İçeriğe atla

Pasifik Topluluğu

Pasifik Topluluğu üyeleri (2016)

Pasifik Topluluğu (İngilizce: Pacific Community; Fransızca Communauté du Pacifique), uzman ve danışmanlık faaliyetleri yoluyla üye devletlerinin sosyal ve ekonomik kalkınmasını amaçlayan uluslararası bir kuruluştur.

Tarihçe

6 Şubat 1947'de Avustralya, Fransa, Hollanda, Yeni Zelanda, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri tarafından Güney Pasifik Komisyonu olarak kurulan dünyanın en eski bölgesel kuruluşlarından biridir. Kurucu anlaşma, Canberra Anlaşması olarak bilinir.

Organizasyona bugünkü adı 1997 yılında verilmiştir. Başlangıçtaki adı olan Güney Pasifik Komisyonu anlamına gelen SPC kısaltmasının kullanımındaki sürekliliği korumak için çoğunlukla Pasifik Topluluğu Sekreterliği terimini kullanıyor; ancak, sekreterlik organizasyonun sadece bir parçasıdır.

Pasifik Topluluğu'nun merkezi Yeni Kaledonya'nın başkenti Nouméa'dadır ; eğitim merkezi ve tarım ve ormancılık merkezi Fiji'nin başkenti Suva'dadır. Avustralya'dan Stuart Minchin örgütün mevcut genel sekreteri konumundadır.

Üyeler

Pasifik Topluluğunun şu anda 26 üyesi var. Bir yanda 22 Pasifik ada devleti ve bölgesinin yanı sıra dört kurucu devlet Avustralya, Fransa, Yeni Zelanda ve Amerika Birleşik Devletleri vardır. İki kurucu üye, Hollanda ve Birleşik Krallık, o zamandan beri, kontrol ettikleri Pasifik bölgeleri ya bağımsızlık ya da örgütte kendilerini temsil etme hakkı elde ettikleri için SPC'den çekildiler. Daha önce SPC'de Hollanda tarafından temsil edilen Hollanda Yeni Gine'nin, 1962'de Birleşmiş Milletler otoritesine ve ertesi yıl Endonezya'ya devredilmesi ile bölgede herhangi bir toprağı kalmadığı için Hollanda, 1962'de örgütten çekildi. Birleşik Krallık ise 1996-1998 arası ile 2005-2021 yılları arasında üyelikten ayrılsa da 2021 yılında da örgüte geri dönmüştür.[1] Doğu Timor'un örgüte katılımının kasım ayında yapılması planlanıyor.[2]

Kurucu Devletler
Avustralya AvustralyaFransa FransaYeni Zelanda Yeni ZelandaAmerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
Birleşik Krallık Birleşik Krallık[3]
Pasifik ada devletleri ve bölgeleri
Amerikan Samoası Amerikan SamoasıMarshall Adaları Marshall AdalarıPalau PalauTokelau Tokelau
Cook Adaları Cook AdalarıMikronezya Federal Devletleri Mikronezya Federal DevletleriPapua Yeni Gine Papua Yeni GineTuvalu Tuvalu
Fiji FijiNauru NauruPitcairn Adaları Pitcairn AdalarıVanuatu Vanuatu
Fransız Polinezyası Fransız PolinezyasıYeni Kaledonya Yeni KaledonyaSolomon Adaları Solomon AdalarıWallis ve Futuna Wallis ve Futuna
Guam GuamNiue NiueSamoa Samoa
Kiribati KiribatiKuzey Mariana Adaları Kuzey Mariana AdalarıTonga Tonga

Örgütün kurulduğunda bugüne kadar üç farklı logosu olmuştur.

SPC Logo 1960
1960-1970
SPC Logo 1970
1970-2016
SPC Logo 2016
2016'dan bu yana
Güney Pasifik Komisyonu ― Pasifik Topluluğu
logoları

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

  • Henning Blatt: Pasifik Topluluğu . İçinde: Wolfrum, Rüdiger (ed.): Max Planck Uluslararası Kamu Hukuku Ansiklopedisi . 2013.
  • Thomas Richard Smith: Güney Pasifik Komisyonu: Yirmi beş yıl sonra bir analiz . Fiyat Milburn, Wellington 1972.
  • Pasifik Topluluğu Sekreterliği (ed.): Pasifik'in buluşma evi: SPC 1947-2007'nin hikayesi . Pasifik Topluluğu Sekreterliği, Nouméa 2007. ISBN 978-982-00-0221-0 .

