinin Balkan kökenli olmasının bir sonucu olarak şarkılarında sık sık Balkan müziği enstrümanlarına yer verdi, Türkçenin yanı sıra Fransızca ve Yunanca şarkılar da söyledi. Erçetin, kontralto ses aralığına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Gülseren Yıldırım</span>

Gülseren Yıldırım, Türk-Fransız şarkıcı.

Ayşe Sibel Tüzün, Türk şarkıcı-şarkı yazarıdır. Pop müzik sanatçısı olan sanatçı opera ve batı müziği eğitimi almış, şarkılarını jazz, rock ve pop standartlarına göre seslendirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Anna Vissi</span> Kıbrıs Rumu şarkıcı

Anna Vissi, Kıbrıs Rumu şarkıcı. Kıbrıs Cumhuriyeti ve Yunanistan'da ünlenen Vissi daha sonra Türkiye ve ABD başta olmak üzere dünyada tanınmıştır. Sanatçı sadece yorumcu olmayıp aynı zamanda söz yazarı, bestekâr ve oyuncudur.

<span class="mw-page-title-main">Despina Vandi</span>

Despina Malea ya da sahne adıyla Despina Vandi, Yunan şarkıcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sarbel</span>

Şarbel Mihail Maronitis ya da bilinen adıyla Sarbel, 2007 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Yunanistan'ı "Yasu Maria" şarkısıyla temsil eden şarkıcıdır. Annesi Lübnan Marunisi, babası ise Kıbrıs Rumu'dur. Adı Lübnanlı Aziz Şarbel'den gelmektedir. Ancak Yunancada "ş" harfi bulunmaması nedeniyle Sarbel olarak yazılmakta ve telaffuz edilmektedir. Londra'da doğdu ve 18 yaşına kadar orada yaşadı. 18 yaşında Yunanistan'a döndü.

<span class="mw-page-title-main">Demis Russos</span> Yunan şarkıcı

Artemios (Demis) Venduris Russos, Yunan şarkıcı.

<span class="mw-page-title-main">Roza Eskenazi</span>

Roza Eskenazi “Rebetiko” ve geleneksel Küçük Asya Yunan müziğinin ve Türk halk müziğinin ünlü Yunan şarkıcılarından biridir. Eskenazi’nin kayıt ve sahne kariyeri 1920’lerin sonlarından 1970'lere kadar devam etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Fettah Can</span>

Fettah Can, Türk şarkıcı-şarkı yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Nikos Papazoğlu</span>

Nikolaos "Nikos" Papazoğlu Yunan şarkıcı, söz yazarı, müzisyen ve albüm yapımcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Despina Olimbiu</span>

Despina Olimbiu, Kıbrıslı Rum şarkıcı. İsveç'in Malmö şehrinde gerçekleştirilmesi planlanan 2013 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Kıbrıs'ı "An me timase" adlı şarkıyla temsil etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Agathonas İakovidis</span>

Agathonas İakovidis Yunan şarkıcı.

<span class="mw-page-title-main">Demy</span> Yunan şarkıcı

Demy (Yunan - Δήμητρα Παπαδέα),, Yunan pop ve R&B sanatçısıdır. Yunan bağımsız etiket Panik Records ile imzalandı. 2012 MAD Video Müzik Ödülleri'nde En İyi Yeni Sanatçı ödülünü ve 2 ödül kazandı. Kabul sesten bahsettiği gibi, 2011'de televizyonda yapılan ödüllü şovu izliyordu ve bir gün bir tane kazanın hayalini kurdu. Bir yıl sonra, hayali bir gerçek haline geldi. Demy, FaDe ile birlikte 2012 ödül şovunda da yer aldı. Sahnede ilk hareket onlardı. Asker ve Poses Hiliades Kalokairia'yı söylediler. Yunanistan'ı 2017 Eurovision Şarkı Yarışması'nda temsil etmiştir.

Maria-Elpida (Elina) Konstantopoulou Yunan şarkıcıdır. Maria, 1995 yılında Yunanistan'ı "Pia prosefhi" adlı şarkıyla temsil etmiş, yarışmada 12. olmuştur.

Sophia Vossou Yunan şarkıcıdır. Sofia en iyi 1991 yılında Yunanistan'ı "İ aniksi" adlı şarkıyla temsil etmiş, yarışmada 13. olmasıyla bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Mariza Koh</span> Yunan Şarkıcı

Mariza Koch Yunan şarkıcıdır. Mariza Koch, 1976 yılında Eurovision Şarkı Yarışması'nda Yunanistan'ı "Panaya mu, Panaya mu" adlı şarkıyla temsil etmesi ve yarışmada 13. olmasıyla hatırlanır.