İçeriğe atla

Pasifik Adaları Vesayet Bölgesi

Trust Territory of the Pacific Islands
Pasifik Adaları Vesayet Bölgesi
1947-1994
bayrağı
Bayrak
{{{arma_açıklaması}}}
Arma
Pasifik Adaları Vesayet Bölgesi
Pasifik Adaları Vesayet Bölgesi
BaşkentSaipan
Yaygın dil(ler)İngilizce (resmi)
Mikronezya dilleri, Marshallca, Çamorro, Palau
Hükûmetvesayet bölgesi
Tarihçe 
• Kuruluşu
1947
• Kuruluş
18 Temmuz 1947
• Lağvedilme
1 Ekim 1994
• Dağılışı
1994
Para birimiAmerikan doları
Öncüller
Ardıllar
Güney Pasifik Mandası
Marshall Adaları
Mikronezya Federal Devletleri
Kuzey Mariana Adaları
Palau

Pasifik Adaları Vesayet Bölgesi (İngilizceTrust Territory of the Pacific Islands (TTPI)), ABD tarafından 1947-1994 yılları arasında yönetilen Birleşmiş Milletler'in Mikronezya'daki bir vesayet bölgesiydi.

Pasifik Adaları I. Dünya Savaşı'na kadar Almanya'nın sömürgesi olan Alman Yeni Ginesi'nin bir parçasıydı. Almanya'nın savaşı kaybetmesi üzerine adalar Güney Pasifik Mandası adıyla Japonya'nın yönetimine verildi. Japonya'nın II. Dünya Savaşı'ndaki yenilgisinin ardından 18 Temmuz 1947 tarihinde Birleşmiş Milletler vesayet bölgesi olarak ABD yönetimine bırakıldı.

Marshall Adaları ve Mikronezya Federal Devletleri 1986 yılında bağımsızlıklarını ilan etti. Kuzey Mariana Adaları ise ABD'nin denizaşırı toprağı haline geldi.[1] Son olarak 1 Ekim 1994 tarihinde Palau'nun bağımsızlığını ilan etmesiyle vesayet bölgesi yönetimi lağvedildi.

Kaynakça

  1. ^ "Northern Mariana Islands". CIA World Factbook. Central Intelligence Agency. 27 Mart 2014. 7 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Marshall Adaları</span> Büyük Okyanusta bir ada devleti

Marshall Adaları ya da resmî adı ile Marshall Adaları Cumhuriyeti, Mikronezya ada öbeği içerisinde, Okyanusya'da Kuzey Pasifik Okyanusu'nda Hawaii ve Papua Yeni Gine arasında bulunan 31 adet yuvarlak ada grubu, 5 ada ve 1152 adet adacıktan oluşan ada devleti. Marshall Adaları, resmî adıyla Marshall Adaları Cumhuriyeti, bir ada ülkesi ve Uluslararası Tarih Çizgisinin biraz batısında, Pasifik Okyanusu'nda Ekvator'a yakın bir konumdadır. Coğrafî olarak, ülke daha büyük Mikronezya ada grubunun bir parçasıdır. Ülkenin 58.413 kişilik nüfusu 29 mercan atolü 1.156 ayrı ada ve adacıktan oluşmaktadır. Başkent ve en büyük şehir Majuro'dur. Ada %97,87 ile herhangi bir egemen devletin sudan oluşan topraklarının en büyük kısmına sahiptir. Adalar, kuzeyde Wake Adası, güneydoğuda Kiribati, güneyde Nauru ve batıda Mikronezya Federal Devletleri ile deniz sınırlarını paylaşır. Marshall Adalılarının yaklaşık %52,3'ü Majuro'da yaşıyor. Birleşmiş Milletler verileri, 2018'de 58.413 olan tahmini bir nüfusu göstermektedir. 2016 yılında nüfusun %73,3'ü "şehirli" olarak tanımlandı. BM ayrıca km² başına 295 nüfus yoğunluğunu belirtir ve 2020 yılı için öngörülen nüfusu 59.190'dır. Mikronezyalı kolonistler, MÖ 2. binyıl civarında kanolar kullanarak Marshall Adaları'na ulaştılar ve adalar arası navigasyon, geleneksel çubuk haritalar kullanılarak mümkün hâle getirildi. Sonunda buraya yerleştiler. Takımadalardaki adalar ilk olarak 1520'lerde Avrupalılar tarafından, İspanya'nın hizmetinde olan Portekizli bir kâşif olan Ferdinand Magellan, Juan Sebastián Elcano ve Miguel de Saavedra'dan başlayarak keşfedildi. İspanyol kâşif Alonso de Salazar, Ağustos 1526'da bir atol gördüğünü bildirdi. İspanyol ve İngiliz gemilerinin diğer seferleri izledi. Adalar, isimlerini 1788'de ziyaret eden John Marshall'dan almaktadır. Adalar tarihsel olarak bölge sakinleri tarafından "jolet jen Anij" olarak biliniyordu. İspanya, adaları 1592'de sahiplendi ve Avrupa güçleri adalar üzerindeki egemenliğini 1874'te tanıdı. 1528'den beri resmen İspanyol Doğu Hint Adaları'nın bir parçasıydılar. Daha sonra İspanya, adaların bir kısmını 1885'te Alman İmparatorluğu'na sattı ve onlar o yıl adalarda ticaret yapan ticaret şirketleri, özellikle Jaluit Şirketi tarafından yönetilen Alman Yeni Gine'nin bir parçası oldu. I.Dünya Savaşı'nda Japonya İmparatorluğu, 1920'de Milletler Cemiyeti'nin Güney Denizleri Mandası'nı oluşturmak için diğer eski Alman topraklarıyla birleştiği Marshall Adaları'nı işgal etti. İkinci Dünya Savaşı sırasında A.B.D., 1944'te Gilbert ve Marshall Adaları kampanyasında adaların kontrolünü ele geçirdi. Bikini Atoll'da nükleer testler 1946'da başladı ve 1958'de sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">Palau</span> Büyük Okyanusta bir ada devleti