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Birleşik Krallık, Pasifik Topluluğu örgütüne geri döndü". 2 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2021. 
  2. ^ Radio Australia: Timor Leste on the brink of becoming Pacific Community's 27th member 2 Nisan 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., abgerufen am 30. Juni 2015.
  3. ^ 1996-1998 ile 2005-2021 arası örgüt üyesi değildi

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Avustralya</span> Güney Yarımkürede yer alan kıta ülkesi

Avustralya, resmî adıyla Avustralya Milletler Topluluğu, Güney Yarımkürede yer alan bir kıta ülkesidir. Hint Okyanusu ve Büyük Okyanus arasında uzanır. Okyanusya kıtasında bulunur ve kıtanın çok büyük bir bölümünü kaplar. Komşuları Endonezya, Doğu Timor, Papua Yeni Gine, Solomon Adaları, Vanuatu, Yeni Kaledonya ve Yeni Zelanda'dır. Başkenti Canberra, en büyük şehri ise Sidney'dir.

<span class="mw-page-title-main">Samoa</span> Büyük Okyanusta bir ada devleti

Samoa ya da resmî adı ile Bağımsız Samoa Devleti, Güney Büyük Okyanus'unda, Polinezya'da bulunan, adalar topluluğundan oluşan bir ülkedir.

İngiliz Milletler Topluluğu veya resmî adıyla Milletler Topluluğu, geçmişte Britanya İmparatorluğu'nun, günümüzde de Birleşik Krallık'ın parçası olan devletlerin oluşturduğu uluslararası bir koalisyondur. Üye ülkelerin 16’sı hâlen Britanya Kraliyet Ailesi yönetimindedir. Bu ülkelerde mevcut monark III. Charles; devlet başkanı görev ve yetkilerini, kendi tarafından atanan genel valiler aracılığı ile sürdürür. Kral aynı zamanda İngiliz Milletler Topluluğunun başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Interpol</span> milletlerarası kolluk kuvvetleri

Interpol, 1923 yılında uluslararası polis iş birliği sağlamak amacıyla kurulmuş kurum. Interpol, bir zamanlar sadece teşkilatın telgraf adresi olarak bilinirken, 1956 yılında resmî olarak teşkilatın yeni ismine dahil edilmiştir. Teşkilatın 1954 yılından önce tanınan adı "Uluslararası Polis Komisyonu'dur". Tüm dünyanın ortak birimidir.

<span class="mw-page-title-main">Avrasya Ekonomi Topluluğu</span> hükûmetlerarası kuruluş

Avrasya Ekonomi Topluluğu, 2000'den 2014'e kadar var olmuş, üye devletlerin ekonomik entegrasyonunu hedefleyen bir bölgesel organizasyon. Avrasya Ekonomi Topluluğu'nun kurulma süreci 6 Ocak 1995'te Rusya ile Belarus arasında imzalanan Gümrük Birliği Anlaşması ile başlamıştır.

TCG <i>Gayret</i> (D-352) Savaş Gemisi

TCG Gayret (D-352), Türk Deniz Kuvvetleri'nde 22 yıl kullanılmış, günümüzde İzmit'te müze gemi olarak kullanılan Gearing sınıfı bir muhrip. Türkiye satın almadan önce USS Eversole (DD-789) ismiyle ABD Deniz Kuvvetleri'nde kullanıldı. Geminin ikinci ismi 1915-1942 yılları arasında yaşamış, Midway Savaşında hayatını kaybetmiş olan donanma pilotu Teğmen John T. Eversole'un adından gelmektedir.

Aşağıdaki listede daha önce geçmişte kendi yönetimini devralmayan bölgeler yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Serbest Ticaret Birliği</span>

Avrupa Serbest Ticaret Birliği, 3 Mayıs 1960 yılında Avrupa Birliği'ne bir alternatif olarak kurulmuş, günümüzde 4 Avrupa ülkesinin üye olduğu bir uluslararası ticaret örgütüdür. Kurucular dahil üyelerinin çoğu EFTA'dan ayrılarak AB'ye girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Cartwheel Harekâtı</span>

Cartwhell Harekâtı veya Cartwheel Operasyonu (1943–1944) II. Dünya Savaşı Pasifik Cephesi'nde Müttefik Devletler için büyük bir askeri stratejiydi. Cartwheel, ilerleme harekâtının bir ikiz mihveriydi, Rabaul'da üssü bulunan büyük Japonları etkisiz hale getirmek amaçlıydı. Harekât, Güney Batı Pasifik Devri'nin Baş Müttefik Kumandanı General Douglas MacArthur tarafından idare edilmiştir, kuvvetleri kuzeydoğu Yeni Gine sahilleri boyunca ilerlemiş ve yakınlardaki adaları işgal etmiştir. Pasifik Okyanusu Bölge kumandanı Amiral Chester W. Nimitz komutası altında Solomon Adaları'ndan geçerek Bougainville'na doğru ilerlemişlerdir. Müttefik kuvvetleri arasında Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Yeni Zelanda, Hollanda ve birkaç Pasifik Adaları'ndan asker bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Okyanusya ekonomisi</span> Okyanusya ülkelerinin ekonomisiyle ilgili Vikimedya maddesi

Okyanusya ekonomisi 14 farklı ülke ve ekonomilerini konu almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Pasifik Adaları Forumu</span> Pasifik Okyanusundaki ada ülkelerinin hükûmetler arası örgütü

Pasifik Adaları Forumu, Pasifik Okyanusu'ndaki bağımsız ülkeler arasındaki işbirliğini geliştirmeyi amaçlayan bir hükûmetler arası bir kuruluştur. Güney Pasifik Forumu adı altında 1971 yılında kurulmuştur. 2000 yılında ismi değişmiştir. Kuruluş, Birleşmiş Milletler resmî bir gözlemcisi konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Cook Adaları bayrağı</span> Ulusal bayrak

Cook Adaları bayrağı günümüzdeki hâli ile 4 Ağustos 1979 tarihinde göndere çekilerek kullanılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu</span>

Birleşmiş Milletler Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi'nin beş bölgesel komisyonundan biridir. Merkezi Bangkok, Tayland'da bulunmakla beraber, New York'taki Birleşmiş Milletler merkezinden doğrudan yönetilir. Üye devletler arasındaki ekonomik ilişkileri geliştirmek amacı ile 1947 yılında kurulmuştur. ESCAP''ın 53 üye ülke ve 9 kısmı üyesi vardır. Asya ve Pasifik'te bulunan ülkelerin haricinde; Fransa, Hollanda, Birleşik Krallık ve ABD de üye devletlerdendir.

<span class="mw-page-title-main">İngiliz Milletler Topluluğu bölgesi</span>

Commonwealth bölgesi Milletler Topluluğu'na üye olan ve devlet başkanı olarak III. Charles'ı kabul eden, dolayısı ile anayasal monarşi ile yönetilen egemen devlettir. Diğer bölgelerden farklı bir şekilde kraliyeti sürdürür. 2021 yılı itibarıyla 15 Commonwealth bölgesi bulunmaktadır. Bunlar: Antigua ve Barbuda, Avustralya, Belize, Kanada, Grenada, Jamaika, Yeni Zelanda, Papua Yeni Gine, Saint Kitts ve Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent ve Grenadinler, Solomon Adaları, Bahamalar, Tuvalu ve Birleşik Krallık.

<span class="mw-page-title-main">Çin'deki diplomatik temsilcilikler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu sayfa Çin'deki diplomatik temsilciliklerin listesi. Halihazırda başkent Pekin 166 büyükelçiliğe ev sahipliği yapmaktadır. Bu liste fahri konsoloslukları, konsolosluk ajansları ya da Hong Kong'u kapsamamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Sağlık Örgütü Bölgeleri</span>

Dünya Sağlık Örgütü, raporlama, analiz ve denetim amacıyla altı farklı alt bölümlere ayrılmıştır. Bu bölgeler (AFRO) Afrika Bölgesi, (PAHO) Amerika Bölgesi, (SEARO) Güney Doğu Asya Bölgesi, (EURO) Avrupa Bölgesi, (EMRO) Doğu Akdeniz Bölgesi ve (WPRO) Batı Pasifik Bölgesidir. Her bölgenin kendisine ait ofisi bulunmaktadır

<span class="mw-page-title-main">Meg Taylor</span>

Meg Taylor, Papua Yeni Gineli siyasetçi. Taylor, 2014-2021 yılları arasında Pasifik Adaları Forumu'nda genel sekreter olarak görev yapmıştır. Taylor daha önce bir atlet, avukat ve diplomattı.

<span class="mw-page-title-main">Yasaklayıcı trafik işareti</span>

Yasaklayıcı trafik işaretleri, belirli manevra türlerini veya bazı hareket türlerini trafikte yasaklamak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda mutfağı</span>

Yeni Zelanda mutfağı, Yeni Zelanda'ya özgü yemek pişirme tarzıdır. Yeni Zelanda mutfağı, büyük ölçüde yerel malzemeler ve mevsimsel değişiklikler tarafından yönlendirilir. Öncelikle tarım ekonomisine sahip bir ada ülkesi olan Yeni Zelanda, karadan ve denizden ürün vermektedir. Avustralya mutfağına benzer şekilde, Yeni Zelanda mutfağı, ülke daha kozmopolit hale geldikçe, Akdeniz ve Pasifik Kıyıları etkileriyle, Birleşik Krallık kökenli çeşitli bir mutfaktır.