Palau, resmî adı ile Palau Cumhuriyeti, Okyanusya'nın batısında bir ada ülkesidir. Mikronezya ile paylaştığı Caroline Adaları'nın batı zincirinde bulunan yaklaşık 340 adadan meydana gelir. Yüzölçümü 466 km²'dir. Koror en kalabalık adadır. Başkent Ngerulmud Koror'un kuzeyinde, Babeldaob adasındaki Melekeok eyaletinde bulunur. Doğuda Mikronezya, güneyde Endonezya ve batıda Filipinler ile deniz sınırı bulunur.

Aşağıdaki listede daha önce geçmişte kendi yönetimini devralmayan bölgeler yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri</span> Amerika Birleşik Devletleri Silahlı Kuvvetlerinin hava hizmeti şubesi

Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri, ABD askeri örgütlenmesinin başlıca kollarından biridir. Hava savaşları, hava savunması ve askeri uzay araştırmalarının geliştirilmesiyle görevlidir. Diğer askeri kollara hava desteği ve hizmeti de sağlar. 1941'de hava kuvvetleri olarak kara kuvvetleri içinde özerk bir komutanlık hâline getirilmiş, 1947 Ulusal Güvenlik Yasası ile bağımsız ABD Hava Kuvvetleri oluşturulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Pasifik Adaları</span> Pasifik Okyanusu adalarından oluşan coğrafi bölge

Pasifik Adaları, Pasifik Okyanusu'ndaki adalardır. Üç büyük adalar grubu Polinezya, Mikronezya ve Melanezya'dır.

Amerika Birleşik Devletleri'nin siyasî birimleri ve bölümleri arasında aşağıdakiler bulunur:

<span class="mw-page-title-main">Pasifik Adaları Forumu</span> Pasifik Okyanusundaki ada ülkelerinin hükûmetler arası örgütü

Pasifik Adaları Forumu, Pasifik Okyanusu'ndaki bağımsız ülkeler arasındaki işbirliğini geliştirmeyi amaçlayan bir hükûmetler arası bir kuruluştur. Güney Pasifik Forumu adı altında 1971 yılında kurulmuştur. 2000 yılında ismi değişmiştir. Kuruluş, Birleşmiş Milletler resmî bir gözlemcisi konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Somali İtalyan Vesayet Bölgesi</span>

Somali İtalyan Vesayet Bölgesi ya da Somali İtalyan Mutemetliği (Mütevelliliği) Britanya Somalisi ve destekleyen kuvvetler tarafınca yıkılan İtalyan Doğu Afrikası'nın, İtalyan Somalisi Bölgesi'nin, 8 yıl boyunca (1941-1949), Büyük Britanya kontrolünde kaldıktan sonra, Birleşmiş Milletler'in toplu kararıyla Birleşmiş Milletler Vesayet Bölgesi haline getirilen ve yönetimi bizzat İtalya'ya verilen; bir referandum kararı sonucu, bağımsızlığını 5 gün yaşayabilmiş Somaliland Eyaleti ile birleşerek, ilk Somali Federal Cumhuriyeti'ni oluşturana kadar 1949-1960 yılları arasında var olmuş yönetimsel bölge.

<span class="mw-page-title-main">Minami Torishima</span> Pasifik okyanusunda Japonyaya ait bir ada

Minami Torishima veya Marcus Adası kuzeybatı Pasifik Okyanusu'nda Japonya'ya ait bir mercan adasıdır. Ada, Tokyo'nun 1,848 km güneydoğusunda ve kendisine en yakın ada olan Güney Iwo Jima'nın 1,267 km doğusunda yer almaktadır. İdari olarak, Tokyo metropolüne bağlı Ogasawara köyüne bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Güney Pasifik Mandası</span>

Güney Pasifik Mandası, 1919-1947 yılları arasında Japon İmparatorluğu'nun bir mandası idi. Manda Kuzey Pasifik Okyanusu'ndaki adalardan oluşmaktaydı.

Birleşmiş Milletler vesayet bölgeleri, 1946'da Milletler Cemiyeti'nin yerini Birleşmiş Milletler'e bırakması ile Milletler Cemiyeti mandalarının halefidir. Tüm vesayet bölgeleri Birleşmiş Milletler Vesayet Konseyi aracılığıyla idare edilmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu</span>

Birleşmiş Milletler Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi'nin beş bölgesel komisyonundan biridir. Merkezi Bangkok, Tayland'da bulunmakla beraber, New York'taki Birleşmiş Milletler merkezinden doğrudan yönetilir. Üye devletler arasındaki ekonomik ilişkileri geliştirmek amacı ile 1947 yılında kurulmuştur. ESCAP''ın 53 üye ülke ve 9 kısmı üyesi vardır. Asya ve Pasifik'te bulunan ülkelerin haricinde; Fransa, Hollanda, Birleşik Krallık ve ABD de üye devletlerdendir.

Bu, Palau'nun posta pulları ve posta tarihinin bir araştırmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">EnenKio Krallığı</span> Mikro ulus

EnenKio Krallığı, Marshall Adaları yakınlarında kurulmuş ve Robert Moore tarafından yönetilen bir mikro ulustur.

Ifalik, Pasifik Okyanusu'ndaki Caroline Adaları'nın merkezindeki dört adadan oluşan bir mercan adasıdır ve Mikronezya Federal Devletleri'ndeki Yap Eyaletinde bir yasama bölgesi oluşturur. Ifalik yaklaşık 40 kilometre (25 mi) Woleai'nin doğusunda ve 700 kilometre (430 mi) Yap adasının güneydoğusunda bulunur. İfalik'in nüfusu 2000 yılında 561 idi.

<span class="mw-page-title-main">Woleai</span>

Oleai olarak da bilinen Woleai, Pasifik Okyanusu'ndaki batı Caroline Adaları'ndaki yirmi iki adadan oluşan bir mercan adasıdır ve Mikronezya Federal Devletleri'ndeki Yap Eyaletinde bir yasama bölgesi oluşturur ve yaklaşık 57 kilometre uzunluktadır. 57 kilometre Ifalik'in batı-kuzeybatısında ve 108 kilometre Eauripik'in kuzeydoğusunda olan Woleai, aynı zamanda, atol'ü oluşturan, kuzeydoğuda uzanan adacıkların en büyüğünün adıdır.

Faraulep Atoll, Pasifik Okyanusu'ndaki Caroline Adaları'nın merkezindeki üç adadan oluşan bir mercan adasıdır ve Mikronezya Federal Devletleri'ndeki Yap Eyaletinde bir yasama bölgesi oluşturur. Toplam arazisi alanı yalnızca 0.422 kilometrekare (163 sq mi)dir. Faraulep yaklaşık 100 kilometre (62 mi) Gaferut'un güneybatısında, 150 kilometre (93 mi) Woleai'nin kuzeydoğusunda ve 700 kilometre (430 mi) Yap'ın doğusundadır.

<span class="mw-page-title-main">Satawal</span>

Satawal, üzerinde yaklaşık 500 kişinin yaşadığı bir mercan adasıdır. Pasifik Okyanusu'ndaki Caroline Adaları'nda yer almaktadır. Mikronezya Federal Devletleri ndeki Yap eyaletinde bir yasama bölgesi oluşturur. Satawal, Yap adalar grubunun en doğusundaki adadır ve yaklaşık 70 kilometre (43 mi) uzaklıktadır. Lamotrek'in doğusunda bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Dört Polis</span>

"Dört Polis", ABD Başkanı Franklin Roosevelt'in dünya barışının garantörü olarak Büyük Dörtlü ile kurduğu savaş sonrası bir konseydi. Üyeleri 2. Dünya Savaşı sırasında Dört Güç olarak adlandırıldı ve 2. Dünya Savaşı'nın dört büyük müttefikini oluşturdular: Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri, Sovyetler Birliği ve Çin. Roosevelt, 1942'den itibaren "Dört Polis" terimini defalarca kullandı.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Gine Bölgesi</span> 1919–1949 arası Yeni Gine adasının kuzeydoğusundaki Avustralya bölgesi

Yeni Gine Bölgesi, 1914'ten 1975'e kadar Yeni Gine adasında Avustralya tarafından yönetilen bir Birleşmiş Milletler vesayet bölgesiydi. 1949'da bölge Papua Bölgesi ile birleştirilerek Papua ve Yeni Gine Bölgesi adıyla idarî bir birlik kuruldu. Bu idarî birliğin adı 1971'de Papua Yeni Gine olarak değiştirildi. Bir idarî birliğin parçası olmasına rağmen, Yeni Gine Bölgesi, Bağımsız Papua Yeni Gine Devleti' kuruluşuna kadar her zaman ayrı bir yasal statü ve kimlik haklarını korudu.